Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
sara-o
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Iza

widziany: 13.06.2024 11:58

  • pliki muzyczne
    384
  • pliki wideo
    3111
  • obrazy
    28938
  • dokumenty
    490

33085 plików
339,45 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 89 KB
  • 9 sie 16 21:50
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy kurczaka, cebulę, marchewkę, ziarenka pieprzu i kapustę pekińską (tudzież por). Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na średnim ogniu przez około dwie godziny. Co jakiś czas mieszamy i zgarniamy z wierzchu gromadzącą się pianę. Po tym czasie doprawiamy solą do smaku i kiedy uznamy, że jest odpowiednia, zostawiamy jeszcze przez chwilę na palniku. Na samym końcu odcedzamy zupę. W ten sposób mamy już bazę na ramen. Jeżeli zostanie nam trochę naszego „rosołu”, możemy wykorzystać go później przy innej zupie (niekoniecznie japońskiej).

Kolejnym etapem jest przygotowanie bazy na nasz ramen, który trafi na sam spód miseczki (w niewielkiej ilości). W małym rondelku szykujemy sobie następujące składniki: łyżkę oleju do smażenia, łyżeczkę oleju sezamowego, posiekany drobno czosnek i imbir. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Następnie dodajemy kolejne składniki: pastę miso, sos sojowy i bulion. Na koniec doprawiamy naszą bazę do smaku wykorzystując chili bądź ostre papryczki (można pokroić w plasterki), sól i pieprz. Gotujemy jeszcze przez około 10 min i odstawiamy na bok.

Kiedy mamy już zupę i bazę zostaje nam już tylko ugotowanie makaronu. Z tym akurat nikt nie powinien mieć problemu. Zalecane jest trzymanie się sposobu przygotowania umieszczonego na odwrocie opakowania.

Jesteśmy już niemalże na końcu naszej kuchennej podróży. Zostało jeszcze przygotowanie dodatków, którymi będziemy dekorować naszą zupę. Ugotowaną wieprzowinę smażymy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy sos sojowy, tofu i mirin. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.

Dobra, mamy już wszystkie elementy składające się na nasz ramen. Pora podać zupę. W pierwszej kolejności do miski wlewamy bazę zupy – tak na 2 cm. Resztę zalewamy rosołem, a następnie dodajemy makaron. Na samym końcu zabieramy się za dekorowanie potrawy. Poza opisanymi wcześniej dodatkami można jeszcze dorzucić pokrojoną drobno cebulkę, wakame tudzież shiitake.
  • 89 KB
  • 9 sie 16 21:50
Składniki na zupę

6 l wody
2 kg surowego kurczaka (z kośćmi)
1 średnia cebula
1-2 marchewki
trochę włoszczyzny (może być sama kapusta pekińska lub por)
1 łyżeczka czarnego pieprzu
około 1 łyżki stołowej soli
Składniki na „bazę” zupy

1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżeczka oleju sezamowego
1-2 posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego lub zmielonego świeżego imbiru
100 ml pasty miso
50 ml japońskiego sosu sojowego
1 łyżeczka rozpuszczonej kostki rosołowej
chili albo ostre papryczki do smaku
sol i pieprz
Dodatki (do smaku i przystrojenia)

gotowana wieprzowina pokrojona w wąskie plastry
sos sojowy
mirin
tofu
wakame
siekana zielona cebulka
pokrojone w plastry grzyby shiitake
  • 30 KB
  • 4 maj 16 16:09
Składniki:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
2 op. cukru waniliowego
2 gałązki rabarbaru
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka kakao
2 banany
4 jajka

Rabarbar i banany pokroić w plasterki i zasypać cukrami. Odczekać pół godziny. Dodać sypkie składniki i na końcu olej i całe jajka oraz kakao. Wymieszać wszystko łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji, przelać na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w 180*C przez ok. 40 min.
  • 80 KB
  • 18 sty 16 12:32
SKŁADNIKI:

1 kg białego sera z wiaderka
8 jajek
2 budynie śmietankowe (słodzone), proszek
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
250 g herbatników
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Herbatniki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym.25 x 35 cm. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. Po upieczeniu sernika nie wyciągamy od razu z piekarnika, przez 15 min trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 min. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki.
  • 19 KB
  • 20 paź 14 17:11
Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-). Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. Pyszne z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę.

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.

Piec w gofrownicy przez około 2 - 3 minuty, do rumianego koloru. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.
  • 56 KB
  • 20 paź 14 17:09
Popularne szkockie pancakes, skromne, ale smaczne placuszki. Koniecznie do podania z syropem owocowym, kefirem, golden syrupem, lub jak lubicie. Dla mnie i smak i konsystencja ciasta - jak naleśniki z proszkiem do pieczenia ;). Przepis Anne Sheasby 'The big book of bread'.

Składniki na 10 - 12 placków:
110 g mąki pszennej
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
25 g drobnego cukru
1 jajko, roztrzepane
150 ml mleka

Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto powinno być odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. Smażyć nieduże placuszki na lekko naoliwionej patelni, na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. Przewrócić i smażyć do złotego koloru.

Podawać ciepłe.
  • 41 KB
  • 4 sie 14 20:51
Składniki:
4 duże ziemniaki
100 g pokruszonej bryndzy lub innego aromatycznego sera
2 utarte ząbki czosnku
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
8 suszonych pomidorów pokrojonych w cienkie paski
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i zalej wodą. Gotuj w mundurkach przez 20-25 minut, powinny być lekko twarde. Po tym czasie, odstaw ziemniaki do ostygnięcia. W misce przygotuj farsz. Wymieszaj bryndzę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Wystudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (ale nie do samej skóry, łatwo jest wtedy przedziurawić skórę. Miąższ dodaj do reszty farszu i dokładnie zagnieć np. widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Nafaszeruj połówki ziemniaków i zawiń w folię aluminiową. Opiekaj na dobrze rozgrzanym grillu, przez 10 minut z każdej strony. Wyśmienicie smakują z sosami jogurtowymi np. tzatzikami.
  • 86 KB
  • 7 mar 14 23:38
Składniki
- 3 ćwiartki kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- pół słoiczka koncentratu z pomidorów
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 duże cebule, gruba kostka
- 6 ząbków czosnku, gruba kostka
- 1 gałąź selera naciowego, przełamana na 4
- pół bulwy kopru włoskiego, w całości
- łyżeczka soli
- 2 ostre papryczki typu piri-piri
- 2 puszki fasoli (najlepiej 3: jedna biała, jedna czerwona, jedna zielona)
- pół puszki kukurydzy
- piwo o smaku tequili (niekoniecznie Desperados, może być Argus meksykański z Lidla) - 1 butelka, ale odlewamy pół szklanki i odstawiamy na sam koniec
- czubata łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie
- cebulę i czosnek podsmażamy na oleju
- przekładamy do dużego gara
- dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy
- wlewamy piwo, pomidory, koncentrat
- dodajemy łyżeczkę soli, kumin, pół szklanki wody i całą resztę składników
- gotujemy godzinę, mieszając co pewien czas (od zagotowania - na wolnym ogniu!!!!)

Po godzinie mieszamy mąkę kukurydzianą z resztką piwa. Wlewamy całość do kurczaka i mieszamy, zostawiamy na 5 min, niech bulgoce. Po 5 min wyłączamy.

Podajemy z ziemniaczkami i ostrą papryką typu pepperoni konserwowe.
  • 63 KB
  • 7 mar 14 23:35
Składniki
50 dkg wołowiny lub chudej wieprzowiny
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
2 cebule
2 papryczki chili (mozna dać mniej)
2 łyzki koncentratu
1 puszka pomidorów bez skóry
2- 3 łyżki oleju
sól , słodka ,papryka pieprz
bazylia ,oregano

Etapy przygotowania
1
Mięso pokroić w kostke cebula w piórka wrzucic na rozgrzany olej chwilkę podsmazyć .Dodać koncentrat i 200 ml wody doprawic sola i pieprzem dusic 40 min Do mięsa dodać rozdrobnione pomidory z puszki z sokiem


2
Paprykę czerwona pokroić usunąć nasiona ,papryczki chili przekroić wzdłuż usunac nasiona i bardzo dobno pokroić dodać do mięsa i dusić ok 15 min


3
Kukurydze i fasole osączyć z zalewy dodać do potrawy i dusić jeszcze ok 5 min .Pod koniec gotowania posypać bazylią i oregano ,doprawić do smaku Podawać z pieczywem Smacznego!!!
  • 30 KB
  • 7 mar 14 23:35
SKŁADNIKI


1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 litr bulionu wołowego
2 łyżki oliwy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów w kawałkach
1 łyżeczka tymianku - najlepiej świeżego
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy w garnku na oliwie.


Dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Smażymy przez
chwilę na dużym ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę
papryki. Zalewamy bulionem wołowym. Gotujemy pod
przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy pomidory
razem z zalewą i odsączoną fasolę.Przyprawiamy solą,
pieprzem, paprykami i tymiankiem. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
  • 88 KB
  • 25 sty 14 0:19
Składniki
35 dag mąki
3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
3 żółtka
1 całe jajo
10 dkg śmietany (7 łyżek)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu
smalec lub olej
cukier puder

Przygotowanie
Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane.
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-)
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków.
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia.
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią.
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia..
Uwaga:
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu.
  • 69 KB
  • 25 sty 14 0:18
Składniki
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki cukru
4 żółtka
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka spirytusu
szczypta soli

Przygotowanie
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto ( konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi). Ciasto rowałkować na bardzo cieniutko, pokroić na paski, naciąć w środku i przewinąć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na jasnozłoty kolor. Faworki wyjąć, osączyć i posypać cukrem pudrem.

Przed rozwałkowaniem ciasto można odstawić na 0,5-1 godz. do lodówki
  • 0,7 MB
  • 25 sty 14 0:07
Składniki:

2 szklanki mąki

4 żółtka

3/4 szklanki gęstej śmietany

1 łyżka spirytusu lub octu

szczypta soli

olej do smażenia

cukier puder do posypania



Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek dodajemy żółtka, śmietanę, sól, spirytus. Wyrabiamy ciasto kilka minut, możemy też oklepać je wałkiem, aby dobrze się napowietrzyło. Dzielimy ciasto na części i każdą część rozwałkowujemy bardzo cienko, tniemy na pasy, w środku robimy nacięcie i przewlekamy. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju po obu stronach na złoty kolor. Układamy na papierowym ręczniku, a jak faworki przestygną posypujemy cukrem pudrem.
  • 341 KB
  • 8 gru 13 11:29
Składniki:

- 1 -2 kg filetów z dowolnej ryby
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Zalewa :

- 1 szkl. octu
- 4 szkl. wody

- 6 łyżek cukru

- 2 łyżki soli

- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 duże cebule

Ryby obtoczyć w jajku, bułce i usmażyć na złoty kolor na oleju.
Usmażone ryby ułożyć w naczyniu.

Zalewa:

Wszystkie składniki na zalewę oprócz cebuli, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do zagotowania.
Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do zalewy ,gdy zacznie się gotować.
Całość gotujemy chwilkę na gazie i odstawiamy do przestudzenia.
Zimną zalewą zalewamy ryby i odstawiamy do lodówki.

1 komentarz

  • 49 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki:

kruche ciasto:
■2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
■4 duże żółtka (albo 5 małych)
■250 g masła lub margaryny
■1/2 szklanki cukru
■1 op. (16 g) cukru waniliowego
■łyżeczka proszku do pieczenia
■3 łyżki prawdziwego kakao (nierozpuszczalnego)

masa serowa:
■0,5 kilo tłustego twarogu
■5 jajek
■2 łyżki z górką mąki ziemniaczanej
■0,5 szklanki cukru
■1 op. (16 g) cukru waniliowego
■125 g margaryny
■100 g rodzynek
■kilka kropli zapachu pomarańczowego
■sok wyciśnięty z połowy cytryny





Przygotowanie:

Kruche ciasto:
1.Zagniatamy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, cukier i cukier waniliowy, robimy wgłębienie w „górce”, do którego wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę lub masło.
2.Siekamy wszystko nożem, po czym zagniatamy rękami.
3.Dzielimy na 2 części w stosunku 1:3, każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Masa serowa*:
1.Do malaksera wkładamy pokrojoną w kawałki margarynę, cukier i cukier waniliowy, ucieramy razem do powstania gładkiej masy.
2.Dodajemy na przemian w kilku ratach: kawałki sera i żółtka. Ucieramy do gładkości.
3.Dodajemy mąkę ziemniaczaną i zapach waniliowy, sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
4.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy łyżką z masą serową.
5.Dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z masą.

* Jeśli nie mamy malaksera: margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy w misce mikserem, twaróg przekręcamy 3 razy przez maszynkę, następnie przekładamy do miski z utartą margaryną i miksujemy z pozostałymi składnikami – żółtkami, mąką ziemniaczaną, zapachem, sokiem z cytryny. Punkty 3-5 bez zmian.

Faza końcowa:
1.Nastawiamy piekarnik na 180 st.
2.Blachę 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
3.Ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta.
4.Wykładamy masę serową.
5.Na masę ścieramy mniejszą część ciasta.
6.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st 45 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na kolejne 5 minut. Po tym czasie otwieramy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim sernik jeszcze na 10-20 minut. Dzięki temu ciasto mniej opadnie (trochę opadnie zawsze )
  • 81 KB
  • 22 lis 13 23:47
Masa serowa:

- 1 kg twarogu

- 1 ½ szklanki cukru

- 3 jaja

- ¾ szklanki śmietany 18%

- 1 spora łyżka mąki pszennej

- kilka kropli aromatu waniliowego



Ser mielimy dwa razy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem, i śmietaną. Dodajemy mąkę i ser. Na końcu dodajemy pianę i lekko mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni z parą wodną. W tym celu na dolnej półce piekarnika kładziemy naczynie z gorącą wodą.

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimne wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Wyciągając z formy należy uważać, gdyż sernik jest bardzo delikatny.



Czerwone ciasto:

- 1 ¾ szklanki mąki

- 1 ¼ szklanki cukru

- 1 płaska łyżka kakao

- 1 jajko

- szczypta soli

- ¾ szklanki kefiru

- 1 szklanka oleju

- 1 łyżka octu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- opakowanie cukru waniliowego

- 2 płaskie łyżeczki czerwonego barwnika w proszku

Mąkę i kakao przesiewamy do miski. Dodajemy sól i cukier. W innym naczyniu roztrzepujemy jajko za pomocą widelca. Dodajemy olej, kefir, cukier waniliowy i barwnik. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy suche składniki i mieszamy.

Ocet mieszamy z sodą . Powstałą pianę dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone ciasto studzimy w formie.



Krem:

- 250 g serka mascarpone

- 200 g masła

- 1 ½ szklanki cukru pudru

- kilka kropli ekstraktu waniliowego



Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i aromat waniliowy.

Czerwone ciasto przecinamy, równając wierzch, mniej więcej na ¾ jego wysokości. Odciętą część kruszymy. Ciasto smarujemy 1/3 kremu. Przykrywamy sernikiem. Lekko dociskamy. Sernik smarujemy pozostałym kremem, pamiętając również o bokach ciasta. Obsypujemy pokruszonym ciastem.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
  • 82 KB
  • 22 lis 13 23:47
Ciasto:

- 20 dag mąki

- 10 dag cukru pudru

- 15 dag margaryny

- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 jaja



Ser:

- 1 ½ kg sera

- 25 dag cukru

- 3 jaja

- 5 żółtek

- opakowanie cukru waniliowego

- 5 dag masła

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- sok z cytryny

- rodzynki



Masa kokosowa:

- 20 dag kokosu

- 15 dag masła

- 2 białka

- 15 dag cukru pudru

Najpierw robimy ciasto. Ubijamy pianę z białek. Odstawiamy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy pianę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę.

Następnie przygotowujemy masę serową. Ubijamy pianę z białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy zmielony ser, mąkę, sok z cytryny i rodzynki. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Wykładamy na ciasto.

Na koniec przygotowujemy masę kokosową. W tym celu roztapiamy masło i dodajemy do niego kokos. Mieszamy do momentu zagotowania. Odstawiamy do przestudzenia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy cukier i przestudzony kokos. Masę wykładamy na ser. Najlepiej za pomocą widelca, by nie zatopić kokosu.

Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
  • 44 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki:

(tortownica o średnicy 18cm)

Podstawa sernika:
•200g ciastek zbożowych, użyłam kakaowych/czekoladowych
•100g masła

Masa serowa:
•500g chudego twarogu trzykrotnie mielonego
•100g kremówki 30%
•150g drobnego cukru lub cukru pudru
•2 jajka
•3 żółtka
•skórka i sok z 1 cytryny

Mus mango:
•1 dojrzały owoc mango
•1/4 szklanki wody
•1 płaska łyżeczka żelatyny
•cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:
•Masło rozpuściłam w garnku uważając, by się nie przypaliło. Ciastka zmieliłam w blenderze i połączyłam z masłem. Wykleiłam spód i boki tortownicy, a następnie wstawiłam na 1 godzinę do lodówki, by całość się zestaliła. W międzyczasie wyjęłam pozostałe składniki z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej, to ważne podczas pieczenia sernika.
•Twaróg wymieszać z cukrem oraz śmietanką za pomocą łopatki aż składniki dokładnie się połączą. By niepotrzebnie nie napowietrzać masy nie używam miksera.
•Następnie dodaję po jednym jajku oraz żółtku i mieszam dalej.
•Na koniec dodaję skórkę oraz sok z cytryny i mieszam do połączenia.
•Masę serową wlewam na ciasteczkowy spód. Tortownicę ochraniam warstwą folii aluminiowej i wstawiam do większego naczynia, które napełniam wrzącą wodą do połowy wysokości tortownicy z sernikiem.
•Ostrożnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę do zestalenia się masy serowej. Nie powinno zająć to więcej niż 40-45 minut.
•Sernika pozostawiam w wyłączonym piekarniku do częściowego wystudzenia, a następnie przekładam na blat kuchenny, a następnie do lodówki.
•Mango miksuję na miazgę. Żelatynę namaczam w połowie zimnej wody i odstawiam do spęcznienia. Pozostałą wodę wlewam do mango i zagotowuję. W razie konieczności można dosłodzić do smaku. Gorące mango zdejmuję z ognia i dodaję żelatynę. Mieszam dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia. Chłodny mus wylewam na sernik. Wstawiam do lodówki do zestalenia.

Smacznego!
  • 52 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki:

SPÓD :

250 g herbatników petit beurre

2 łyżeczki kakao naturalnego

1 łyżka cukru waniliowego

150 g masła

MASA SEROWA:

750 g białego twarogu półtłustego

250 g serka mascarpone

4 jajka

120 g cukru zwykłego

30 g kaszki kukurydzianej

½ buteleczki zapachu waniliowego lub śmietankowego

DODATKOWO:

Słoiczek konfitury wiśniowej



Herbatniki pokruszyć i zmielić w blenderze na proszek, dodając cukier i kakao. Przesypać do miski. Masło roztopić i wystudzić. Wlać roztopione masło do pokruszonych herbatników i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i boki tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia). Odstawić do lodówki.



Twaróg zmielić 2 krotnie przez maszynkę. Przełożyć do miski i zmiksować z mascarpone. Miksując powoli dodawać stopniowo cukier wymieszany z kaszką ziemniaczaną i jajka. Na koniec dodać zapach waniliowy, wymieszać i przełożyć masę do przygotowanej wcześniej formy.



Sernik piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu i przestudzeniu, na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową. Całość schłodzić w lodówce.
  • 48 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki:

blacha 25 x 35 cm

ciasto:
•2 szklanki mąki poznańskiej
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•125 g masła
•3 żółtka
•1/2 szklanki cukru pudru
•3 łyżki kakao
•3 łyżki śmietany
•szczypta cynamonu
•szczypta soli

ser:

•1 kg sera twarogowego
•75 g masła
•3 jajka
•3 białka
•2 łyżki cukru z wanilią ( u mnie Kotanyi )
•1/2 szklanki cukru pudru
•40 g budyniu waniliowego
•3 łyżki kajmaku
•3 łyżki cukru kryształu

wierzch:

•100 g płatków migdałów
•250 g kajmaku

Przygotowanie:

1.Ciasto : Sypkie składniki ciasta wymieszać. Dodać masło, rozdrobnić je, po czym wbić żółtka (białka zachować do masy ), wlać śmietanę i szybko wyrobić ciasto – tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Ser: Jajka ubić z cukram0 ( pudrem i waniliowym ). Masło stopić. Do masła dodać budyń i ser, w kilku porcjach, następnie połączyć z ciepłym masłem. Ja używałam robota , więc nie przerywałam miksowania. Osobno ubić białka, gdy będą sztywnieć dodać do nich cukier kryształ i dokończyć ubijanie. Delikatnie wmieszać do masy serowej.
3.Sernik: 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę z papierem do pieczenia. Na spód wylać 2/3 masy serowej. Do reszty dodać kajmak, wymieszać. Wylać na ser waniliowy i łyżką lekko wymieszać masy aby uzyskać efekt marmurowy. Na wierzchu zetrzeć resztę ciasta.
4.Piec w 160 stopniach przez 45 minut, po upieczeniu zostawić na 20 minut w piekarniku, po czym otworzyć drzwiczki, po kolejnych 10 wyjąć z pieca.
5.Ciepły sernik posmarować kajmakiem i posypać migdałami, można to zrobić warstwami – kajmak, migdały , kajmak.
6.Schłodzić.
  • 53 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki na tortownice 20 cm:

Spód brownie:

- 50 g czekolady gorzkiej u mnie 70 %

- 50 g miękkiego masła

- 3 łyki cukru

- 1 jajko

- 3 płaskie łyżki mąki pszennej

- 1 łyżka kakao

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy lekko ostygnie ucieramy ją razem z masłem i cukrem. Dodajemy jajko i na końcu mąkę z kakao. Mieszamy wszystko mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki smarujemy masłem). Pieczemy 10-12 min w 180 stopniach.

Masa serowa:

- 3 banany

- 500 g sera twarogowego ( u mnie typy Quark)

- 100 ml kremówki 36%

- 3/4 szklanki drobnego cukru

- 4 jajka

- 1 łyżka maki ziemniaczanej

- łyżka soku z cytryny

Banany dobrze rozgniatamy widelcem i polewamy je sokiem z cytryny by nie ściemniały. Miksujemy jajka tylko do ich dokładnego połączenia. Dodajemy kremówkę, cukier, ser, banany i na końcu mąkę. Całość mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach, ale tylko przez chwilę, do połączenia składników. Masę wylewamy na spód brownie i pieczemy 90 minut w 150 stopniach. Studzimy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po godzinie pieczenia można sernik przykryć folią aluminiową by za bardzo nie ściemniał. Na całkowicie przestudzony sernik szykujemy polewę.

Polewa:

- 80 ml śmietanki kremówki

- 100 g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki kawy espresso

Podgrzewamy śmietankę i do gorącej wrzucamy czekoladę oraz kawę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Gdy masa zacznie powoli gęstnieć. Przelewamy ją na ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Jak się okazało ta wersja sernika wcale nie jest tak kaloryczna. Z podanej tortownicy mamy 10 porcji. Jedna porcja to 395 kcal. Kaloryczność można zmniejszyć poprzez zmniejszenie ilości polewy lub zamianę na inną.
  • 74 KB
  • 22 lis 13 23:47
CIASTO:
•20 dag margaryny
•40 dag mąki
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•4 dag kakao
•3 żółtka
•1,5 łyżki śmietany

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, kakao; dodajemy margarynę ( o pokojowej temp.), żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich trzemy na grubych oczkach tarki, na dno wysmarowanej tłuszczem formy. Na to wylewamy masę serową, a drugą część ciasta, także trzemy na grubych oczkach na masę serową.



MASA SEROWA:
•1 kg białego sera
•1,5 szklanki cukru
•cukier waniliowy
•2 jajka
•3 żółtka
•2 budynie śmietankowe
•2 szklanki mleka
•1/4 szklanki oleju

Miksujemy dokładnie ser z mlekiem, cukrem, budyniem i olejem. Dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku, ciągle miksując. Wlewamy masę na ciasto i przykrywamy ją kolejną warstwo startego ciasta. Sernik pieczemy przez godzinę w temp, 180 st. C.
  • 55 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka)
- 1/2 szklanki cukru, lub więcej- według uznania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy, drobno startej
- ziarenka wyłuskane z przekrojonej wzdłuż 1 laski wanilii
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (niekoniecznie)

Na spód:
- opakowanie ciastek owsianych lub innych
- 50 g masła

Przygotowanie:

Pomarańczę należy dokładnie wyszorować, sparzyć.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Miksować ser z cukrem, aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie dodawać po 1 jajku, następnie mąkę- dokładnie wymieszać. Na koniec dodać roztopioną czekoladę, skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Miksować do połączenia składników.
Ciastka owsiane dokładnie pokruszyć. W rondelku rozpuścić masło, lekko przestudzić, dodać pokruszone ciastka. dokładnie wymieszać.
Na dno formy ułożyć wcześniej przygotowane ciastka, dokładnie ubić.
Masę serową wylać do przygotowanej formy z ciastkami, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 1 i 1/2 godziny, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco luźniejszy).

Gotowy sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić. Gdy będzie całkowicie wystudzony, wstawić do lodówki na całą noc.

Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej – to bardzo ważne sernik nie popęka!
  • 63 KB
  • 22 lis 13 23:47
Składniki na tortownicę 20 cm:

Sernik:

- 380 g twarogu (lub sera na serniki)

- 3 jajka

- 100 g cukru

- 150 ml śmietanki kremówki 36 %

- łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jaja należy zmiksować z cukrem tylko do ich połączenia. Następnie dodajemy pozostałe produkty i znów miksujemy tylko do dokładnego połączenia składników. Masę (która będzie dość rzadka) przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki do wysokości około 3 cm). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy ok 45 min. Masa będzie lekko ścięta. Studzimy w uchylonym piekarniku. W tym czasie szykujemy truflę.

Trufla:

- 300 g czekolady gorzkiej (u mnie 70 %)

- 3 łyżki cukru pudru

- 350 ml śmietany kremówki 36%

- opcjonalnie kieliszek alkoholu ( ja nie dałam)

Śmietankę podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z gazu i wrzucamy do niej czekoladę. Mieszamy do momentu całkowitego jej rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy w lodówce. I teraz następuje moment kiedy musimy naszą uwagę poświęcić na obserwowanie masy. Do kolejnego etapu przechodzimy gdy masa będzie schłodzona i zgęstnieje, ale nie na tyle by nie można było jej miksować (u mnie zajęło to 1,5 godz). Dodajemy stopniowo po łyżce cukru pudru i miksujemy do momentu gdy masa zmieni kolor na jaśniejszy brązowy (w porównaniu do koloru początkowego).

Truflę przekładamy na sernik, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószyłam kakao.

Z mojej tortownicy wyszło 10 porcji. Jedna to około 480 kcal.
  • 34 KB
  • 8 wrz 13 14:13
Ciasto:
•2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
•1/3 szklanki cukru
•2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
•2 jajka
•2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•3-4 łyżki mleka
•160 g miękkiego masła

Nadzienie:
•2 kg kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
•1/3 szklanki cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
•2 łyżki cukru z prawdzwą wanilią
•¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•40 g masła
•2 łyżki mąki ziemniaczanej (mój dodatek)

Dodatkowo:
•cukier puder (ok. 2 szklanek)
•odrobina gorącej przegotowanej wody

Przygotowanie

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać ¼ szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, ciasta uformować na niej kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 28 cm). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.
  • 37 KB
  • 8 wrz 13 14:09
•4 duże jajka (rozmiar L)
•1 szklanka* cukru
•40-50 g miękkiego masła
•¾ szklanki jogurtu naturalnego
•1 i 2/3 szklanki mąki
•1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
•skórka starta z jednej sparzonej cytryny
•ok. 250 g malin (świeżych lub mrożonych)


*szklanka ma u mnie zawsze 250 ml


Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło utrzeć w drugiej misce na puszystą masę, stopniowo dodawać do niego ubite jajka, cały czas miksując. Dodać jogurt zmiksować.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową, dodać do masy, dokładnie wymieszać aż ciasto będzie jednolite.

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Wierzch oprószyć kaszą manną lub mąką, wyłożyć maliny, można lekko je docisnąć, ale nie jest to koneiczne.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Studzić na kratce.
  • 46 KB
  • 8 wrz 13 14:05
Ciasto:
•3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
•50 g drożdży
•120 g cukru
•160 g masła
•16 g cukru z prawdziwą wanilią
•5 żółtek
•250 ml ciepłego mleka
•skórka otarta z 1 cytryny
•50 dag śliwek węgierek (może być nieco mniej lub więcej w zależności od wielkości śliwek)
•szczypta soli
Na kruszonkę:
•1 szklanka mąki
•2/3 szklanki cukru pudru
•16 g cukru z prawdziwą wanilią
•90 g masła


Dodatkowo:
•cukier puder (ja pominęłam)

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać ¼ mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto będzie klejące).

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki (ciasto będzie dość miękkie klejące i nieco lejące, ale takie powinno być, dzięki temu ciasto będzie mięciutkie i rozpływające się w ustach). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie o wym. 28 x 24 cm). Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i ułożyć na cieście rozcięciem do góry). Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut).

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. Posypać nimi wierzch ciasta

Piekarnik nagrzać do 180°C (najlepiej piec bez termoobiegu, grzałki góra/dół). Ciasto piec około 40-45 minut (najlepiej po około 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, bo czas może się skrócić w zależności od piekarnika). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam).
  • 0,7 MB
  • 9 sie 13 14:38
Biszkopt:
• 3 jajka
• 150 g cukru
• 3 czubate łyżki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zielona masa:
• 1 l soku zielonego
• 3 budynie śmietankowe
• 100 g masła w temperaturze pokojowej
• 2 opakowania ciastek typu delicje

Biała masa:
• 500 ml śmietany tortowej o zawartości tłuszczu 36%
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 opakowania galaretki cytrynowej

2 opakowania galaretki agrestowej
kiwi do dekoracji



1. Białka ubijam na sztywną masę ze szczyptą soli, wsypuję powoli cukier, żeby powstała gładka masa. Dodaję żółtka i miksuję dalej. Dosypuję oba gatunki mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszam. Spód tortownicy o wymiarze 24×35 cm wykładam papierem do pieczenia. Masę wykładam do blaszki, rozprowadzam równo i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piekę około 15- 20 minut. Biszkopt zostawiam do wystudzenia.
2. Zagotowuję 700 ml zielonego soku. Budynie rozpuszczam w 300 ml soku. Dodaję budyń do gotującego się soku. Ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam gaz a masę studzę. Gdy osiągnie temperaturę pokojową miksuję ją z masłem. Zieloną masę wykładam na zimny biszkopt dokładnie, od ścianki do ścianki, aby nie wciekała potem galaretka. Na masie układam ciastka. Wstawiam do lodówki do stężenia.
3. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody, studzę. Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem, dodaję zimną galaretkę i miksuję jeszcze kilkanaście sekund. Masę wykładam równo na ciastka i wstawiam do lodówki do stężenia.
4. W 700 ml wody rozpuszczam galaretkę agrestową. Schłodzoną wylewam na zimną masę śmietanową i pozostawiam do stężenia. Przed podaniem układam na ciastku pokrojone w plastry obrane kiwi.
  • 44 KB
  • 22 lip 13 0:26
Ekspresowe mini serniczki Składniki (na 2 porcje): •1 serek Philadelphia •1 łyżeczka cukru •3 łyżki likieru kawowego •borówki i maliny Serek utrzyj z cukrem (możesz użyć gotowych serków hiszpańskich). Silikonowe foremki do muffinek wyóż folią spożywczą (aby łatwiej było wyciągnąć serek), napełnij serkiem i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. Serek wyłóż na talerz, polej likierem kawowym. Mini serniczki podawaj posypane świeżymi owocami np. borówkami i malinami.
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    337
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

337 plików
18 MB




sara-o

sara-o napisano 31.12.2023 20:09

zgłoś do usunięcia

obrazek

W Nowym Roku niech każdy dzień będzie jak podróż, pełna odkryć, przygód i niezapomnianych chwil. Niech serce Twoje bije w rytmie spokoju i pokoju, a Nowy Rok niech niesie ze sobą tylko dobre zmiany i nowe możliwości. 😉

Delacroix

Delacroix napisano 31.12.2023 20:17

zgłoś do usunięcia
Z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2024 życzę Ci mnóstwa siły, determinacji i silnych motywacji w dążeniu do realizacji planów. Niech ten rok będzie niesamowity!obrazek
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 31.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
anulkap12

anulkap12 napisano 31.12.2023 21:12

zgłoś do usunięcia
Wszystkiego dobrego w Nowym roku
Fanka-Czytanka

Fanka-Czytanka napisano 30.03.2024 17:07

zgłoś do usunięcia
obrazek
♥♥ Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i najbliższych...życzy Dorota ♥♥
nietuzinkowa

nietuzinkowa napisano 30.03.2024 17:09

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, spokojnych Świąt Wielkanocnych)

Yustme

Yustme napisano 30.03.2024 20:29

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, pełnych słońca i nadziei Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród kochającej rodziny, przy wspólnym stole.

Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
_Pogody, słońca, radości, wesołych oraz zdrowych _
_Świąt Wielkanocnych! _
_ życzy Gośka_
Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
__ Trochę uśmiechu 😅😉😂 __
Wrotka777

Wrotka777 napisano 28.04.2024 01:23

zgłoś do usunięcia
__Relaksującej Majówki, Izula:** ♥ __

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności