Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
rafal_dabrowski5
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

widziany: 11.01.2020 17:53

  • pliki muzyczne
    84
  • pliki wideo
    21
  • obrazy
    4768
  • dokumenty
    1949

6874 plików
10,26 GB

obrazek

  • 5 KB
  • 19 lis 13 13:05
ciasto na blaszke o wymiarach 20/30cm
biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szkl.mąki
1/2 szl.cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt makowo-kokosowy:
3 jajka
1/2 szkl.mąki
1/2 szkl.cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl maku
40gram wiórków kokosowych
masa jabłkowa:
1kg jabłek
galaretka truskawkowa
łyżka masła
krem budyniowy:
2 budynie
0.5 litra mleka
kostka masła

WYKONANIE:
biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno następnie dodać cukier i żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać drewniana łyżka .Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki. Piec 15-20 minut.
biszkopt makowo-kokosowy: ciasto przyrządzić w ten sam sposób jak powyżej biszkopt jasny następnie podzielić na dwie części do jednej dodać suchy mak a do drugiej kokos. Ciasto nakładać do wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki naprzemian .Piec 15-20 minut.
masa budyniowa:
budynie ugotować w podanej ilości mleka z 4 płaskimi łyżkami cukru, wystudzić go. Masło utrzeć dodawać po łyżce wystudzonego budyniu nadal ucierając.
masa jabłkowa: jabłuszka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka podgrzać z łyżką masła dodać sypką galaretkę i nadal podgrzewać na małym ogniu aby galaretka sie rozpuściła. Masę ostudzić .
przełożenie ciasta :na biszkopt makowo- kokosowy wyłożyć połowę masy budyniowej na nią masę z jabłek następnie drugą część masy budyniowej przykryć jasnym biszkoptem .ciasto polać polewą .

z chomika magrex

  • 3 KB
  • 19 lis 13 13:05
GÓRALSKI PRZEKŁADANIEC
Ciasto:
50 dag mąki
Pół szklanki cukru
2 jaja
Łyżka sody
Pół szklanki miodu
15 dag margaryny
Masa:
Pół szklanki kaszy mannej
Pół litra mleka
Kostka masła
Szklanka cukru pudru
Kwasek cytrynowy
Olejek migdałowy i arakowy
Łyżka kakao

W rondelku rozpuścić na małym ogniu margarynę z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z sodą, ubite na parze jaja oraz cukier, po czym zagnieść ciasto, (jeśli ciasto zagniata się z trudem, dodać łyżkę gęstej śmietany). Gotowe ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec 5 min, w nagrznym piekarniku. Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem, powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej – olejek arakowy i kakao. Przełożyć placki na przemian dwiema masami.

z chomika magrex

  • 5 KB
  • 19 lis 13 13:05
PRZEKŁADANIEC CYTRYNOWY
biszkopt:
6 dużych jajek,
2/3 szklanki cukru,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 szklanka mąki,
50g roztopionego i ostudzonego masła,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa cytrynowa:
1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki wody,
1,5 szklanki cukru,
50g masła,
1 jajko,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
skórka otarta z 1,5 cytryny,
sok z 2 cytryn

poncz:
2/3 szklanki wody,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki rumu,
1,5 łyżki cukru

lukier:
sok z 1 cytryny,
ok. 200-250g cukru pudru
3 łyżki wiórków kokosowych

Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym oraz żółtka. Ubijać, aż do wyczerpania składników. Następnie łyżką delikatnie wmieszać stopione masło, a potem stopniowo przesiewaną mąkę i proszek do pieczenia. Gdy składniki będą już połączone, wylać ciasto do prostokątnej foremki (u mnie 30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut, aż będzie złote, a wbity patyczek suchy.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
(Żeby ciasto nie opadło, stosuję metodę tzw. biszkoptu rzucanego – po wyjąciu z piekarnika ciasto upuszczam poziomo na podłogę (w foremce) z wysokości ok. 0,5 metra – jeden lub dwa razy. To naprawdę działa!)

Przygotować masę cytrynową: Mleko i 1 szklankę wody wlać do rondla, dodać cukier i masło. Zagotować. W pozostałej o,5 szklanki wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną, jajko, skórkę i sok z cytryny. Wlać do gotującego się mleka i wody. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wszystkie składniki ponczu wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić szerokim nożem na pół. Dolną część nasączyć ponczem. Następnie wylać ciepłą masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć wierzchnią połówką ciasta.
Przygotować lukier, miksując sok z cytryny z taką ilością cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Lukrem polać ciasto, oprószyć wiórkami kokosowymi.

z chomika magrex

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 6 jajek
- 150 g mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Masa i polewa:
- 375 ml śmietany kremówki 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- 250 g gotowanego mleka zagęszczonego skondensowanego (masy krówkowej)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą na drobne wiórki czekoladą. Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę z czekoladą i przestudzone masło. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
3. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe części. Pierwszą część posmarować masą krówkową. Położyć na niej drugą część, a na niej rozsmarować ubitą śmietanę. Przykryć trzecią częścią ciasta.
4. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Ja użyłem kuchenki mikrofalowej, ale polewę można przygotować również w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Pozostawić, aż zastygnie.

z chomika magrex

  • 6 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto:
70 g margaryny
500 g mąki pszennej
2 średnie jajka
2 łyżki miodu sztucznego
2 łyżki mleka
150 g cukru
1 łyżka sody oczyszczonej

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 st. Na stolnicę wysypać mąkę, wśrodku kopczyka zrobić zagłępienie do którego dodać po kolei margarynę, jajka, miód, mleko, cukier i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto, podzielić na trzy części i rozwałkować na cienkie placki. Piec około 10 minut, aż uzyskają złoty kolor. Ostudzić.

Krem:
1/2 l mleka
4 łyżki kaszy manny
180 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżka esencji waniliowej

Do garnuszka wlać mleko i wsypać kaszę manną. Gotować na średnim ogniu, aż masa osiągnie zwartą konsystencję. Odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy masło będzie utarte dodawać do niego po łyżce ugotowanej kaszy. Na końcu dodać esencje waniliową, miksować na najwolniejszych obrotach, do uzyskania jednolitej masy.

Ostudzone placki przełożyć krem, dociskając delikatnie placki.

Polewa:
60 g margaryny
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao
Na średnim ogniu rozpuścić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Mieszać przez dwie minuty, odstawić do ostygnięcia. Polać przygotowane ciasto.
Pozostawić ciasto na conajmniej 10 godzin.

z chomika magrex

  • 48 KB
  • 19 lis 13 13:05

Ciasto 1
10 dkg. margaryny
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. mąki
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 dkg. mielonych orzechów włoskich
Ciasto 2
Wszystkie składniki takie same jak w placku 1, tylko dodać 2 łyżki kakao.
Ciasto 3
Składniki takie same jak ciasto 1, 2 tylko zostawić bez dodatków
Masa
30 dkg. cukru
1/2 szkl. mleka
4 łyżki kakao
25 dkg. masła
galaretka zielona
galaretka czerwona
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtku, ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami, porcjami dodawać do utartej margaryny na koniec dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Pozostałe placki zrobić tak samo w drugim dodając kakao a trzeci zostawić bez dodatków. Przelać do formy o wymiarach 38-22cm. Piec około 30-35 minut w temp. około 180 *C.
WYKONANIE MASY: Cukier, mleko i kakao wymieszać, gotować na małym ogniu do zgęstnienia masy co jakiś czas mieszając, po wystudzeniu masa powinna mieć konsystencje ciągnącej krówki. Masło dobrze spulchnić, dodać wystudzoną masę. Galaretki rozpuścić każdą osobno według przepisu na opakowaniu (ja zmniejszyłam trochę ilość wody).
PRZEŁOŻENIE PLACKA: placek orzechowy połowa masy, galaretka zielona, placek bez dodatków, masa, galaretka czerwona, placek z kakao, placek można polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

z chomika magrex

  • 9 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki (na blachę 25 x 40) :
biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek cukru
+ew. ½ łyżeczki proszku do pieczenia
ciasto marchewkowe:
2-2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 ubite szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach = 4 duże marchewki
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
skórka starta z 1 pomarańczy
aromat pomarańczowy
masa:
¾ l śmietany 30%
3 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
pozostałe:
1 duży = ok. ½ kg słoik dżemu brzoskwiniowego
½ opakowania galaretki pomarańczowej
30 dag płatków migdałowych

Wykonanie:
Najlepiej upiec ciasta i uprażyć migdały dzień wcześniej.
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni aż nabiorą złotawego koloru i staną się kruche.
Biszkopt:
Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier.
Kiedy będą dobrze ubite tzn. trzymają się naczynia mimo odwrócenia do góry dnem i lekkiego wstrząsania – dodawać po jednym żółtku miksując na najmniejszej szybkości.
Następnie dodać przesiane (!) mąki z proszkiem i powoli wymieszać. Natychmiast przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 0C.
Piec ok.. 30 min. aż wierzch się zrumieni a brzegi zaczną odstawać od boków blachy. Ostrym nożem odciąć brzegi, a biszkopt w formie „upuścić” z wysokości ok. 50 cm na stół – dzięki temu nie opadnie. Studzić w otwartym piekarniku.
Ciasto marchewkowe:
3 marchewki zetrzeć na średnich oczkach, a 1 na dużych.
Jajka ubijać z cukrem tak długo aż powstanie biała kremowa masa. Dodać olej, startą marchew, mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać aromat, cynamon i startą skórkę pomarańczową. Piec w blaszce wyłożonej papierem do „suchego patyczka” ok. 30 minut w 180 0C. Po ostudzeniu (najlepiej przez noc) przekroić na dwie części.
Następnego dnia ubić na sztywno śmietanę z cukrem i fixami .
Połowę dżemu podgrzewać w rondelku aż zacznie bulgotać. Do gorącego wsypać galaretkę i dokładnie mieszać dopóki się nie rozpuści.
Kolejność układania :
* * biszkopt (można nasączyć alkoholem z sokiem z pomarańczy)
* * połowa dżemu
* * migdały
* * ciasto marchewkowe
* * 1/3 ubitej śmietany
* * migdały
* * 2/3 bitej śmietany
* * ciasto marchewkowe
* * dżem z galaretką – ostudzony, ale jeszcze nie tężejący
* * migdały
Ciasto przed podaniem chłodzić kilka godzin w lodówce.

z chomika magrex

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu Modern Taste - polecam świetny blog kulinarny

ciasto
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany 18%
500 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g stopionego masła

krem
3 szklanki mleka
250 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180C i przygotowujemy formę 21x36 cm.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Dzielimy ciasto na 4 części, cienko rozwałkowujemy. Placki pieczemy po 12 minut. Można je piec jeden po drugim jeśli nie macie kilku takich samych form. Zastawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Gdy placki będą zimne zaczynamy robić krem. Gotujemy razem mleko, masło, cukier i wanilię (dodajemy do mleka zeskrobane ziarenka i wrzucamy na czas gotowania laskę) . W międzyczasie ubijamy jajka ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Gdy mleko będzie sie już prawie gotować wyjmujemy laskę wanilii. Dolewamy do jajek połowę mleka i szybko mieszamy. Dolewamy resztę, mieszamy i przelewamy z powrotem do garnka. Gotujemy 4-5 minut, aż krem zgęstnieje. Przekładamy placki gorącym kremem. Wierzchu ciasta już nie smarujemy, ale można go posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

z chomika magrex

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu Przepisy Aleksandry

Składniki na krem:

2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
ekstrakt waniliowy (około 2 łyżeczek)
150 gramów masła, w temp. pokojowej
około 180 gramów orzechów włoskich, zmielonych drobno, ale nie na mąkę

Wykonanie:

1. W rondlu umieść mleko, jajka, mąkę i cukier. Mieszaj trzepaczką i gotuj na średnim ogniu.
2. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejsz ogień na najmniejszy i energicznie mieszaj aż do zgęstnienia masy.
3. Kiedy masa osiągnie gęstość śmietany zdejmij rondel z ognia i dodaj do niej wanilię i kakao. Wymieszaj.
4. Odstaw masę do ostygnięcia - co jakiś czas ją mieszając, by nie zrobił się "kożuch".
5. Zimną masę połącz z masłem.
6. Masa będzie dość płynna, ale dzięki temu zmiękną blaty.

Składniki na ciasto:

2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka octu
2 łyżki masła
3 łyżki kakao
około 2 szklanek mąki (w zależności od gęstości ciasta)

Wykonanie:

1. Jajka, miód, cukier i masło umieść w rondlu i rozpuść na małym ogniu.
2. Po chwili dodaj sodę wymieszaną z octem (powinna się spienić). Mieszaj jeszcze trochę - masa zmieni kolor na pomarańczowy.
3. Zdejmij rondel z ognia. Poczekaj około 5 minut i wmieszaj w ciasto jajka - musisz mieszać bardzo energicznie, żeby jajka się nie ścięły.
4. Następnie zacznij dodawać do masy kakao i mąkę. Mieszaj łyżką, a kiedy ciasto będzie zbyt gęste wyłóż je na stolnicę i zacznij wyrabiać dodając mąkę.
5. Gotowe ciasto nie będzie się lepić do rąk. Podziel je na 6 części.
6. Każdą z części rozwałkuj na papierze do pieczenia (nie podaję wielkości, bo to zależy od tego, jak cienko zdołasz je rozwałkować), nie musisz się starać, żeby placki były bardzo równe - już upieczone wyrównasz, a skrawki zmielisz na posypkę.
7. Każdy placek piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-7 minut (czas zależy od piekarnika).
8. Ciepłe placki wyrównaj.
9. Każdy z blatów posmaruj kremem i posypuj orzechami.
10. Wierzch możesz posmarować kremem i posypać orzechami i zmielonym ciastem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować orzechami.
11. Odstaw ciasto na od 12 do 24 godzin, aby blaty zmiękły (zależy to od grubości placków).

z chomika magrex

  • 5 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto Orzechowe:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka krojonych orzechów
1/2 szklanki oleju
6 średnich jabłek
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Ciasto Kokosowe:
5 białek
150g cukru kryształu
150g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto:
2 szklanki mąki
150g margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
sok z 2 cytryny
Biszkopt Jasny:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
250g masła
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki mleka
3-4 łyżki mielonych orzechów
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Wykonanie:
Ciasto Orzechowe: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem. Po 10min dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Ciasto rozłożyć do dwóch foremek.
Ciasto Kokosowe: Białka ubić z cukrem, delikatnie wmieszać proszek do pieczenia z kokosem. Układać łyżką kupkami na wierzch ciasta orzechowego.
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Ciastem wypełnić luki powstałe po nałożeniu ciasta kokosowego. Upiec.
Biszkopt Jasny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. piec w temp.160−180st. ok.30−40min.
Masa: W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka z mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlewając cienkim strumieniem roztrzepane żółtka z mąką. Ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z wystudzonym budyniem, orzechami, przestudzonym naparem kawy. Do smaku można dodać kieliszek rumu.
Przełożenie Ciasta:
ciasto orzechowe, połowa masy, biszkopt jasny,połowa masy,ciasto orzechowe, polać polewą

z chomika magrex

  • 67 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto z galaretką i jabłkami

Składniki:

* Trzy ciasta biszkoptowe:
* 16 jaj
* 12 łyżek cukru
* 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
* 4 i 1/2 mąki ziemniaczanej
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* kisiel wiśniowy
* 1 i 1/2 łyżki kakao

* Masa jabłkowa:
* 1 kg jabłek
* 1/2 szklanki cukru
* 1 galaretka wiśniowa
* 1 galaretka agrestowa

* Masa budyniowa:
* 1/2 l mleka
* 12,5 dag cukru
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 margaryna

Sposób przygotowania
1.Ciasto biszkoptowe:ubić 4 białka,dodać 4 łyżki cukru,1 i 1/2 łyżki mąki pszennej oraz 1 i 1/2 maki ziemniaczanej,4 żółtka,ubić.Pierwsze piec bez dodatku.Powtórzyć wszystkie czynności do drugiego placka biszkoptowego dodając kakao,upiec.Z pozostałych składników utrzeć 3 placek biszkoptowy dodając kisiel wiśniowy.Wszystkie placki piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Jabłka obrać,pokroić w kostkę,zasypać cukrem,zagotować.Podzielić na dwie części,do jednej dodać rozpuszczoną galaretkę wiśniową,do drugiej agrestową.
3.Zagotować masę budyniową,utrzeć z margaryną.Ciasto i masy układać jak na zdjęciu.

zachomikowany

  • 7 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki na ciasto:

125 gramów masła
pół szklanki cukru
100 gramów kwaśnej śmietany
1 jajko
szczypta soli
pół łyżeczki sody
łyżeczka octu
około 3 szklanki mąki

Wykonanie:

1. Utrzyj masło z cukrem i solą na puszystą i kremową masę. Następnie dodaj jajko.
2. Do śmietany dodaj sodę, która zostało uprzednio wymieszana z octem.
3. Masę maślaną zmiksuj ze śmietaną. Stopniowo dodawaj mąkę. Miksuj na gładkie i plastyczne ciasto.
4. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i podziel na 7 części (ja podzieliłam na 9, ale rozwałkowałam na bardzo cienkie placki). Każdą część zawiń z osobna w folię spożywczą i włóż do lodówki na czas przygotowywania kremu.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
6. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia (papier posyp wcześniej mąką). Ciasto powinno mieć około 3 mm grubości (my rozwałkowywałyśmy na około 1 mm grubości, ale mamy już wprawę w tego typu wypiekach).
7. Piecz w piekarniku przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika). Placki muszą mieć złotawy kolor.
8. Upieczone odstaw do ostygnięcia.

Składniki na krem:

3 jajka
litr pełnego mleka (lub odrobinę mniej)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
200 gramów miękkiego masła

Wykonanie:

1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2. 3 szklanki mleka zacznij gotować na średnim gazie.
3. Resztę mleka połącz z mąką, skrobią i esencją waniliową.
4. Dodaj miksturę mączno-mleczną do jajek i miksuj, aby nie było grudek.
5. Kiedy mleko zacznie się gotować dodawaj do niego małym strumieniem miksturę mleczno-jajeczną i cały czas mieszaj.
6. Gotuj do zgęstnienia masy (mniej więcej 6 minut). Pamiętaj o intensywnym mieszaniu, aby masa się nie przypaliła.
7. Zdejmij masę z ognia, przykryj garnek folią spożywczą i odstaw na około 10 minut do ostygnięcia.
8. Ucieraj masło i stopniowo dodawaj do niego ciepłą (nie gorącą!) masę.
9. Gotowa masa będzie puszysta (zobacz zdjęcie poniżej).
10. Przekładaj placki masą (oprócz wierzchu ciasta).

Składniki na polewę:

150 gramów ciemnej czekolady
3 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki esencji waniliowej
około 8-9 łyżek pełnego mleka

Wykonanie:

1. Na małym ogniu połącz ze sobą wszystkie składniki. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
2. Zdejmij rondelek z ognia i polej polewą ciasto.
3. Ciasto odstaw na około 12 godzin w chłodne miejsce.

z chomika magrex

  • 9 KB
  • 19 lis 13 13:05
Blaszka 23x33 cm

Składniki na ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Składniki ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Ciasto jasne - białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać.
Ciasto ciemne - żółtka i jaja utrzeć z cukrem, do białości, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej, połączyć.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Przemieszać delikatnie widelcem. Piec w 180 st. C około 35 minut, wystudzić, przekroić na 2 placki.

Składniki krem budyniowy:
1 3/4 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
1 łyżka cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła

Z 1 i 3/4 szklanki mleka odlać około 1/2 szklanki, rozmieszać w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące wlać budyń, gotować do zgęstnienia, wystudzić. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem, dodając stopniowo po jednej łyżce budyniu.

Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
opakowanie okrągłych biszkoptów
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka cukru

Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wrzątku, posłodzić, wystudzić i nasączyć biszkopty. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, wystudzić.

Przełożenie ciasta: 1 część ciasta - krem budyniowy - namoczone biszkopty - miedzy biszkopty nakładamy mocno tężejącą się galaretkę - krem budyniowy - drugie ciasto.

z chomika magrex

  • 66 KB
  • 19 lis 13 13:05
CIASTO WIŚNIOWE Z PIANKĄ

Składniki:
4 jajka
20 dag cukru
17 dag mąki
3 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
2 galaretki wiśniowe
2 słoiki wydrylowanych wiśni
1 krem do tortu - smak ajerkoniak
1 opakowanie polewy mlecznej
tłuszcz do wysmarowania blachy

Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec dodać przesianą
przez sito mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Blachę wysmarować
tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto wylać do blachy i piec około 25
minut w temp.peraturze 170 stopni. Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować 2 galaretki w 750ml wody. Wiśnie odsączyć. Gdy ciasto ostygnie
przekroić je w połowie. Ciasto obłożyć dookoła obręczą ( aby
galaretka nie wypłynęła ). Na cieście poukładać wiśnie i zalać
galaretką. Włożyć do lodówki aby galaretka stwardniałą. Nałożyć 2
część ciasta. Krem zrobić wg instrukcji na opakowaniu. Nałożyć na
ciasto. Polewę rozpuścić i polać równo powierzchnię ciasta.
Temperatura piekarnika: 170oC
Czas pieczenia: 25 minut

z chomika AnnaMaria1515

  • 11 KB
  • 19 lis 13 13:05
Bananowiec
ciasto:

* 2 jajka
* 40 g cukru
* 60 g mąki

masa:

* 1 kg bananów
* 3 żółtka
* 3 białka
* szczypta soli
* 1 ½ kostki masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 3 opakowania galaretki - cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.

Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.

z chomika jadamk

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
PLACEK I :
• 7 jaj
• 1 szklanka cukru
• 2 pełne łyżki sypkiego kakao
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PLACEK II :
• 25 dag włoskich orzechów
• 5 białek
• 20 dag cukru kryształu
• 1 1/2 łyżki miodu
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

KREM BUDYNIOWY:
• 1/2 l mleka
• 1 cukier waniliowy
• 5 żółtek
• 20 dag cukru
• 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kostka margaryny

WYKONANIE :
1. Placek I: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, żółtka, kakao, proszek z mąką i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroić placek na 2 części.
2. Placek II: Białka ubić z cukrem. Dodać pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszać. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
3. Krem: Odlać pół szklanki mleka, a resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń.
4. Przełożenie placka: I placek (pierwsza część) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga część). Na wierzch polewa kakaowa.

z chomika magrex

  • 25 KB
  • 19 lis 13 13:05
Kantyczka

Składniki :
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag. masła lub margaryny ( ja dałam pół na pół )
8 jaj
2 szklanki cukru pudru
pół szklanki maku
2 łyżki kakao
30 dag. okrągłych biszkoptów
aromat waniliowy
2 słoiki dżemu morelowego
polewa czekoladowa

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po jednym żółtku , a potem mąkę z proszkiem ( 2 łyżki mąki odłożyć ) i aromat . Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie wymieszać z ciastem . Podzielić je na 3 równe części - do jednej dodać kakao , do drugiej przesiany suchy mak , do trzeciej odłożoną mąkę . W wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 28 cm układać warstwami :

ciemne ciasto
biszkopty
dżem
ciasto z makiem
biszkopty
dżem
jasne ciasto

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec , aż wierzch się zrumieni , a boki zaczną odstawać od blachy . Upieczone i ostudzone ciasto polać polewą czekoladową .

z chomika magrex

  • 41 KB
  • 19 lis 13 13:05
Cycek Teściowej

Składniki :
Składniki na ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Masa:
5 żółtek
1/2 szkl. śmietany kwaśnej
1 cukier waniliowy
1 kostka Kasi
6 łyżek cukru pudru
1 l mleka.

Ciasto makowo-kokosowe:
5 białek
1/2 szkl. cukru
10 dkg wiórków kokosowych
1 szkl. suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Dodatkowo:
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
2 jasnej galaretki
rodzynki.
Czas
pieczenia: 1 godz
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę i piec w temperaturze 160-180 Celsjusza około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temperaturze 160-180 Celsjusza przez 30-40 min.

Masa do przelozenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzec margaryne z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać

Kolejnosc przekladania:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.

z chomika kinia_1986

  • 52 KB
  • 19 lis 13 13:05
Marmurkowy przekładaniec

Na biszkopty: 12 łyżek cukru, 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kisiel wiśniowy, 1 i 1/2 łyżki kakao, po tabliczce białej i ciemnej gorzkiej czekolady, 12 jajek

Na masę jabłkową: 1 kg jabłek, 1/2 szklanki cukru, po 1 galaretce wiśniowej i agrestowej

Na masę budyniową: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, po 2 łyżki mąki pszennej oraz ziemniaczanej, 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

1. Zrób biszkopty. Ubij 4 białka, dodaj 4 łyżki cukru, 4 żółtka oraz po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej. Składniki wymieszaj. Piecz 20 min w 180° C.

2. Podobnie przyrządź dwa pozostałe placki biszkoptowe, z tym, że do jednego dodaj kisiel wiśniowy, do drugiego - kakao.

3. Przygotuj masę jabłkową: jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę, zasyp cukrem i zagotuj w rondelku. Masę jabłkową

podziel na dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę wiśniową, do drugiej - agrestową.

4. Z podanych składników zagotuj masę budyniową. Gdy przestygnie, utrzyj ją z margaryną. Ułóż jasny biszkopt, rozsmaruj na nim 1/4 masy budyniowej, wyłóż zieloną masę jabłkową. Znów rozsmaruj porcję masy budyniowej, przykryj kakaowym biszkoptem. Następnie wyłóż porcję masy budyniowej, na nią czerwoną masę jabłkową, znów masę budyniową i na koniec różowy biszkopt. Wierzch polej roztopioną ciemną czekoladą, a zanim zastygnie, polej wąską stróżką białej czekoladą. Fantazyjny marmurkowy wzorek najłatwiej zrobić wykałaczką.

z chomika magrex

  • 10 KB
  • 19 lis 13 13:05
Biszkopt jasny:
6 jaj;
1 szklanka cukru kryształu;
1 szklanka mąki tortowej;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
1 cukier waniliowy

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać. Kiedy w pianie cukier nie będzie wyczuwalny, to dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w temp. 160-1800C ok. 30-40 minut.

Biszkopt z makiem:

Pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, dodając przed pieczeniem (razem z mąką) 1/2 szklanki suchego maku.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka;
1 budyń waniliowy bez cukru;
1/2 szklanki cukru kryształu;
1 kostka masła;

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.

Masa śmietanowa:
1/2 l śmietany kremówki;
1 galaretka czerwona;
1-2 łyżki cukru pudru;

Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier. Na końcu połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatki:
3 paczki herbatników szkolnych;
3/4 szklanki rumu;
polewa;

Przełożenie ciasta:

Biszkopt jasny - masa śmietanowa - biszkopt z makiem - masa budyniowa - herbatniki nasączone rumem - polewa.

z chomika magrex

  • 65 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto:
40 dag mąki pszennej
4 żółtka
1 szkl cukru pudru
20 dag masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub amoniaku
1 łyżka kakao
1\3 kostki smalcu

Ciasto jasne:
4 białka
1\2 szkl cukru kryształu
1 starta gorzka czekolada
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 szkl krojonych orzechów
1 słoik powideł

Ciasto ciemne:
4 białka
1\2 szkl cukru kryształu
1 kisiel wiśniowy

Masa budyniowa:
1\2 litra mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 kosta margaryny
1\2 szkl cukru kryształu

WYKONANIE:
1. Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżkę kakao.
2. Ciasto jasne: Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z białek z cukrem, dodać resztę składników delikatnie wymieszać, rozłożyć na powidłach i upiec placek. Piec ok. 40-50 min.
3. Ciasto ciemne: Ciasto ciemne wyłożyć na blaszkę. Ubić białka z cukrem, dodać kisiel, pianę rozłożyć na ciasto i upiec.
4. Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń, Margarynę utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie:
Ciasto jasne- masa budyniowa- ciasto ciemne- polewa czekoladowa.

z chomika magrex

  • 234 KB
  • 19 lis 13 13:05
z blogu: ciasteczkowy potwór

Biszkopt biały:
4 jajka
8 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa:
1 litr mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 szklanka cukru
2 kostki masła
sok z 1/2 cytryny

Dodatki:
1 puszka brzoskwiń
50 dag zielonych winogron
3 galaretki zielone
3 galaretki pomarańczowe

Wykonanie:
Pieczemy biszkopty. Ubijamy białka z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu należy dodać ocet, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 30 - 35 min w temp. 180'C.
Upieczone ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
Ugotować budyń i po ustudzeniu porcjami dodawać do utartego masła z cukrem. Na koniec dodać sok z cytryny wymieszać. Połowę masy wykłożyć na biszkopt biały. Zaś w ciemnym biszkopcie wyciąć szklanką kółka, które ułożyć na masie,a po między nimi zielone winogrona i zalać tężejącą galaretką zieloną, wcześniej rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Kiedy galaretka stężeje, to resztę masy wyłożyć i na to biszkopt z otworami, w które włożyć połówki odsączonych brzoskwiń. Brzoskwinie pokryć tężejącą galaretką pomarańczową uprzednio rozpuszczoną w trzech szklankach gorącej wody. Gotowe ciasto odstawić na 2-3 godz.

z chomika magrex

  • 32 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:

Ciasto:
4 jajka
200g cukru
100g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
20g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie:
dżem truskawkowy
5 dużych bananów
500ml śmietany kremówki 30%
3 usztywniacze do śmietanki
małe opakowanie cukru waniliowego

Krem na górę:
2 czekolady mleczne (np. Milki)
2 łyżki wody
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
3/4 kostki margaryny

Najpierw należy upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Następnie, nadal miksując dodać cukier i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Dokładnie wymieszane ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Gdy biszkopt ostygnie, odciąć cienki placek z góry ciasta. Dolny placek posmarować cienko dżemem i pookładać na nim plasterki banana. Schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami i cukrem waniliowym, następnie rozsmarować ją na bananach. Na wierzch położyć ściętą górę biszkopta i delikatnie docisnąć.

Obie czekolady połamać i wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać do nich dwie łyżki wody i gotować na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia (od czasu do czasu mieszając). Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Połączyć margarynę z żółtkami i roztopioną czekoladą, zmiksować. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę i dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Rozsmarować krem na cieście i wstawić do lodówki, aż zastygnie.

z chomika magrex

  • 7 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki na blachę o wym. 22x30cm:
Biszkopt:

6 jajek
1 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
1 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Krem:

2 galaretki cytrynowe
2 śmietan-fixy (lub śnieżki)
0,5 l śmietanki 36% do tortów
25 dag mielonego twarogu

Aby przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier i żółtka. Przestać miksować i delikatnie mieszając masę dodawać na przemian olej i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, aż do skończenia składników. Ciasto przelać do blachy wyłożonej pergaminem i piec ok. 20-25 min. w temp. 180 st. Upieczone ciasto wystudzić.

Twaróg zmielić dwukrotnie (no chyba, że kupimy gotowy :)). Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia.W międzyczasie ubić śmietankę ze śmietan-fixami, następnie wmieszać w nią zmielony twaróg oraz tężejącą galaretkę (musi być ostygnięta!). Całą masę zmiksować na gładko.

Ostygnięty biszkopt przeciąć na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta, a wierzch posmarować pozostałym kremem. Ciasto wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki, aby krem stężał.

Gdy ciasto będzie gotowe można je polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą i udekorować.

z chomika magrex

  • 87 KB
  • 19 lis 13 13:05
Ciasto
·4 jajka
·7 łyżek wody
·3 łyżki kakao
·szklanka cukru
·¾ szklanki mąki ziemniaczanej
·łyżeczka proszku do pieczenia

Ubij białka. W osobnej misce wymieszaj żółtka, wodę i kakao. Wsyp niepełną szklankę cukru, i mąkę ziemniaczaną. Dodaj proszek do pieczenia. Utrzyj wszystkie składniki, a następnie dodawaj ubitą pianę. Ciasto piecz przez 30 minut w temperaturze 180ºC.

Krem:
·kostka masła
·½ szklanki cukru pudru
·3 żółtka
·2 galaretki owocowe (różne kolory)
·3 łyżki kakao
·wiśnie namoczone w spirytusie

Galaretki rozpuść w 250 ml gorącej wody. Każdą w osobnej miseczce. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodawaj po jednym żółtku. Dodawaj stopniowo 1 tężejącą galaretkę. Wsyp kakao. Gdy druga galaretka stężeje pokrój ją w kostkę i dodaj do masy. Na koniec dodaj wiśnie zamoczone w spirytusie. Masę wyłóż na wcześniej upieczony spód ciasta węgierskiego.

Polewa
·½ kostki masła
·pół szklanki cukru
·3 łyżki wody
·3 łyżki kakao

Wszystkie składniki włóż do garnka, doprowadź masę do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 3 minut. Gdy polewa przestygnie wylej ją na krem.

z chomika magrex

  • 7 KB
  • 19 lis 13 13:05
Pawełek” z malinami
Składniki:

Ciasto:
♥ 1 szklanka cukru
♥ 1 1/4 szklanki mąki
♥ 10 łyżek oleju
♥ 3 łyżki kakao
♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 4 jajka

Krem:
♥ 2 batoniki Pawełki o smaku toffi
♥ 1/2 szklanki mleka
♥ 2 łyżki kakao
♥ 1 1/2 kostki margaryny
♥ 1/3 szklanki cukru
♥ 1 kieliszek wódki
♥ 20 dag malin
♥ budyń śmietankowy
♥ bezy do dekoracji

dodatkowo: polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, olej, wodę i kakao, dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek, ucieramy wszystko razem. Następnie pieczemy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.

Krem:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim batoniki, dodajemy cukier, kakao i budyń. Zagotowujemy wszystko i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy po trochu masy budyniowej i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy wódkę. Ciasto przecinamy na pół, wykładamy maliny i smarujemy połową kremu, przykrywamy drugą połową ciasta. Wykładamy resztę kremu. Wierzch zdobimy bezami i polewą.

z chomika magrex

  • 4 KB
  • 19 lis 13 13:05
BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka cukru
20 dag cukru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszu do pieczenia

Białka ubić na sztywno, na początku ubijania dodać szczyptę soli. Kiedy piana jest gotowa dosypywać po łyżce cukier, dalej ubijając. Wrzucić po jednym żółtku, ubić.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto i delikatnie wyrównać.
Wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Powinno być zarumienione z wierzchu i odchodzić od brzegów formy.Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia w blaszce.

MASA:
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki tortowej
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 kostka margaryny Kasi

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę dokładnie rozmieszać z pozostałym mlekiem i wlać do gotującego mleka. Ugotować budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć dodając po łyżce budyniu.

POSYPKA KOKOSOWA:
100 g kokosu
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
Dżem malinowy

Margarynę rozpuścić na patelni, dodać wiórki kokosowe i cukier.Kokos zasmażyć na złoty kolor.
Jedną część biszkoptu posmarować dżemem malinowym i połową masy. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Resztę masy rozsmarować na na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wystudzonym kokosem.

z chomika magrex

  • 8 KB
  • 19 lis 13 13:05
Składniki:
1 szklanka mleka
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
Pol szklanki kakao
2 jaja
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
300 gramów białej czekolady
600 ml kremówki
2 łyżki żelatyny w proszku

Wykonanie ciasta:
1. Mieszamy ze sobą mleko, cukier, mąki, oleju, kakao, jajka, cukier waniliowy, sodę i sól.2. Kiedy składniki będą dobrze połączone dodajemy 1 szklankę wrzątku. Znów mieszamy.
3. Pieczemy w 180 stopniach C.
4. Piekłam w bardzo małej kwadratowej blaszce, więc mogłam przeciąć ciasto dwa razy.
5. Blaszkę do ciasta natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
6. Pieczemy, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy i wkładany w środę patyczek będzie czysty.

Wykonanie musu:
1. Żelatynę rozpuszczamy w 50 gramach ciepłej wody. Mieszamy, aż się rozpuści.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę.
3. W trakcie ubijania kremówki dodajemy (stopniowo) żelatynę. Nie ubijajmy śmietany na "bitą śmietanę". Kremówka ma być ubita, ale jeszcze w miarę wodnista.
4. Za pomocą łyżki mieszamy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę razem ze śmietaną.
5. Przekładamy ciasto.

z chomika magrex

  • 3 KB
  • 19 lis 13 13:05
CIASTO:
• 50 dag mąki
• 2 jajka
• 10 dag margaryny
• 4 łyżki miodu płynnego
• 2 łyżeczki sody
• 30 dag cukru pudru
• 10 łyżek kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
Podzielić na 3 części i piec każdy placek w temp. 200'C przez 20 min.
KREM BUDYNIOWY:
• 1 szklanka mleka
• 10 dag cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 15 dag masła
• 1 cukier waniliowy
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń i dobrze wymieszać.
JABŁKA
• 1 kg jabłek
• 1 galaretka owocowa
Usmażyć jabłka starte na tarce o dużych oczkach.
Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody.
Przełożenie ciasta:
Ciasto - krem - ciasto - jabłka (lub marmolada) - ciasto -polewa.

z chomika magrex

  • 10 KB
  • 19 lis 13 13:05
biszkopt:
• 4 jaja;
• 3/4 szklanki cukru kryształu;
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
• 1/2 szklanki mąki pszennej;
• 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny to należy dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodajemy przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko lekko wymieszać. Ciasto wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180st.C. Upieczony biszkopt należy przestudzić.

• 4 galaretki o jednakowym smaku rozpuścić według przepisu na opakowaniu;

masa do przełożenia:
• 1 litr śmietany kremówki ( 30%);
• 5-6 łyżek cukru pudru;
• 5 łyżeczek żelatyny;
• 3-4 łyżeczki kakao;

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną.

z chomika magrex

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    48
  • obrazy
    107
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

155 plików
8,21 MB




krzysiekpolcyn

krzysiekpolcyn napisano 3.10.2012 12:20

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do siebie: wwww.krzysiekpolcyn.blogspot.com

pawel1234535 napisano 24.01.2013 22:45

zgłoś do usunięcia
Zapraszam do mnie ponad 40tys GB plików. Filmy / Gry / Muzyka czego dusza zapragnie
henibok848

henibok848 napisano 24.01.2023 19:01

zgłoś do usunięcia
Super chomik

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności