Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
rafal_dabrowski5
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 11.01.2020 17:53

  • pliki muzyczne
    84
  • pliki wideo
    21
  • obrazy
    4768
  • dokumenty
    1949

6874 plików
10,26 GB

obrazek
  • 72 KB
  • 12 gru 13 0:39
Jarzębina!
dr n. med. Anna Dąbrowska,
specjalista diabetolog Owoce jarzębiny (zwane Sorbi fructus) zawierają sporo cukrów, kwasów organicznych, składników mineralnych praz pektyn. Aż trudno w to uwierzyć, ale są tak samo bogate w witaminę C, jak owoce cytrusowe.
Związki zawarte w kwiatach i owocach jarzębiny mają działanie przeciwzapalne. Dawniej przyrządzano z nich napary, które wykorzystywano w leczeniu stanów zapalnych żył.

Toksyczny kwas
Owoc jarzębiny zawiera także toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie należy więc jeść surowej jarzębiny! Kwas ten ulega jednak rozkładowi zarówno pod wpływem temperatury, jak i przy przymrozkach. Owoce można stosować pod postacią naparu jako lek moczopędny (przy kamicy nerkowej i pęcherzowej) oraz przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, schorzeniach wątroby i nieżycie żołądka. Wysuszone kwiaty jarzębiny mają działanie podobne jak owoce.

Przydadzą się na zapas
Z suszonej jarzębiny można sporządzać też napary przeciw przeziębieniom. Wyciąg z jarzębiny pomaga przy żylakach. Napar przyrządzamy z łyżki stołowej owoców (lub kwiatów). Zalewamy je szklanką wody i następnie gotujemy przez 5 minut. Odstawiamy na około 20 minut, a potem cedzimy. Pijemy w 2,3 porcjach. Suszone owoce w pełni zachowują swoje wartości odżywcze, warto więc porobić zapasy na zimę.

Jarzębinowy likier
Dojrzałe jagody jarzębiny oparzamy gorącą wodą, a gdy podeschną, napełniamy nimi do połowy 5-litrową butelkę i zalewamy spirytusem. Następnie dodajemy 3g (szczypta) cynamonu, szczelnie zamykamy butlę i zostawiamy na kilka tygodni w ciepłym miejscu. Po tym czasie należy zrobić syrop: 350 dkg cukru i 4 litry wody. Spirytus znad owoców przecedzić, zmieszać z ostudzonym syropem i przelać do czystego gąsiora. Ponownie zatkać korkiem i odstawić na miesiąc. Potem likier przefiltrować, przelać do butelek i zakorkować.

zachomikowany

  • 18 KB
  • 12 gru 13 0:39
1] Jarzębina na układ moczowy i trawienny

Koralowe owoce jarzębiny kojarzą się z polską złotą jesienią. Ale poza pięknym wyglądem, mają też duże wartości odżywcze, a jej właściwości lecznicze od dawna wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Warto więc wykorzystać je choćby do przygotowania suszu na zimowe herbatki.

Wartości odżywczeOwoce jarzębiny zawierają znaczne ilości cukrów (głównie fruktoza), liczne witaminy, kwasy organiczne (głównie jabłkowy), związki mineralne, pektyny, błonnik oraz dziesiątki innych związków chemicznych. Z witamin na uwagę zasługuje witamina C, której jest w owocach jarzębiny przeciętnie 40-50 mg%, ale bywa nawet 100 mg%. Poza tym sporo karotenów (więcej niż w marchwi) oraz witaminy P, w którą owoce jarzębiny są tak bogate, że są jednym z głównych źródeł tej witaminy. Owoce niektórych odmian jarzębiny zawierają więcej cukrów, witaminy C i P oraz karotenu niż jabłka, gruszki, maliny i czarne porzeczki. Zawartość witamin, kwasów organicznych i cukrów jest zróżnicowana w zależności od miejsca wzrostu rośliny i stopnia dojrzałości owoców.

Uwaga na kwas parasorbinowyŚwieżych owoców jarzębiny nie wolno spożywać, gdyż zawierają toksyczny kwas parasorbinowy wywołujący nudności, wymioty, biegunki. Kwas ten ulega rozkładowi pod wpływem wyższej temperatury (gotowanie, parowanie, blanszowanie, suszenie), jak również przy obniżeniu temperatury poniżej 0° C, dlatego owoce jarzębiny najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach.
Usuniemy kwas parasorbinowy przez:

•blanszowanie czyli zanurzenie owoców jarzębiny na ok. 3 minuty we wrzątku, po odcedzeniu i podsuszeniu można je poddawać dalszej przeróbce,

•przemrożenie w zamrażarce (48 h lub więcej),

•moczenie owoców przez 1 dobę w wodzie osolonej lub lekko zakwaszonej octem.

cd 1 - obok

zachomikowany

  • 18 KB
  • 12 gru 13 0:39
cd 1]
Właściwości leczniczeDojrzałe i wysuszone owoce jarzębiny stosuje się w lecznictwie, jako środek przeciwszkorbutowy, moczopędny i ściągający przy niektórych dolegliwościach nerek, dróg moczowych, wątroby i woreczka żółciowego oraz schorzeniach spowodowanych przez niedobór witamin C i A. Zaleca sie je również przy cukrzycy, miażdżycy tętnic, nadciśnieniu oraz przy reumatyzmie. W niektórych krajach owoce jarzębiny wykorzystywane są jako łagodny środek przeczyszczający oraz hamujący krwawienia (np. przy żylakach odbytu).
Medycyna ludowa zaleca je przy przeziębieniach, kamicy nerkowej i pęcherza moczowego, stanach zapalnych żył, czerwonce oraz jako lek wzmacniający pracę serca i uszczelniający naczynia krwionośne. Zewnętrznie stosowane są do leczenia otwartych ran.

Wykorzystanie owoców jarzębinyZ owoców jarzębiny można przygotować odżywcze i lecznicze soki, syropy lub konfitury, musy a także nalewki. Konfitury można robić z samej jarzębiny lub z dodatkiem jabłek. Przecier z owoców jarzębiny można łączyć z przecierem z jabłek, dyni lub marchwi. Owoce jarzębiny nadają się także do suszenia, do późniejszego wykorzystania na witaminizujące i lecznicze herbatki. Jeśli owoce przed suszeniem będą poddane blanszowaniu, można je później wykorzystywać do przygotowania kisieli lub kompotów albo po prostu zjeść w herbatce.


Jarzębina jest powszechnie dostępna. Wykorzystajmy to i przynajmniej przygotujmy własny susz, który zimą będzie nas witaminizował i leczył.

barb
źródła: Sekcja Kuchnia, poz. 20, 28 i 29

zachomikowany

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    3
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

3 plików
108 KB




krzysiekpolcyn

krzysiekpolcyn napisano 3.10.2012 12:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do siebie: wwww.krzysiekpolcyn.blogspot.com

pawel1234535 napisano 24.01.2013 22:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie ponad 40tys GB plików. Filmy / Gry / Muzyka czego dusza zapragnie
henibok848

henibok848 napisano 24.01.2023 19:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności