Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
♦ Pierogi i Kluchy
 
p i e r o g i_
Piero gi
FARSZE_
KULEBIAK ; PIERÓG v_
Pierogi i pierożki ; v_
 
piero gi
Piero gi i piero żki
piero gi_
pierogi z kaszanką _
Pierogi z MIĘSEM_
PIEROGI ze świata; V_F
 
Pierogi, knedle, mpg; Ostoja_
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 46 KB
  • 15 lip 19 9:24

zachomikowany

  • 4 KB
  • 15 lip 19 9:24

zachomikowany

  • 22 KB
  • 15 lip 19 9:24
USZKA Z GRZYBAMI I JAJKIEM


Składniki :

Ciasto :
2 szklanki mąko
1 jajko
1 łyżka oleju

Farsz ;
6 jajek
5 dag suszonych grzybów
3 cebule
masło
sól
pieprz

Przygotowanie :

1 . CIASTO : mąkę przesiej . Wbij jajko , wsyp łyżeczkę soli , wlej 3/4 szklanki ciepłej wody i olej . Wymieszaj . Przykryj , odstaw na około 20 minut . 2 . Farsz : grzyby namocz , ugotuj . Odcedź . Pokrój w drobną kostkę . Podsmaż na maśle . Cebule posiekaj , zeszklij . Jajka ugotuj na twardo . Obierz , przekrój . Składniki wymieszaj , przypraw . Ciasto rozwałkuj , wykrój krążki . Ułóż farsz , uformuj uszka . ugotuj w osolonej wodzie .

zachomikowany

  • 22 KB
  • 15 lip 19 9:24
Paszteciki z kapustą

Składniki:

Ciasto:
margaryna 1 kostka
mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
żółtka 2 sztuki
jajka 2 sztuki
śmietana 18% 3 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
sól 0,5 łyżeczki

Farsz
kiszona kapusta 0,5 kg
liść laurowy 1 sztuka
jałowiec 3 ziarenka
suszona żurawina 1 łyżka
suszone śliwki 3 sztuki
cebula 2 sztuki
pieczarki 30 dag
bułka tarta 1 łyżka
jajko 1 sztuka
olej 5 łyżek


Sposób przygotowania:

Farsz : kapustę ugotuj z liściem laurowym , jałowcem , śliwkami i żurawiną . Odciśnij , ostudź . Pieczarki i cebulę pokrój , zeszklij na oleju . Zmiel kapustę . Dodaj jajko i trochę bułki tartej , wrób . Przypraw .

Ciasto : przesianą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i gałką muszkatołową . Dodaj margarynę , posiekaj . Drożdże wymieszaj ze śmietaną , dodaj do mąki , dodaj jedno jajko i żółtko , wyrób . Ciasto rozwałkuj , wytnij kółka , ułóż farsz , zlep . Paszteciki posmaruj jajkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .

zachomikowany

  • 46 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi

SKŁADNIKI

35 dag mąki
2 jajka
2 cebule
5 dag grzybów
15 dag kaszy gryczanej
30 dag twarogu
sól
pieprz
1 szczypta suszonego tymianku
słodka mielona papryka
masło
olej do smażenia
woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 . Cebule pokrój i przesmaż na maśle . Twaróg pokrusz , wbij jajko , dodaj ugotowaną kaszę gryczaną . Wrzuć cebulę i posiekane grzyby . Masę przypraw solą , papryką , tymiankiem i pieprzem . Całość wymieszaj . Z pozostałych składników wyrób gładkie ciasto i zrób pierogi . Podawaj podsmażone na złoty kolor .

zachomikowany

  • 125 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pieróg petersburski

SKŁADNIKI

500 ml ,leka
5 jajek
1 kapusta
1 opakowanie suchych drożdży
50 ml esencji z herbaty
1/2 szklanki oleju
olej do smażenia
mąka
sól
pieprz

Przygotowanie

1 . Mleko , 2 jajka , cukier , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki soli i
drożdże wymieszać . Dodać tyle mąki , aby ciasto było dość luźne .
Chłodzić 30 minut .
2 . Pozostałe jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w kostkę .
3 . Kapustę oczyścić , poszatkować i przelać zimną wodą . Na patelni
rozgrzać olej i poddusić na nim kapustę z jajkami , doprawić . Ciasto
podzielić na 2 części , rozwałkować na 2 prostokąty . Jeden placek
ułożyć na blasze , wyłożyć farsz i przykryć drugim plackiem . Wierzch
posmarować esencją z herbaty . Piec około 40 minut w temperaturze 200
stopni C .

zachomikowany

  • 23 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z soczewicą .

Składniki :
30 dag mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
sól
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 ugotowane ziemniaki
1 jako
1 jajko na twardo
3 cebule
3 łyżki oleju
majeranek
pieprz czarny
pieprz kolorowy

Przygotowanie .
1 . Soczewicę wypłucz , zalej 2 szklankami wody i gotuj 7 minut . Odcedź i wystudź . Cebulę obierz , posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na 2 łyżkach oleju . Jajko na twardo posiekaj w kostkę . Ziemniaki zmiel razem z soczewicą w maszynce do mięsa . Dodaj posiekane jajko , majeranek , wymieszaj . Dopraw solą i pieprzem .
2 . Mąkę przesiej do miski , dodaj do niej szczyptę soli i powoli dolewaj wodę , cały czas mieszając . Na końcu dodaj łyżkę oleju . Gęstą masę przełóż na posypaną mąką stolnicę i zagnieć ciasto . Uformuj z niego kolę , włóż do miski , przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut , by ciasto odpoczęło .
3 . Ciasto podziel na 2 porcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek . Szklanką wykrawaj okrągłe placuszki , na środek każdego z nich nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi . Pierogi wrzuć do wrzącej , osolonej wody z dodatkiem kilku kropli oleju . Po wypłynięciu gotuj je jeszcze 3 minuty , wyjmij łyżką cedzakową i układaj na talerzu .
4 . Podawaj polane stopionym masłem , posypane kolorowym pieprzem i udekorowane zieleniną .

Czas przygotowania 50 minut + oczekiwanie .
Składniki na 4 porcje .
1 porcja zawiera 350 kalorii .

zachomikowany

  • 183 KB
  • 15 lip 19 9:24
Czebureki ukraińskie

Składniki :


700 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
4 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki wódki
sól
pieprz

Wykonanie:

1 . 2 łyżki oleju , 1,5 szklanki wody , 1/2 łyżki soli oraz 1 szklankę mąki włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu , aż masa zgęstnieje .
2 . Pozostałą mąkę połączyć z jajkiem i wódką . Dodać przygotowaną wcześniej ciepłą masę . Zagnieść ciasto .
3 . Mięso podsmażyć na oleju , dodając posiekaną cebulę , przeciśnięty przez praskę czosnek , sól i pieprz . Ciasto rozwałkować , wyciąć 20 kółek , nałożyć farsz i zlepić . Usmażyć na oleju .

zachomikowany

  • 17 KB
  • 15 lip 19 9:24
Składniki

1 /2 kg mąki
4 dag drożdży
12 dag masła
370 ml mleka
1 łyżeczka cukru

Farsz :
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk żółtej papryki
oliwa
curry
bazylia
sól
pieprz
2 cebule
1 łyżka posiekanej natki
1 puszka sardynek w sosie własnym
jajko

Sposób przyrządzenia

1 . Drożdże połącz w ciepłym mleku i cukrem , odstaw na 10 minut . Dodaj mąkę i masło , oprósz solą , zagnieć . Odstaw na 10 minut .

zachomikowany

  • 23 KB
  • 15 lip 19 9:24
Chinkali

Składniki:

30 dag mielonego mięsa wołowego
20 dag mielonego mięsa wieprzowego
20 dag cebuli
łyżeczka pieprzu
60 dag mąki pszennej
sól

Sposób przyrządzenia:

1 . Mięso mieszamy z posiekaną cebulą , szczyptą soli , pieprzem i łyżką wody .
2 . Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i taką samą ilością ciepłej wody , aby zagnieść elastyczne ciasto . Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka . Na środek kółek nakładamy porcję farszu . Zlepiamy przeciwległe końce tak , aby powstała sakiewka . Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od wypłynięcia .

zachomikowany

  • 23 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pieróg razowy z szynką .

Składniki:
drożdże 1 łyżeczka
mąka pszenna razowa 1 szklanka
mąka pszenna biała 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
mały brokuł 1 sztuka
ser żółty 20 dag
szynki 20 dag

Sposób przygotowania:

1 . Ciasto : do miski wsyp 1/2 szklanki mąki razowej i białej . Dodaj pokruszone drożdże , zalej ciepłym mlekiem . Wymieszaj , odstaw do wyrośnięcia na 20 minut . Dodaj 1 jajko , pozostałą mąkę i sól . Wyrób . Ciasto podziel na 4 części . Każdą rozwałkuj .

3 . Farsz : brokuł podziel na różyczki , ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie . Wędliny i ser pokrój w kostkę . Na środku każdego placka ułóż brokuły , szynkę i ser .

Placki złóż na pół , lekko dociśnij brzegi . Nieregularne brzegi odetnuj , pierogi zlep .

Pierogi ułóż na natłuszczonej , posypanej mąką blasze . posmatuj pozostałym rozmąconym jajkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .

zachomikowany

  • 16 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z kaszą jęczmienną
Składniki
ilość porcji: 6

* 45 dag mąki
* 300 ml wrzątku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 szklanka kaszy jęczmiennej
* 1/2 kg białego sera
* 1 jajko
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 szczypta pieprzu
* 10 dag podsmażonego boczku lub słoniny
* 1/2 pęczka szczypiorku

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 50 min | Gotowanie: 5 min
1.
Ciasto:mąkę wymieszaj z solą i olejem.Wlej gorącą wodę ,ostrożnie zagnieść gładkie ciasto.
2.
Nadzienie:kaszę opłucz na sicie,osącz.Zagotuj szklankę wody,lekko posól,wsyp kaszę.Ugotuj.Odstaw pod przykryciem,aż ostygnie.Do kaszy dodaj biały ser,wbij jajko,dokładnie wymieszaj.Przypraw do smaku solą i pieprzem.
3.
Ciasto cienko rozwałkuj.Szklanką wytnij placuszki.Na każdym ułóż łyżeczkę farszu,dokładnie zlep.Ugotuj w lekko osolonym wrzątku.Wyjmij łyżką cedzakową.

zachomikowany

  • 20 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z kurkami

# całkowity czas: 60 min.
# (przygotowanie: 50 min.,
# gotowanie: 10 min.)

Składniki

Na ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
jajko
sól
Na nadzienie:
50 dag mrożonych kurek ( w sezonie mogą być świeże)
2 łyżki oleju
średnia cebula
sól
pieprz
ewentualnie kilka gałązek ziół do dekoracji


#
Sposób przygotowania

1.

Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy przestygnie ,ciasto posól,dodaj śmietanę,jajko i masło.Wyrabiaj dalej rękami,aż ciasto przestanie się kleić do ścianek miseczki.

2.

.Kurki rozmroź,osącz,większe sztuki pokrój na połówki.Cebulę obierz ,pokrój w małą kostkę.

3.

.Na patelni mocno rozgrzej olej,wrzuć pokrojoną cebulę,mieszając smaż,aż stanie się szklista.Dodaj grzyby,smaż razem jeszcze przez 10 minut.Nadzienie przypraw do smaku solą i pieprzem.

4.

Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką powycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi.

5.

Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną.

#
Rady

Podawaj polane śmietaną.Można udekorować gałązkami świeżych ziół.

zachomikowany

  • 22 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pieczone pierogi z wiśniami

Składniki:
Na ciasto:

* 50 dag mąki
* 3 dag drożdży
* 5 łyżek cukru
* 1/2 szklanki mleka
* jajko
* 1/2 kostki margaryny

Na nadzienie:

* 60 dag wiśni (poza sezonem mogą być mrożone lub z kompotu)
* torebka cukru waniliowego
* ewentualnie 1 - 2 łyżki mąki
* 1 żółtko

Przygotowanie:
1.Przygotuj rozczyn:drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru i mleka.Dodaj 2 łyżki mąki.odstaw do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę przesiej do miseczki.Dodaj resztę cukru,stopione masło i jajko oraz rozczyn.Wyrób gładkie,jednolite ciasto.przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 45 minut).
3.Przygotuj nadzienie:wiśnie opłucz,wydryluj ( mrożone rozmroź,osącz).Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym.Jeżeli nadzienie jest zbyt rzadkie,możesz dodać łyżkę mąki.
4.Ciasto cienko rozwałkuj,szklanką powycinaj krążki.Na każdym połóż porcję nadzienia.Mocno zlep brzegi.Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.Przygotowane pierogi ułóż na przykrytej pergaminem blasze.Piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni.Podawaj jeszcze ciepłe,oprószone cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 26 KB
  • 15 lip 19 9:24
Klasyczne ruskie ze skwarkami

Składniki:
Na ciasto:

* 3 szklanki mąki
* szklanka wrzącej wody
* 1 - 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Na nadzienie:

* 1 kg ziemniaków
* 60 dag twarogu
* 2 średnie cebule
* jajko
* 2 łyżki oleju lub masła
* łyżeczka majeranku
* sól
* pieprz

Przygotowanie:
1.Przygotuj ciasto:mąkę przesiej do miseczki,zalej wrzątkiem,wymieszaj drewnianą łyżką.Gdy ciasto przestygnie,dodaj śmietanę i wyrabiaj dalej rękami,aż przestanie się kleić do ścianek miseczek.
2.Ziemniaki obierz,zalej osoloną wodą.Gotuj pod przykryciem 25 - 30 minut.Odcedź i wystudź.Przepuść razem z serem przez maszynkę do mielenia mięsa.
3.Przygotuj nadzienie:cebulę posiekaj,mieszając zeszklij na rozgrzanym oleju.Połącz z masą serowo - ziemniaczaną i jajkami.Przypraw do smaku solą,pieprzem i majerankiem.Ciasto przełóż na stolnicę,cienko rozwałkuj,szklanką wycinaj krążki.Na każdym połóż porcję farszu.Mocno zlep brzegi.
4.Przygotowane pierogi partiami wrzucaj na osolony wrzątek.Gotuj,aż wypłyną.Podawaj z wysmażonym na chrupko bekonem.Udekoruj gałązkami natki.

zachomikowany

  • 153 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z pieca

Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej
5 dag maki żytniej
3 łyżki oliwy
3 dag drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku

Nadzienie:
20 dag kaszanki
4 drobiowe wątróbki
2 cebule
jabłko
łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki majeranku
oliwa
Przygotowanie:

1.Ciasto:składniki wyrób na zwarte ciasto,dolewając letnią wodę.Przykryj,odstaw do wyrośnięcia.
2.Nadzienie:wątróbki oczyść,przesmaż na oliwie.Ostudź,pokrój w kostkę.Cebule posiekaj,zeszklij na tej samej oliwie.Kaszankę rozdrobnij.Jabłko pokrój w kostkę.Wątróbki,cebulę,kaszankę i jabłka wymieszaj,przypraw.
3.Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm,wytnij krążki.Napełnij farszem,zlep.Ułóż na blasze,nakłuj w kilku miejscach.Piecz około 20 minut w 200 stopniach.

Opis;
Czas przygotowania 50 minut.
Składniki na 4 porcje.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 15 lip 19 9:24
Świąteczne pierożki

Lista składników:

3 szklanki mąki tortowej
kostka margaryny
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
cukier puder
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
szczypta cynamonu
mały słoik powideł

Sposób przygotowania:

1.Mąkę mieszamy z 2 łyżkami pudru,proszkiem,cynamonem i skórką z pomarańczy.Siekamy z margaryną.Dodajemy sok,żółtka i śmietanę.Zagniatamy ciasto.Rozwałkujemy.
2.Szklanką wykrawamy kółka,nakładamy po porcji powideł,składamy na pół i zalepiamy brzegi.
3.Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

zachomikowany

  • 21 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi ze śliwką i śmietaną

Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki zimnej wody
sól
1 kg śliwek węgierek
szklanka śmietany 18%
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:
1.Mąkę wsyp na stolnicę,wbij jajka,oprósz solą,zamieszaj.Mieszając,powoli dolewaj wodę,zagnieć gładkie ciasto.
2.Śliwki umyj,usuń pestki.Ciasto rozwałkuj,pokrój na kwadraty o boku około 4 cm.Na każdym połóż śliwkę,podnieś do góry rogi,dokładnie sklej,tworząc sakiewkę.
3.W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.Porcjami ugotuj pierożki.Odcedź,przelej zimną wodą.Śmietanę utrzyj z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Polej pierożki.

Opis:
Czas przygotowania 35 minut
.Składniki na 4 porcje.

zachomikowany

  • 19 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi drożdżowe ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:
jajko
3 szklanki mąki
2 łyżki cukru
2 żółtka
5 dag drożdży
szklanka śmietany
7 dag margaryny
sól

Farsz:
30 dag szpinaku
30 dag białego sera
olej
10 dag żółtego sera
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
białko
pieprz

Przygotowanie:
1.Ciasto:śmietanę wymieszaj z drożdżami i cukrem.Dodaj do mąki wraz z pozostałymi składnikami,zagnieść dość luźne ciasto.Odstaw do wyrośnięcia.
2.Farsz:szpinak obgotuj,osącz,pokrój.Na oleju podsmaż pokrojoną cebulę,dodaj czosnek oraz szpinak,podduś.Kiedy szpinak ostygnie,wymieszaj z pokruszonym białym serem.Przypraw solą i pieprzem.
3.Ciasto cienko rozwałkuj,wytnij krążki.Na każdym ułóż farsz,zlep.Pierożki posmaruj białkiem.Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis:
Czas przygotowania 70 minut.
Składniki na 6 porcji.

zachomikowany

  • 42 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto:
1 kg mąki
łyżka oleju
żółtko
szczypta soli

Farsz:
1/2 kg kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów
2 cebule
2 - 3 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
pieprz


Przygotowanie:
1.Farsz:kapustę włóż do rondla.Dodaj umyte grzyby i łyżkę masła,wlej szklankę wody,gotuj około godziny.Cebulę obierz,posiekaj,zeszklij na patelni na reszcie masła.Dodaj kapustę,przesmaż.Dodaj bułkę tartą,wymieszaj,przypraw.
2.Ciasto:mąkę,olej,żółtko i sól zagnieć,dolewając wodę.Rozwałkuj,wytnij kółka,nałóż farsz,zlep.Porcjami gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie,3 -4 minuty od chwili wypłynięcia.

zachomikowany

  • 71 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi po mazursku z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
15 dag masła
jajko
żółtko
szklanka gęstej śmietany
sól

Farsz:
40 dag surowej białej kiełbasy
20 dag pieczarek
cebula
2 białka
masło
pieprz

Przygotowanie:
1.Ciasto:mąkę przesiej,posiekaj z masłem,dodaj żółtko,śmietanę i szczyptę soli,zagnieć.Ciasto wiń folią,włóż na godzinę do lodówki.
2.Farsz:cebulę obierz,posiekaj.Pieczarki oczyść,zetrzyj na tarce.Masło stop na patelni,zeszklij cebulę.Dodaj pieczarki,duś,aż odparują.Kiełbasę obierz ze skórki,Rozdrobnij.Dodaj jedno białko,cebulę z pieczarkami,wymieszaj.Przypraw.
3.Ciasto cienko rozwałkuj,szklanką wytnij krążki.Na środku każdego ułóż porcję farszu,złóż,dokładnie zlep brzegi.Pierożki zanurz w pozostałym lekko roztrzepanym białku,zlepieniem do góry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni.

zachomikowany

  • 51 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z serem i miętą

Składniki;

Ciasto;
2 szklanki mąki
jajko
sól
szklanka ciepłej wody

Farsz:
kostka białego sera ( 25 dag)
2 łyżki cukru
jajko
łyżka kaszy manny
łyżka mięty

Ponadto:
łyżka masła
cukier
kolorowa posypka lub cynamon


Przygotowanie:
1.Farsz:do miseczki włóż ser,pokrusz widelcem.Dodaj cukier,jajko,kaszę mannę oraz miętę,wymieszaj.
2.Ciasto;mąkę,jajko i wodę zagnieć ze szczyptą soli.Ciasto cienko rozwałkuj,szklanką wytnij kółka.
3.Na każdym kółku ułóż porcję farszu,zlep.Pierogi wrzucaj porcjami do gotującej się wody.Gdy wypłyną,gotuj 2 - 3 minuty.Polej stopionym masłem,posyp cukrem i kolorową posypką lub cynamonem.

zachomikowany

  • 13 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z kapustą
Składniki:

* 40 dag.mąki
* jajko
* 1/2 kg.kiszonej kapusty
* 5 dag.suszonych grzybów
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju
* sól
* pieprz
* listek laurowy

Przygotowanie:
1.Grzyby namoczyć na noc w szklance przegotowanej wody.
2.Ugotować je w tej samej wodzie,wyjąć z wywaru i posiekać.
3.Kapustę drobno pokroić,podlać niewielką ilością wody i wywarem z grzybów.
4.Dodać listek laurowy i gotować 30 minut.
5.Cebulę obrać,posiekać,usmażyć na złoto na łyżce oleju,dodać do kapusty razem z grzybami.
6.Gotować jeszcze 20 minut,aż kapusta zmięknie.
7.Na ciasto przesiać mąkę na stolnicę,dodać szczyptę soli i jajko.
8.Rozwałkować ciasto na grubość 2 - 3mm.i wykrajać z niego krążki o średnicy około 7 cm.
9.Na krążkach ułożyć po łyżce farszu i zlepić brzegi.
10.W garnku z wrzątkiem gotować partiami pierogi 2 - 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
11 Osączyć i podawać.

zachomikowany

  • 21 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z grzybami i kapustą.
Składniki:
Na ciasto:

* 35 dag.mąki
* 1/2 szklanki wody
* jajko
* sól

Na farsz:

* 5 dag.suszonych grzybów
* 30 dag.kwaszonej kapusty
* cebula
* olej
* pieprz
* cukier

Przygotowanie:
1.Do maki wbić jajko,dodać wodę i odrobinę soli.
2.Zagnieść ciasto,przykryć je ściereczką,aby nie wyschło.
3.Namoczone godzinę wcześniej grzyby,ugotować do miękkości w wodzie,w której się moczyły.
4.Ostudzić,posiekać.
5.Kapustę ugotować osobno,odcisnąć,drobno pokroić.
6.Cebulę posiekać,zeszklić na oleju.
7.Dodać grzyby i kapustę,wymieszać i podsmażyć.
8.Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
9.Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać krążki.
10.Na każdy nałożyć porcję farszu i dokładnie skleić brzegi.
11.Gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
12.Wyjąć łyżką cedzakową.

zachomikowany

  • 15 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pierogi z pomarańczami


Składniki:
1/2 kg.mąki
2 małe jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
szklanka ciepłej wody
wiórki czekoladowe do posypania


Na farsz:
szklanka mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
2 małe pomarańcze
4 łyżki miodu
niewielki kawałek ( 1 cm. ) imbiru
szczypta soli
3 łyżki oleju


Na sos czekoladowy:
1/2 tabliczki czekolady
łyżeczka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego


Przygotowanie
1.W garnku zagotować mleko ze szczyptą soli.Aby się nie przypaliło,opłucz garnek wodą i odrobinę zostaw na dnie.Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę i gotuj ją do zgęstnienia,cały czas mieszając.Następnie kaszę przykryj i odstaw do ostygnięcia.
2.Pomarańcze dokładnie umyj i obierz ze skórki,miąższ pokrój drobno.Następnie przesmaż je na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem startego imbiru.Część pomarańczy odłóż do dekoracji,resztę połącz z kaszą.
3.Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto.Następnie rozwałkuj i wycinaj kwadraty.Na każdy nakładaj po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiaj.unosząc rogi do góry.Wrzucaj je na gotującą się wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju.Pierogi gotuj kilka minut.
4.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej,połącz z rumem.Przed podaniem polej pierogi sosem,udekoruj pomarańczami i posyp wiórkami czekoladowymi.

zachomikowany

  • 61 KB
  • 15 lip 19 9:24
Leniwe pierogi


Składniki:
50 dag.tłustego twarogu
3 duże ziemniaki
2 jajka
2/3 szklanki ( około 15 dag.)maki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 kostki ( 15 dag.) masła
5 łyżek bułki tartej
trochę mąki do oprószenia stolnicy


Przygotowanie
1.Ziemniaki obierz,ugotuj w lekko osolonej wodzie.Odcedź,wystudź,a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.Twaróg także przepuść przez maszynkę,po czym dodaj do ziemniaków.Do tego wbij jajka y wsyp obydwa rodzaje mąki.Z tych składników zagnieć ciasto.
2.Gdy będzie jeszcze dość spójne i gładkie,podziel je na kilka części.Po jednym kawałku układaj na oprószonej mąką stolnicy i formuj z ciasta wałeczki o średnicy około 2,5 cm.Lekko spłaszcz wałeczek szerokim nożem.Tępą stroną noża zrób na całej długości wzorek w kształcie kratki.Następnie ciasto pokrój w niewielkie romby.
3.W garnku zagotuj osoloną wodę.Kluseczki wrzucaj na wrzątek.Gotuj je do wypłynięcia,po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij i starannie odcedź z nadmiaru wody.Nie trzymaj klusek we wrzątku ani chwili dłużej,bo zaczną się rozpadać.
4.Na patelni roztop masło,wsyp na rozgrzany tłuszcz bułkę tartą i lekko mieszając zrumień.Kluseczki przełóż na ogrzane talerze i od razu podawaj polane masłem i bułką tartą.

zachomikowany

  • 273 KB
  • 15 lip 19 9:24
Pieczone pierogi z kurkami


Składniki:


Ciasto:
30 dag,mąki
12 dag.margaryny
szczypta chili w proszku
1/2 łyżeczki soli
jajko


Farsz:
szklanka mrożonych kurek
2 cebule
olej
jajko
sól
pieprz


Przygotowanie
1.Ciasto:mąkę zagnieść z margaryną,jajkiem,chili,solą i niewielką ilością wody na gładkie ciasto.Rozwałkuj,szklanką wytnij krążki.
2.Farsz:kurki rozmroź,osącz.Cebule obierz,posiekaj.Olej rozgrzej w rondlu,zeszklij cebule.Dodaj kurki,duś 5 minut.Przypraw.
3.Farsz ułóż na krążkach ciasta,zlep.Pierogi ułóż na natłuszczonej blasze,posmaruj roztrzepanym jajkiem.Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


Opis:
Czas przygotowania 65 minut.
Ilość porcji 4.

zachomikowany

  • 100 KB
  • 15 lip 19 9:24
Lista składników:

Ciasto:
1 kg.mąki
2 jajka
1/3 kostki smalcu
Farsz:
duża cebula
70 dag.mięsa z rosołu ( wołowo-drobiowego)
70 dag.kiszonej kapusty
3 łyżki oleju
2/3 szklanki orzechów włoskich
Oraz:
10 dag.wędzonego boczku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

1.farsz:kapistę płuczemy i gotujemy 40 minut.Odciskamy.Mielimy z pokrojonym mięsem i orzechami.Cebulę obieramy i siekamy.Podsmażamy na oleju.Dodajemy kapustę z mięsem i smażymy 5 minut.Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Robimy ciasto:mąkę siekamy ze smalcem,a następnie rozcieramy palcami.Wbijamy jajka i wsypujemy łyżkę soli.Podlewając ciepłą wodą,wyrabiamy gładkie ciasto.Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.Nakładamy po porcji farszu i zlepiamy brzegi.Gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minut od wypłynięcia.
3.Boczek kroimy w małą kostkę i wytapiamy.Okraszamy pierogi.

zachomikowany

  • 16 KB
  • 15 lip 19 9:24
Lista składników:

Ciasto:
4 dag.drożdży
szklanka mleka
łyżeczka cukru
żółtko
2 szklanki mąki
jajko
sól
2 łyżki masła
FARSZ:
10 dag.suszonych grzybów
główka białej kapusty
cebula
łyżka masła
2 jajka
2 - 3 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

1.Ciasto:drożdże wymieszaj z letnim mlekiem i cukrem.Odstaw na 10 minut.Wsyp mąkę,wymieszaj,odstaw do wyrośnięcia.Dodaj żółtko i jajko,posyp szczyptą soli,wlej stopione masło.Wyrób,odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
2.Farsz:Grzyby zalej wodą,mocz przez całą nic.Ugotuj do miękkości.Odcedź,posiekaj.Kapustę oczyść,poszatkuj.Cebulę obierz,posiekaj.Masło stop na patelni,zeszklij cebulę.Dodaj kapustę,duś 10 minut.
3.Jajka na twardo posiekaj.Dodaj do kapusty razem z grzybami,wbij 1 jajko.Połącz,przypraw do smaku.Ciasto rozwałkuj,rozłóż farsz.Zwiń,zalep.Posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem.Piecz godzinę w temp.180 stopni.

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    3
  • obrazy
    29
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

32 plików
2,79 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności