Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
DANIA z białą rzodkwią
DANIA z boćwiny, sałaty rzymskiej,
DANIA z brukselki
DANIA z buraczków
DANIA z cebuli
DANIA z chrzanem
DANIA z ciecierzycy
DANIA z cukinii
 
z cukinii i bakłażan a
DANIA z cykorią
DANIA z czosnkiem
DANIA z fasoli
DANIA z fasolki szparagowej
DANIA z grochu
DANIA z groszkiem cukrowym
DANIA z kabaczkiem
DANIA z kalafiorem
DANIA z kapusty
 
DANIA z karczochami
DANIA z kukurydzą
DANIA z papryką
 
◆LECZO
◆PAPRYKA przetwor y
◆SOS PAPRYKOW Y -chilli
◆A
DANIA z pietruszką
DANIA z pomidorami
DANIA z pora
DANIA z sałatą
DANIA z selera
DANIA z selera naciowego
DANIA z szparagami
DANIA z ziemniaków
A
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 24 KB
  • 29 sty 22 16:11

z chomika econom

  • 19 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika jabolek67

  • 21 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika Rybakos

  • 28 KB
  • 29 sty 22 16:10
1 ] Warzywa strączkowe i ich właściwości lecznicze
W Chinach przypisuje się właściwości lecznicze roślinom strączkowym w zależności od koloru związanego z którymś z Pięciu Elementów. I tak:
– czerwone warzywa strączkowe (Element Ognia) – wpływają na serce i jelito cienkie – fasola azuki, fasola nerkowata (kidney), soczewica czerwona;

– żółte warzywa strączkowe (Element Ziemi) – oddziałują na śledzionę, trzustkę i żołądek – ciecierzyca, soja, żółty groch;

– białe rośliny strączkowe (Element Metalu) – działają na płuca i jelito grube – fasole jaś oraz lima, drobna biała fasola;

– czarne i brązowe rośliny strączkowe (Element Wody) – wpływają na nerki i pęcherz moczowy – fasola czarna, czarna soja, soczewica brązowa;

– zielone rośliny strączkowe (Element Drzewa) – oddziałują na wątrobę i pęcherzyk żółciowy – fasola mung, zielony groszek, fasolka szparagowa.

Wiele osób źle trawi rośliny strączkowe i po ich spożyciu odczuwa dolegliwości układu trawiennego. Bardzo często jest to wynikiem nieprawidłowego przygotowania roślin strączkowych oraz złych połączeń pokarmowych (nadmierne mieszanie z innymi pokarmami).
Sposoby postępowania z roślinami strączkowymi, ułatwiające proces ich trawienia

1. Lekkostrawne: soczewica, fasola mung, fasola azuki i zielony groszek – mogą być spożywane często. Inne gatunki powinny być jadane rzadziej.

2. Fasole należy dokładnie przeżuwać.

3. Dla osób w podeszłym wieku i dzieci w przedziale wiekowym od roku do 18. miesiąca należy strączkowe przecierać przez sito i podawać bez łusek.

4. Produkty sojowe, takie jak mleko, tofu, tempeh i miso, są znacznie łatwiej trawione niż ziarno sojowe i produkty z niego (np. pasztety, pasty) oraz teksturowane białko sojowe (ciężkostrawne). Jednak nadmierne spożywanie soi może osłabić funkcje trawienne i pracę nerek – nadnerczy.

5. Rośliny strączkowe mocz nawet 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren strączkowych. Wodę można wymienić 1-2 razy. Nie należy gotować strączkowych w wodzie, w której się moczyły.

6. Po zagotowaniu dobrze jest je 2-3 razy jeszcze odlać, aby pozbyć się puryn, które są szkodliwe dla naszych stawów. Najwięcej puryn zawiera soczewica.

7. Gotuj warzywa strączkowe z nasionami kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów. Około 20 minut gotuj bez przykrycia.

8. W celu poprawy smaku, trawienia i podniesienia wartości odżywczej roślin strączkowych gotuj je z dodatkiem glonu kombu (kilkucentymetrowy kawałek).

9. W razie gdy kłopoty z gazami nie ustępują, zastosuj jeden z podanych sposobów:

– pod koniec gotowania do wody z roślinami strączkowymi wlej trochę octu jabłkowego lub winnego. Doprowadza to do ich zmiękczenia. Rozbija łańcuchy białkowe oraz związki utrudniające trawienie. Również strączkowe na sałatkę można marynować 30 minut w sosie składającym się z 2/3 octu winnego i 1/3 oliwy z oliwek,

– zanim ugotujesz rośliny strączkowe, lekko je podkiełkuj,

– możesz spożywać same kiełki roślin strączkowych, ponieważ są one lekkostrawne – gotowane na parze, lekko podgotowane lub podduszone na oliwie.

cd.1 a ]

zachomikowany

  • 10 KB
  • 29 sty 22 16:10
Fasola - właściwości

Fasolę z Ameryki do Hiszpanii sprowadził Kolumb i szybko doceniono zalety tej nieznanej rośliny w całej Europie. Teraz jest uprawiana na całym świecie. Jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. W celach spożywczych uprawianych jest ok. 20 gatunków fasoli.

Białko fasoli ma dużą zawartość lizyny, z którą to organizm produkuje karnitynę. A ta z kolei wzmacnia serce, chroniąc przed chorobą niedokrwienną i zawałem.
Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo - zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby, jajka i produkty zbożowe. Fasolę mogą jeść osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż hamuje ona wydzielanie kwasów żołądkowych.
W profilaktyce osteoporozy bardziej korzystne jest działanie białka fasoli od białka zwierzęcego, które powoduje większą utratę wapnia z moczem.
Porcja 100 g suszonych nasion dostarcza ok. 290 kcal. Kaloryczność ta wynika z dużej ilości węglowodanów i tłuszczu. Jednak tłuszcz ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają dobrego, chroniąc przed miażdżycą, nadciśnieniem i zakrzepami.
Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Wspomaga przyswajanie witamin E, K, A iD, wpływa na metabolizm tłuszczu i cholesterolu.
Fasola dostarcza witaminy E i z grupy B oraz minerały: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo. Jest też bogata w lignany - substancje zmniejszające ryzyko chorób nowotworowych, głównie raka sutka i jelita grubego.
Świeże nasiona zawierają więcej wody, a mniej białka, węglowodanów, tłuszczu i składników mineralnych niż suszone. Mają też więcej witamin, zwłaszcza witaminy C i beta - karotenu.
Potrawy z fasoli ze względu na dużą zawartość siarki i twardą skórkę są ciężko strawne. Powodują wzdęcia i kłopotliwe gazy. Ale jest na to kilka sposobów:
•Nasiona fasoli moczymy 1-2 godzin w gorącej wodzie, od czasu do czasu dolewamy wrzątku. Po tym czasie wodę wylewamy, zalewamy świeżą zimną wodą i gotujemy do miękkości.
•Zalewamy fasolę zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i odcedzamy. Czynność tę powtarzamy dwukrotnie.
•Fasolę moczymy ok. 8 godzin, doprowadzamy do wrzenia, wodę wylewamy. Gotujemy w świeżej wodzie.
Jednak takie sposoby gotowania pozbawiają fasolę sporej ilości witamin i składników mineralnych. Żeby tego uniknąć, moczymy fasolę ok. 12 godzin, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. A po posiłku, aby uniknąć dyskomfortu ze strony przewodu pokarmowego zaparzamy ziółka.
Fasolę gotujemy bez przykrycia (ubytek wody uzupełniamy wrzątkiem), żeby ulotniły się szkodliwe związki chemiczne. Mrożonki z fasolą wrzuca się do wrzątku i gotuje krócej. Z fasoli można przyrządzić bardzo smaczne dania na ciepło i na zimno. Mogą to być potrawy jednogarnkowe, sałatki z ryżem, czy też fasolka szparagowa jako dodatek do drugiego dania.

Autor: Tamara Majer

zachomikowany

  • 20 KB
  • 29 sty 22 16:10
NIEDOCENIANA FASOLA:
Fasolę nazywano kiedyś mięsem dla biedaków. Jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP. Nie poleca się jej kobietom w ciąży, osobom starszym z zaawansowaną miażdżycą i osobom cierpiącym na obniżoną perystaltykę jelit. Stwierdzono bowiem, że działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka. Odwar ze strąków polecają zielarze w początkach cukrzycy, chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz kamicy, zwłaszcza fosforanowej. 30 g suchych strąków zalewa się na 8 godzin 2 szklankami wody, a potem gotuje przez 10 minut. Dwie szklanki dziennie lekko obniżają ciśnienie i leczą gościec. W chorobach reumatycznych stosuje się fasolę także zewnętrznie. Zmiażdżone świeże lub mrożone strączki przykłada się na bolące stawy. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru pomagają w różnych chorobach skórnych.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 29 sty 22 16:10
cd. 1 b ]
Działanie lecznicze roślin strączkowych

Ciecierzyca – jest bogatsza w żelazo niż inne strączkowe. To dobre źródło tłuszczów wielonienasyconych. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek.
Soczewica – jest bardzo bogatym źródłem nie tylko lekkostrawnego białka, ale także wapnia i żelaza. Zawiera beta-karoten oraz witaminy B i PP. Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek. Działa moczopędnie. Wzmaga aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa na serce i krążenie.
Fasola mung – jeden z bardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność oczyszczania układu sercowo-naczyniowego. Usuwa wszelkie toksyny, więc wskazana jest do oczyszczania organizmu. Korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Zmniejsza objawy gorącej wilgoci w organizmie, redukuje obrzęki (zwłaszcza nóg), działa moczopędnie. Wskazana w postaci lekkiej zupy do picia w leczeniu zatruć pokarmowych oraz biegunki. Taka zupa pomaga też przy nagłych stanach zapalnych skóry oraz przy dolegliwościach, którym towarzyszą objawy gorąca (nerwowość, brak cierpliwości, nadmierne pragnienie, problemy z oddawaniem moczu). Stosowana w leczeniu świnki, oparzeń, czyraków, udaru słonecznego, zapalenia spojówek, zatruć ołowiem i pestycydami, wysokiego ciśnienia krwi oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych z objawami gorąca. Posiada silnie wychładzające właściwości. Jeszcze bardziej wychładzająco działają kiełki fasoli mung, ale za to posiadają cenne właściwości oczyszczania organizmu z toksyn.
Fasola jaś – jako jedna z nielicznych fasoli ma silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek zbyt dużego spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności wysoko przetworzonej. Posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk oraz witaminy A, B1, B2, PP. Korzystnie działa na wątrobę i płuca. Obniża, podobnie jak inne fasole, poziom cukru we krwi, a więc jest pomocna w leczeniu cukrzycy. Nadmiar fasoli może sprzyjać powstawaniu wola, dlatego do jej gotowania oraz do posiłków, w których skład wchodzi, należy dodawać glony morskie (ze względu na jod).
Fasola azuki – posiada działanie osuszające, leczniczo stosuje się ją u osób z nadmiarem wody w organizmie (również przy otyłości). Zmniejsza obrzęk. Wzmacnia funkcje nerek i nadnerczy oraz serca i jelita cienkiego. Odtruwa organizm. Na dolegliwości nerkowe pije się 1/2 filiżanki wywaru z azuki na pół godziny przed posiłkami (1 filiżankę fasoli namoczonej w 5 filiżankach wody należy gotować przez 1 godzinę – w tej samej wodzie). Regularne picie takiego wywaru wzmaga laktację u matek karmiących. W wypadku przedłużającego się krwawienia u kobiet, zaleca się żucie 5 surowych ziaren fasoli, aż menstruacja ustanie. Przy śwince lub czyrakach stosuje się bezpośrednio na skórę opatrunek z pasty (zmielone nasiona azuki + nieco ciepłej wody oraz taka ilość miodu, aby powstała pasta). Wspomagające w leczeniu tych dolegliwości jest picie wywaru z azuki.

cd.1 c]

zachomikowany

  • 115 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 63 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 43 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 152 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 73 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 168 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 151 KB
  • 29 sty 22 16:10

zachomikowany

  • 20 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika babcia_marysia

  • 509 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika redandpale

  • 85 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika RYNIOPYNIO

  • 25 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika jabolek67

  • 7 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika jabolek67

  • 19 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika edja

  • 24 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika wuhazet

  • 24 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika wuhazet

  • 6 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika Dessimo

  • 6 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika Dessimo

  • 6 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika Dessimo

  • 31 KB
  • 29 sty 22 16:10

z chomika Tarapunka

  • 0,9 MB
  • 29 sty 22 16:10
zupa z dyni lub kabaczka z mlekiem,
zupa z fasoli i szczawiu

z chomika redandpale

  • 1,5 MB
  • 29 sty 22 16:10
zupa fasolowa z kluskami

z chomika redandpale

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    35
  • obrazy
    19
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

54 plików
7 MB




mariola3415

mariola3415 napisano 9.10.2024 02:03

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 9.10.2024 06:58

zgłoś do usunięcia
⊱🐦⊰ IRENKO DZIEŃ DOBRY ⊱🐦 Podążając w jutro nie zapomnijmy zapakować ziarenka miłości ~tylko tyle potrzeba by zakwitły róże w jesiennych ogrodach ludzkich serc Radosnego pełnego miłości i ciepła dnia Tobie życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE ⊰🌷⊱ MIKI ⊰🌷⊱
Deebra

Deebra napisano 9.10.2024 13:34

zgłoś do usunięcia

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Jezu ufam Tobie

– Dlaczego mam zatem słuchać serca?
– Bo nie uciszysz go nigdy. I nawet gdybyś udawał, że nie słyszysz, o czym mówi, nadal będzie biło w twojej piersi i nie przestanie powtarzać tego, co myśli o życiu i o świecie.

– A czym jest Miłość? – spytała pustynia.
– Miłość jest jak sokół, który krąży nad twoimi piaskami.
Dla niego jesteś najbujniejszą zielenią, do której zawsze powraca ze zdobyczą. On zna twoje skalne urwiska, twoje wydmy i twoje góry, a i ty jesteś dla niego najbardziej szczodra.

Paulo Coelho

🕊 ~~ ze słowem pozdrowień ... wiary, nadziei i miłości, piękna, dobra w codzienności i pokoju serca życzę ) ...
mariola3415

mariola3415 napisano 10.10.2024 01:44

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

krzysia1231

krzysia1231 napisano 10.10.2024 20:09

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. Bo to co wielkie i piękne w życiu dokonuje się w ciszy i milczeniu, niekiedy zastuka... szeptem dotknie niepostrzeżenie... i tylko od Twej wrażliwości zależy, czy to dostrzeżesz i przytulisz, jak bezcenny skarb... Życzę miłego wieczoru i dobrej ,spokojnej nocy. Pozdrawiam serdecznie - Barbara.

mariola3415

mariola3415 napisano 11.10.2024 01:20

zgłoś do usunięcia

Witam Serdecznie Irenko

Pozdrawiam Mariola

♫ POSŁUCHAJ PIOSENKI ♫

MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 11.10.2024 07:02

zgłoś do usunięcia
IRENKO DZIEŃ DOBRY Wszyscy mamy dobre dni i złe dni. Niektóre dni są lepsze niż inne. Jednak zawsze jest sposób, aby uczynić każdy dzień lepszym. PRZYJEMNEGO POGODNEGO WEEKENDU CI ŻYCZĘ POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
Baiba

Baiba napisano 11.10.2024 15:37

zgłoś do usunięcia

🍂 Cudowny uśmiech jesieni czerwienią ubarwił listeczki,

a na grzybkach zostawł kropeczki. W złocistym promyku

słonka, po lasach się błąka, usłyszeć go możesz, gdy wiatr

szumi na dworze. Ten uśmiech jesieni iskrzy się w purpurze

i całus zostawia na chmurze…/net/ 🍂

😊 Tysiąc uśmiechów i promieni słońca, niech świecą

dla Ciebie bez końca… 😊

❤️ Barbara ❤️

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności