-
121 -
25 -
159838 -
10790
173145 plików
66,23 GB
Odrobina Śląska na talerzu. W każdym śląskim domu od wieków tradycyjnym daniem jest kapusta z ziemniakami.
Składniki
1 kg kiszonej kapusty, -
70 dag ziemniaków, -
1 cebula, -
około 2-3 łyżek smalcu ze skwarkami, -
sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, chyba że lubimy nieco kwaśniejszą wersję i zostawiamy ją jak jest. Gotujemy ją do miękkości ( polecamy szybkowar po raz kolejny - cudowne urządzenie oszczędzające czas i pieniądze ). Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. W rondelku smażymy na słoninie ze skwarkami pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mamy wszystko miękkie odcedzamy kapustę i ziemniaki. Ziemniaki tłuczemy. Kapustę, ziemniaki i cebulkę łączymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Chwilkę dusimy całość na małym ogniu aby składniki dobrze się połączyły.
Potrawę można podać z dowolnym mięsem smażonym, pieczonym a nawet gotowanym.
- sortuj według:
-
- 48 KB
- 21 sty 22 0:57
-
- 51 KB
- 21 sty 22 1:07
-
- 27 KB
- 21 sty 22 0:59
-
- 51 KB
- 21 sty 22 7:44
-
8 -
60 -
0 -
0
68 plików
64,11 MB