Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Rzeszowiak.jpg

PRZEKŁADAŃCE - Rzeszowiak.jpg
Download: Rzeszowiak.jpg

17 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
BEZA :
7 białek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kawy czarnej mielonej

Blaszkę (u mnie 25x40 cm), wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru. Ubijać do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i ocet, wszystko dokładnie wymieszać (ja to robiłam mikserem na najmniejszych obrotach).
Do przygotowanej formy wykładamy ubitą pianę i robimy za pomocą szpatułki górki i dołki. Posypujemy po całości kawą i przygotowujemy szybko biszkopt.

BISZKOPT :
4 jajka
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy na pianę z białek posypaną kawą i delikatnie równo rozprowadzamy.
Całość pieczemy przez około 45-50 minut, następnie odstawiamy do wystudzenia.

KREM :
500 ml mleka
7 żółtek
1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
250 g margaryny
4 łyżki kawy inki (może być inna sypka, rozpuszczalna)

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy mikserem do puszystości, następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, kawę inkę i wlewamy 200 ml mleka, wszystko miksujemy, tak aby się wymieszało.
Resztę mleka (300 ml) zagotować, następnie wlać przygotowaną masę i cały czas mieszając gotować na średnim ogniu, aż budyń stanie się bardzo gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak, aby ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Margarynę utrzeć na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładki krem.

Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na ten z bezą wykładamy masę, zostawiając 5 łyżek. Przykrywamy blatem z biszkoptu i wierzch smarujemy zostawionym kremem. Włożyć na chwilkę do lodówki, a w tym czasie przygotować polewę.

POLEWA :
100 g czekolady mlecznej
2 płaskie łyżki masła
1 łyżeczka mleka

W kąpieli wodnej robimy polewę tzn. w małym garnku gotujemy wodę na wolnym ogniu, na wodę stawiamy szklaną miseczkę do której wrzucamy czekoladę, mleko i masło, mieszamy aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.
Przygotowane ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEKŁADAŃCE - kremowka PALCE LIZAĆ.jpg
Składniki na ciasto: * 2 szklanki mąki * kostk ...
Składniki na ciasto: * 2 szklanki mąki * kostka margaryny * 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista) Składniki na masę: * 3/4 l mleka 3,2% * 1/4 kostki masła - 5 dag * 1 szklanka cukru * duży cukier waniliowy * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 2 całe jaja Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 o C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche. 1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia). Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga : http://www.domowe-wypieki.blogspot.com
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności