Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Folder z materiałami dla osób pełnoletnich
+18 Ten folder Chomika zawiera materiały, które mogą być oglądane tylko przez osoby pełnoletnie.

Czy chcesz zobaczyć zawartość tego folderu?
Zaloguj się jeśli masz już konto.
sara-o
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Iza

widziany: 18.08.2024 16:02

  • pliki muzyczne
    384
  • pliki wideo
    3111
  • obrazy
    28938
  • dokumenty
    490

33085 plików
339,45 GB

Ukryj opis
  • 84 KB
  • 22 cze 13 0:10
#truskawki#jogurt#placki


Placki jogurtowe z truskawkami kładniki, około 16 placków: • 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego • 2 duże jajka • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła • 2 - 3 łyżki cukru • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • mała szczypta soli • kilka truskawek Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12% Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.
  • 55 KB
  • 22 cze 13 0:10
#babeczki


Babeczki 180 g masła + 20 g 260 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 160 g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 170 g kwaśnej śmietany 1 brzoskwinia (lub 4 morelki) 2 opakowania malin 6 morelek 4 łyżki cukru Foremki na babeczki wkładamy do zamrażarki. Topimy 20 g masła, smarujemy nim dokładnie schłodzone foremki, które ponownie umieszczamy w zamrażarce. W misce mieszamy mąke, sodę, mąkę, sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jajka lekko ubijamy z esencją waniliową, po czym dodajemy do masy maślanej. Dokładnie miksujemy. Do miski wsypujemy 1/3 składników sypkich, dodajemy śmietanę, dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy kolejną porcję mąki i śmietany, ponownie mieszamy i tak do wyczerpania składników. Do ciasta dodajemy pokrojone morelki (lub brzoskwinie) i znów delikatnie mieszamy. Utartym ciastem napełniamy foremki (wyszło mi 12 sztuk). W każdą z nich wciskamy po 4 maliny, owoc powinien prawie cały schować się w cieście. Pozostałe owoce zachowujemy na później). Babeczki pieczemy przez 25 - 30 minut w 175 stopniach. Wykałaczka włożona w upieczone ciasto po wyjęciu powinna być sucha. Gotowe babeczki odstawiamy na 10 minut, po czym delikatnie wyciągamy z foremek. Możemy skończyć na tym etapie, ale warto babeczkom zafundować przepyszny sos malinowy, który zrobiłam nieco inaczej niż w przepisie oryginalnym. Tego nie mogłąm zepsuć :) Morelki z malinami zasypałam cukrem i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam przez kilka minut, aż owoce kompletnie się rozpadły. Przetarłam sos przez sito, wstawiłam ponownie na gaz, aby sos się nieco zagęścił. Gorącym sosem polałam babeczki, następnie obsypałam je cukrem pudrem i przystroiłam malinami. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że oto doszło do wielkiego pojednania :)))
  • 50 KB
  • 22 cze 13 0:10
#ciasto


Składniki na blachę 28 x 40 cm: Ciasto 5 jajek 220 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 4 łyżeczki cacao 125 ml wody Masa serowa 500 g mielonego sera (np. z wiaderka) 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g cukru Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę, proszek i cacao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy wysmarowanej olejem. Ser miksujemy z budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i poziomie by utworzyły kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min (do suchego patyczka).
  • 45 KB
  • 22 cze 13 0:10
#sernik na zimno


Sernik na zimno - Przepis Spód: • 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych (użyłam herbatników kokosowych Łakotki) • 70 g roztopionego masła Masa: • 500 g twarogu lub mascarpone lub pół na pół • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej lub 2 łyżki cukru wanilinowego • opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego • 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody zamiast 500 ml + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny • 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie (w sezonie) 100 g świeżych truskawek, pokrojonych lub rozgniecionych widelcem • 250-300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania Boki: np. wafelek kokosowy (typu Princessa biała) starty na tarce Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki. Twaróg miksować blenderem aż będzie gładki (lub zmielić w maszynce do mięsa), mascarpone po prostu wyłożyć do miski. Dodać cukier (wanilię, likier) i jeszcze przez chwilę razem zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić (przelać do czystego garnka lub miski, wstawić do zimnej wody). Do galaretki dodać zmiksowane truskawki i wymieszać. Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia. Po stężeniu sernika obkroić go nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz, boki obłożyć startym na tarce (na dużych oczkach) wafelkiem.
  • 33 KB
  • 22 cze 13 0:10
#kremówki


LENIWE KREMÓWKI - bez pieczenia Składniki: 2 opakowania prostokątnych krakersów (nie zostaną całe wykorzystane) 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/4 kostki masła 1 cukier waniliowy (16 g) 4 jaja 4 czubate łyżki mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce (około 20 krakersów, jak na zdjęciu). Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do goracego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy. Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.
  • 34 KB
  • 22 cze 13 0:10
Składniki: - puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 3 galaretki w różnych smakach i kolorach - 3 szklanki wody - tabliczka białej czekolady Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzić (można umieścić na chwilę w zamrażalniku), następnie ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części, dodać chłodną, ale wciąż płynną galaretkę, zmiksować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wykończenia. Wstawić do lodówki aż do ścięcia. Świetnie smakuje z wiórkami albo z polewą z białej czekolady (należy pamiętać, by wystudzić ją przed polaniem pianki).
  • 24 KB
  • 22 cze 13 0:10
#knoppers


Knoppers SKŁADNIKI: Masa mleczna: 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 175 g miękkiego masła 1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku Masa czekoladowa: 100 g masła 160 g nutelli 1 łyżka kakao 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych 100 g orzechów laskowych (dałam więcej) Dodatkowo: 3 suche wafle (o wymiarach 23 x 29 cm każdy)* 50 g czekolady mlecznej (dałam gorzką) 50 g czekolady gorzkiej *użyłam pokrojonych czekoladowych wafli (150g) WYKONANIE: Masa mleczna: Mleko wlać do małego garnuszka, dodać do niego cukier i zagotować, cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Masa czekoladowa: Orzechy uprażyć na suchej patelni teflonowej pod przykryciem, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki. Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać zmielone i posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Składanie: Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny . Dokończenie:Składanie: Na dużą deskę położyć pierwszy wafel, posmarować go masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki (już bez obciążenia), by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.
  • 72 KB
  • 21 cze 13 23:56
#nutella


Nutella domowa Składniki (na 2 małe słoiczki): 100 g orzechów laskowych 2 czubate łyżka mleka w proszku 120-130 ml mleka UHT* 100 g gorzkiej czekolady** 50 g mlecznej czekolady Orzechy układamy w jednej warstwie na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawijamy w ściereczkę i zdejmujemy z nich łupinki (często zdarzają się oporne orzeszki, zalewam je wówczas gorącą wodą i odstawiam na 10 minut, po czym zdejmuję łupinki). Orzechy przekładamy do rozdrabniacza (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem), miksujemy na gładką masę (zajmie to kilka minut). Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę dodajemy na orzechów, miksujemy. Mleko łączymy z mlekiem w proszku i dokładnie mieszamy, umieszczamy w garnku, doprowadzamy do zagotowania i od razu zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy. Mleko wlewamy do masy czekoladowo-orzechowej. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy. Krem będzie na początku rzadki. Po kilku godzinach w lodówce zacznie gęstnieć. Przechowujemy go w zakręcanym słoiczku przez około 7 dni w lodówce. * ilość użytego mleka dostosujcie do własnych preferencji ** możecie użyć w całości czekolady gorzkiej. Odradzam robienie nutelli tylko i wyłącznie na czekoladzie mlecznej.
  • 76 KB
  • 21 cze 13 23:56
#ricotta#placki#banany


Placki z ricotty z bananami Składniki, około 18 placków: • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej • 3 łyżki cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 250 g serka ricotta (w kubeczku)* • 2 duże jajka • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane) • około 1/4 szklanki mleka • 2 banany Dodatki: cynamon, syrop klonowy lub sos karmelowy z masłem orzechowym, gęsta śmietana * do kupienia w każdym supermarkecie, można też spróbować z gładkim słodzonym lub niesłodzonym serkiem np. homogenizowanym lub zmielonym twarożkiem jak na sernik. Można też użyć jogurtu greckiego. Przygotowanie: W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce zmiksować serek ricotta z jajkami i 2 łyżki roztopionego masła lub oleju. Wymieszać lub zmiksować z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę (jak śmietana homogenizowana). Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), natłuścić ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaski placek i na umiarkowanym lub średnim ogniu smażyć do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty). W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w każdego placka po 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak z pierwszej strony lub trochę krócej. Układać na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach. Posypać cynamonem, polać syropem klonowym lub sosem karmelowym, kleksem śmietany.
  • 53 KB
  • 21 cze 13 23:56
#smakołyki


Składniki : 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie żelatyny deserowej na 0,5l, 1 galaretka wiśniowa. Przygotowanie : Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier puder i całość podgrzej na wolnym ogniu. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wlej partiami żelatynę do śmietanki cały czas miksując. Wszystko przelej do formy wyłożonej folią spożywczą. Włóż do lodówki żeby masa zastygła. Galaretkę rozpuść w 0,4l gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. W zastygłej masie śmietankowej wytnij foremką kształty serca. W to miejsce wlej galaretkę. Ponownie całość włóż do lodówki żeby galaretka zastygła.
  • 33 KB
  • 21 cze 13 23:56
#racuchy


Czas przygotowania: 25 minut Czas smażenia: 15 minut Ilość porcji: 18 Składniki 2 serki homogenizowane o dowolnym smaku 2 jajka 5-6 łyżek mąki cukier (w zależności od smaku, ok. 3 łyżki) olej do smażenia ew. cukier puder Błyskawiczne racuchy to racuchy w nieco innym stylu. Idealne zarówno dla maluszków jak i dorosłych. Etapy przygotowania Serki przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek. Białka należy ubić na sztywno a żółtka wraz z mąką i cukrem dodać do serków i wymieszać. Gdy masa jest jednolita dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni dobrze rozgrzać olej i porcjami nakładać placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Można posypać cukrem pudrem, ale serki owocowe są dość słodkie, więc ja zwykle niczym ich nie posypuję. Racuchy błyskawiczne smażą się znacznie szybciej niż te tradycyjne robione z ciasta drożdżowego. Ciasto jest bardzo pulchne i delikatne, dzięki czemu racuchy są idealne także dla małych dzieci. Smacznego:)
  • 62 KB
  • 21 cze 13 23:56
#sernik#banan


Bananowe sernikobrownie 200 g ciastek owsianych w czekoladzie 70 g masła Ciastka rozdrobnij w blenderze na pył. Masło rozpuść w garnuszku i połącz je z ciastkami. Okruszkami wyłóż blaszkę (20x30 cm). Schowaj do lodówki. Przygotuj masę brownie. 150 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 jajka 3 płaskie łyżki cukru 1,5 szklanki mąki Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem na puszysto. Dodaj roztopioną czekoladę i zamieszaj. Dodaj mąkę i połącz z ciastem. Odstaw na bok. Przygotuj masę sernikową. 3 duże dojrzałe banany 500 g twarogu sernikowego 2-3 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżka esencji waniliowej Banany zmiksuj mikserem, lub rozdrobnij widelcem do otrzymania papki. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką masę. Na wcześniej przygotowany spód wylej 3/4 masy brownie. Rozprowadź ją dokładnie, a następnie wylej na nią całą masę sernikową. Rozsmaruj ją równomiernie, a następnie ozdób ją nieregularnymi kształtami z pozostałej masy brownie. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz przez 40 minut. Wystudź, a następnie schowaj do lodówki na całą noc. Pokrój w kwadraty. Możesz, a w zasadzie powinieneś je jeszcze ozdobić gotową masą krówkową :) Smacznego!
  • 36 KB
  • 21 cze 13 23:56
#maxi king


Ciasto Maxi King Składniki (na blachę 23x37): ok. 400 g herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej 1,5 kostki masła 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g) 400 - 500 g mleka w proszku 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową) ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych 1/4 szklanki mleka Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
  • 49 KB
  • 21 cze 13 23:56
#deser#banan


Deser Bananowy Potrzebne nam będą: -banany -bita śmietana -budyń waniliowy -crunchy wielozbożowe -miód lub sos karmelowy Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym.
  • 85 KB
  • 21 cze 13 23:19
200 g wiórków kokosowych 250 ml spirytusu (ja użyłam 500 ml wódki) puszka mleka skondensowanego niesłodzonego puszka mleka skondensowanego słodzonego puszka mleczka kokosowego  Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!
  • 44 KB
  • 21 cze 13 23:19
#pianki


Domowe pianki marshmallows Przepis na 20 sztuk: 1 łyżka żelatyny 1 szklanka cukru (około 200g) 150 ml zimnej wody 1 łyżka soku wiśniowego niewielka ilość oleju rzepakowego Żelatynę wsypać do miski, dodać do niej 60mlzimnej wody i dokładnie wymieszać. w niewielkim rondelku zagotować pozostałą wodę, dodać do niej cukier. Gotować na wolnym ogniu 10 minut, często mieszać. Przygotować ręczny mikser. Napęczniałą żelatynę spulchnić widelcem, włączyć mikser na średnie obroty. Cienką strużką wlać do żelatyny syrop cukrowy. Miksować przez 20 minut, po 10 minutach wlać syrop wiśniowy. Niewielki pojemnik (o wymiarach 20cm na 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Odstawić masę na 3 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć pianki na oprószony cukrem pudrem blat i pokroić w zgrabne kostki
  • 66 KB
  • 21 cze 13 23:19
#śmietankowe ciastka


Śmietankowe serca Składniki na około 60 sztuk: 28 dag mąki pszennej 25 dag masła 5 łyżek gęstej śmietany 1 żółtko 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temperaturze 175ºC, aż będą lekko zarumienione.
  • 87 KB
  • 21 cze 13 23:19
#kokos


Kuleczki kokosowe Składniki: biszkopty okrągłe 300g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g kokosu 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki. Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy). Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku. Całość obtoczyć w kokosie. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły.
  • 72 KB
  • 21 cze 13 23:19
#rogaliki


Domowe rogaliki Składniki: 300 g mąki 100 g śmietany 18% 80 g masła 25 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego + konfitura (u mnie z owoców leśnych) Drożdże wymieszać w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Zostawić na 15 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać masło, śmietanę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie i nie klejące się do rąk ciasto. Ciasto włożyć do miski. przykryć lnianą ściereczkę i ostawić na 1 1/2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wycinać okręgi, następnie kroić na trójkąty, na szerszy koniec nakładać konfiturę i zawijać. Układać na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszczenia na 20 minut. Piec w 180oC przez 15 - 17 minit (do złotego koloru). Po ostygnięciu można polukrować.
  • 38 KB
  • 21 cze 13 23:19
#kawa#panna cotta


Kawowa Panna Cotta porcja na 6 sztuk 300 ml śmietany 36% 200 ml mocnej kawy ( z 2 łyżeczek) 50 g cukru trzcinowego 1,5 łyżki żelatyny ponadto odrobina kakao do posypania lub startej czekolady Żelatynę zalać odrobina zimnej wody. Kawę zaparzyć z cukrem , do garnuszka wlać śmietanę i połączyć z kawą. Następnie żelatynę podgrzać aby się rozpuściła ( wstawiając kubek do gorącej wody lub na chwilę do mikrofali) dodać do reszty składników i wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę przelewam do silikonowej formy i zostawiam na noc w lodówce by stężała. Wyciągam Panna Cottę na talerz ozdabiając gorzkim kakao lub startą czekoladą.
  • 80 KB
  • 21 cze 13 23:19
#drożdżówek


Składniki (na około 30 małych drożdżówek): 1 cukier waniliowy 500g mąki tortowej 40g świeżych drożdży 10 łyżek cukru 150g masła 1/2 szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni (jak wkładam do takowego mleka palec, czujemy leciutkie ciepło - jeżeli nas parzy, to trochę przeszarżowaliśmy :-P) 2 jajka + 1 żółtko szczypta soli 1 opakowanie cynamonu tłuszcz do wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiać przez gęste sitko do dużej miski. Drożdże rozdrobnić i dodać do mleka razem z 1 łyżeczką cukru. Dokładnie wymieszać (drożdże powinny się rozpuścić) i odstawić do "wystartowania" (drożdże startują, kiedy zaczynają rosnąć :-P). W mące zrobić dołek - ma ona wyglądać jak wulkan z głębokim kraterem po środku. Do niego wlać drożdże, 100g roztopionego masła, dodać sól, 5 łyżek cukru, jajka i żółtko. Mieszać drewnianą łyżką, a następnie wyjąć z miski, przełożyć na wysypany mąką blat i wyrobić dłońmi. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypywać po trochu mąki. Gotowe ciasto powinno być jednolite i nie może kleić się do rąk. Kulę ciasta spowrotem przełożyć do miski, przykryć materiałową szmatką lub oblepić folią spożywczą i odstawić na mniej więcej godzinę w ciepłe miejsce - najlepiej w pobliżu grzejnika (ciasto musi podwoić swoją objętość!). Blachę natłuścić, podsypac lekko mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni, grzanie góra-dół (nie na termoobieg!). Ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i ponownie wyrobić rękoma. Uformować prostokąt i rozwałkować go [wałkiem :-P] na grubość około 1cm. Pędzelkiem spożywczym albo zwykłym wyaprzonym wrzątkiem pędzlem (ale takim nieużywanym, nowo kupionym!) rozsmarować na cieście pozostałe masło. Posypać równomiernie cukrem i cynamonem. Ciasto zwijać roladą wzdłuż krótszego brzego prostokąta. Ostrym nożem kroić na krążki o szerokości mniej więcej 2cm. Krążki przekładać na blachę. Piec przez około 20 minut, aż drożdżówki uzyskają złoty kolor:)
  • 58 KB
  • 21 cze 13 23:19
#tiramisu


Tiramisu - Przepis Składniki, około 10 porcji: •1 i 1/2 szklanki (375 ml) zaparzonej kawy (z 3 espresso lub 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej) •1/4 szklanki (60 ml) likieru Amaretto •4 jajka •4 łyżki cukru pudru •300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (świeżej i bardzo zimnej) •500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej •400 g podłużnych biszkoptów do Tiramisu (np. Vicenzovo lub Savoiardi) •4 łyżki kakao •około 500 g truskawek 1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Przygotować wysoką (minimum 10 cm) formę o średnicy 24 cm lub prostokątna o podobnej powierzchni np. 20 cm x 25 cm, może być forma żaroodporna, ceramiczna. W większej formie można zrobić niższy deser z dwóch warstw biszkoptów i kremu. Zaparzyć kawę i ostudzić, wymieszać z likierem. Jajka włożyć do zlewu i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek (białka nie będą wykorzystane w tym przepisie). Żółtka umieścić w misce (najlepiej metalowej) dodać cukier puder i zmiksować. Miskę postawić na garnku z małą ilością delikatnie gotującej się wody (dno miski nie może stykać się z wodą) i dokładnie ubijać przez około 5 - 6 minut. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać przez około 4 minut aż masa będzie jasna (prawie biała) i puszysta. Ostudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Ubite żółtka delikatnie połączyć łyżką lub szpatułką z serkiem mascarpone a następnie z ubitą śmietanką. Kawę, biszkopty i krem podzielić na 3 części. Zanurzać na chwilę biszkopty z pierwszej części w kawie i układać na dnie formy, przykryć częścią kremu i posypać 1 łyżką kakao. Namoczyć kolejną porcję biszkoptów w kawie i ułożyć na warstwie kremu posypanego kakao. Posmarować kremem, posypać kakao i ułożyć ostatnią - trzecią warstwę biszkoptów, kremu i kakao. Schładzać przez minimum 4 godziny lub przez całą noc. Truskawki pokroić i ułożyć na deserze przed samym podaniem. Deser nakładać łyżką do pucharków lub na talerzyki.
  • 77 KB
  • 21 cze 13 23:19
#ryż#kurczak#warzywa


Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami . Składniki filet z kurczaka, 300 gram cebula, 1/2 sztuki czosnek, 2 ząbki imbir, 2 centymetry korzenia ryż basmati, 150 gram woda, 500-700 mililitrów brokuły, 1/2 główki groszek zielony, garść sól, pieprz, curry oliwa do smażenia natka pietruszki, 1 mały pęczek Sposób przygotowania 1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz. 2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
  • 51 KB
  • 21 cze 13 23:19
#mleczna kanapka


Mleczna kanapka! Kto tego nie uwielbia... Składniki na kakaowy biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.) Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Składniki na mleczną masę: pół szklanki mleka 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego) 2/3 szklanki cukru 350 g masła 16 g cukru wanilinowego Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Przechowywać w lodówce. Choć po kilku godzinach w lodówce masa dość stwardnieje (z powodu masła), wystarczy wyjąć ciasto 2 godziny przed planowanym podaniem.
  • 17 KB
  • 21 cze 13 23:19
Składniki na ciasto-125g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Składniki na nadzienie: 4 łyżki karmelu (z puszki) u mnie gotowa masa bakallandu. Składniki na polewę: ok. 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju W misce utrzeć masło, dodać cukier i mąkę. Ucierać mikserem aż do powstania gładkiego ciasta (kruchego) Ciastem wylepić dno keksówki wysmarowanej masłem ( wym. 12cmX30cm). Ciasto nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut. Do momentu aż nabierze złotego koloru. Ciasto ostudzić. Karmel wylać na ostudzone ciasto. Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h. Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki. Czekoladę rozpuścić na parze. Dodać olej. Zanurzać batoniki w czekoladzie Wyjąć i odstawić do zastygnięcia czekolady.
  • 45 KB
  • 21 cze 13 23:19
#kinder bueno


Kinder Bueno Składniki 8 białek 4 łyżki mąki 2 łyżki octu odrobina soku z cytryny 360g cukru krem Kinder Bueno (przepis) 30g ciemnej czekolady szczypta soli 4 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do ubitej piany po woli dodajemy 180g cukru i nadal ubijamy. Do tak przygotowanej piany przesiewamy 2 łyżki mąki, dodajemy 1 łyżkę octu oraz sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Gotową wykładamy na papier do pieczenia tworząc okrąg o średnicy około 20 centymetrów. Pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Studzimy. Proces ponawiamy przy przygotowaniu drugiej bezy, z drobną zmianą średnicy okręgu na około 18-17cm. Wystudzone blaty bezowe przekładamy masą Kinder Bueno (około 3/4 porcji), pozostałą 1/4 wykładamy na wierzch bezy. Całość dekorujemy posiekaną czekoladą. Podajemy. Smacznego ;)
  • 36 KB
  • 21 cze 13 21:02
DOMOWY BAILEYS Składniki: 1/4 lub 1/2l wodki (zalezy od Was, jak bardzo lubicie promile, osobiscie dalam 1/2l, pewnie dlatego, ze lubie pic ten likier z duza iloscia lodu) 1 puszka (397g) gotowej masy krowkowej 1/2 szklanki mleka skondensowanego nieslodzonego plus 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej Masę krówkową zmiksować mikserem z mlekiem, dodając kawę. Następnie te masę wymieszać łyżką z wódką. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej na 2-3 dni (żeby się "przegryzło"). Podawać z lodem. Jeśli jest za mocne, można tez dolewać zimnego mleka.
  • 37 KB
  • 21 cze 13 21:02
#wanilia#czekolada#ciasto


Chocoholiczka: Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym Składniki na ciasto: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 czubate łyżki kakao 200g masła 3 jajka 100 g cukru 100 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3-4 łyżki ciepłej wody Składniki na krem waniliowy: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 180 g cukru 2 op cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 1 kostka masła 1 żółtko Dodatkowo: 60 g mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietany 30% Wykonanie: Mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone masło oraz całe jajka i wszystko dokładnie ucieramy. Na końcu dosypujemy cukry i wlewamy wodę. Ucieramy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być puszyste i dość gęste. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blachę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie równomiernie przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180°C 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem (u mnie dokładnie 20 minut). Gotowe ciasto chwilę studzimy, a przecinamy na pół i zostawiamy do całkowitego do ostudzenia. Krem: Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką i mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gotujemy budyń wlewając rozczyn z mąki do gotującego się mleka. Studzimy. Masło ucieramy i dodajemy ostudzony budyń ciągle mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i delikatnie mieszamy krem. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone ciasto. Na koniec rozpuszczamy czekoladę z odrobiną śmietany i polewamy nią ciasto, dodatkowo możemy je także przystroić kremem, jeżeli nam pozostał. Gotowe ciasto, przed podaniem, powinno się chłodzić minimum dwie godziny w lodówce, jednak u nas nie dotrwało, co wyraźnie widać na zdjęciu - krem jeszcze nie zdążył do końca stężeć.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    337
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

337 plików
18 MB




sara-o

sara-o napisano 31.12.2023 20:09

zgłoś do usunięcia

obrazek

W Nowym Roku niech każdy dzień będzie jak podróż, pełna odkryć, przygód i niezapomnianych chwil. Niech serce Twoje bije w rytmie spokoju i pokoju, a Nowy Rok niech niesie ze sobą tylko dobre zmiany i nowe możliwości. 😉

Delacroix

Delacroix napisano 31.12.2023 20:17

zgłoś do usunięcia
Z okazji nadchodzącego Nowego Roku 2024 życzę Ci mnóstwa siły, determinacji i silnych motywacji w dążeniu do realizacji planów. Niech ten rok będzie niesamowity!obrazek
kintakunte1990

kintakunte1990 napisano 31.12.2023 20:32

zgłoś do usunięcia
obrazek
✿ ZAPRASZAM ! ✿

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Hasło do folderów „z Filmami” = 1990
anulkap12

anulkap12 napisano 31.12.2023 21:12

zgłoś do usunięcia
Wszystkiego dobrego w Nowym roku
Fanka-Czytanka

Fanka-Czytanka napisano 30.03.2024 17:07

zgłoś do usunięcia
obrazek
♥♥ Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie rodziny i najbliższych...życzy Dorota ♥♥
nietuzinkowa

nietuzinkowa napisano 30.03.2024 17:09

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, spokojnych Świąt Wielkanocnych)

Yustme

Yustme napisano 30.03.2024 20:29

zgłoś do usunięcia
obrazek

Wesołych, pełnych słońca i nadziei Świąt Wielkiej Nocy, spędzonych wśród kochającej rodziny, przy wspólnym stole.

Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
obrazek
_Pogody, słońca, radości, wesołych oraz zdrowych _
_Świąt Wielkanocnych! _
_ życzy Gośka_
Wrotka777

Wrotka777 napisano 30.03.2024 22:17

zgłoś do usunięcia
__ Trochę uśmiechu 😅😉😂 __
Wrotka777

Wrotka777 napisano 28.04.2024 01:23

zgłoś do usunięcia
__Relaksującej Majówki, Izula:** ♥ __

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności