Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Skazówka do uprawy wszelkich warzyw i ogrodowin najpospolitszych i najpożyteczniejszych dla wiejskich gospodarzy tak na ich własne pożywienie, jako i na korzystną 1858.zip

rafal_dabrowski5 / ►POGOTOWIE KULINARNE► / Skazówka do uprawy wszelkich warzyw i ogrodowin najpospolitszych i najpożyteczniejszych dla wiejskich gospodarzy tak na ich własne pożywienie, jako i na korzystną 1858.zip
Download: Skazówka do uprawy wszelkich warzyw i ogrodowin najpospolitszych i najpożyteczniejszych dla wiejskich gospodarzy tak na ich własne pożywienie, jako i na korzystną 1858.zip

2,14 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - KOLOROWE CIASTO.jpg
KOLOROWE CIASTO Składniki Biszkopt ciemny, 1szt ...
KOLOROWE CIASTO Składniki Biszkopt ciemny, 1szt Biszkopt jasny, 1szt Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml galaretka truskawkowa, 2szt Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa dżem truskawkowy, 1 słoiczek Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe Polewa;czekolada, 1tabliczka mleko, 2łyżki dowolna posypka, np.orzechy,wiórki Opis przygotowania 1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek. 2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka
POGOTOWIE KULINARNE - MAGDA.jpg
Ciasto " MAGDA " Składniki: Biszkopt ciemny:, ...
Ciasto " MAGDA " Składniki: Biszkopt ciemny:, 6 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao, 1 szklanka cukru kryształu, Sernik:, 60 dag zmielonego sera białego, 30 dag cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 15 dag margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, Placek kokosowy:, 7 białek, 15 dag cukru kryształu, 20 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka bułki tartej, Masa orzechowa:, 1 szklanka słodkiego mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 20 dag orzechów mielonych, 1 1/2 kostki masła, Opis przygotowania : 1. Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min. 2. Sernik: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec. 3. Kokosowy: 1.Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku. 4. Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy. 5. Przełożenie placka: Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.
POGOTOWIE KULINARNE - MAZUREK KRÓLEWSKI.jpg
MAZUREK KRÓLEWSKI Najlepszy mazurek na świecie. Święt ...
MAZUREK KRÓLEWSKI Najlepszy mazurek na świecie. Święta bez niego się nie liczą. Pierwszy znika ze stołu. Jest mięciutki z chrupiącymi bakaliami, śmietankowy, słodki, pyszny... Zachęcam do wypróbowania nie tylko na święta. Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 2 jajka * 2 łyżki masła * 2 łyżki miodu * 2 łyżki mleka * 2 łyżeczki sody masa: * 1 kostka masła (250g) * 1 szklanka cukru pudru * 4 żółtka * 1/2 litra gęstej śmietany (kremówki) + drobno pokrojone bakalie (orzechy, kandyzowane skórki, suszone owoce) Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko (ok. 1/2 cm) 3 placki. Piec w temperaturze 180°C około 20-30 minut. Placki będą twarde po upieczeniu, ale po leżakowaniu z masa zmiękną. W między czasie zrobić masę. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier i żółtka utrzeć. W oddzielnym naczyniu ubić śmietanę. Po łyżce dokładać do masy. Uważać, gdyż masa lubi się zważyć. Gotową masę rozsmarować na placku, posypać bakaliami, przykryć plackiem. Tak samo postąpić z kolejnymi plackami - kończąc bakaliami. Udekorować. Obciążyć deską i odstawić w ciepłe miejsce na noc. Mazurek Królewski drożdżowy Ciasto 0,5 kg mąki 25 dkg masła 6 dkg drożdży 4 żółtka 2 całe jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki śmietany Masa makowa 25 dkg maku 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka masła 3 krople olejku migdałowego Masa bakaliowa : powidło rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa/smażona/ Masa orzechowa 25 dkg orzechów 1 szklanka mleka 2 białka/piana/ 1 szklanka cukru 1 łyżka masła Drożdże rozpuścić w śmietanie, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia /jak będzie pękać to już wystarczająco wyrośnięte/. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować 4 placki. Surowe placki układać w blaszce, przekładając poszczególnymi masami. Mak sparzyć, zemleć 2 razy, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Zmielone orzechy sparzyć mlekiem, do ostudzonych dodać pianę z białek, cukier i masło i wymieszać. Mieszam w malakserze na wolnych obrotach. Na pierwszy placek /surowy/ wyłożyć masę makową, na to następny placek/surowy/, posmarować powidłem, posypać dość obficie bakaliami, znów placek, masa orzechowa i ostatni placek. Piec 1 godz. Po upieczeniu polać polewą. Uwaga - Placek wkładam do lekko nagrzanego piekarnika.
POGOTOWIE KULINARNE - MIGDAŁOWA POKUSA2.jpg
MIGDAŁOWA POKUSA Składniki: ciasto ; 100g.mielony ...
MIGDAŁOWA POKUSA Składniki: ciasto ; 100g.mielonych migdałów, 5 jajek, 5łyżek cukru, cukier waniliowy 1, olej 3 łyżki,proszek do piecz.1łyżeczka, niebieski barwnik 1 łyżeczka, masa; 240ml. kremówki, 450g. srea mascapone, cukier 2łyżki, sok z 1/2 cytryny, olejek migdałowy 1/2 łyżeczki, czekolada do dekoracji, Opis przygotowania: 1. Żółtka ubić z cukrami na gładką mase,dodać migdały proszek do pieczenia i olej z barwnikiem-dokładnie wymieszać.Ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta . delikatnie wymieszać. wylać na tortownice 24cm ,piec 30min. w 180 stopniach. 2. ser ubić z cukrem sokiem cytrynowym i olejkiem na puszysta masę.Kremówke ubić na sztywno i dodać do masy serowej.dokładnie wymieszać. placek przekroić na pół i przełożyć masą.wierzch polac czekoladą.
POGOTOWIE KULINARNE - NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI.jpg
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na t ...
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami. Składniki: •500 g ciasta francuskiego •1/2 l mleka •6 żółtek •100 g cukru pudru •50 g mąki ziemniaczanej •1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego •cukier puder do posypania gotowego ciasta •1/2 kg poziomek Przygotowanie: 1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C. 2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min. 3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić. 4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki. 5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce). 6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami. Smacznego!
POGOTOWIE KULINARNE - OPONKI.jpg
OPONKI ok. 0.5 kg. mąki ok. 0.5 szkl. cukru ok. ...
OPONKI ok. 0.5 kg. mąki ok. 0.5 szkl. cukru ok. 25 dag. sera białego zmielonego lub dobrze utłuczonego 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka sody sól na koniec łyżeczki Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, gdyby było za twarde można dodać 2 łyżeczki kwaśnej śmietany. Rozwałkować na placek grubości 1 cm. i wycinać krążki szklanką i środki np. nakrędką. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO:)
POGOTOWIE KULINARNE - PAWI OGON.jpg
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/ ...
PAWI OGON Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 2/3szkl.cukru pudru, 1jajko, 2żółtka, 1margaryna, 1/2 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl. mielonych orzechów, słoik powideł śliwkowych, Krem: 3jajka , 1kostka masła, 1litr mleka, 1 szkl. cukru, 2 opakowania cukru waniliowego, 4 łyżki maki pszennej, 4łyżki mąki ziemniaczanej, Dodatkowo: 2 galaretki(takie same) winogrona lub ananasy opakowanie biszkoptów lub biszkopt z 3 jaj Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę dodac cukier, proszek do pieczenia-wymieszać i dodać margarynę.Składniki posiekać nożem i rozcierać dłońmi.Dodać jajka ,śmietanę i zarobić ciasto.Schłodzić w lodówce. Następnie ciasto podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą(24cmx40cm) ,natłuszczoną formę.Piec ok. 20min, w tem.190stopni. Każdą z pozostałych części rozwałkować ,posmarować powidłami i posypać orzechami-zwinąć w roladę.Następnie upiec 3 kruche rolady o długości formy w której upiekliśmy 1 ciasto. Krem: odlać 1szkl.mleka i rozmieszać w niej obie mąki oraz jajka.Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować masę budyniową i wystudzić. Dodatki : Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać stopniowo budyń. (Do masy można dodać aromat śmietankowy) Na upieczony spód ciasta wyłożyć połowę kremu i ułożyć na nim roladki.Między roladki ułożyć owoce i zalać tężęjącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie, wyłożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptami lub upieczonym biszkoptem. Wierzch ciasta można polać polewą. Po przekrojeniu ciasto ma ciekawy wygląd i smakuje wybornie.
POGOTOWIE KULINARNE - PLACEK KOKOSOWY.jpg
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl ...
Placek kokosowy: 25 dkg kokosu 7 białek 1/2 szkl.cukru Masa karmelowo-orzechowa: 35 dkg orzechów włoskich posiekanych dość drobno 4 łyżki miodu pół kostki i trochę masła 4 łyżki cukru Masa budyniowa: 7 żółtek, które nam zostały 1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej niepełna szklanka cukru cukier waniliowy 1 kostka Kasi 1/2 kostki masła, które nam zostało Placek kokosowy: Białka ubić, dodać cukier, chwilę ubijać. Dodać kokos, wymieszać, wyłożyć na wysmarowaną formę, taką standardową. Ja wykładam formę jeszcze papierem, bo łatwiej jest wyjąć z niej placek. Masa orzechowa: Masło roztopić, dodać resztę składników, gotować ok.5 min. ciągle mieszając. Ciepłą masę wyłożyć wyłożyć na masę kokosową . Nie obawiaj się że masa jest gorąca-jeżeli ją ostudzisz to stwardnieje i już jej nie rozsmarujesz. Piec ok 30 min. w temp.180°. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki mleka, dodać żółtka i obie mąki, wymieszać dokładnie. Resztę mleka ugotować z cukrami, dodać mieszankę żółtkową. Ugotować na gładki budyń. Margarynę i masło utrzeć, dodając ostudzony budyń. Masę wyłożyć na placek kokosowo-orzechowy.Posypać startą czekoladą. Ja jeszcze piekę na spód biszkopt kakaowy, który smaruję kremem czekoladowym i na to daję dopiero ciasto kokosowo-orzechowe i masę, ale oryginalny przepis jest bez biszkoptu. Cały fenomen tego ciasta tkwi w przepysznej, puszystej masie budyniowej, która wprost rozpływa się w ustach.
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA.jpg
ROLADA KUBUSIOWA 7 jaj 7 łyżek cukru kryształu 7 ...
ROLADA KUBUSIOWA 7 jaj 7 łyżek cukru kryształu 7 łyżek mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka z cukrem ubijamy na perze, zestawiamy i dalej ubijamy aż masa stanie się puszysta. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blacgę wyłożoną natłuszczonym papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. Piec ok. 5 min. Upieczony, gorący biszkopt zsuwamy z blachy na stolnicę i po zdjęciu papieru kładziemy na czyściutkiej ściereczce i zwijamy w rulon. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremowej 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny (na 1/4 szkl. wody) 1/2 galaretki Przygotowowujemy galaretkę według przepisu wlewamy w coś długiego żeby można było ukroić paseki. Smietanę ubijamy z cukrem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę, mieszamy. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy, nz brzegu kładziemy ucięty pasek galaretki, następnie na całości rozprowadzamy masę śmietankową. Ponownie zwijamy w rulon. Wierzch można posypać cukrem pudrem. Można też galatetkę pokroić w kawałeczki następnie posypać po masie śmietankowej i dopiero zwijać w rulon.
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA BANANOWO MALINOWA.jpg
ROLADA BANANOWO MALINOWA Ciasto: 4 jajka, 1/2 szk ...
ROLADA BANANOWO MALINOWA Ciasto: 4 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka maki, 1 torebka cukru waniliowego, 4 łyzki maki ziemniaczanej, 1 łyzeczka proszku do pieczenia Krem: 1 i 1/2 pojemnika smietany kremówki, 2 torebki cukru waniliowego, 5 łyzeczek zelatyny, banany, maliny brzoskwinie z puszki do dekoracji, posypka Jajka rozbic ,oddzielic zołtka.Białka ubic z czterema łyzkami letniej wody na sztywna piane,powoli wsypujac cukier(jedna łyzke odłozyc) i cukier waniliowy.Dodac zołtka.Make pszenna przesiac przez sito z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia,wymieszac dokładnie z piana..Blache wyłozyc pergaminem,posmarowac na nim ciasto biszkoptowe.Piec w temp. 200 stopni. pieczemo ok 12 min Czysta, lniana sciereczke posypac reszta cukru.,wyłozyc na nia ciasto.Ostroznie zdjac pergamin.Ciasto zrolowac za pomoca sciereczki,ostudzic..Smietane kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę.Rolade rozwinac i rozprowadzic na niej rownomiernie krem,włozyc banany,maliny i zrolowac.Udekorowac malinami,brzoskwiniami i posypac posypka czekoladowa
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności