Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
sara-o
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Iza

widziany: 11.09.2024 13:42

  • pliki muzyczne
    378
  • pliki wideo
    3108
  • obrazy
    28938
  • dokumenty
    490

33076 plików
338,55 GB

Ukryj opis
  • 42 KB
  • 21 cze 13 21:02
#frytki


Składniki: kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte) 1 białko jaja sól Przyprawy: papryka w proszku czosnek granulowany tymianek zioła prowansalskie sól ziołowa Ziemniaki należy obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone ziemniaki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubijamy białko wraz z dużą szczyptą soli. Dodajemy przyprawy. Oczywiście mogą być inne niż te zaproponowane w przepisie. Frytki wrzucamy do białka z przyprawami i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkładamy na blasze do pieczenia i zapiekamy w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.
  • 58 KB
  • 21 cze 13 21:02
Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 120 g pokrojonego w kostkę zimnego masła 4 łyżki stołowe brązowego cukru Masa toffi: 50 g masła 4 łyżki brązowego cukru 400 g skondensowanego słodzonego mleka z puszki (można użyć gotowej masy) Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady (jeśli wolicie może być deserowa) 30 g orzechów laskowych (mój dodatek, w oryginale brak) Przygotowanie Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozcierać palcami, aż będzie przypominało zacierki. Dosypać cukier i wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć ciastem dno formy i nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 °C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia. Przygotować masę. W teflonowym rondlu umieścić masło, cukier i mleko skondensowane. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok 5 minut lub dłużej aż masa zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę wyłożyć na kruchy spód, wierzch wygładzić. Pozostawić do wystygnięcia. Kiedy toffi stężeje roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Na masie toffi ułożyć orzechy laskowe, całość polać roztopioną czekoladą, dokładnie ją rozprowadzić i ciasto w chłodnym miejscu, aby czekoalda stwardniała.
  • 105 KB
  • 21 cze 13 21:02
#konfitura wiśniowa#murzynek#polewa czekoladowa


Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową Składniki: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 300 g konfitury wiśniowej 120 g drobnego cukru 2 duże jajka, roztrzepane 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić. W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 80 g śmietany 18% (ważne, aby była w temperaturze pokojowej) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodawać małymi porcjami śmietanę i mieszać do połączenia się składników. Po lekkim ostudzeniu polać wierzch ciasta.
  • 59 KB
  • 21 cze 13 21:02
SAŁATKA Z KURCZAKIEM WARSTWOWA Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasolki w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera majonez Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z przyprawą do gyrosa. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Ananasy odcedzić, pokroić w ósemki, ogórki w kosteczkę. Kukurydzę, fasolkę oraz seler odcedzić. Wszystkie składniki układać warstwami w przezroczystej miseczce zaczynając od ogórków, następnie kukurydzę, seler, fasolkę, jajka, pierś z kurczaka oraz ananas. Wszystkie składniki przykryć majonezem i ładnie wygładzić.
  • 34 KB
  • 21 cze 13 21:02
#kawa#sos#banan#czekolada


Kawa bananowa z czekoladowym sosem Kawa bananowa są idealne na ciepłe lato. A ta jest jedną z moich ulubionych. Połączenie smaku banana i czekolady to klasyka, która świetnie sprawdzi się nie tylko w kawie dla dorosłych – możemy także przygotować wersję dla dzieci zastępując kawę albo zbożową Inką albo kakaem. Taki kawowy czy kakaowy koktajl to także świetny deser. Składniki na 2-3 porcje. Kawa: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub porcja espresso (dla dorosłych) albo łyżeczka kawy zbożowej lub 2 łyżeczki słodkiego kakao (dla dzieci) 1 dojrzały banan 3 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 300 ml mleka Sos czekoladowy: pół tabliczki czekolady deserowej (50g) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki śmietanki 30% Wszystkie składniki na sos musimy podgrzać na małym ogniu w rondelku do czasu rozpuszczenia się składników – co jakiś czas musimy mieszać. Odstawiamy sos do ostygnięcia. Miksujemy banana wraz z jogurtem naturalnym za pomocą blendera lub melaksera na papkę. Dodajemy kawę lub kakao – jeśli mamy ekspres zaparzamy małe espresso i dodajemy. Możemy też dodać łyżeczkę cukru wanilinowego – jeśli lubimy słodką kawę. Miksujemy i uzupełniamy zimnym mlekiem. Szklanki ozdabiamy od wewnątrz czekoladowym sosem. Wlewamy kawę – w czasie upałów możemy wrzucić kostki lodu.
  • 48 KB
  • 21 cze 13 21:02
#jogurt#ciasto#porzeczki


Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia Składniki: 100g masła 150g biszkoptów 8 łyżeczek żelatyny 500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych 500g jogurtu naturalnego 500g zmielonego twarogu 170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze) 1 opakowanie cukru waniliowego 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% porzeczki do ozdoby 1. Masło roztopić. 2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym. 3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. 3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody. 4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. 5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała. 7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.
  • 75 KB
  • 21 cze 13 21:02
Ciasto Pina Colada Składniki na biszkopt: - 2 duże jaja - 2 łyżki mąki - 2 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, następnie połączyć delikatnie z mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do blaszki ( 15x20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C. Wystudzić. Można dowolnie naponczować ( u mnie woda+rum ). Składniki na bezę kokosową: - 2 białka - szczypta soli - 1/2 szklanki cukru - 100 g wiórek kokosowych Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Na koniec połączyć z wiórkami kokosowymi. Wylać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia, takich samych rozmiarów, jak blaszka, w której piekł się biszkopt. Piec w 180 st. C, około 20 minut. Składniki na masę ananasową: - 1 puszka ananasa wraz z zalewą - 2 łyżki cukru - 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego ( bez cukru ) - 2 żółtka - 100 g masła Ananasy osączyć z zalewy i pokroić na w drobną kostkę. Potrzebna będzie 1 szklanka zalewy ananasowej, w razie potrzeby, jeżeli będzie mniej należy do pełna uzupełnić ją wodą lub mlekiem ( u mnie mleko ). 1/4 szklanki zalewy zostawić, resztę wlać do rondelka i zagotować z cukrem. W pozostałej zalewie rozmieszać budyń i żółtka. Wylać na gotującą się zalewę, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować, dodawać po łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitego kremu. Na koniec, do kremu wrzucić pokrojone ananasy, wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt, wyrównać, przykryć blatem kokosowym, delikatnie, by nie połamać bezy. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego.
  • 55 KB
  • 21 cze 13 21:02
Rurki z kremem Porcja na 42 rurki: Ciasto - 500 g mąki, 250 g masła, 250 g kwaśnej śmietany, szczypta soli Krem - inspiracja 325 ml śmietanki kremowej 30%, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z limonki sok z limonki Ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce - przynajmniej przez godzinę. Następnie cienko rozwałkować lekko podsypując mąkę i pociąć na długie paski. Paski nawijać na rurki posmarowane masłem. Każdą rurkę obtoczyć z jednej strony w cukrze. Piec w temp. 220 stopni ok. 15 minut. Ostudzić. Krem: śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmiksować z mascarpone oraz skórką i sokiem z limonki. Kremem napełniać rurki.
  • 39 KB
  • 21 cze 13 21:02
ciasto krówka Co potrzebujemy: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 200 g margaryny 2 jajka 200 g cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 2 łyżki ciepłego mleka Dodatkowo 1 puszka masy krówkowej płatki migdałowe 750 ml śmietany min 30% 10 g żelatyny 3 śmietan-fixy 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód Zdjęcie - Ciasto Krówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło. 2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta. Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi. * ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach
  • 31 KB
  • 21 cze 13 21:02
#sernik#stracatella


Sernik straciatella Składniki: Masa serowo-śmietankowa śmietana 30% 500ml ser biały mielony 800g cukier puder 250g 5 łyżeczek żelatyny cukier waniliowy czekolada gorzka Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżki mąki Polewa czekoladowa 125 ml śmietanki 30% czekolada mleczna Przygotowanie: Całe jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i uzupełniamy mąką aby szklanka była pełna,dodajemy kakao i proszek do pieczenia,wszystkie składniki wsypujemy do ubitych jaj ,delikatnie mieszamy.Piec 20-30 min.Przekroić na dwie części. Krem: Cukier, cukier waniliowy i ser ucieramy, dodajemy ubitą śmietanę ,startą na tarce czekoladę i rozrobioną w 1/2 szklanki wody żelatynę(wcześniej należy ją namoczyć a następnie podgrzać ale nie dopuszczać do zagotowania) wymieszać i delikatnie wyłożyć na jedną część ciasta,przykryć drugą i polać polewą czekoladową
  • 77 KB
  • 17 cze 13 23:32
Młoda kapusta

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty (około 1 kg)
- 2 cebule
- 4 duże ziemniaki (około 3/4 kg)
- 30 dag wędzonego boczku
- 30 dag wiejskiej, mocno wędzonej kiełbasy
- 5 łyżek oleju
- 4 szklanki bulionu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:
Obrane cebule pokrój na cienkie piórka. Kiełbasę pokrój w grube półplasterki, a boczek w sporą kostkę .
Z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki i pokrój na dość spore kawałki (jeśli głąb będzie twardy, wcześniej go wykrój).
Ziemniaki obierz, wypłucz, pokrój na dużą kostkę.
W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż cały czas mieszając przez minutę. Dodaj boczek i kiełbasę i często mieszając smaż, aż się lekko przyrumienią. Wlej bulion, dodaj kapustę, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż kapusta zacznie robić się miękka.
Dodaj ziemniaki, wymieszaj i gotuj, aż będą miękkie.
Danie dopraw solą i pieprzem, wsyp natkę i wymieszaj.
Podawaj z chlebem na zakwasie.
  • 40 KB
  • 17 cze 13 23:32
Kremowy deser z białą czekoladą, malinami i jagodami

Składniki:
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200g cukru
- 200g masła
- 2 serki homogenizowane waniliowe
- 1 biała czekolada
- garść malin
- garść jagód

Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem. Stopić masło, przestudzić i dodać do masy. Dodać serki homogenizowane i wymieszać.
Masę podzielić na trzy części - do jednej dodać stopioną połowę czekolady, do drugiej zmiksowane maliny, a do trzeciej zmiksowane jagody. Ubić pianę z białek i wymieszać z masami. Nakładać do kieliszków/pucharków na zmianę masy. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Pozostałą połowę czekolady rozpuścić i zrobić na pergaminie wzorki. Poczekać aż czekolada zastygnie, podważyć je i udekorować nimi deser.
  • 33 KB
  • 17 cze 13 23:32
KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
- 250 ml śmietany 30%,
- czubata łyżka cukru pudru,
- łyżka kakao,
- dwie garści rodzynek,
- rum,
- płatki migdałowe.

Przez noc moczyć rodzynki w rumie, aby stały się miękkie, pulchne i aromatyczne.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy rodzynki, a do drugiej kakao i płatki migdałowe. Sprawdzamy, czy po dodaniu kakao krem nie stał się zbyt gorzki i ewentualnie dosładzamy. W szklance na przemian układamy warstwę kremu jasnego i ciemnego. Starczy na dwie porcje.
  • 53 KB
  • 17 cze 13 23:32
Rolada czekoladowa z nutellą
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
100g cukru
100g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50g gorzkiej czekolady drobniuteńko startej
3 łyżeczki (16g) cukru waniliowego (klik)


Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno żółtka, przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ta z wyposażenia piekarnika 34x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12-15 minut w temp 180 stopni. W tym czasie przygotować wilgotna ściereczkę, która rozkładamy równo na blacie. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy i błyskawicznie przekładamy energicznie odwracając blaszkę "do góry dnem" tak by papier znalazł się u góry. Zdejmujemy go delikatnie i szybko zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do lekkiego wystygnięcia a w tym czasie przygotowujemy krem.


Składniki na krem:
250g serka mascarpone
5 łyżek nutelli


Serek mascarpone lekko zmiksować. Dodać nutellę i miksować jeszcze chwilę na gładki krem.
Krem dokładnie rozsmarować na cieście (pozostawić 2-3 cm pasek nieposmarowany kremem od końca rolady) i ponownie zwinąć układając zakończeniem na spód. Odstawić do lodówki i schłodzić. Przygotować polewę.


Składniki na polewę:
100g mlecznej lub gorzkiej czekolady
30g masła


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać na gładki krem. Lekko przestudzona polewą polać roladę i ponownie schłodzić.
  • 60 KB
  • 4 cze 13 17:21
Składniki :
Biszkopt:
- jajko - 2 szt
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 1,5 łyżki
Masa bezow0 - krówkowa:
- masa krówkowa - 200 g
- masło - 100 g
- bezy - 100 g
Masa śmietanowa:
- śmietana 30% - 250 g
- cukier puder - 1 łyżka
- żelatyna - 2 łyżeczki
Dodatkowo:
- starta czekolada do posypania


Sposób przyrządzenia:
Biszkopt :
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
Dodajemy żółtka, miksujemy.
Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie łączymy mieszając łyżką.
Wylewamy do foremki( 15×20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C.
Studzimy i delikatnie nasączamy słodką herbatą.

Masa bezowo – krówkowa :
Masło miksujemy dodając po łyżce masy krówkowej.
Dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy.

Wykładamy na upieczony biszkopt.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.
Wlewamy do ubitej śmietany.

Wykładamy na masę bezowo – krówkową.

Delikatnie wyrównujemy.
Posypujemy startą czekoladą.
Wkładamy do lodówki do przegryzienia.
  • 84 KB
  • 4 cze 13 17:18
Składniki:
( przepis na dużą blachę! )

- mleko - 5 szklanek
- budyń bananowy z cukrem - 2 op *
- masło - 200 g
- żółtko - 4 szt
- cukier - 1 szklanka
- mąka - 1 szklanka
- aromat waniliowy do ciast - 1 łyżka
- herbatniki - ok. 250 - 300 g
- banan - 2 szt
- galaretka cytrynowa - 1 op
* można zastąpic śmietankowym


Sposób przyrządzenia :





Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem.

Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami, mąką i żółtkami a następnie wlewamy do gotującego się mleka.

Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek.

Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem.

Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.

Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin
( a jeszcze lepiej na noc! )
  • 311 KB
  • 4 cze 13 17:01
Składniki:
( tortownica 12 cm )

- ser biały wiaderkowy - 300 g
- żelatyna - 2 płaskie łyżki
- cukier puder - 60 g
- pianki jojo - 1 op
- galaretka Pink Margarita - 2 op
- galaretka Blue Curacao - 1 op
- truskawki - 100 g
- liczi ( w puszcze ) - 100 g
- świeża mięta - 1 pęczek

Sposób przyrządzenia :
1 galaretkę różową rozpuszczamy w 1 pełnej szklance wody.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Tortownicę delikatnie natłuszczamy.

Na spodzie układamy pianki jojo
( jedna obok drugiej ).

Pomiędzy wtykamy listki świeżej mięty.

Zalewamy ( powoli! ) lekko tężejącą galaretką.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia!

Galaretkę niebieską rozpuszczamy we wrzątku
( 1 pełna szklanka wody )
Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Z przestudzonej i lekko tężejącej odlewamy 50 ml do osobnej miseczki.
Pozostałą częśc
wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą różową warstwę.
Wkładamy do lodówki.

Drugą różową galaretkę rozrabiamy we wrzątku
( 1 pełna szklanka wody ).
Zostawiamy do ostudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku.
Zostawiamy do przestudzenia.

W misce rozrabiamy ser z cukrem pudrem i przestudzoną żelatyną.
Dokładnie razem mieszamy do całkowitego rozpuszczenia składników.

6 łyżek odkładamy do osobnej miseczki.

Pozostałą masę wlewamy do tortownicy na całkowicie stężałą niebieską warstwę.
Wkładamy do lodówki.

Odłożoną resztę masy serowej mieszamy dokładnie z resztą niebieskiej galaretki i wylewamy do tortownicy na masę serową białą.

W czasie kiedy sernik się chłodzi bierzemy się za owoce.

Liczi odsączamy z zalewy
( jest bardzo smaczna , więc nie wylewajmy jej! )

Truskawki myjemy.
Zostawiamy z szypułkami i kroimy na 2 części.

Owocami dekorujemy sernik układając na przemian liczi obok truskawki.
Delikatnie zalewamy tężejącą różowa galaretką.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki
( a najlepiej na noc! )
  • 113 KB
  • 4 cze 13 17:01
Składniki:
- mąka - 250 g
- jajka - 1 duże lub 2 małe
- śmietana 18% kwaśna - ok. 100 ml
- soda - 1 łyżeczka
- cukier - 3 łyżki
- sól - szczypta
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Kroimy na romby.

Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.

Osuszamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.
  • 79 KB
  • 1 cze 13 15:04
Skladniki:

(na tortownice 23cm, to jest okolice 8-10 porcji)

na dno
•150g herbatnikow digestive, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
•100g masla,stopionego i lekko przestudzonego

na sernik
•700g serka kremowego typu Philadelphia, w temperaturze pokojowej
•1/2 szklanki cukru
•4 jajka
•2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
•skorka starta z 1 cytryny

na wierzch:
•450ml kwasnej smietany
•1/4 szklanki cukru
•1 lyzeczka ekstraktu waniliowego

1.Rozgrzej piekarnik do 180stC.
2.Pokruszone herbatniki wymieszaj z maslem i wysyp do przygotowanej tortownicy. Wyrownaj i lekko docisnij powierzchnie. Wstaw do lodowki na czas przygotowywania masy serowej.
3.Utrzyj mikserem serek kremowy, jajka, skorke z cytryny, 1/2 szklanki cukru i ekstrakt waniliowy, az do uzyskania gladkiej masy. Wylej na przygotowany spód, wstaw do piekarnika i piecz okolo 50-60min, lub do czasu, az ser zacznie sie robic lekko zlotawy i z lekkimi brazowymi 'piegami'. Wyjmij z piekarnika (nie wylaczajac go!) i zostaw na ratce do ostudzenia na 15min.
4.Wymieszaj smietane z 1/4 szklanki cukru i 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego. Rozsmaruj mase na serniku i wstaw do piekarnika na 12-15min. (Masa smietanowa bedzie sie wydawala bardzo plynna, ale stezeje po ostudzeniu i schlodzeniu).
5.Zostaw do ostudzenia, a nastepnie wstaw do lodowki na co najmniej 8 godzin
  • 53 KB
  • 26 maj 13 11:43
Składniki na 8 babeczek:

Muffiny:
- 150g mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 60g masła
- 1 łyżka miodu
- 125g cukru
- 1 jajko
- 90ml mleka
- 1/3 gorzkiej czekolady

Krem:
- 300g cukru pudru
- 125g masła
- 50ml adwokatu
- 2 łyżki mleka

Ozdobienie:
- 2/3 gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
- kilka kropli adwokatu

Przygotowanie:
Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. W innej misce utrzeć masło z cukrem i miodem. Dodać jajko i zmiksować. Dodawać mieszankę z mąką na przemian z mlekiem i miksować. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wmieszać czekoladę, startą na tarce o grubych oczkach. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec 23 minuty w 180 stopniach. Muffinki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ubić w misce masło, aż stanie się kremowe. Cały czas miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Dodać mleko i adwokat i miksować tak długo, aż krem będzie gładki. Przełożyć go do rękawa cukierniczego i wyciskać na ostudzone muffinki. Wstawić do lodówki.

Zetrzeć trochę czekolady na tarce o małych oczkach. Resztę rozpuścić na parze z mlekiem. Odstawić do wystygnięcia. Przełożyć do buteleczki z ozdobną końcówką (lub rękawa) i ozdobić babeczki. Skropić odrobiną adwokatu i posypać startą czekoladą. Przechowywać w lodówce, ale wyjąć na 10 minut przed zjedzeniem.
  • 52 KB
  • 26 maj 13 11:43
Sernik truskawkowy na zimno

Składniki:
- 700 g sera mielonego z wiaderka
- 250 ml śmietany 30%
- 150 g cukru pudru
- 350 ml musu truskawkowego (ok. 300-400 g)
- 2 galaretki truskawkowe
- 600 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 250 g herbatników
- 100 g masła

Przygotowanie:
Masło rozpuścić i zostawić do przestygnięcia. Herbatniki zmiksować w malakserze. Wymieszać herbatniki z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wysypać herbatniki i równomiernie rozprowadzić. Wstawić foremkę do lodówki.
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki zmiksować w blenderze na mus, odmierzyć podaną ilość i dodać do sera. Całość wymieszać. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do masy serowej i wymieszać. Ciągle ubijając wlewać przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i zostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na zastygnięty sernik i zalać gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  • 24 KB
  • 24 maj 13 22:30
Placki po węgiersku

Składniki:
Placki ziemniaczane:
- 10 niedużych ziemniaków
- jajko
- ok 1/3 szkl mąki
- sól, pieprz, majeranek
- 1 mała cebula

