Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
rafal_dabrowski5
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 11.01.2020 17:53

  • pliki muzyczne
    84
  • pliki wideo
    21
  • obrazy
    4768
  • dokumenty
    1949

6874 plików
10,26 GB

obrazek

« poprzednia stronanastępna strona »
  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
30 dag cukru pudru
10 łyżek kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto , podzielić na 3 części i upiec placki w tem 200C , przez 20 minut .

Krem:
1 szklanka mleka
10 dag cukru
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
15 dag masła
cukier waniliowy
Z mleka , cukru , wanilii i mąki ugotować budyń .Dodać masło , zmiksować i przestudzić .

Jabłka:
1 kg jabłek
1 galaretka owocowa
Usmażyć 1 kg jabłek , utartych na grubej tarce jabłek .Dodać rozpuszczoną w ½ szklanki wrzącej wody ,galaretkę .

Przełożenie placka:
Ciasto- krem –ciasto – jabłka – ciasto – polewa

z chomika magrex

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto kruche:
- 25 dag margaryny
- 40 dag mąki
- 4 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ łyżeczki amoniaku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
- 1 łyżka kakao
- 20 dag siekanych drobno orzechów włoskich
- 15 dag rodzynek
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- słoiczek dżemu porzeczkowego

Z podanych składników zarabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru.
Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu.
Z 4 białek ubijamy pianę. Dodajemy ½ szklanki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kokos, rodzynki i połowę orzechów. Delikatnie mieszamy, Nakładamy na ciasto z dżemem. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Ciemne ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i smarujemy dżemem. Z czterech białek ubijamy pianę dodając ½ szklanki cukru. Pod koniec dodajemy kisiel. Gotową pianę wylewamy na ciasto , równamy i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.

Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 30 dag cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 35 dag masła
Żółtka mieszamy z cukrem, mąką i szklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy będzie się gotowało wlewamy pozostałe składniki i mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy powoli zimny budyń. Gotową masę nakładamy na ciemne ciasto i przykrywamy ciastem jasnym. Lekko dociskamy.

z chomika magrex

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: domowa cukierenka

CIASTO:
8 białek
3 żółtka
150 g cukru
100 g orzechów mielonych
100 g orzechów krojonych
50 g kokosu
50 g rodzynek
1 łyżeczka kakako
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec na papierze do pieczenia.
KREM:
1 puszka brzoskwiń ( a dokładniej syrop)
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
250 g masła (dałam mniej)
Sok z brzoskwiń uzupełnić wodą, tak aby w sumie było tego dwie szklanki. W części płynu rozrobić budynie i cukier, resztę zagotować. Ugotować budyń, przestudzić. Zmiksować z miękkim masłem.
DODATKOWO:
1 opakowanie ciastek typu delicje
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki

z chomika magrex

  • 16 KB
  • 19 lis 13 13:05
Przekładaniec Jabłkowy
Ciasto:
3 łyżki miodu / 3 szklanki mąki
1 łyżka cukru / 15 dag margaryny
Jajko /2 łyżki kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki sody / 1 łyżeczka amoniaku

Miód i margarynę roztopić , przestudzić – przestudzone dodać do mąki i reszty składników . Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki , jeden najcieńszy placek będzie pokruszony do masy jabłkowej. Piec w temp. 200-220 C przez 20 min.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek / 1 i ½ galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru /3 łyżki wody

Jabłka obrać, pokroić w plastry, smażyć na małym ogniu. Dodać wodę, cukier i sypką galaretkę. Wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Pokruszyć jeden placek na drobne kawałki i dodać do zimnej masy jabłkowej.

Masa z kaszy manny :
½ litra mleka / 10 dag wiórek kokosowych
1 kostka masła lub dobrej margaryny
4 łyżki kaszy manny, 2 łyżki cukru

Mleko zagotować, dodać cukier i kasze mannę oraz kokos i przez chwilkę gotować. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzoną masę.

Polewa:
2 łyżki margaryny / 2 łyżki cukru
2 łyżki kakao / 2 łyżki wody
Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować.

Przełożenie placka:
Placek kruchy – masa jabłkowa – masa z kaszy manny – placek kruchy – polewa .

z chomika magrex

  • 26 KB
  • 19 lis 13 13:05
SKŁADNIKI :
( blacha 22 - 26 )
BISZKOPT JASNY :
* jajka - 5 szt
* cukier - 3/4 szkl
* mąka - 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
BISZKOPT CIEMNY :
* jajka r.M - 7 szt
* sól - 1 szczypta
* kakao - 1/3 szkl
* mąka pszenna - 3/4 szkl
* cukier drobny - 3/4 szkl
MASA KAKAOWA :
- śmietana 30 % - 500 ml
- śmietan fix - 2 szt
- cukier puder - 3 łyżki
- kakao - 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Upiec dwa biszkopty wg przepisu w temp. 170 st.C. przez 30-40 minut.
Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.
Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.
Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Biszkopt ciemny
kroimy na 2 blaty.

MASA KAKAOWA :
Śmietanę ubijamy mikserem.
Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.
Ubijamy na sztywno.

CAŁOŚĆ :
Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.
Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.
Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:05
Biszkopt
5 jaj
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem krówkowy
1 puszka masy krówkowej 500g
1/2 kostki margaryny

Masa serowa
500g zmielonego sera
3 łyżki cukru pudru
niecałą kostkę margaryny (pozostaw ok.2-3 cm)

Dodatkowo: 3 paczki katarzynek bez polewy, 3 paczki herbatników, wiórki kokosowe + łyżka masła

1. Ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj cukier, potem żółtka, na koniec stopniowo dodawaj olej. Mąkę wymieszaną z proszkiem i przesianą przez sito wymieszaj z masą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( i piecz ok. 25-30min w 180C.
2. Masę krówkową utrzyj z margaryną na gładką masę. Posmaruj nim wystudzony biszkopt (zostaw odrobinę masy na posmarowanie wierzchu ciasta).
3. Na masę krówkową ułóż katarzynki.
4.Ser utrzyj z 3 łyżkami cukru pudru, następnie dodaj miękką margarynę. Powstałą masę rozsmaruj na ciastkach. Górę przykryj warstwą herbatników.
5.Do garnka wsyp wiórki kokosowe ok.5-6 łyżek i dodaj masło, przesmaż parę minut, zostaw do ostygnięcia, a następnie wyłóż na herbatniki.
6.Ciasto włóż do lodówki, najlepsze do konsumpcji będzie dnia następnego, kiedy pierniki będą już miękkie.

z chomika magrex

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: Mała Cukierenka

Składniki:
Ciasto:
190g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
70g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
120g masła roztopionego
Karmel:
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
70g jasnego brązowego cukru
60g masła
Wierzch:
150g orzeszków ziemnych, użyłam solonych (możemy użyć dowolnych orzechów, laskowe będą świetne)
200g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (możemy też użyć mlecznej)
80ml śmietanki kremówki

1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

Ciasto:
2. Masło roztopić i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wlać masło, wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 28x15cm lub 30x13cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Karmel:
5. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać skondensowane mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać, mieszając. Kiedy masa zacznie delikatnie wrzeć, zmniejszyć ogień na najmniejszy i ciągle mieszając, trzymać ją tak przez 8 minut.
6. Na upieczone ciasto wylać karmelową masą i wstawić je z powrotem do piekarnika na 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 1-2 godziny do ostygnięcia.

Wierzch:
7. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi.
8. Ciasto z masą karmelową posypać orzeszkami i polać czekoladą, równomiernie ją rozprowadzić i odstawić ciasto na parę godzin, żeby czekolada stężała (można włożyć do lodówki, ale proszę wyciągnąć je pół godziny przed podaniem).
9. Ciasto podajemy pokrojone na prostokąty.

z chomika magrex

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
SŁONECZNY PUCH:
biszkopt
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej

dodatkowo do nasaczenia:
1/4szkl zimnej herbaty zielonej
łyżka soku z limonki

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier. Na tym etapie kończę używanie miksera. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Dno kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Po ostudzeniu przecinamy na dwa blaty, które nasączamy przygotowanym z herbaty i soku ponczem.

Masa pomarańczowa:
1 litr soku pomarańczowego 100%
2 budynie śmietankowe
1/4 szkl cukru
3łyzeczki żelatyny
200g masła

Na soku pomarańczowym ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu. Dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach gorącej wody i połączyć z masą. Kiedy masa pomarańczowa będzie letnia wmiksować do niej masło.
Rozłożyć równomiernie na biszkopcie i wstawić do lodówki na okolo 1godz., do stężenia.
W tym czasie przygotować masę śmietanową.

Masa śmietanowa:
400ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix

Śmietanę, cukier i fix ubić na sztywną masę, którą wykładamy na przygotowaną wcześniej masę pomarańczową.
Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Schładzamy w lodówce.

Źródło: blog: Kawa cynamonem pachnąca

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:05
foremka 33x35

Składniki na ciasto kruche:
25 dag mąki
5 dag cukru pudru
10 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zarobić ciasto kruche. Ciasto podzielić na 3 części i upiec 3 placki.

Masa serowa:
1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego)
20 dag margaryny
3 jaja
1 budyń
1 szklanka cukru pudru
10-15 dag rodzynek

Ser dwukrotnie zmielić, utrzeć z jajkami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 części i gorącą masą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - polewa. U mnie polewa gotowa z torebki - mleczna .

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: cafe Amaretto

Blacha o wym. 22x27cm

Ciasto:
250g mąki
150g masła
120g cukru
2 duże jajka
6 łyżek mleka
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa wiśniowa:
500g wydrylowanych wiśni
75g cukru
200ml zimnej wody
50g skrobi kukurydzianej

Warstwa ajerkoniakowa
600ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
0,5 szklanki ajerkoniaku
3 łyżeczki żelatyny + 30ml zimnej wody

Wykończenie:
300ml śmietany kremówki o zaw. tł. 30%
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 zagęstnik do śmietany (opcjonalnie)
wiórki czekoladowe

Nasączenie:
4 łyżki ajerkoniaku
6 łyżek mleka

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Kolejno wbijamy jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodajemy do masy. Dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Upieczone ciasto studzimy w blaszce.
Gdy ciasto wystygnie wyjmujemy je z blaszki i kroimy w poziomie na dwa blaty. Górny odkładamy, a spodni z powrotem wkładamy do blaszki

Mieszamy ajerkoniak z mlekiem i połową przygotowanej porcji nasączamy spodni blat ciasta.

Wiśnie wrzucamy do rondla. Dodajemy cukier i podgrzewamy do zagotowania. Rozrabiamy skrobię kukurydzianą z zimną wodą i wlewamy cienkim strumieniem do gotujących się wiśni, cały czas mieszając. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wykładamy masę na nasączony blat ciasta. Wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu kładziemy deseczkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Usuwamy deseczkę i wierzch ciasta nasączamy pozostałą mieszaniną ajerkoniaku z mlekiem.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Rozpuszczoną żelatynę najpierw mieszamy z ajerkoniakiem i 2 łyżkami bitej śmietany i dopiero wtedy łączymy z pozostałą śmietaną. Wylewamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

Teraz pozostaje nam już tylko dekoracja. W tym celu ubijamy 300ml śmietany (wcześniej dobrze schłodzonej) na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przekładamy do worka cukierniczego i pokrywamy całą powierzchnię ciasta rozetkami ze śmietany. Posypujemy czekoladowymi wiórkami. Ponownie wstawiamy do lodówki aby ciasto dobrze zastygło.

z chomika magrex

  • 7 KB
  • 19 lis 13 13:05
WYŚMIENITY PRZEKŁADANIEC
CIASTO I:
5 jajek
kostka margaryny
25 dag cukru pudru
25 dag mąki pszennej
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
łyżka kakao
1/2 łyżki miodu
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki cynamonu
olejek migdałowy
15 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
powidła
2 duże jabłka

Biszkopt orzechowy (II część):
3 jajka
12 dag cukru
12 dag orzechów
1,5 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Margarynę ucieramy mikserem do białości. Dodajemy cukier puder oraz wanilię. Nadal ucierając, wbijamy po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę i łyżką delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą odkładamy. Do drugiej części wsypujemy czysty, suchy mak i dodajemy parę kropli olejku migdałowego. Wszystko razem delikatnie mieszamy . Do trzeciej dodajemy stopiony i schłodzony miód, śmietanę, przyprawę do piernika i cynamon. Lekko mieszamy. Do czwartej części dodajemy kakao i również lekko mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem blachę, nakładamy łyżką na przemian każde ciasto. Następnie posypujemy ciasto rodzynkami (wcześniej sparzonymi wrzątkiem) oraz posiekanymi orzechami.
Cały wierzch ciasta delikatnie smarujemy powidłami i posypujemy jabłkami, startymi na tarce o dużych otworach.
Pieczemy w temp. 180-200 C, ok. 40 minut.

Biszkopt orzechowy (wykonanie ciasta II). Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na końcu powoli wsypujemy zmielone orzechy, wymieszane z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką.
Na upieczone ciasto wylewamy biszkopt orzechowy. Równomiernie go rozprowadzamy i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu, wierzch ciasta smarujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wierzch ciasta można posypać grubo posiekanymi orzechami, a zamiast orzechów włoskich, można dodać do ciasta orzechy laskowe.

z chomika magrex

  • 404 KB
  • 19 lis 13 13:05
obrazek

z chomika Asia-Si

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: czarująca klasyka smaku

3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT CIEMNY:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny

MUS TRUSKAWKOWY:
0,5 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe

MASA ŚMIETANOWA:
0,5 litra śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
biszkopty okrągłe
wiórki kokosowe

POLEWA :
15 g margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka

Upiec biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C.
Pieczemy biszkopt ciemny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C
Masa budyniowa: z 0,5 l. mleka odlać pół szklanki. Dodać budynie i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wylać budyń i mieszać, aż zgęstnie. Budyń pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować dodając zimny budyń.
Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy, a następnie podgrzewamy i wsypujemy galaretki w proszku. Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy dodając cukier i tężejącą galaretkę. Delikatnie wymieszać.
Polewa: Margarynę rozpuszczany, dodając kakao, cukier oraz mleko, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy kokosem.

SKŁADANIE:
Biszkopt ciemny - masa budyniowa - połowa musu truskawkowego - biszkopty - pozostały mus truskawkowy - masa śmietanowa - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.

z chomika magrex

  • 10 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: ciasto domowe

SKŁADNIKI na ciasto ( duża blacha)
9 jaj
1.5 szklanki mąki pszennej
1.5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę.
Dodać cukier , ubijać dalej i dodawać po jednym zółtku.
Gdy masa ubita dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać.

Piec w ok. 170-180 st. do suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na dwa placki.
Można ewentualnie upiec dwa oddzielne biszkopty.

MASA:
0,5 litra słodkiego mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
cukier do smaku
10 dag wiórków kokosowych
10 płatków migdałowych
1,5 kostki masła
1 szklanka ajerkoniaku

WYKONANIE MASY:
Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i ostudzić.
Masło utrzeć i dodawać do niego po troszce budyń i dalej ucierać.
Gdy oba składniki są dobrze utarte na puszystą masę dodać ajerkoniak i utrzeć.
Podzielić masę na dwie części.
Do jednej dodać kokos, a do drugiej płatki migdałowe i wymieszać.

Posypka:
10 dag kokosu
łyżka cukru
łyżka masła

Podane składniki zrumienić na patelni na złoty kolor i gdy ostygnie posypać nią z wierzchu ciasto. Można dodac kilka kropli olejku waniliowego.

Przełożenie ciasta:
BISZKOPT- MASA Z KOKOSEM-BISZKOPT-MASA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI - POSYPKA

z chomika magrex

  • 54 KB
  • 19 lis 13 13:05
biszkopt kakaowy z 4 jaj, przekrojony na dwie części;
krem budyniowy
galaretka truskawkowa zalana na
0,5 kg truskawek

z chomika magrex

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki:
8 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki dodatkowe:
1 litr śmietanki tortowej 36 % lub 30%
100 g czekolady deserowej
100 g płatków migdałowych
4 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
1,5 kg truskawek

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodawać etapami i bardzo delikatnymi ruchami mieszać za pomocą łyżki. Przełożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub torownicę. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.

Około 400g truskawek zmiksować, zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich 2 łyżki żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i schłodzoną żelatynę.
Pierwszy blat posmarować musem truskawkowym, Poukładać część truskawek, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Posypać płatkami migdałowymi. Nałożyć drugi blat. Ponownie mus truskawkowy, truskawki, śmietana. Posypać utartą czekoladą.

Uwaga
Biszkopt można naponczować zimną przegotowana wodą.

z chomika magrex

  • 95 KB
  • 19 lis 13 13:05

z chomika betti_78

  • 104 KB
  • 19 lis 13 13:05

z chomika betti_78

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:05
blog: domowa cukierenka - POLECAM
składniki na ciasto:

25 dag mąki
200 g cukru
3 łyżki kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rozpuszczonego masła
200 ml coca-coli
2 jajka
75 ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki suche i mokre. Do suchych wlać mokre, wymieszac rózgą. Przelać do formy wyłożonej papierem i piec w 180*C około 35-40 minut. Po przestudzeniu przekroić.

składniki na krem:

3 opakowania budyniu śmietankowego
2 galaretki agrestowe
1 kostka masła lub margaryny

Budynie rozrobić w szklance wody i ugotowac na litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki i mieszac do rozpuszczenia. Ostudzić. Utrzec maslo na puch dodając po łyżce budyniu.

dodatkowo:

200 g pierniczków nadziewanych
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki kremówki

Przekrojone ciasto przełozyc 1/2 kremu. Na wierzch wyłozyc druga część kremu. Pierniczki pokroic w plasterki i ułożyc na kremie. Polać czekoladą rozpuszczoną z kremówką. Schłodzić w lodówce przez noc.

z chomika magrex

  • 16 KB
  • 19 lis 13 13:05
przepis z blogu: domowa cukierenka
Składniki:
na biszkopt:

5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 lyżki kakao
cukier waniliowy

Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C.

na poncz:

1/2 szklanki herbaty
kieliszek rumu lub wódki

na krem I:

opakowanie kremu do karpatki
700 ml mleka
100 g masła

Krem przyrządzić według przepisu na opakowaniu.

na krem II:

250 g masła
1 szklanka cukru
1/2 szklani wody
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów

Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne)

składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.

z chomika magrex

  • 12 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto:
3 szk. mąki
1 margaryna
6 żółtek
1 proszek do pieczenia ( 3 łyżeczki )
1 szk. śmietany
1/2 szk. cukru pudru

Piana:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe w proszku

Ponadto:
słoik wiśni w kompocie (bez pestek)

Przygotowanie:
Składniki ciasta zagniatamy do uzyskania elastycznej kuli.
Jeżeli zajdzie taka potrzeba należy dodać więcej mąki, ciasto nie może się kleić.
Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę a następnie podzielić na 6 równych części.
Pierwszą część rozwałkować na cieniutki prostokąt i wyłożyć na blaszkę(wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) o wymiarach około 20×30.
2 białka ubić na sztywno i dodać 2 łyżki cukru a następnie 1 kisiel.
Tak przygotowaną pianę wysmarować na rozwałkowane ciasto a na to ułożyć w niewielkich odstępach odsączone z syropu wiśnie(1/3 całości).
Rozwałkować kolejny kawałek ciasta i tym przykryć pianę z kisielem.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180st na lekko złoty kolor.
Czynność powtórzyć dwukrotnie, w ten sposób otrzymamy 3 oddzielne placki.
Po wystudzeniu placki należy przełożyć dowolnym kremem.
Wierzch polać polewą czekoladową lub posmarować odrobiną kremu.
Chłodzić przez noc w lodówce.

Do przełożenia dowolny krem( u mnie krem adwokatowy)

2 kostki masła
1,5 szklanki adwokatu ( a nawet więcej jeśli lubicie ciasta mocno adwokatowe)

Masło ubić na puszystą masę i powoli, nadal ubijając wlewać adwokat. I już. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

z chomika magrex

  • 10 KB
  • 19 lis 13 13:05
Delicja jabłkowo-serowa
(przepis z blogu: Cafe Amaretto)

Składniki:
tortownica o śr.26cm

Ciasto:
300g mąki
200g masła
3 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z połówki cytryny

Masa serowa:
600g serka śmietankowego
3 jajka
80g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
50ml mleka
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Polewa:
500ml soku jabłkowego
1 łyżka cukru
3 łyżki skrobi kukurydzianej

Posiekać masło razem z mąką. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie jak plastelina ciasto. Podzielić je na pół i upiec w tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia dwa okrągłe jasnozłote placki. Jeden wystudzić na kracie kuchennej, a drugi w tortownicy.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu około godziny. Ciepłą, ale nie gorącą masę rozsmarować na placku w tortownicy i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć, ale uważać, żeby go nie połamać.

Serek utrzeć z cukrem pudrem i jajkami. Przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do zgotowania, cały czas mieszając. Proszek budyniowy razem ze skrobią kukurydzianą rozmieszać w mleku i wlać do gotującej się masy. Cały czas mieszając gotować jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Lekko ją przestudzić i wylać na przełożone jabłkami ciasto. Wyrównać powierzchnię.

Odlać pół szklanki soku, a resztę zagotować razem z cukrem. Rozmieszać skrobię kukurydzianą z odlanym sokiem i wlać do gotującego się soku. Gotować cały czas mieszając ok. 2 minut, a następnie wylać na masę serową. Wyrównać powierzchnię i zostawić w temp. pokojowej, aby masa wystygła i się związała, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.

z chomika magrex

  • 9 KB
  • 19 lis 13 13:05
Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt orzechowy – 2szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
2 x 1 łyżka mąki
2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt klasyczny - 2 szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 2 łyżki mąki pszennej
2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny

Masa jabłkowa
1kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny

Krem orzechowy
3 żółtka
1 jajko
125g cukru
3 łyżki mąki
300ml mleka
200g masła
100g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
50g mlecznej czekolady
100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.

Na ciasto: ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy i dwa biszkopty klasyczne.

Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć folią i zostawić do schłodzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.

Teraz składamy wszystko w następującej kolejności. Na spód kładziemy jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarowujemy na nim połowę kremu orzechowego i przykrywamy biszkoptem klasycznym. Na niego wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim klasycznym biszkoptem. Pokrywamy go resztą kremu orzechowego i kładziemy drugi biszkopt orzechowy. Lekko dociskamy.

Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.

Źródło: blog cafe amaretto

z chomika magrex

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 150 g margaryny ( miękkiej)
- 2 jajka ( małe)
- 3 łyżki płynnego miodu
- mąka do podsypywania.

Masa z kaszy manny:
-1/2 litra mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Mus:
- 30 dag truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
- dżem truskawkowy niskosłodzony
- opakowanie biszkoptów

1.Przygotować ciasto: składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części.
Każdą część rozwałkować, podsypując lekko mąką na placek. Formę o wymiarach 35 x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej jeden z placków, wyrównując brzegi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 160- 170 stopni - funkcja z termoobiegiem ( bez termoobiegu 180 stopni). W ten sam sposób upiec drugi placek. Ostudzić.

2. Kaszę ugotować na mleku, dodać cukry, wymieszać, zestawić z ognia i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać utarte masło i aromat, utrzeć na jednolitą masę.Wystudzone ciasto przełożyć masą, posmarować lekko dżemem truskawkowym i przykryć drugim plackiem.

3.Galaretki razem rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować z cukrem, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Odstawić, gdy zacznie tężeć powoli wykładać na ciasto, wyrównując powierzchnię. Na końcu ułożyć biszkopty, lekko je dociskając.

z chomika magrex

  • 17 KB
  • 19 lis 13 13:05
BEZA :
7 białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy czarnej mielonej

Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet, wszystko dokładnie wymieszać (ja to robiłam mikserem na najmniejszych obrotach).
Do przygotowanej formy wykładamy ubitą pianę i robimy za pomocą szpatułki górki i dołki. Posypujemy po całości kawą i przygotowujemy szybko biszkopt.

BISZKOPT :
4 jajka
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy na pianę z białek posypaną kawą i delikatnie równo rozprowadzamy.
Całość pieczemy przez około 45-50 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.

KREM :
500 ml mleka
7 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
250 g margaryny
4 łyżki kawy inki (może być inna sypka, rozpuszczalna)

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem do puszystości, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, kawę inkę i wlewamy 200 ml mleka, wszystko miksujemy, tak aby się wymieszało.
Resztę mleka (300 ml) zagotować, następnie wlać przygotowaną masę i cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż budyń stanie się bardzo gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na ten z bezą wykładamy masę, zostawiając 5 łyżek. Przykrywamy blatem z biszkoptu i wierzch smarujemy zostawionym kremem. Włożyć na chwilkę do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.

POLEWA :
100 g czekolady mlecznej
2 płaskie łyżki masła
1 łyżeczka mleka

W kąpieli wodnej robimy polewę tzn. w małym garnku gotujemy wodę na wolnym ogniu, na wodę stawiamy szklaną miseczkę do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło, mieszamy aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.
Przygotowane ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

z chomika magrex

  • 14 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: moje małe kuchenne..

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie 3 łyżki wody, i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ok 15sekund ubijać).
Do tej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia - i drewnianą łyżką delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną)
Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ostygnie zdjąć wierzchnią warstwę (delikatnie nożem, można ją zjeść samą, jest bardzo dobra:))
Można przesmarować ponczem (np. z kawy rozpuszczalnej)

Składniki na masę truskawkową:
ponad pół kilograma truskawek
1 niepełna szkl cukru (chyba, że truskawki są kwaskowate, to wtedy cała szkl)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 galaretka truskawkowa
2 szkl wody

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem (lub mikserem, jeśli nie posiadamy blendera). W garnku zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać zmiksowane truskawki.
Budynie wymieszać w drugiej szklance wody i dodać do gotującej się masy, gotować chwilę. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek). Wymieszać. Wylać na przestudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia do lodówki.

Pozostałe składniki:
1/2 l kremówki
3-4 opakowania śmietano-fiksów
cukier waniliowy
petitki (u mnie ok 15 małych paczuszek)
czekolada gorzka lub mleczna do starcia

Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietano-fiksami i cukrem waniliowym (jeżeli ktoś lubi na bardzo słodko można dodać też cukier puder).
część masy wyłożyć na masę truskawkową, przykryć petitkami i posmarować pozostałą masą śmietanową. Wierzch posypać startą czekoladą.

z chomika magrex

  • 17 KB
  • 19 lis 13 13:05
Biszkopt kawowy:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki ( płaskie) mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowo kawowy:
- krem czekoladowy do tortów w 5 minut ( Dr.Oetker)
- 250 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
- cukier puder do smaku
- 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
- szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu
- płatki migdałowe
- 1/2 szklanki naparu z kawy do nasączenia

1.Jaja ubić z cukrem. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Następnie dodać kawę i dokładnie wymieszać. Dno formy o wymiarach 35 x24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika ( termoobieg). Piec około 50 minut. Ciasto ostudzić.Nasączyć naparem z kawy.
2.Suchy krem czekoladowy zmiksować z dobrze schłodzoną kawą, dodać cukier. Stopniowo dodawać miękkie masło. Krem podzielić na dwie porcje, jedną rozsmarować na cieście, rozłożyć wiśnie, przykryć drugą porcją kremu.
Posypać płatkami migdałowymi i prawdziwą kawą.

z chomika magrex

  • 13 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok 15 min w 175 st. C.


Upiec cztery biszkopty z 3 jaj.

Masa czekoladowa:
25dag. margaryny
3 gorzkie czekolady
12 dag. cukru pudru
10 dag mielonych migdałów
30 ml spirytusu

Masa rodzynkowa:
35 dag. rodzynek
8 dag. masła
2 gorzkie czekolady
200 ml rumu
oraz
słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie masy czekoladowej:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Margarynę z cukrem utrzeć na puch. Dodać rozpuszczoną czekoladę, migdały i spirytus, dokładnie utrzeć.

Wykonanie masy rodzynkowej:
Rodzynki zalac rumem, odstawić na noc. Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Dodac rodzynki z rumem, wymieszać.

Na pierwszym biszkopcie rozsmarowac dżem i przykryc drugim biszkoptem. Wyłożyć polowę masy czekoladowej, przykryc trzecim biszkoptem. Wylożyć pozostałą mase czekoladowa, położyć czwarty biszkopt. Na wierzch rozsmarować mase rodzynkową.

z chomika magrex

  • 14 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: Słodkości i nie tylko

Biszkopt ( składniki na dwa biszkopty jasny i ciemny i dzielimy je na pół )
1 2/3 szkl. cukru
1 1/2 szkl. mąki pszennej
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo do biszkoptu ciemnego:

2 czubate łyżki kakao

Masa budyniowa:
2 szkl. mleka
250 g masła
1 op. cukru waniliowego
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
Dodałam dośc czubate łyżki.

Polewa czekoladowa:
3 łyżki wody
2 łyżki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Ponadto:
- 2 op. galaretki truskawkowej ( galaretki mi zostało ale 1 może nie starczyc )
- tłuszcz do blaszki
- wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Składniki podzielic na pół i upiec dwa biszkopty, jeden jasny , drugi ciemny.
Białka ubijac , stopniowo dodając cukier i żółtka.
Wsypac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kako. Delikatnie wymieszac.
Ciasto wyłożyc na natłuszczoną blachę.
Piec ok. 35 minut w temp. 180 C

Masa budyniowa:
Częśc mleka odlac, rozmieszac w nim mąki i budyń.
Resztę mleka zagotowac z cukrem.
Na gotujące się mleko wlac mleko rozmieszane z budyniem, zagotowac.
Margarynę utrzec , dodając stopniowo przestudzony budyń.

Polewa:
Wlac wodę , wsypac cukier i kakao, zamieszac , poczekac aż do momentu rozpuszczenia się składników i na sam koniec dodac margarynę. Mieszac do momentu rozpuszczenia margaryny.

Galaretkę przygotowac wcześniej według przepisu na opakowaniu ( ja zrobiłam z 3,5 szkl. )
Jasny biszkopt posmarowac masą budyniową.
W ciemnym biszkopcie wykroic kieliszkiem otworki i przykryc masę.
W otworki wlac tężejącą galaretkę.
Wierzch ciasta między otworkami polac polewą czekoladową i posypac wiórkami kokosowymi.

z chomika magrex

  • 16 KB
  • 19 lis 13 13:05
przepis z: Kulinarny Blog Samanthy

Składniki na ciasto:
8 białek
200 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
115 g mąki tortowej

Składniki na karmel migdałowy i sople:
1 łyżka słonego masła
100 g białego cukru
25 g migdałów

Składniki na karmel:
60 g brązowego cukru
25 g masła
100 ml smietany kremówki

Składniki na krem czekoladowy:
125 ml smietany kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła

smietanę zagotować, odstawić z palnika dodać drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać następnie masło.

oraz:

1 jabłko
50 ml Bourbonu lub rumu

Wykonanie:

Białka połączyć z solą i ubijać dodając po niewielkiej ilości cukru oraz esencje waniliową.
Ubić na sztywną błyszczącą masę, na koniec dodać w dwóch porcjach mąkę i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasta, dokładnie wyrównać wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy i odwrócone wystudzić.
W rondelku na srednim ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła i dodać 20 g cukru, mieszać do rozpuszczenia się cukru i zarumienienia, następnie dodać pozostały cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając.
1/2 karmelu odlać do innego naczynia i połączyć z drobno pokrojonymi migdałami.
Wylać na aluminiową folię i równo rozprowadzić oraz pozostawić do wystudzenia.
Pozostałą część karmelu postąpić tak samo.
Mocno zastygnięty połamać na sople, migdałowy pokruszyć na drobinki.
W osobnym naczyniu zagotować masło z cukrem brązowym i po rozpuszczeniu się cukru dodać smietanę.
Odstawić do lekkiego wystudzenia.
Ciasto przekroić wzdłuż na połowę, następnie nasączyć alkoholem wymieszanym z niewielką iloscią wody.
Drewnianym patyczkiem ponakłuwać gęsto ciasto, następnie pokroić na równe kostki, nakładając po trzy kostki razem.
Polać karmelem i pozostawić do zgęstnienia, następnie rozpuszczoną w śmietanie czekoladę i na wierzch każdej kostki ułożyć ćwiartki jabłek, posmarować wierzch jabłka czekoladą i posypać drobinkami migdałowymi.
Udekorować sopelkami.

z chomika magrex

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    48
  • obrazy
    107
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

155 plików
8,21 MB




krzysiekpolcyn

krzysiekpolcyn napisano 3.10.2012 12:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do siebie: wwww.krzysiekpolcyn.blogspot.com

pawel1234535 napisano 24.01.2013 22:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie ponad 40tys GB plików. Filmy / Gry / Muzyka czego dusza zapragnie
henibok848

henibok848 napisano 24.01.2023 19:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności