Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

01-ZIMNY TORT.DOC

Download: 01-ZIMNY TORT.DOC

2,12 MB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - KOLOROWE CIASTO.jpg
KOLOROWE CIASTO Składniki Biszkopt ciemny, 1szt ...
KOLOROWE CIASTO Składniki Biszkopt ciemny, 1szt Biszkopt jasny, 1szt Pianka truskawkowa;śmietana30%, 600ml galaretka truskawkowa, 2szt Pianka pomarańczowa;tak jak truskawkowa tylko zmiana galaretki, galaretka pomarańczowa dżem truskawkowy, 1 słoiczek Do nasączenia;, woda, twarde ,karmelki owocowe Polewa;czekolada, 1tabliczka mleko, 2łyżki dowolna posypka, np.orzechy,wiórki Opis przygotowania 1. Pieczemy dwa biszkopty,każdy przekrawamy na pół.Galaretki,, każdą osobno rozpuszczamy w 2szkl wody,śmietany ubijamy w dwóch naczyniach po 600ml ,gdy galaretki ostygną mieszamy z ubitymi śmietanami.Powstaną 2 pianki.Przygotowujemy nasączenie;w 2szkl ciepłej wody rozpuszczamy paczkę landrynek. 2. Układamy na blachę;ciemny biszkopt nasączmy.smarujemy dżemem wykładamy 2/3tężejącej pianki truskawkowej na to biszkopt jasny,nasączamy,smarujemy dżemem,2/3pianki pomarańczowej,biszkopt ciemny,nasączamy ,dżem ,pianka truskawkowa,pianka pomarańczowa,biszkopt jasny,polewa,posypka
POGOTOWIE KULINARNE - KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC.jpg
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżec ...
KRÓLEWSKI GRYSIKOWIEC Ciasto: 1/2 kg maki 1 łyżeczka sody około 7 łyżek miodu 7 dkg masła 2 jaja 1 szklanka cukru-można mniej Masa: 1/2 l mleka 5-6 łyżek grysiku-(kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru-można mniej kostka masła powidła śliwkowe polewa czekoladowa Składniki ciasta zagniesc szybko by sie połaczyły. Podzielic na 3 częsci i do lodówki na 10 minut. Jedna część wyłozyc na blache i piec w 200 stopniach około 10 minut. Potem upiec 2 pozostałe.Najlepiej wyjąć zimne bo wtedy jest twarde,zaraz po upieczeniu jest mięciutkie. Mleko zagotowac z cukrem, wyspywac grysik i mieszac by się grudki nie zrobiły.pogotowac chwilke by zgęsniał.Ostudzic i zmiksowac z masłem. Upieczony placek posmarowac powidełkiem, na to jedna częśc masy.Znow placuszek, znów powidła i reszta masy. Przykryc ostatnim plackiem , polac polewą i posypac kokosem i do lodowki. Teraz trzeba poczekac, aż ciasto nasiąknie i zmięknie... Ciasto jest najlepsze na 2 - 3 dzień.
POGOTOWIE KULINARNE - LISTKOWIEC.jpg
LISTKOWIEC Składniki: Ciasto: 1 szklanka cu ...
LISTKOWIEC Składniki: Ciasto: 1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki kakao 3 całe jajka 2 łyżki margaryny 1 łyżeczka sody Masa: 1 litr mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy szklanka cukru 1,5 kostki masła lub margaryny Wykonanie: Składniki rozpuścić na parze, ubijać trzepaczką ok. 20 minut. Na stolnicę wysypać 4 szklanki mąki + 1 łyżeczka sody, dodać wcześniej ugotowaną masę. Zagnieść ciasto, podzielić na sześć części, wałkować i piec po 10-12 minut, każdy z części osobno. Ugotować budyń- wystudzić. Utrzeć masło, dodawać budyń. Przełożyć placki, na wierzchu można posypać rozpuszczalną kawą.
POGOTOWIE KULINARNE - ŁASUCH.jpg
ŁASUCH Składniki: Smietana kremowka 500ml, wafe ...
ŁASUCH Składniki: Smietana kremowka 500ml, wafelki waniliowe 100g, wafelki orzechowe lub czekoladowe 100g, zelatyna 3 lyzeczki, agrestowe galaretki 2, rozrobic w 400ml wody na jedna paczke Opis przygotowania 1. Ciasto 1 (jasne): 4 jajka 4 łyżki maki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku cytrynowego Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dodać make przesiana z proszkiem i olejek. Piec w temp 175°C 25-30 minut. 2. Ciasto 2 (ciemne): 5 jajek 5 łyżek cukru cukier waniliowy 3 łyżki maki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z kakaem i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Piec w temp 175°C 25-30 minut 3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wafelki drobno pokroić nożem. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Dodać do śmietany. Wsypać wafelki i całość wymieszać. 4. Warstwy: Placek ciemny, polowa masy śmietanowej, placek jasny, druga polowa masy, na gore delicje i galaretki. Chłodzić przynajmniej 4 godziny. Najlepsze na drugi dzień.
POGOTOWIE KULINARNE - MAGDA.jpg
Ciasto " MAGDA " Składniki: Biszkopt ciemny:, ...
Ciasto " MAGDA " Składniki: Biszkopt ciemny:, 6 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2-3 łyżeczki kakao, 1 szklanka cukru kryształu, Sernik:, 60 dag zmielonego sera białego, 30 dag cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 15 dag margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, Placek kokosowy:, 7 białek, 15 dag cukru kryształu, 20 dag wiórków kokosowych, 1 łyżka bułki tartej, Masa orzechowa:, 1 szklanka słodkiego mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 20 dag orzechów mielonych, 1 1/2 kostki masła, Opis przygotowania : 1. Biszkopt ciemny: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min. 2. Sernik: Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec. 3. Kokosowy: 1.Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku. 4. Masa orzechowa: Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzone orzechy. 5. Przełożenie placka: Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.
POGOTOWIE KULINARNE - MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ.jpg
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= S ...
MAKOWE ROLADKI W MASIE SEROWEJ. CIASTO: ======= Składniki: 5 żółtek 1 całe jajo 30 dag margaryny „Kasia” ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 ½ szklanki cukru pudru 80 dag mąki 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka amoniaku 1 proszek do pieczenia Wykonanie : 1. Ze składników zrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na pięć części. 3. Z 2 części upiec 2 placki. 4. Z 3 części ciasta zrobić 3 rolady z makiem w środku. 5. Rolady ułożyć na blaszce, wyrównać tak by stanowiły jednolity placek. 6. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. MAK DO ROLAD: ============= Składniki : 2 ½ szklanki maku 1 ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao trochę cynamonu ½ łyżeczki sody olejek migdałowy Wykonanie : 1. Mak sparzyć i zemleć. 2. Dodać żółtka, cukier, margarynę i utrzeć. 3. Ubić białka na sztywną pianę. 4. Do maku dodać resztę składników, a na końcu pianę i lekko zamieszać. 5. Przełożyć rolady. MASA SEROWA: ============ Składniki : 1 kg sera 1 ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy ¼ szklanki mleka Wykonanie : 1. Wymieszać ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy. 2. Smażyć 5 minut. 3. Budyń śmietankowy rozpuścić w zimnym mleku i zagotować. 4. Dodać do masy serowej i wymieszać. 5. Ciepłą masę serową przełożyć placki. Przełożenie placka : ------------------------- Placek I – ser – placek z rolad – ser – placek II. Polać polewą kakaową. Jest sporo pracy, ale warto się poświęcić. Smacznego!
POGOTOWIE KULINARNE - MAKOWIEC.jpg
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cuk ...
MAKOWIEC CIASTO DROŻDŻOWE: 1 kg mąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka paczka margaryny 10 dkg drożdży 4 żółtka łyżeczka soli zapach waniliowy MASA MAKOWA: 1 kg maku 4 białka 60 dkg cukru 12 dkg margaryny zapach migdałowy 2-3 łyżki miodu skórka pomarańczowa 10 dkg rodzynek + 1-2 białka dodatkowe CIASTO DROŻDŻOWE: Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak należy sparzyć - najlepiej gotować na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki) Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców. Pieczemy około godziny.
POGOTOWIE KULINARNE - MAKOWY SMAKOŁYK.jpg
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 ja ...
MAKOWY SMAKOŁYK Z PTASIM MLECZKIEM biszkopt z 3 jajek upieczony w formie 25/40 Biszkopt makowy: • 20 dag maku (zmielonego) • 25 dag mąki tortowej • 25 dag cukru • 7 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 cukier waniliowy Masa-ptasie mleczko: • 25 dekagramowe opakowanie serka homogenizowanego • 250 ml śmietany kremówki • galaretka cytrynowa • 4 łyżeczki żelatyny • 5 łyżek cukru pudru • paczka biszkoptów - okrągłych • polewa czekoladowa • dżem ananasowy Upieczony biszkopt ostudzić i posmarować dżemem ananasowym. Biszkopt makowy: Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmielony mak. Delikatnie dodać białka i łyżką połączyć. Upiec go w takiej samej formie jak biszkopt jasny. Masa -ptasie mleczko: żelatynę wraz z galaretką namoczyć w 1 szklance wody. Po ok.5 minutach postawić na gazie i rozpuścić. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić kremówkę dodać cukier puder i serek, połączyć i dodać oziębioną galaretkę z żelatyną. Na dżem ananasowy położyć biszkopt makowy (już zimny) a na niego wylać masę śmietanowo - serową. Gdy zacznie tężęć poukładać biszkopty. Odstawić do "stwardnienia" do lodówki. Następnie rozpuścić polewę czekoladową i polać bezładnie po biszkoptach.
POGOTOWIE KULINARNE - MARCINEK.jpg
MARCINEK Składniki: Ciasto: mąka tortowa, 1kg ...
MARCINEK Składniki: Ciasto: mąka tortowa, 1kg masło, 1 kostka śmietana18%, 1szklanka cukier wanilinowy, 1szt jajka, 2szt żółtka, 2szt cukier, 1szklanka soda, 1łyżeczka Krem: śmietana30%, 600ml śmietanka18%, 800ml kwasek cytrynowy, 1/2 łyżeczki cukier kryształ, 1szklanka Opis przygotowania: 1. Masło,cukry utrzeć dodać po jajku i żółtka.Do śmietany dodać sodę ,aby się zburzyło i wlać do ciasta.Dodać mąkę i zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na 11 kawałków ,wałkować cieńkie placki i piec każdy 3-4 min 190st.Jeden upieczony placek skruszyć.(Ja ,by się nie łamały przekrawam na pół każdy i wykładam specjalną podbieraczką układam jeden na drugim).Krem;śmietany schłodzić,ubić z cukrami pod koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy.Smarować placki 3-4 łyżkami śmietany.Wierzch posmarować śmietaną i posypać pokruszonym ciastem. Nacisnąć ciasto z góry odstawić na 2 godz . następnie do lodówki na 24 godz.
POGOTOWIE KULINARNE - NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI.jpg
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na t ...
NAPOLEONKA Z POZIOMKAMI Gdy rozpoczyna się sezon na truskawki i poziomki, to czas na pyszne ciasto z tymi owocami. Oto przepis na napoleonkę z poziomkami. Składniki: •500 g ciasta francuskiego •1/2 l mleka •6 żółtek •100 g cukru pudru •50 g mąki ziemniaczanej •1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego •cukier puder do posypania gotowego ciasta •1/2 kg poziomek Przygotowanie: 1.Ciasto podziel na trzy części i rozwałkuj na grubość około 2 mm, na wymiar blaszki do pieczenia. Wstaw warstwy do piekarnika i piecz 15-20 min. w temp. 220 °C. 2.Mleko zagotuj razem z wanilią (którą potem należy usunąć) lub z cukrem waniliowym ok. 10 min. 3.Żółtka utrzyj razem z cukrem, a następnie wsyp mąkę i ciągle mieszając dodawaj stopniowo gorące mleko. Zagotuj na małym ogniu, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Masa najpierw zgęstnieje a później zrobi się bardziej rzadka. Wówczas należy zdjąć ją zdjąć z ognia i wystudzić. 4.Do tak przygotowanego kremu, dodaj umyte poziomki. 5.Jeden kawałek upieczonego ciasta połóż do blaszki i wylej na niego połowę masy. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Znów wylej pozostałą część masy i przykryj ostatnią warstwą ciasta. Poczekaj aż masa stężeje (ok. 2 godziny w lodówce). 6.Za pomocą bardzo ostrego noża pokrój całość na kwadraty wielkości około 7×7 cm. Na koniec posyp wszystko cukrem pudrem i udekoruj listkami melisy i całymi poziomkami. Smacznego!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności