-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Ostry sos chili tradycyjnie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Później po adaptacji w Azji, sos stał się ważnym elementem kuchni azjatyckiej. Najczęściej składnikiem sosu chili jest woda, olej, ocet i czekolada.
Konsystencja i barwa sosu jest uzależniona od składników, natomiast ostrość wynika z ilości i rodzaju zastosowanych papryczek chili.
Do papryczek chili m.in. zalicza się:
-cayenne,
-habanero,
-jalapeno,
-piri piri,
-rocoto,
-tabasco.
Jak zrobić sos chili?
SKŁADNIKI:
duża garść papryczek chili
50 ml octu ryżowego lub jabłkowego (każdy dodaje pod siebie)
świeży imbir (kawałek około 2 cm)
3 łyżki cukru
150 ml wody
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Z 1/3 ilości papryczek chili usuwamy pestki. Następnie mielimy pokrojone papryczki na gładką pastę (najlepiej zrobić to w blenderze).
Dorzucamy resztę chili pokrojonej w większe kawałki, dodajemy czosnek, imbir i ponownie rozdrabniamy (ale nie zbyt mocno, aby widoczne były cząstki papryki).
Otrzymaną masę przekładamy do garnka. Wlewamy ocet, 100 ml wody, cukier i sól. Mieszamy i gotujemy 3 minuty.
Z mąki ziemniaczanej i 50 ml wody tworzymy mieszankę, którą wlewamy pod koniec gotowania. Wlewając cały czas mieszamy. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 14 dni.
- sortuj według:
-
0 -
3 -
0 -
0
3 plików
311 KB