Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Ciasto ROKOKO.jpg

PRZEKŁADAŃCE - Ciasto ROKOKO.jpg
Download: Ciasto ROKOKO.jpg

11 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Ciasto kruche:
- 25 dag margaryny
- 40 dag mąki
- 4 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- ½ łyżeczki amoniaku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
- 1 łyżka kakao
- 20 dag siekanych drobno orzechów włoskich
- 15 dag rodzynek
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- 8 białek
- 1 szklanka cukru
- słoiczek dżemu porzeczkowego

Z podanych składników zarabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę kakao i wyrabiamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru.
Jasne ciasto wałkujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu.
Z 4 białek ubijamy pianę. Dodajemy ½ szklanki cukru. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kokos, rodzynki i połowę orzechów. Delikatnie mieszamy, Nakładamy na ciasto z dżemem. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 25-30 minut.
Ciemne ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i smarujemy dżemem. Z czterech białek ubijamy pianę dodając ½ szklanki cukru. Pod koniec dodajemy kisiel. Gotową pianę wylewamy na ciasto , równamy i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.

Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 30 dag cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 35 dag masła
Żółtka mieszamy z cukrem, mąką i szklanką mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy będzie się gotowało wlewamy pozostałe składniki i mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy powoli zimny budyń. Gotową masę nakładamy na ciemne ciasto i przykrywamy ciastem jasnym. Lekko dociskamy.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEKŁADAŃCE - kremowka PALCE LIZAĆ.jpg
Składniki na ciasto: * 2 szklanki mąki * kostk ...
Składniki na ciasto: * 2 szklanki mąki * kostka margaryny * 1/2 szklanki gęstej wiejskiej śmietany (ewentualnie kremówki 36% - od śmietany zależy kruchość ciasta, ważne, aby nie była zbyt wodnista) Składniki na masę: * 3/4 l mleka 3,2% * 1/4 kostki masła - 5 dag * 1 szklanka cukru * duży cukier waniliowy * 1 budyń waniliowy * 2 łyżki mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 2 całe jaja Składniki na ciasto wysiekać na stolnicy, zagnieść, schłodzić. Podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 25x40, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200 o C piekarnika elektrycznego przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche. 1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki, czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia). Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga : http://www.domowe-wypieki.blogspot.com
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności