Mleczaj rydz.jpg
-
@ KATYŃ -
╬Nie Wstydzę się Jezusa! -
_Żołnierze wyklęci -
03 - Jesienne -
1=cd -
2 - Lato -
3 - Jesień -
3 - Jesień(1) -
7 Jan Karski -
8 VI Brygada Pani Komendant -
A -
A u t u m n ༺♥༻ -
A1 -
Alicja Majewska -
Anna Katarzyna Emmerich -
Autumm Dreams ♛ -
b -
B -
bł. Jadwiga Carboni -
bł. s.Bernardyna Jabłońska -
bł.Laura Vicuna -
BŁ.PIER GIORGIO FRASSATI -
brat Albert Chmielowski -
C.Dalszy -
C.K. Norwid -
Cechy FAŁSZYWYCH objawień -
Cechy PRAWDZIWYCH objawień -
chwileczka1 -
Czasy Ostateczne MP3 -
Czerwona sukienka -
Dar słowa -
Film Nędzarz i madame -
FOTY -
H U M O R -
Jezu Ty sie tym zajmij ! -
Kaya Mirecka-Ploss -
ks. Dolindo Ruotolo -
LINIE poziome -
Magiczna jesień -
Marco D'Aviano -
Maria Kalergis -
Piękny wrzesień -
s.Eugenia Elisabeta Ravasio -
Smaki jesieni -
USA -
Wanda Malczewska -
Wanda Boniszewska -
Żegnaj październik witaj listopad -
Życie ludzi =wybrańcy Boga -
Życiorys
RYDZ MLECZAJ, (Lactarius deliciosus00)
– gatunek grzybów należący do rodziny gołąbkowatych.
Przez grzybiarzy nazywany jest po prostu rydzem,
ale ma też inne regionalne nazwy:
rydz pański, rydzyk, rydzek, rycek, ryżyk, ryzok.
Rośnie na ziemi w lasach i młodnikach iglastych,
na piaszczystych glebach.
Tworzy mikoryzę z sosnami.
W Polsce pojawia się od sierpnia do listopada.
Kapelusz
Średnicy 4–12 cm, barwy cielistoczerwonawej
lub w różnych odcieniach pomarańczowej,
czasami z domieszką zieleni.
Powierzchnia koncentrycznie strefowana, czasami jamkowato-plamista.
U młodych owocników pokrój kapelusza jest wypukły,
dojrzewający wklęsły,
z płytkim wgłębieniem na środku,
u starych okazów lejkowaty, długo z podwiniętymi brzegami.
Pokryty śluzowatą przy dużej wilgotności powietrza skórką.
Hymenofor
Blaszkowy, blaszki barwy pomarańczowożółtawej,
podobnej jak kapelusza, o różnej długości (mieszane),
prosto przyrośnięte lub lekko zbiegające na trzon, cienkie i kruche.
Po uszkodzeniu wybarwiają się lekko zielonawo.
Trzon
Długości 3–7 cm i 1–2,5 cm średnicy,
barwy kapelusza lub jaśniejszy, z ciemniejszymi jamkowatymi plamkami
(poza tym gładki), przesiąknięty mleczkiem.
Cylindryczny, początkowo pełny, potem pusty, przy podstawie zwężony.
Miąższ
Zbudowany z kulistawych komórek,
które powodują jego specyficzną kruchość i nieregularny przełam.
Barwy bladopomarańczowej, zwarty,
u dojrzałych owocników kruchy, przesiąknięty
jaskrawopomarańczowym mleczkiem.
Ma lekko gorzkawy, cierpki smak i słodkawą, owocową woń.
Mleczko:
Pomarańczowe, nie zmienia barwy na powietrzu,
ulega tylko powolnemu rozjaśnieniu lub pociemnieniu.
W smaku jest łagodne, zostawia jednak gorzki posmak.
Grzyb jadalny. Owocniki mleczaja rydza są jadalne,
określane jako "wysoko cenione", "wyborne"
i najbardziej poszukiwane grzyby jadalne.
Najczęściej używa się ich do marynowania w occie,
gdyż przy takim przyrządzeniu
nabierają doskonałego, korzennego smaku.
Nadają się również do panierowania i smażenia,
nie nadają się natomiast do suszenia, ani jako dodatek do zup.
Podczas przyrządzania cierpki posmak owocników znika.