Gulasz:
- 50 dag mięsa wieprzowego
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 plastry papryki marynowanej
- 5 dużych pieczarek
- 3 łyżki przyprawy do karkówki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą do karkówki. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Na ok 10 minut przed końcem duszenia dodać pokrojoną paprykę. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody i stopniowo mieszając wlewać do gulaszu, tyle aby uzyskać pożądaną gęstość sosu.
Placki ziemniaczane: Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać jajko, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Smażyć duże placki.
Gorące placki ułożyć na talerzu, polać gulaszem i złożyć. Podawać z ogórkiem kiszonym lub ulubioną surówką.
  • 27 KB
  • 24 maj 13 22:29
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 1 pierś kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- oregano
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i dokładnie odsącz. Cebulę obierz i drobno posiekaj, przesmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka, oprósz solą i pieprzem, smaż 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodaj odsączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i oregano. Formę do zapiekania wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Ułóż ryż, na nim kurczaka z kukurydzą w pomidorach, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 20 minut.
  • 31 KB
  • 24 maj 13 22:27
Klopsiki meksykańskie (Albondigas)

Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 porcja sosu taco
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebulki posiekane
- olej do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- Przyprawa kuchni meksykańskiej

Przygotowanie:
Mięso wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, jajkiem, solą i 2 łyżkami Przyprawy.
Uformować kuleczki i obtoczyć w mące. Obsmażyć na rozgrzanym oleju. Wyjąć klopsiki, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem taco. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170° C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ryżem lub guacamole.
  • 35 KB
  • 19 maj 13 21:21
Biszkopt :
* 5 jajek
* 1 szkl. mąki
* 1 szkl. cukry
* 2 łyżeczki proszku do piecznia
* 3 łyżki wody
* 2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając dalej dosypywać po trochu cukier. Następnie dalej ubijając dodawać żółtka. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i kakao. Powoli, delikatnie mieszając dodawać do masy białkowej.
Wyłożyć ciasto na tortownicę (średnica około 26 cm) i piec przez około 25 -30 minut w 180 stopniach.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części.

Krem bananowy:
* 2 małe lub 1 duży banan
* 1 szkl. jogurtu naturalnego
* 200 ml śmietanki 30%
* skórka z cytryny i sok z połówki cytryny
* 1 łyżka cukru (lub do smaku - ja dałam około 4 łyżek)
* 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
* gorzka czekolada

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Banany obrać, rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, cukier, skórkę, sok cytrynowy do smaku. Całość zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody a następnie rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Gdy przestygnie dodać do kremu bananowego, zmiksować. Śmietankę ubić, dodać do kremu, wymieszać. Odstawić do lodówki, aby krem lekko stężał.

Ja do kremu starłam jeszcze trochę gorzkiej czekolady.

Lekko stężały krem wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, lekko posmarować kremem i posypać stratą czekoladą, wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

Ciacho ma specyficzny smak - wyczuwalna nuta bananów i zdecydowany smak cytryny - świeży i orzeźwiający. Nie jest mocno słodkie, idealne na upały.
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki sobą przejdą
  • 35 KB
  • 19 maj 13 21:06
Przekąski tortillowe z szynką i serem.
Składniki:
*-opakowanie Tortilli (ja kupuję w biedronce, chyba za 3.99zl. jest świeża i smaczna)
*-4 plastry szynki
*-ser zółty
*-sałata lodowa
*- można dodac cienkie plastry pomidora

Sosy do wyboru do maczania:

Sos Tzatziki :
*-mały jogurt grecki
*-mały ogórek zielony
(starty na drobnej tarce i odsączony)
*-ząbek czosnku
*-sól, pieprz, cukier do smaku
*-można dodac przyprawy cacyki
(według uznania)
-->wszystkie składniki mieszamy, sos gotowy


Sos czosnkowy:
.
*-czosnek (według uznania)
*-jogurt naturalny (3 łyżki)
*-majonez (2 łyżki)
*-oregano
*-sól, pieprz, cukier do smaku
-->wszystkie składniki mieszamy, sos gotowy

Na tortillę kładziemy sałatę lodową,
na sałatę kładziemy szynkę,
potem ser.
(jeśli komuś się nie chcę robic sosu do maczania,
może tortillę posmarowac majonezem)
Starannie zawijamy i kroimy na kawałki
  • 47 KB
  • 19 maj 13 21:06
Prosta Sałatka z Uszkami (tortellini)
do zrobienia jej będziemy potrzebowali:

*- uszka z mięsem (500gram)
*- 2 papryki (np.pomarańczowa i żółta)
*- ananas (6 plastrów)
*- por (jeden duży)
*- koperek
*- majonez
*- pieprz, wegeta (szczyptę, według uznania)

Paprykę, ananasa, pora i koperek kroimy drobno
(patrz na pierwsze foto:) )
Mieszamy wszystko w misce i dodajemy przyprawy, oraz ugotowane wcześniej uszka,
na koniec dodajemy majonez i gotowe...
Ja to daję na godzinę dwie do lodówki,
żeby się przegryzło;)
  • 45 KB
  • 19 maj 13 21:06
Pieróg Calzone


Składniki:
.
*-filet z kurczaka (2 średnie)
*-ser żółty (około 250 gram)
*-kukurydza (puszka)
*-cebula (jedna)
.
.
Ciasto:
.
*-mąka (1 szklanka)
*-cukier (1 łyżka)
*-oliwa (1 łyżka)
*-świeże drożdże (ok 4 gramy)
*-szczypta soli
.
.
Sos czosnkowy:
.
*-czosnek (według uznania)
*-jogurt naturalny (3 łyżki)
*-majonez (2 łyżki)
*-oregano
*-sól, pieprz, cukier do smaku
-->wszystkie składniki mieszamy, sos gotowy
.
.
.
Drobno pokrojonego kurczaka smażymy na patelni w przyprawie gyros.
Gdy kurczak jest już gotowy, odsączamy z tłuszczu i czekamy aż przestygnie.
My w tym czasie bierzemy się za robienie ciasta.
W garnuszku rozrobić drożdże z ciepłą wodą,
jedną łyżeczką cukru i odrobiną mleka (odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce).
Do miski wsypać szklankę mąki, szczyptę soli,
łyżkę oliwy i dodać wcześniej przygotowane drożdże.
Ciasto wyrabiamy podsypując mąką, aż stanie się puszyste i elastyczne
(ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce żeby trochę wyrosło).
Następnie formujemy jak na pizzę.
Na połowie rozkładamy przestygniętego kurczaka, kukurydzę,
cebulę i posypujemy startym serem.
zawijamy drugą połowę tworząc dużego pieroga.
Kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 12-13 minut.
  • 45 KB
  • 19 maj 13 21:06
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ryżem

*-wędzony filet z kurczaka (duży)
*-ryż (2 woreczki)
*-kukurydza (puszka)
*-ananas (5 plastrów)
*-majonez (3 łyżki)
*-pieprz
*-kostka pietruszkowa
  • 15 KB
  • 19 maj 13 19:10
Penne zapiekane z sosem śmietanowym z papryką i szynką

Składniki:
-100g makaronu penne
-200ml śmietany 30%
-5 plastrów szynki lub innej wędliny
-3/4 czerwonej papryki
-3 plastry sera żółtego
-1/5 łyżeczki curry
-1/2 łyżeczki papryki słodkiej
-1 łyżeczka Kamis FitUp do makaronów
-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wędlinę i paprykę kroimy w kostkę. Makaron gotujemy al'dente. Na patelni podsmażamy paprykę i wędlinę, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Podgrzewamy przez około 5 minut i zdejmujemy z ognia. W naczyniu do zapiekania układamy porcję makaronu, sosu a następnie znów porcję makaronu. Przykrywamy to żółtym serem i zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    337
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

337 plików
18 MB




Delacroix

Delacroix napisano 31.12.2023 20:17

zgłoś do usunięcia
Z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2024 życzę Ci mnóstwa siły, determinacji i silnych motywacji w dążeniu do realizacji planów. Niech ten rok będzie niesamowity!obrazek
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 31.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
anulkap12

anulkap12 napisano 31.12.2023 21:12

zgłoś do usunięcia
Wszystkiego dobrego w Nowym roku
Fanka-Czytanka

Fanka-Czytanka napisano 30.03.2024 17:07

zgłoś do usunięcia
obrazek
♥♥ Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i najbliższych...życzy Dorota ♥♥
nietuzinkowa

nietuzinkowa napisano 30.03.2024 17:09

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, spokojnych Świąt Wielkanocnych)

Yustme

Yustme napisano 30.03.2024 20:29

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, pełnych słońca i nadziei Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród kochającej rodziny, przy wspólnym stole.

Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
_Pogody, słońca, radości, wesołych oraz zdrowych _
_Świąt Wielkanocnych! _
_ życzy Gośka_
Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
__ Trochę uśmiechu 😅😉😂 __
Wrotka777

Wrotka777 napisano 28.04.2024 01:23

zgłoś do usunięcia
__Relaksującej Majówki, Izula:** ♥ __
Ksiazki_20

Ksiazki_20 napisano 30.08.2024 00:25

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności