Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
hubira
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Irena

widziany: 9.09.2024 09:41

  • pliki muzyczne
    121
  • pliki wideo
    25
  • obrazy
    159838
  • dokumenty
    10790

173145 plików
66,23 GB

Ukryj opis Rozwiń
FolderyFoldery
hubira
◆A💙❤️ Pomocne dla ZUZY ❤️💙
 
◆A
◆B
❤️CHOMIKOWE ROZMOWY❤️
❤️DLA ZDROWIA
 
❤️GALERIA_ANIOŁY ELFY
 
❤️GALERIA_CHOMIKO WA🐹
 
❤️GALERIA_DOBRE RADY
 
❤️GALERIA_DODATKI
 
❤️GALERIA_DZIECI
 
❤️GALERIA_EMOTICO NS
 
❤️GALERIA_J E S I E N N A
 
❤️GALERIA_JEDZONK O❤️
 
❣️Coś na gorąco - obrazki
❣️GALERIA_ MIĘSO
 
M_MIESA ROZNE
 
M_MIĘSO DROBIOWE
❣️GALERIA_DANI A z WARZYW
 
DANIA z białą rzodkwią
DANIA z boćwiny, sałaty rzymskiej,
DANIA z brukselki
DANIA z buraczków
DANIA z cebuli
DANIA z chrzanem
DANIA z ciecierzycy
DANIA z cukinii
 
z cukinii i bakłażan a
DANIA z cykorią
DANIA z czosnkiem
DANIA z fasoli
DANIA z fasolki szparagowej
DANIA z grochu
DANIA z groszkiem cukrowym
DANIA z kabaczkiem
DANIA z kalafiorem
DANIA z kapusty
 
DANIA z karczochami
DANIA z kukurydzą
DANIA z papryką
 
◆LECZO
◆PAPRYKA przetwor y
◆SOS PAPRYKOW Y -chilli
◆A
DANIA z pietruszką
DANIA z pomidorami
DANIA z pora
DANIA z sałatą
DANIA z selera
DANIA z selera naciowego
DANIA z szparagami
DANIA z ziemniaków
A
❣️GALERIA_DEKO RACJE
 
●DEKORACJA POTRAW
 
A_DEKORACJE POTRAW
 
Dekoracje potraw - BAŁAGAN
❣️GALERIA_KUCH NIA
 
❣️GALERIA_SŁOD KOŚCI
 
❣️GALERIA_WARZ YWNIAK
 
🍎_WARZYWA
 
🍒_OWOCE
❣️POTRAWY ŚWIĄTECZNE🎅🐣
 
◆C - przepisy swiateczne BN - sprawdzic
Ś_ŚWIĘTA BN 🎅
 
W_WIELKANOC 🐣
❣️WEGANSKIE
 
❣️ZDJęCIA jedzenie
❤️GALERIA_KOLEKCJ A
 
❤️GALERIA_KWIATY
 
❤️GALERIA_L A T O
 
❤️GALERIA_LALECZK I
 
❤️GALERIA_MOJE
 
❤️GALERIA_NATURA
 
❤️GALERIA_OKAZJE
 
❤️GALERIA_PNG
 
❤️GALERIA_RELIGIJ NE✟
 
❤️GALERIA_RÓŻNOŚC I
 
❤️GALERIA_ŚWIĄTEC ZNIE🎅
 
❤️GALERIA_SZYDEŁK OWA
 
ROBÓTKI NA DRUTACH
 
◆A - ABC na drutach
Książki robótkowe
ściegi
Robótki szydełkowe
❤️GALERIA_W I O S E N N A
 
❤️GALERIA_Z I M O W A
 
❤️GALERIA_ZRÓB SAM
 
❤️KOBIETY PANOWIE
 
❤️NA TELEFON 240x320
 
❤️WARTO ♫ POSŁUCHAĆ
 
❤️Zachomikowane
❤️Zaduszki
 
❤️ZZZ DLA AGI..DYNIE
 
AAAAAA
 
Dobre rady cccccc
LITERKI - stokrotka
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
Prawdziwe leczo
Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu.

Gdy spytamy Polaków o potrawę najbardziej kojarzącą się z Węgrami, z dużym prawdopodobieństwem wielu wskaże właśnie leczo. "Ta subtelna kompozycja papryki,pomidorów i cebuli jest kwintesencją węgierskiego smaku" – pisał na blogu Piotr Adamczewski, znakomity dziennikarz i popularyzator sztuki kulinarnej.

Wbrew powszechnej opinii, specjał nie ma jednak zbyt długiej tradycji, ponieważ jego podstawowe składniki: pomidory i papryka, przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba, upowszechniły się w węgierskich domach dopiero w XIX wieku. Wcześniej paprykę traktowano tam jako roślinę ozdobną, ewentualnie leczniczą.

O leczo zrobiło się głośno dopiero w latach 30. XX wieku, gdy węgierskie firmy zaczęły produkować konserwy z tym przysmakiem i wysyłać je w świat. Z czasem potrawę zaczęto cenić także w Niemczech, Austrii, Czechach, na Słowacji i Ukrainie oraz w Polsce, gdzie modyfikowano recepturę, dodając produkty nie stosowane w oryginalnej wersji, np. cukinię, bakłażana, ziemniaki czy ryż.

Na niesłabnącą popularność tego dania wpływa prostota wykonania oraz walory odżywcze – duża ilość warzyw sprawia, że jest świetnym pomysłem na letni obiad. Jak przygotować klasyczne węgierskie leczo?

Papryka – składnik obowiązkowy bazą potrawy jest oczywiście papryka. "Gdyby nie ona, kuchnia węgierska najprawdopodobniej wyglądałaby zupełnie inaczej" – pisze wspomniany już Piotr Adamczewski. Węgrzy stosują mnóstwo odmian tej rośliny, od bardzo słodkich po takie, które wywołują "pożar" w ustach. Do lecza zazwyczaj wykorzystuje się raczej delikatniejszą w smaku paprykę, często różnokolorową, co nadaje przysmakowi atrakcyjnego wyglądu.

Papryka wykazuje nie tylko walory smakowe, ale również odżywcze. Jest m.in. bogatym źródłem witaminy C, czyli jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wzmacniającego system odpornościowy i powstrzymującego procesy starzenia organizmu. W 1931 r. wyizolował ją właśnie z papryki wybitny węgierski chemik Albert Szent-Györgyi, który sześć lat później za swoje odkrycie został uhonorowany Nagrodą Nobla.

Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której stężenie (w przeciwieństwie do wielu innych warzyw) nie spada w trakcie obróbki termicznej. Czerwona papryka dostarcza także dużo karotenoidów (korzystnie wpływają na wzrok), żółta – witaminy E, nieprzypadkowo zwanej "witaminą młodości" oraz witaminy B6, niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i tworzenia czerwonych krwinek, zaś zielona – kwasu foliowego, bardzo potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży.

Warzywo jest idealne dla osób dbających o linię – 100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii!

Jak zrobić leczo
Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy tylko papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i… smalcu, na którym będziemy podsmażali składniki. Ten ostatni produkt budzi kontrowersje, ale jest niezbędny do uzyskania idealnego smaku potrawy.

Najlepiej, gdyby był to smalec z mangalicy, czyli węgierskiej świni charakteryzującej się wysoką zawartością tłuszczu oraz mięsem o ciemnym kolorze i intensywnym smaku, uchodzącym za prawdziwy rarytas. Smalec (dostępny niekiedy także w Polsce) dostarcza dużej dawki cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest zbliżony składem bardziej do tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych. Jeśli jednak nas to nie przekonuje, możemy użyć oleju słonecznikowego, również popularnego na Węgrzech.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojoną paprykę. Często mieszamy, a po kilku minutach dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku (słodką i ostrą), dusimy przez 15-20 minut, co pewien czas mieszając.

Tak przygotowane leczo jest zwykle dodatkiem do potraw mięsnych, choć świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie – możemy wtedy dodać do niego podsmażoną kiełbasę (najlepiej dość pikantną, paprykową). Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.







Leczo

70 dkg -------fasolki szparagowej (ugotowanej do miękkości)

3 -----------pomidory
3 -----------papryki łagodne
25 dkg ------boczku lub (kiełbasy)
1 średnia --cebula
2 łyżki -----oleju
Boczek podsmażyć na oleju dodać pomidory , cebulę i paprykę.
Wszystko poddusić aż papryka będzie miękka.
Dodać fasolkę oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Przyprawić solą i pieprzem
  • 202 KB
  • 15 lut 22 11:24
Leczo
Składniki:

• 20-25 dag boczku
• 20-30 dag kiełbasy
• 3-4 łyżki oleju
• 2 duże cebule
• 6 pomidorów
• 1 kg kolorowej papryki
• 1 średnia cukinia
• 1-2 marchewki
• 30 dag pieczarek
• 3-4 ząbki czosnku.
• puszka przecieru pomidorowego
• przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła:bazylia,oregano;

Przygotowanie:

Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.
Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano.
Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).

z chomika kitka1982

  • 153 KB
  • 7 lut 22 17:00
LECZO
(Dukan, faza II )

składniki na 4 porcje:
- 4 papryki (w tym 1 żółta)
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów (w kawałkach, bez skóry)
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka Vegety
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżeczka pieprzu (na 1 pierś z kurczaka)
- łyżka ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki oliwy

Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do kurczaka i pieprzem, odstawić. Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę na 1/2 łyżeczki oliwy. Wrzucić ją (cebulę) do garnka/dużego rondla. Dodać paprykę i cukinię. Zalać wszystko wrzątkiem (tyle żeby minimalnie przykryć warzywa). Wrzucić pomidory z puszki i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając, dusić aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy na patelni i usmażyć kurczaka (my jedliśmy 2 dni, więc robiłam jednego dnia jedną pierś, drugiego dnia drugą, nie obie na raz).
Nakładać usmażone mięso na talerze, dopełnić warzywami.

z chomika smokiwawelskie

  • 15 KB
  • 2 lut 22 0:19

z chomika Lena.501

  • 75 KB
  • 2 lut 22 0:19

z chomika Lena.501

  • 63 KB
  • 2 lut 22 0:19

z chomika Lena.501

  • 44 KB
  • 2 lut 22 0:19

z chomika Lena.501

  • 32 KB
  • 29 sty 22 16:12

z chomika jabolek67

  • 28 KB
  • 29 sty 22 16:12

z chomika aataner

  • 20 KB
  • 29 sty 22 16:12

zachomikowany

  • 32 KB
  • 22 sty 22 12:15

z chomika Pagmen

  • 169 KB
  • 11 sty 22 5:28
• Filet z kurczaka [2 pojedyncze]
• Papryka [2 sztuki]
• Kiszona kapusta [400g]
• Cebula [1 sztuka]
• Pieczarki [200g]
• Czerwona fasola [1 puszka]
• Pomidory w sosie własnym [1 puszka]
• Ziele angielskie [3 sztuki]
• Liść laurowy [2 sztuki]
• Olej [do smażenia]
• Koperek [1 łyżeczka]
• Sól [2 szczypty/2g]
• Ostra papryka w proszku [2 szczypty/2g]

z chomika mloda889

  • 36 KB
  • 11 sty 22 5:27

z chomika jolkaz6

  • 63 KB
  • 11 sty 22 5:27

z chomika Lena.501

  • 11,9 MB
  • 11 sty 22 5:27

z chomika Rapcia

  • 130 KB
  • 2 lut 18 11:13
>LECZO Z CUKINI,PIECZARKI i pomidora
Do dzieła, najpierw przygotujmy składniki.
Cukinię starannie myjemy i przekrawamy na pół po czym kroimy w paski, jeśli mamy dużą cukinię spokojnie możemy przeciąć powstałe talarki jeszcze na pół. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie paski. Teraz przyszedł czas na paprykę, którą po umyciu, oczyszczamy z nasion i szypułki. Tak przygotowaną paprykę kroimy w paski lub kostkę. Cebulę i pomidory również kroimy w kostkę.
A teraz pokrojoną kiełbasę podsmażamy na łyżce oleju wraz z cebulą. Smażymy aż składniki się zarumienią.
Tak przygotowane składniki posłużą nam do ugotowania lecza z cukinią. Do garnka najpierw wkładamy pomidory, kiełbasę oraz cebulę i gotujemy. Gdy pomidory puszczą sok dokładamy cukinię, pieczarki. Na sam koniec wrzucamy paprykę, z którą naszego lecza nie gotujemy za długo, gdyż papryka szybko się rozgotowuje. Całość łącznie gotujemy około 30 minut. W trakcie gotowania doprawiamy do smaku papryką słodką lub ostrą oraz solą.
Przepis na leczo z cukinią:
•50 dag kiełbasy cienkiej (2-3 laski)
•dwie cebule
•20 dag pieczarek
•trzy pomidory
•duża cukinia
•3-4 papryki
•łyżka oleju
•papryka słodka w proszku (lub ostra)
•sól do smaku

z chomika tomaszowianka

Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    9
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

18 plików
14,05 MB




Deebra

Deebra napisano 3.09.2024 14:18

zgłoś do usunięcia
1 Kor 2,10b-16
Jezu ufam Tobie!

Duch Boży daje poznanie Boga

Czytanie z Pierwszego Listu świętego Pawła Apostoła do Koryntian

Bracia:
Duch przenika wszystko, nawet głębokości Boga samego. Kto zaś z ludzi zna to, co ludzkie, jeżeli nie duch, który jest w człowieku?
Podobnie i tego, co Boskie, nie zna nikt, tylko Duch Boży. Otóż myśmy nie otrzymali ducha świata, lecz Ducha, który jest z Boga, dla poznania darów Bożych. A głosimy to nie uczonymi słowami ludzkiej mądrości, lecz pouczeni przez Ducha, wyjaśniając duchowe sprawy tym, którzy są z Ducha.
Człowiek zmysłowy bowiem nie pojmuje tego, co jest z Bożego Ducha. Głupstwem mu się to wydaje i nie może tego poznać, bo tylko duchem można to rozsądzić. Człowiek zaś duchowy rozsądza wszystko, lecz sam przez nikogo nie jest sądzony. Któż więc poznał zamysł Pana, tak by Go mógł pouczać? My właśnie znamy zamysł Chrystusowy.

Oto Słowo Boże.
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 4.09.2024 06:22

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. Twój los zależy od Twoich nawyków. Radosnego, z uśmiechem dnia Ci życzę. POZDRAWIAM SERDECZNIE MIKI
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 5.09.2024 06:41

zgłoś do usunięcia
♥ WITAM CIĘ DZIEŃ DOBRY ♥ Dzień nowy wstał, znów ktoś nam szansę dał. Szansę by zrobić coś dobrego albo by poznać kogoś miłego. Może dzisiaj ktoś uśmiech Ci da, może tym kimś będę też i ja...♥ ♥ POZDRAWIAM SEDECZNIE MIŁEGO SPOKOJNEGO ICHLODNEGO DNIA CI ŻYCZĘ ♥ MIKI ♥
MIKKI_60

MIKKI_60 napisano 8.09.2024 06:35

zgłoś do usunięcia
▬❇ IRENKO DZIEŃ DOBRY ❇▬ By poznać to, czego nie znasz, musisz iść drogą niewiedzy. Aby posiąść to, czego nie posiadasz, musisz iść drogą wyrzeczeń. Aby być tym, kim jeszcze się nie stałeś, musisz iść drogą, na której cię nie ma. Miłego, dobrze i z radością przeżytego dnia Ci życzę .POZDRAWIAM SERDECZNIE ▬❇ MIKI ❇▬

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności