-
15124 -
22091 -
110575 -
12275
164379 plików
13264,16 GB
W całej Skandynawii, na świątecznych stołach króluje napój o nazwie „glogg” (Gløgg). Wywodzi się ze Szwecji, z XVI wieku, i po szwedzku oznacza „podgrzewać”. To mocna wersja grzanego wina, przyprawionego m.in. cynamonem, kardamonem lub imbirem. Czy na ciepło, czy na zimno smakuje wybornie. W klasycznym wydaniu grzaniec bazuje na czerwonym winie, można go wzmocnić także innym alkoholem lub dodać rodzynki i posiekane migdały. Sposobów przygotowania jest wiele. W Danii na przykład znany jest pod nazwą Jule–Gløgg – do podgrzanego czerwonego wina wzbogaconego aromatycznymi przyprawami Duńczycy dodają brandy lub sznapsa.
- sortuj według:
-
0 -
26 -
0 -
0
26 plików
10,85 MB