-
15124 -
22092 -
110575 -
12278
164383 plików
13264,56 GB
![Foldery Foldery](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![Ostatnio pobierane pliki Ostatnio pobierane pliki](http://x4.static-chomikuj.pl/res/152bece31a.png)
![obrazek](https://mwmskansen.pl/wp-content/uploads/2021/01/Fot.-D-Krzesniak-24-BN_2017_Zw.jpg)
![obrazek](https://www.radiomaryja.pl/wp-content/uploads/2013/12/Bo%C5%BCe-Narodzenie-na-Mazowszu-2.jpg)
Mazowsze, jak każdy region w kraju, ma swoje tradycyjne potrawy. Do tych, które od kilkudziesięciu lat ukazują się regularnie na stole z okazji Bożego Narodzenia zalicza się między innymi kluski z makiem.
Główną potrawą wigilijną na Mazowszu były kłosy, czyli kluski z makiem. Im grubsze i dłuższe tym lepiej, bo symbolizować miały plon pszenicy w następnym roku. Poza kluskami na mazowieckiej wieczerzy podawano rwaki, czyli ugotowane, mielone ziemniaki (coś w rodzaju kopytek), byly to kluski ziemniaczane, formowane w podłużne wrzeciona. Bazą potrawy są ugotowane, tłuczone ziemniaki, które miesza się z mąką pszenną i jajkiem, a następnie doprawia. Uformowane ciasto gotuje się we wrzącej wodzie, po czym serwuje z dodatkiem maku (niekiedy także roztopionego masła). Od klasycznych klusek śląskich rwaki różnią się przede wszystkim pod względem użytej mąki. Ich kształt przypomina nieco kłos, co – zgodnie z lokalnymi podaniami – miało nawiązywać do starego przesądu, wiążącego długość kluski z liczebnością przyszłych plonów pszenicy.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/22955f92cb26ba88e24f482dfba8a989d3df3648?url=http%3a%2f%2fjedzjedz.pl%2fupload%2fimages%2fnews%2frwaki_57b.jpg)
Podawano tez kapustę z grzybami, kaszę jaglaną z olejem, zupe grzybowa, kisiel żurawinowy lub owsiany. Dania rybne zdarzały się, ale głównie w Warszawie.
![obrazek](https://www.mojegotowanie.pl/media/cache/default_view/uploads/media/default/0001/74/ada85ae0e332a4f90a463a45aa50c8be7b55dd42.jpeg)
Takze barszcz biały na kwasie z kapusty z grzybami i postny czerwony barszcz z uszkami.
![obrazek](https://s3.przepisy.pl/przepisy3ii/img/variants/767x0/barszcz-czerwony-z-uszkami-i-majerankiem.jpg)
Oczywiście na świątecznym stole nie brakuje ryb. Najczęściej jest to karp w śmietanie czy galarecie, któremu towarzyszą panierowane i smażone grzyby, oraz postny bigos.
![obrazek](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/big/uploads/media/recipe/0006/72/wigilijny-karp-w-galarecie.jpeg)
Rownie popularny jest smazony karp podawany z ziemniakami.
![obrazek](https://simg.chomikuj.pl/3917597e79269ed75ae9b468c9be6f7fe367c5a8?url=http%3a%2f%2fwww.dieta.senior.pl%2ffiles%2fcc89877726b92a3c96749fa4654f911c.jpg)
Na stole nie moze zabraknac sledzi, najczesciej pojawia sie sledz ze cebulka w oleju.
Na Mazowszu na stol wigilijny podaje sie takze tradycyjna salatke jarzynowa.
Często, mimo tego, że to przysmak ze wschodu, podawana jest kutia. Dawniej w bogatszych domach mieszczan na stole obowiązkowa była zupa rybna. Ze słodyczy serwuje się baby drożdżowe, makowce oraz pierniki i galaretki.
![obrazek](https://polki.pl/foto/4_3_LARGE/makowiec-zawijany-klasyczny-przepis-na-boze-narodzenie-i-wielkanoc-2447178.jpg)
Kapusta z olejem lnianym i grzybami. Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta znana była już w starożytności, w Polsce zaś pojawiła się w XV wieku. Łatwość jej uprawy, wysokie plony, a także doskonałe właściwości przetwórcze spowodowały, że potrawy z kapusty od wieków znajdują miejsce na polskich stołach. Początkowo spożywana była w codziennej chłopskiej kuchni, z czasem jednak zaczęła pojawiać się na stołach zamożniejszych warstw społeczeństwa. Na Mazowszu kapustę gotowaną podawano również w święta, a żeby wzbogacić jej smak dodawano suszone grzyby i olej lniany. Zwyczaj ten potwierdza Barbara Ogrodowska w swojej książce „Święta Polskie. Tradycja i obyczaj”: „Najpierw był kwas buraczany, gotowany na grzybach z ziemniakami całymi, a potem szły śledzie w mace odmaczane i smażone na oleju konopnym.
Potem zaś pszenne kluski z makiem, a potem szła kapusta z grzybami olejem również omaszczona…”. Kapusta z olejem lnianym i grzybami stanowi ważne danie na wigilijnym stole i jest spożywana głównie na Święta Bożego Narodzenia. Przygotowywana jest z kapusty kiszonej, suszonych grzybów z dodatkiem oleju lnianego, cebuli i przypraw. Tradycyjna metoda wytwarzania tego dania pozostała niezmieniona do dziś. Najpierw wieczorem należało namoczyć suszone grzyby, a następnie rankiem należało obmyć kapustę zimną wodą i pokroić na tzw. paski. Dodawano do niej posiekane grzyby, cebulę i wszystko razem mieszano. Później kapustę wraz z dodatkami zalewało się olejem lnianym i gotowało. Na koniec do gotowanej kapusty dodawało się zasmażkę przygotowaną z mąki pszennej, cebuli i oleju lnianego. Tak przygotowana kapusta najczęściej jedzona była w wigilię z kartoflami, okraszonymi olejem lnianym i z karpiem, zaś w kolejne dni świąteczne stanowiła dodatek do chleba i mięs.
![obrazek](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0a/c5/5c501651059e9_o_full.jpg)
Dziś oprócz ryby w galarecie, smażonego karpia, karpia w śmietanie, podaje się postny bigos oraz panierowane i smażone grzyby.
Do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Z Mazowsza wywodzi się również zwyczaj picia kompotu z suszu, który coraz częściej znajduje swoje miejsce również w innych regionach Polski
![obrazek](https://cdn22.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/640/480/1/user_photos/13443/jak-ugotowac-pyszny-kompot-wigilijny-z-suszu.jpg)
- sortuj według:
-
0 -
15 -
0 -
0
15 plików
1,81 MB
![Chomikowe rozmowy Chomikowe rozmowy](http://x4.static-chomikuj.pl/res/a2dccdc43c.png)
![Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324) Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (324)](http://x4.static-chomikuj.pl/res/cba406437d.png)