Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Oponki.doc

Download: Oponki.doc

26 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - SOCZYSTY MAKOWIEC.jpg
SOCZYSTY MAKOWIEC Składniki CIASTO:, 20 dkg mąki ...
SOCZYSTY MAKOWIEC Składniki CIASTO:, 20 dkg mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 10 dkg cukru, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, Masa makowa:, 40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę 40 dkg jabłek, 25 dkg cukru, 9 żółtek +(piana), 7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l), 20 dkg masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy, Opis przygotowania 1. Ciasto: Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce. 2. Masa makowa: Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK TRUSKAWKOWY.jpg
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drob ...
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych 120-150 gram stopionego masła Nadzienie: 2 łyzki żelatyny 500 g serka ricotta 80 ml soku z cytryny 125 g drobnego cukru 310 g śmietany ubitej na sztywno 250 g mrożonych truskawek albo malin 2 łyzki drobnego cukru - do truskawek Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut. W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić. Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać. Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie". Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
POGOTOWIE KULINARNE - sernik smażony.jpg
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASN ...
KOLOROWY SERNIK SMAŻONY Składniki: 1.CIASTO JASNE: 3/4 szkl. cukru 100g mąki ziemniaczanej 6 białek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka octu 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2. CIASTO CIEMNE: 1 szkl. cukru 1 szkl. maki pszennej 6 całych jajek 1 łyzka kakao 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku dp pieczenia 3. MASA SEROWA: 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 1000g białego półtłustego sera 200g masła 6 żółtek 1 op. budyniu śmietankowego 1 op. cukru wanilinowego garść rodzynek, olejek cytrynowy, pomarańczowy Sposób przygotowania : 1. Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z białkami, dodać ocet. Lekko wymieszać. 2. Jajka ubić z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Połączyć z jajami i dodać wodę. Dokładnie połączyć. Na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem kładziemy łyżką kupkami białe ciasto, na nie wylewamy ciemne. Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 60 min. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki. 3. Ser zemleć połączyć z masłem, żółtkami , cukrem i c. wanilinowym. .Włożyć do większego gara i podgrzewać na palniku do uzyskania jednolitej masy ( nie przypalić!) następnie dodać budyń rozpuszczony w mleku (3/4 szkl.), rodzynki,zapach,dokładnie mieszać przez cały czas gotowania ponieważ bardzo gęstnieje i może się przypalić. Gorącym serem przełożyć placki. Wierzch udekorować np. polewą lub jak uważamy.
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK NA ZIMNO.jpg
SERNIK NA ZIMNO Na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki ...
SERNIK NA ZIMNO Na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru Na masę: 1kg mielonego białego sera 2 żółtka 1 całe jajo 15 dag Kasi 1 szklanka cukru 2 galaretki wiśniowe Czas pieczenia: 25min. Ubić jaja z cukrem , dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st biszkopt. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a drugą w półtorej szklanki.Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię. Miksujac, wlewać pierwszą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki. Na wierzch wyłozyc dowolne owoce i zalać drugą, tężejacą galaretką
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z ...
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym. Ciasto mogloby byc mniej suche. Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie czekoladowe Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki ...
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki 3 żółtka 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła 25 g drożdży 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego starta skórka z cytryny Nadzienie: 100 g margaryny 100 g cukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIWKA W CZEKOLADZIE.jpg
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cuk ...
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ciasto II: 5 białek 3/4 szkl. cukru 20 dag kokosu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki Masa: 5 żółtek 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 10 łyżek kawy Cappucino Classik 1,5 kostki masła Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich 2 czekolady Ciasto I: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec. Ciasto II: Białka ubić dodać resztę składników i upiec. Masa: Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła. Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu) 2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki. Składanie: Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ.jpg
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ...
ŚLIWKOWIEC W PIERZYNCE KOKOSOWEJ Składniki na kruche ciasto: - 1kost margaryny - 3 szklanki mąki - 4 żółtka - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany - 1 cukier waniliowy - 1 łyżka smalcu lub oleju. Składniki na bezę kokosową: - 4 białka - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5-6 łyżek wiórek kokosowych Dodatkowo: - około 1 kg śliwek - tłuszcz do wysmarowania blaszki - bułka tarta do posypania ciasta pod śliwki - cukier puder do posypania ciasta. Czas pieczenia: Pieczemy okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto kruche: Do mąki dodajemy margarynę Kasia, kroimy nożem i rozcieramy margarynę z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite ciasto. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną tluszczem blaszkę. Pozostałą część ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalnika. Ciasto na blaszce posypujemy bułką tartą i wykładamy na nie czyste połówki śliwek. Beza kokosowa: Z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie mąkę ziemniaczaną. Gdy beza jest ubita dodajemy do niej wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy. Gotową bezę wykładamy na śliwki. Na bezę zcieramy na tarce ciasto z zamrażalnika i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
POGOTOWIE KULINARNE - ŚNIEGOWE GWIAZDECZKI.jpg
ŚNIEGOWE GWIAZDECZKI I CHOINKI 1/2 margaryny tortowe ...
ŚNIEGOWE GWIAZDECZKI I CHOINKI 1/2 margaryny tortowej 30 dag. twarogu ok. 1 1/2 szkl mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2-3 łyżki śmietany jajko do zanużania cukier kryształ do posypania cukier puder do posypania Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami gwiazdki oraz choinki. Każde wycięte ciasteczko zanużamy wieżchem w roztrzepanym jajku i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Gdy ciasteczka wydają nam się mało słodkie dodatkowo posypujemy je jeszcze cukrem pudrem. SMACZNEGO :)
POGOTOWIE KULINARNE - tort carycy.jpg
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe ...
TORT CARYCY ESTER Składniki: Ciasto: * 4 całe jajka * 2 białka * 150 g cukru * 2 łyżki oleju * 3 łyżki (z małą górką) mąki * 80 g zmielonego maku (zmielić w młynku do kawy) * 1 łyżeczka proszku do wypieków * szczypta soli Krem: * 250 ml mleka * sok i skórka starta z 1 b.dużej cytryny * 3 łyżki (z małą górką) mąki ziemniaczanej * 70 g cukru * 2 żółtka * 80 g białej czekolady * 300 ml śmietany kremówki (36%) * dodatkowo: utarta biała czekolada do posypania wierzchu (ok. 20-50 g) Biszkopt makowy: Całe jajka i białka ubić z cukrem, na gęstą i bardzo puszystą masę (do białości). Masa powinna bardzo wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Dodać olej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonym makiem. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać razem. Blaszkę z piekarnika ( mierzona wewnątrz 33 x 36) wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i włączony termoobieg. Pieczemy ok. 10 minut. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i szybko przykryć wierzch papierem do pieczenia i ręcznikiem/płótnem. Tak przykryte ciasto wystudzić. W pełni wystudzone ciasto przekroić na 3 części - paski, wzdłuż krótszego boku. Krem cytrynowy: mleko, żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną , bardzo dokładnie wymieszać w rondelku. Rondelek ustawić na małym ogniu i podgrzewać ciągle mieszając (bo masa przywiera do dna). Jak tylko zacznie gęstnieć, dodać sok i otartą skórkę z cytryny. Podgrzewać aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę (połamaną na małe kawałki). Mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści. Wierzch masy w rondelku przykryć folią spożywczą i zostawić do zupełnego wystygnięcia. Ubić dobrze śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć z zimną masą cytrynową ( można wcześniej masę zmiksować z 2 łyżkami ubitej kremówki i dopiero wtedy połączyć razem z resztą kremówki) Masę podzielić na trzy części i przełożyć nią paski biszkoptowe oraz ułożyć na wierzchu. Posypać utartą białą czekoladą i wstawić do lodówki (ok. 10 - 12 godzin) lub zamrażarki (wersja "lodowa") przepis na to ciasto, wzięłam ze strony Cook Talk.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności