Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
sara-o
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Iza

widziany: 11.09.2024 13:42

  • pliki muzyczne
    378
  • pliki wideo
    3108
  • obrazy
    28938
  • dokumenty
    490

33076 plików
338,55 GB

Ukryj opis
  • 43 KB
  • 2 lip 13 16:13
Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmietaną i bananami. Szybki deser bez pieczenia. Spód: • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) • 70 g masła, roztopionego • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej Masa kajmakowa z czekoladą: • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g) • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) * • garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: • 4 banany • sok z 1 cytryny • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki • 2 - 3 łyżki kakao oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm Przygotowanie: Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce.
  • 52 KB
  • 2 lip 13 16:13
Sernik Pina Colada Sernik absolutnie wyjątkowy. Zniknął błyskawicznie. Rozkochał sobą wiele podniebień. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Smak? Wyjątkowy. Dokładnie tak. Ci którzy nie wiedzieli, co w nim jest zastanawiali się mocno, bo smak jest właśnie na tyle wyjątkowy i nieznany, że można długo się głowić. Ale także cała otoczka pieczenia sernika również była wyjątkowa. Było to kolejne nasze z Asią, cudowne, pieczenie. Możecie zapytać co niby w takim pieczeniu może być aż tak wyjątkowego? Ano wszystko. Po pierwsze osoba, z którą się piecze. Po drugie okoliczności - zastała nas późna noc, i tak jak Asia pisała u siebie, oczekiwanie na sernik przerywały tylko nasze wiadomości "Śpisz?" "Nie, wyczekuję nadal". Po trzecie sam przedmiot pieczenia. Sernik, za który zabierałyśmy się od kilku dni, a poza tym miałyśmy dosyć dużo wątpliwości co do niego. No i po czwarte, byłyśmy nie w pełni skomputeryzowane, i Asia polegała na moich, pewnie czasem opóźnionych wiadomościach z przepisem, i na swoim fantastycznym wyczuciu w pieczeniu, co razem skutkowało tym serniczkiem. Serniczek Asi można znaleźć tutaj, a przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Sernik Pina Colada Składniki (składniki na formę o średnicy ok. 26 cm lub na mniejszą okrągłą formę i jeszcze jedną małą - u mnie keksówka:)): Spód •340 g ciasteczek owsianych kokosowych (u mnie Digestive) •50 g wiórków kokosowych •100 g rozpuszczonego masła Wszystkie składniki wkładamy do malaksera i ucieramy na piasek. Formę, której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wykładamy masą ciasteczkową. Boki formy również. Masa serowa •1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty) trzykrotnie zmielonego lub można użyć gotowego sera na serniki •250 g mascarpone •1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego •puszka (400 ml) mleczka kokosowego •puszka ananasa (nie używamy świeżego ananasa!) •5 jajek •2 żółtka •3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasy wyjmujemy z puszki na durszlak i odsączamy. Następnie blendujemy. Puszkę z mlekiem kokosowym otwieramy i zbieramy śmietankę (mniej niż pół puszki) i odstawiamy, dodamy ją później do masy serowej. Do twarogu dodajemy mascarpone i mąkę ziemniaczaną. Całość chwilkę miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego, resztę zostawiamy na polewę. Dodajemy następnie po 1 jajku, po każdym chwilkę miksując i żółtka. Na koniec dodajemy śmietankę kokosową i mus z ananasa (przed dodanie usunęłam jeszcze zgromadzony sok z musu z ananasa, który się pojawi). Całość chwilkę miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 100 minut. Po tym czasie wyjmujemy sernik i polewamy polewą. Polewa •ok. 340 g jogurtu greckiego •reszta mleka skondensowanego Składniki mieszamy, wylewamy na sernik i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu studzimy, a następnie przekładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Można posypać wiórkami kokosowymi.
  • 53 KB
  • 2 lip 13 16:13
martini zielone jabłuszko: składniki − na jeden kieliszek kostki lodu 25ml wódki lub ginu 25ml kwaśnego likieru jabłkowego 12ml syropu jabłkowego − monin green apple; dostępny w piotrze i pawle ćwiartka zielonego jabłka ze skórką do przybrania kieliszka sposób przyrządzenia w szklance do martini wymieszaj wódkę lub gin z lodem, likierem jabłkowym i syropem. Ćwiartką zielonego jabłka przybierz kieliszek.
  • 46 KB
  • 2 lip 13 16:13
Kakaowe dacquoise z kawowym parfait z białej czekolady Parfait: 600ml śmietanki kremówki 35% 25ml mocnego świeżo zaparzonego espresso cienko obrana skórka z 1 cytryny 330g białej czekolady, grubo posiekanej Kakaowo-laskowe dacquoise: 4 białka szczypta soli 110g (ok. ½ szkl) drobnego cukru 110g (2/3 szkl) cukru pudru 20g ciemnego kakao 50g orzechów laskowych, drobno zmielonych Parfait: Do rondelka wlać śmietankę, kawę i dodać skórkę cytrynową. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym natychmiast przecedzić. Gorącym płynem zalać posiekaną czekoladę, mieszać, aż krem będzie gładki. Odstawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając, żeby śmietanka nie oddzieliła się od czekolady. Gdy będzie w temperaturze pokojowej wstawić do lodówki na minimum 3 godz. ( w Gourmet Traveller polecają na całą noc, ja wyjęłam, gdy krem był lodowato zimny po kilku godzinach i też wszystko było OK przy ubijaniu). Gdy będziemy mieli już gotowe i wystudzone blaty bezowe, ubijamy masę na sztywno (nie przesadzamy z czasem ubijania). Dacquoise: Nagrzewamy piekarnik do 100ºC. Na papierze do pieczenia rysujemy 2 prostokąty, mniej więcej 30x19cm, papier lekko natłuszczamy. Cukier puder przesiewamy razem z kakao i mieszamy ze zmielonymi orzechami. Białka przez chwilę ubijamy z solą, jak się dobrze spienią zaczynamy dodawać stopniowo (po 1-2 łyżki) cukier ciągle ubijając na wysokich obrotach. Gdy będą sztywne i błyszczące wyłączamy mikser, wsypujemy partiami mieszankę cukru pudru z kakao i orzechami i ostrożnie mieszamy plastikową szpatułką, aż składniki się połączą. Wykładamy masę bezową na wyrysowane prostokąty (robimy to łyżką lub rękawem cukierniczym) i pieczemy aż blaty będą chrupiące, ok. 40min do 1 godz. Studzimy i ostrożnie odklejamy od papieru do pieczenia. Blaty przekładamy ubitym na sztywno kremem i deser, szczelnie owinięty, wkładamy natychmiast do zamrażarki na min. 12 godz. Kroimy na kwadraty i podajemy w towarzystwie mocnego espresso.
  • 31 KB
  • 2 lip 13 16:13
BABKA KAWOWA Z ORZECHAMI Składniki (na foremkę babkową ok. 21 cm): - 70 g miękkiego masła roślinnego, - 200 g cukru, - 1 łyżeczka sody, - 150 ml mleka, - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, - 300 g mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka cynamonu, - 2 jajka, - 100 ml płynnego miodu, - ok. 100-150 g posiekanych orzechów włoskich, - polewa czekoladowa (u mnie gorzka) Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na masę. Do miski wlać ciepłe mleko, wsypać sodę i kawę. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Do ucieranej masy dodawać po jednym jajku i na zmianę mikstury z obu misek. Na końcu dodać miód i orzechy. Wlać do foremki babkowej i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st.C. ok. 30-40 minut. Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować.
  • 29 KB
  • 2 lip 13 16:13
Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym Spód Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 15 min. 170 g ciastek digestive 1 czubata łyżka kakao 3 czubate łyżki masła Masa serowa Temperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160oC | Czas pieczenia: ok.1h 30 min. 1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president) 2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki maki ziemniaczanej 4 jajka 200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki) 2-3 łyzki mleka Mus brzoskwiniowy 4 połówki brzoskwiń galaretka brzoskwiniowa z cukrem 0,5 szkl. gorącej wody Przygotowanie Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200oC przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy ostudzić. Masa serowa. Masę krótko miksujemy, by jej zbytnio nie napowietrzyć (tylko do połączenia składników)! Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę a następnie dodawać kolejno jajka. Na końcu połączyć z roztopioną (z 2-3 łyżkami mleka) czekoladą. Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy). Piec przez ok. 1,5 h, środek powinien być sprężysty (można delikatnie dotknąć palcem). Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić od brzegów formy. Sernik zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki. Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl. gorącej wody. Galaretkę wymieszaną z puree brzoskwiniowym wstawić do lodówki. Tężejącą galaretką polać wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • 28 KB
  • 2 lip 13 16:13
Los Angeles - Przepisy - kulinaria świata Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru pomarańczowego 20 ml soku pomarańczowego 20 ml soku grejpfrutowego 20 ml soku ananasowego 20 ml soku z marakui 10 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 20 ml grenadiny ¼ cytryny 1 łyżeczka cukru Przyrządzenie: Brzeg szklanki do long drinków natrzeć sokiem z cytryny, zanurzyć w cukrze i wrzucić 3 kostki lodu. Do shakera wrzucić 4 kostki lodu i wszystkie składniki. Shaker potrząsać przez 15 sekund. Zawartość shakera przecedzić do szklanki. Podawać: Ze słomką.
  • 21 KB
  • 2 lip 13 16:13
Składniki spód : 150g ciasteczek kakaowych, 80g roztopionego masła. Składniki ciasto : 4 galaretki o różnych kolorach ( u mnie pomarańczowa, truskawkowa, cytrynowa i agrestowa), 1 kg sera twarogowego (lub serka homogenizowanego), 500ml śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru, 4 łyżki żelatyny. Przygotowanie spód : Ciasteczka przełóż do woreczka i pokrusz. Dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem. Spód malej blaszki wyłóż papierem do pieczenia (lub folią spożywczą) i wysyp ciasteczka. Wszystko dokładnie wygładź. Przygotowanie ciasto : Śmietankę ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier puder i dodaj serek. Masę przelej do 4 różnych miseczek tak aby we wszystkich była taka sama ilość. 1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Żelatynę wlej do 1 miseczki i dokładnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasta. Włóż do lodówki i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pierwszą galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Wlej galaretkę na stężałą masę serową. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia. W kolejnych warstwach postępuj tak samo jak w pierwszych. Ważne żeby każda warstwa była stężona aby masy się nie wymieszały. W ostatniej warstwie galaretki możesz na górę ułożyć ulubione owoce.
  • 29 KB
  • 2 lip 13 16:13
Ciasto • 150 g gorzkiej czekolady • 150 g miękkiego masła • 100 g cukru pudru • 6 żółtek • 6 białek • 50 g cukru • 150 g mąki • szczypta soli • dobrej jakości konfitura morelowa Polewa czekoladowa • 200 g dobrej, gorzkiej czekolady 200 g cukru 100 ml wody Przygotowanie Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i utrzeć z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Białka ubić z 50 g cukru na niezbyt sztywną pianę. Dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać razem z masą czekoladową. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, posypać delikatnie mąką, włożyć do niej ciasto i piec przez 50-60 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Tort po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego schłodzenia, następnie wyjąć go z formy. Konfiturę morelową podgrzać i posmarować nią tort. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i utrzeć razem z cukrem. Dodać wodę i gotować na małym ogniu, przez około 5 minut, stale mieszając, aż polewa zacznie gęstnieć. Rozprowadzić polewę szybko i równomiernie po całym torcie. Podawać z niesłodzoną bitą śmietaną i z jednym z rodzajów kawy po wiedeńsku
  • 65 KB
  • 1 lip 13 20:27
CIASTO NESQUIK Składniki na 4 kruche blaty : 300g mąki pszennej 3 łyżki kakao Nesquik 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła 2 jajka 50g cukru pudru (ja cukier pominęłam) Biały biszkopt: 4 białka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Krem: 4 żółtka 4 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 4 łyżki kakao Nesquik 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła 4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru) Polewa z białej czekolady: 200g białej czekolady 50g dobrej jakości masła Wykonanie: Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty. Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min. Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody) Składanie ciasta: ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.
  • 91 KB
  • 1 lip 13 20:27
Bardzo chrupiące pieczone ziemniaczki Składniki: 1 kg młodych lub zwykłych ziemniaków sól, pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka suszonego tymianku 3 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki smalcu Przygotowanie: 1) Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Młode ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, stare ziemniaki obieramy i dokładnie płuczemy. Kroimy je w ćwiartki i zalewamy wodą, dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy je jeszcze 5 minut, odsączamy i lekko odparowujemy. 2)W miseczce mieszamy ze sobą kaszę mannę, łyżeczkę soli, tymianek, paprykę oraz pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wsypujemy do garnka z ziemniakami (odsączonymi i odparowanymi), zamykamy pokrywkę i potrząsamy kilka razy aż panierka pokryje każdą ćwiartkę warzywa. 3)Dużą blachę smarujemy smalcem i wysypujemy na nią ziemniaki- ważne by ziemniaki za bardzo się nie stykały i nie leżały na sobie. Pieczemy w piekarniku przez 30-40 minut od czasu do czasu mieszając ziemniaki dużą łyżką.
  • 57 KB
  • 1 lip 13 20:27
Beza z kokosem i bitą śmietaną Ciasto lekkie jak piórko, ponieważ prawie nie zawiera tłuszczu, nie licząc bitej śmietany:) ale za to dość słodkie, pewnie kalorii mu nie brakuje. Beza z wierzchu pomimo bitej śmietany nawet na drugi dzień pozostaje lekko chrupiąca, ciekawy też jest środek z wyraźnie kokosowym akcentem. Robiąc bezy przeważnie zostają nam żółtka, z którymi coś trzeba zrobić, w tym przypadku mamy sprawę z głowy, gdyż wykorzystujemy je w całości do kokosowej wkładki, podaję proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm, gorąco polecam. Składniki: Blaty bezowe 2 sztuki: 6 białek 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę, stale ubijając dodać stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści. Pod koniec dodać łyżkę skrobi ziemniaczanej i octu, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i uformować z piany dwa okręgi, nie wyrównując powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 60 minut. Wyjąć i pozostawić na pergaminie, aby ostygły. Kokosowa wkładka: 6 żółtek 2 jajka 120 g drobnego cukru do wypieków 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Żółtka i dwa całe jajka ubić z dodatkiem cukru na puszystą masę, dodać wiórki kokosowe i dwie łyżki skrobi ziemniaczanej, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto, piec 25 minut w 160°C, wyjąć i wystudzić. Krem z bitej śmietany: 500 ml śmietany kremówki 36% 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 20 g cukru pudru Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Krążki bezowe i kokosowy blat przełożyć bitą śmietaną, wierzch oprószyć cukrem pudrem, ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin, wtedy lepiej smakuje i lepiej się kroi.
  • 40 KB
  • 1 lip 13 20:27
Stripsy KFC :) Potrzeba : mąka, słodka i ostra papryka, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, imbir mielony i czosnek granulowany :) druga miska z wodą. wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w wodzie i w mące z przyprawami (tak 3 razy ) i smażymy w głębokim oleju :)
  • 65 KB
  • 1 lip 13 20:27
Śliwkowy smakołyk Składniki na biszkopt: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 4 jaja - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Połączyć z żółtkami, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać do blaszki ( 35x25 ) wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w 180 st. C. Składniki na masę śliwkową: - ok 2 kg śliwek - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki wiśniowe Śliwki pozbawione pestek pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cukrem, aż się rozgotują. Wsypać galaretki, wymieszać, przestudzić. Składniki na masę śmietanową: - 500 ml śmietany kremówki - galaretka wiśniowa Dodatkowo: - starta gorzka czekolada do posypania Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić, połączyć z tężejącą galaretką. Na upieczony biszkopt wyłożyć tężejącą masę śliwkową, schłodzić, gdy zastygnie przykryć tężejącą masą śmietanową. Wierzch posypać startą czekoladą.
  • 23 KB
  • 1 lip 13 20:27
NAPOLEONKA NA KRAKERSACH 5 szklanek mleka 1 budyń waniliowy 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maki pszennej 1 - 2 paczki krakersów 1 kostka masła lub margaryny ( u mnie "Kasia" ) W blaszce ułożyć warstwę krakersów. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę mleka dokładnie wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką ( ja zrobiłam to mikserem ). Masę wlać do gotującego się mleka i gotując nadal mieszać energicznie aż do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na krakersy a następnie ułożyć wierzchnią warstwę krakersów. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na ok 6 godzin a jeszcze lepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z uwagi na wiele pytań dotyczących przygotowania napoleonki uzupełniam informacje : blachę użyłam o rozmiarach 25 x 30 cm. Krakersy były "Lajkonika". Układałam ich spodnią warstwę solą do góry, a wierzchnią solą w dół. Dziękuje za tak wielkie zainteresowanie.
  • 37 KB
  • 1 lip 13 20:27
zapiekanka z serem i pieczarkami 1 bagietka kilka pieczarek 15- 20 dkg żółtego sera - może być łagodny np. typu gouda lub o bardziej wyrazistym saku masło do posmarowania bagietki opcjonalnie - ulubiony keczup piekarnik rozgrzać do 190 -200 stopni. pieczarki obrać, umyć, osuszyć delikatnie i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ser również zetrzeć na tarce. bagietkę przekroić wzdłuż na pół, każdą część posmarować masłem. blachę wyłożyć pergaminem, następnie ułożyć połówki bagietki - jeśli się nie mieszczą spokojnie można je przekroić na mniejsze kawałki. bagietkę posypać warstwą startych pieczarek, następnie warstwą sera. zapiekać około 10 minut - do rozpuszczenia sera. zapiekanki podawać gorące - dla dzieci ozdobione ketchupem
  • 45 KB
  • 1 lip 13 20:27
Sernik Oreo składniki na spód: 160 g ciastek Oreo bez masy 60 g masła, roztopionego Z ciastek usuwamy masę,kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysypujemy na spód i wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Składniki na masę: 700 g dwukrotnie zmielonego twarogu 1 szklanka (250 ml) smietany kremówki 36% 2 łyżki żelatyny 5 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki cukru do przybrania: 50 g ciastek Oreo bez masy pokruszonych, do posypania pół szklanki śmietany kremówki Ser, śmietanę, ekstrakt i cukier zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ją do masy serowej, kiedy jest jeszcze ciepła i wymieszać dokładnie. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać rozkruszonymi ciasteczkami, udekorować bitą śmietaną.
  • 11 KB
  • 1 lip 13 20:27
Bizonek Receptura: 30 ml Żubrówki, 10 ml syropu wiśniowego Sposób wykonania: Do kieliszka od wódki wlewamy Żubrówkę, a następnie powoli dolewamy odrobinę syropu wiśniowego
  • 45 KB
  • 22 cze 13 0:19
#kebab


Potrzebne będą: 4 placki tortilli (ja użyłam z Biedronki - są pyszne i nie drogie) 4 liście sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 cebula (o której zapomniałam :P) 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu Fix kebab z sosem czosnkowym Knorr 1/2 kg piersi z kurczaka Cycka pokroić na kawałki (wedle uznania) i natrzeć przyprawą do kebaba (z większej części Fixa) z oliwą. Zostawić na ok 30 min. W tym czasie jogurt naturalny wymieszać z majonezem i z przyprawą do sosu (z mniejszej części Fixa). Usmażyć kurczaka na patelni do zarumienienia. Placka podgrzać 30 s. w mikrofali. Następnie nasmarować sosem, położyć na spód liść sałaty, trzy plasterki pomidora, kilka plasterków ogórka, cebulę, trochę kurczaka. Wszystko polać jeszcze raz sosem i zawinąć placka. I już - gotowe do jedzenia :) Pyszne, proste i sycące
  • 32 KB
  • 22 cze 13 0:19
Ciasto orzechowe Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka + 1 żółtko 20 dag cukru 2 łyżki miodu 20 dag margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki mleka Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta - zagnieść. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 20 x 30 cm). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką , ale niedużo - lepiej wstawić na jakiś czas ciasto do lodówki , żeby nieco stężało. Ja zawsze , mimo wszystko , muszę pomagać sobie umączonymi palcami przy układaniu ciasta w blaszce. Każdy placek upiec osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec. Polewa: 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich 10 dag cukru 2 łyżki miodu 11 dag margaryny Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec. Krem: 1/2 kostki masła lub margaryny (zazwyczaj daję po połowie jednego i drugiego) 1/2 torebki budyniu śmietankowego 3/4 szkl. mleka ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku) Poza tym: kwaśny dżem, najlepiej śliwkowy Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę. Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Z drugiej strony...
  • 61 KB
  • 22 cze 13 0:19
#biszkopt#herbatniki


Cytrynowiec z herbatnikami Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na poncz: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Składniki na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki (125 ml) soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 2 żółtka 1 szklanka cukru 200 g masła Składniki na piankę cytrynową: 600 ml śmietany kremówki (30%) 150 g serka mascarpone 2 opakowania galaretki cytrynowej Składniki na polewę: 2 łyżki masła 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 21 herbatników Upiec biszkopt (można dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka, zmiksować, a na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Formę o wymiarach 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w 180oC około 30-40 minut (do złotego koloru i suchego patyczka). Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować sok z cytryny, 1 szklankę wody i cukier. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniami i żółtkami, dodać do gotującej się wody i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i dodawać porcjami po łyżce masy budyniowej, aż powstanie gładki krem. Biszkopt nasączyć ponczem . Wyłożyć na wierzch krem budyniowy, wyrównać nożem powierzchnię.
  • 44 KB
  • 22 cze 13 0:19
#sucharki#sernik#nutella#brzoskwinie#mus


Sernik z musem brzoskwiniowym na spodzie z nutelli i sucharków warstwa I - nutella z sucharkami 1/2 opakowania sucharków (12 sztuk) 300 g nutelli Sucharki miksujemy w robocie na tartą bułkę. Do zmiksowanych sucharków dodajemy nutellę (w miarę ciepłą, nie z lodówki) i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Taką masę rozprowadzamy równo na dnie tortownicy i wstawiamy do lodówki. warstwa II - śmietankowa 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 500 g sera białego (np. serek naturalny President, mogą być też serki Danio) 3 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Śmietankę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy ser, a na końcu rozpuszczoną żelatynę i chwile razem miksujemy. Kiedy masa zaczyna tężeć wykładamy ją warstwę nutellowo-sucharkową i ponownie wkładamy do lodówki. *Od jakiegoś czasu żelatynę (2-3) łyżki zalewam ok. 4 łyżkami zimnej wody, żeby napęczniała. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy serowej, rozcieńczam 2-3 łyżkami gorącej wody (w sumie tyle tej gorącej wody potrzeba, żeby byłą płynna. warstwa III - brzoskwiniowa puszka brzoskwiń 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym Brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, która była podana w przepisie na opakowaniu (czyli 2 galaretki w 500 ml wody) i łączymy ze zmiksowanymi brzoskwiniami. Kiedy mus zaczyna tężeć wylewamy go na masę śmietankową
  • 41 KB
  • 22 cze 13 0:19
#czekolada#praliny#posypka


Czekoladowe praliny z orzechową posypką Składniki na 30 sztuk: 200 g herbatników 0,5 szklanki kremówki 2 łyżki miodu 125 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady (dobrego gatunku) 50 ml ekstraktu pomarańczowego (można pominąć, ale ekstrakt nadaje wyjątkowego aromatu) 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki oleju ok. 100 g posiekanych orzechów Wykonanie: Herbatniki drobniutko kruszymy w robocie kuchennym lub za pomocą wałka (herbatniki wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy wałkiem do ciasta). Przesypujemy do miski, mieszamy ze śmietanką i miodem. Gorzką czekoladę topimy w kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą stawiamy na garnuszku z gotującą się wodą, tak by miseczka nie stykała się z powierzchnią wody i za pomocą ciepła pary wodnej topimy czekoladę). Gdy czekolada lekko przestygnie, dodajemy masło i ekstrakt pomarańczowy, mieszamy do połączenia się składników. Na koniec łączymy obie masy i dłońmi szybko wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miseczkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości włoskiego orzecha. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut. W tym czasie topimy mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie, łączymy z olejem. Schłodzone kulki moczymy w czekoladzie (tu przydatny jest widelczyk do pralin, ale z powodzeniem można poradzić sobie wykałaczkami :)) i obsypujemy posiekanymi orzechami.
  • 34 KB
  • 22 cze 13 0:19
Sernik Caffe Latte /Smacznego Składniki: 3 łyżeczki cappuccino w proszku 1 łyżeczka kakao 800 g twarożku 75 g śmietany kremówki 125 g cukru Aromat waniliowy 5 łyżek kaszy manny 4 jajka Ziarenka kawy i kakao do dekoracji Tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie: Cappuccino wymieszać z 5 łyżkami gorącej wody i podzielić na 2 części. Do jednej części wmieszać kakao, ostudzić. Twarożek, śmietanę, cukier i aromat wymieszać, dodać kaszę mannę i jajka. Ciasto podzielić na 3 części. 1/3 ciasta umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formie (1,4 l pojemności, 26x11 cm) i wyrównać. Rozpuszczone cappuccino zmieszać z 1/3 ciasta i również umieścić w formie, wyrównać. Do ostatniej części ciasta dodać mieszankę z cappuccino i kakao, wymieszać, umieścić w formie. Piec w temp 150 st. C przez 1 ½ - 1 ¾ godziny. Ostudzić. Dekorować ziarnami kawy oprószyć kakao.
  • 29 KB
  • 22 cze 13 0:19
#ciasto


Ciasto Maxi King Składniki (na blachę 23x37): ok. 400 g herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g) 400 - 500 g mleka w proszku 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową) ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
  • 77 KB
  • 22 cze 13 0:10
#3 bit


3bit bez pieczenia Co potrzebujemy: Masa budyniowa 0,5 l mleka kostka margaryny (może być też masło) 3/4 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki kartoflanki Masa śmietanowa 750 ml śmietany kremówki 30% 3 śmietan-fixy 3 łyżeczki cukru żelatyna + puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy. 2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę i wyłożyłam masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
  • 70 KB
  • 22 cze 13 0:10
#snickers


Snickers brownie 225 g mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 175 g masła orzechowego 115 g masła 225 g cukru 225 g cukru brązowego (dałam muscovado) 3 jaja 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 gorzkiej czekolady 50 g mini - marshmallows 125 g słonych orzeszków W małej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odstaw na bok. W większej misce umieść masło orzechowe, masło oraz dwa rodzaje cukru. Utrzyj wszytko na gładko mikserem na średnich obrotach. Dodaj jajka. Każde wbij osobno upewniając się, że dobrze połączyło się z masą nim dodasz następne. Dodaj esencję waniliową. Zmniejsz obroty na najniższe i wsyp składniki sypkie. Utrzyj wszystko na gładką masę. Wyłącz mikser. Wsyp do miski orzeszki, pianki oraz posiekaną na drobne kawałki czekoladę i wmieszaj je w ciasto przy pomocy łyżki. Ciasto przełóż do prostokątnej formy (30 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia(jeżeli masz cierpliwość możesz je schłodzić przez noc w lodówce, osobiście polecam). Przygotuj polewę polewę karmelową: 225 g cukru 120 ml wody 120 ml śmietanki kremówki 60 g masła 60 g słonych orzeszków sól Umieść w garnuszku wodę i cukier. Zamieszaj, aby cukier mniej więcej połączył się wodą. Postaw garnuszek na średnim ogniu. Od tego momentu masz zakaz wkładania łyżki do mikstury. Jedyny sposób, w jaki możesz przemieszać płyn to okrężne ruchy garnkiem. Doprowadź syrop do wrzenia a następnie pozostaw go na ogniu do momentu, aż nabierze głęboko - bursztynowego odcienia. Musisz się uzbroić w cierpliwość - zajmie to ok. 15 - 20 minut, przy czym bardzo ważne jest, abyś pod koniec ciągle zerkał na karmel - kiedy zacznie zmieniać kolor tylko chwila dzieli go od przypalenia. Kiedy karmel osiągnie pożądany kolor ściągnij garnuszek z ognia. Wlej do garnka trochę śmietanki. Odsuń się (będzie bardzo parować) i energicznie zamieszaj, po czym dodaj resztę śmietany i również zamieszaj. Dodaj masło. Pozwól mu, aby się roztopiło w gorącej masie. Ja dodałam jeszcze szczyptę soli Teraz musisz poczekać, aż karmel wystygnie. Tężejącym sosem polewamy brownies, a następnie posypujemy posiekanymi drobniutko orzeszkami (zmieliłam je w blenderze, a całość posypałam jeszcze fleur de sel). Wiem, że jesteś u kresu wytrzymałości, ale wsadź ciasto na chwilę do lodówki, aby karmel zastygł i nie rozlewał się w czasie krojenia. Ja nie potrafiłam, ale wierzę, że Tobie się uda. Czy jesteś gotowy na to, co za chwilę wyciągniesz z lodówki?
  • 45 KB
  • 22 cze 13 0:10
Sernik z rosą -Składniki: - 30 dkg mąki - 10 dkg margaryny - 1 jajko - 7 dkg cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera twarożku - 2 paczki cukru wanilinowego - 2 budynie śmietankowe - 3 szkl. mleka - 0,5 szkl. oleju - 2 całe jajka - 4 żółtka / 4 białka - 3/4 szkl. cukru - 0,5 paczki rodzynek Wykonanie: Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! . Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) . Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez teroobiegu). Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C. Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:) Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.
  • 59 KB
  • 22 cze 13 0:10
#pączki


PĄCZKI HISZPAŃSKIE Składniki na około 25 gniazdek (zależy od wielkości szprycy): 20 dag mąki 10 dag masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Na glazurę: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;). Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    337
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

337 plików
18 MB




Delacroix

Delacroix napisano 31.12.2023 20:17

zgłoś do usunięcia
Z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2024 życzę Ci mnóstwa siły, determinacji i silnych motywacji w dążeniu do realizacji planów. Niech ten rok będzie niesamowity!obrazek
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 31.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
anulkap12

anulkap12 napisano 31.12.2023 21:12

zgłoś do usunięcia
Wszystkiego dobrego w Nowym roku
Fanka-Czytanka

Fanka-Czytanka napisano 30.03.2024 17:07

zgłoś do usunięcia
obrazek
♥♥ Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i najbliższych...życzy Dorota ♥♥
nietuzinkowa

nietuzinkowa napisano 30.03.2024 17:09

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, spokojnych Świąt Wielkanocnych)

Yustme

Yustme napisano 30.03.2024 20:29

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, pełnych słońca i nadziei Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród kochającej rodziny, przy wspólnym stole.

Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
_Pogody, słońca, radości, wesołych oraz zdrowych _
_Świąt Wielkanocnych! _
_ życzy Gośka_
Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
__ Trochę uśmiechu 😅😉😂 __
Wrotka777

Wrotka777 napisano 28.04.2024 01:23

zgłoś do usunięcia
__Relaksującej Majówki, Izula:** ♥ __
Ksiazki_20

Ksiazki_20 napisano 30.08.2024 00:25

zgłoś do usunięcia

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności