-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Składniki:
400 g płatów śledziowych a'la matjas
1 duży por
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 jajka ugotowane na twardo
1 średnie jabłko
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu płynnego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Osuszyć, skropić sokiem z cytryny i odstawić na min.1 godzinę. Po tym czasie pokroić na niewielkie kawałki lub paski 2-cm. Przełożyć do miski.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony por i natkę pietruszki. Chwilę podsmażyć, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić i przełożyć do miski ze śledziem. Dodać pokrojone w kostkę jajka oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłko.
3. W osobnym naczyniu połączyć jogurt z majonezem, musztardą i miodem. Dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać. Na końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
Sałatka śledziowa z porem
Składniki
śledzie marynowane
1 duży por
1 puszka groszku konserwowego
1-2 jabłka
2 średnie cebule
2-3 łyżki śmietany
sól,pieprz
Przygotowanie
Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie czyszczę, najpierw kroję na pół, a następnie w plasterki, solę i odstawiam by zmiękł i odciskam z nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym porem
Sałatka z pora
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
1 por (najlepszy taki, co ma dużo części białej)
½ puszki groszku konserwowego
4 łyżki kukurydzy z puszki
3 ogórki konserwowe
3 jajka
100g startego sera żółtego
parę łyżek majonezu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo.
Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Jajka obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki pokroić w kostkę.
Groszek i kukurydzę odsączyć na sitku.
Por, jajka, ogórki, groszek, kukurydzę i ser żółty połączyć z majonezem i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
- sortuj według:
-
- 90 KB
- 29 sty 22 16:04
-
29 -
43 -
0 -
0
72 plików
59,98 MB