Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

DANIA; KULINARIA; POTRAWY; PRZEPISY;
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 49,5 MB
  • 16 lip 20 13:14

z chomika My_word

  • 72 KB
  • 5 gru 19 9:28
Jaja te mają znacznie większą zawartość żółtka niż jaja kurze, oraz zdecydowanie lepszy smak.
Są zazwyczaj nieszkodliwe dla osób które są uczulone na białko z jaj kurzych oraz co
najważniejsze nie zawierają szkodliwego cholesterolu....
W kuchni można z nimi robić dokładnie to samo z jajkami kurzymi. Można z nich zrobić
jajecznicę, ugotować na miękko lub twardo, zrobić pastę lub sałatkę, podać z sosem do jajek.

z chomika barbarad

  • 39 KB
  • 30 kwi 14 11:09
Są smaczne, pożywne, niedrogie i mało kaloryczne-smacznego!!!

z chomika dzikikot

  • 49 KB
  • 30 kwi 14 11:05

z chomika Kibol

  • 38 KB
  • 30 kwi 14 11:04
obrazek

zachomikowany

  • 39 KB
  • 12 kwi 14 21:17
Są smaczne, pożywne, niedrogie i mało kaloryczne-smacznego!!!

z chomika dzikikot

  • 51 KB
  • 2 mar 14 11:25
Życzę smacznego pączka*))

z chomika NKJPII

  • 497 KB
  • 15 lut 14 13:03
  • 340 KB
  • 15 lut 14 13:02
  • 24 KB
  • 4 sty 14 11:40
obrazek

zachomikowany

  • 31 KB
  • 4 sty 14 11:34
Składniki:

Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szklankę bułki a mleka tyle żeby gęste
było)
łyżka cukru
szczypta soli
łyżka rodzynek(więcej dałam)
łyżka płatków migdałowych(też więcej)
2 jajka

Jak przyrządzić:

Po wymieszaniu ma być gęsta masa.Smażyć na maśle na średnim ogniu
Mnie smakuje bardzo tak na zimno jak i na gorąco :)

zachomikowany

  • 0 KB
  • 16 wrz 13 8:18

zachomikowany

  • 10 KB
  • 16 sie 13 20:11

z chomika armdcz5

  • 32 KB
  • 14 sie 13 6:22
Bardzo przydatny przelicznik miar kuchennych - prawdziwy niezbędnik

z chomika carlorf

  • 43 KB
  • 14 sie 13 6:22

z chomika danaprus

  • 22 KB
  • 14 sie 13 6:22

z chomika danaprus

  • 49 KB
  • 8 lip 13 23:14
SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA

Skórki pomarańczowe obgotować 10-15 minut, odcedzić i po wystygnięciu pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2-3 łyżki wody, wsypać skórkę i dodać cukier (cukier w zależności, ile jest skórki,na skórkę z 1 pomarańczy 0,5 szklanki cukru lub trochę więcej). Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie dość gęsty syrop. Przełożyć do słoika, może stać w lodówce. Doskonałe do mazurków, serników, makowców itp.

z chomika zosia225

  • 40 KB
  • 8 lip 13 23:14
PASTY

Pasta rybna:
25-30 dag sera twarogowego
1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona + 2 łyżki ketchupu
1-2 cebule drobno krojone
2-3 łyżki oleju
pieprz,sól
Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść, doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z majonezem:
6 ugotowanych jaj
1-2 cebule
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
pieprz, sól
Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej, cebule drobno pokrajać, posypać solą. Wymieszać doprawić do smaku.

Pasta z twarogu:
25 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka kopru (może być zamrożony)
sól,cukier
Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty, doprawić do smaku.

z chomika zosia225

  • 11 KB
  • 8 lip 13 23:12

zachomikowany

  • 108,3 MB
  • 9 cze 13 5:18
obrazek Interaktywna książka kucharska to program komputerowy, który wyczerpująco odpowiada na pytanie: Co i jak gotować? Zawiera zdjęcia wszystkich potraw oraz wyczerpujące informacje dotyczące ich przygotowania. Dzięki przyjaznemu interfejsowi przyjemnie się go stosuje. Ułatwia wzbogacać codzienne gotowanie!obrazek

z chomika Worang

  • 8,6 MB
  • 4 maj 13 13:53

z chomika aaarek70

  • 183 KB
  • 4 maj 13 13:39

zachomikowany

  • 78 KB
  • 24 kwi 13 22:09

z chomika wienczy

  • 24,3 MB
  • 24 kwi 13 22:01

z chomika CHOMIK_WAGABUNDA

  • 149 KB
  • 24 kwi 13 22:00

z chomika magda.wer

  • 21,3 MB
  • 24 kwi 13 21:58

z chomika tatraa

  • 64 KB
  • 24 kwi 13 21:51
Dziś zapraszam do wspólnego kręcenia makaronu. Każdy z nas zapewne choć raz w życiu widział jak babcia lub mama wałkuje duże płaty domowego makaronu do rosołu.

Produkt ten jest nieporównywalny do sklepowego. Warto zmęczyć troszkę nasze mięśnie, aby potem delektować się przepysznym makaronem, który nawet przy długim gotowaniu zawsze będzie al dente!

Widok mieszkania mojej babci pełnego porozwieszanych płacht makaronu do tej pory krąży mi w pamięci. Suszenie makaronu było jednym z bardziej bajkowych widoków. Dlaczego babcia suszyła płaty, a nie gotowy już makaron? Chodzi o to, że potem wysuszone płaty roluje i kroi. Nie kleją się one do siebie i łatwiej tą czynność wykonać bez nadmiaru mąki. Dziś są maszynki do makaronu, dzięki nim oszczędzamy wiele czasu i energii. Podam Wam zatem dwa patenty na prawdziwy domowy makaron.
Składniki

5 jaj kurzych lub 8 perliczych
0,5 kg mąki pszennej
szczypta soli

Przepis

Oryginalny domowy makaron nie zawiera ani krzty wody! Tylko wtedy uzyskamy wspaniały smak i intensywnie żółty kolor. Kolor zależy oczywiście również od żółtek – warto zainwestować w wiejskie, ekologiczne jajka. Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy robotem, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sól i całość wyrabiamy łyżką drewnianą. Jak ciasto zacznie się kleić wykładamy na stolnice i intensywnie wyrabiamy. Jeśli chcemy mieć więcej makaronu tanim kosztem to dolewamy wodę, ale to w ostateczności. W konsystencję lepiej manipulować jajkami lub mąką.
Wyrobioną kulkę ciasta kładziemy na blacie i przykrywamy metalową miską, która kilka sekund była podgrzewana na gazie. Dzięki ciepłu ciasto będzie bardziej elastyczne. Po 20 minutach zaczynamy wałkować ½ ciasta. Pozostała część przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła – czeka na swoją kolej. Wałkujemy na grubość ok. 1 mm. Dla użytkowników maszynki do makaronu będzie to chwila, fani wałka trochę się pomęczą. To samo czynimy z drugą częścią ciasta. Gotowe płaty powinny teraz przeschnąć, aby potem przy krojeniu nie kleiły się. Na ramieniu krzesła układamy bawełnianą ściereczkę, na którą wędruje płat ciasta. Swobodnie zwisając schnie przez 30 min.
Ostatnim etapem jest pokrojenie makaronu na dowolne kształty. W maszynce ustawiamy odpowiedni wymiar i voila. Tradycjonaliści powinno zwinąć przycięty do prostokąta płat makaronu w rulon i kroić w cienkie paski, w zależności jaki kształt chcemy uzyskać. Wysuszone ciasto nie powinno po zwinięciu się kleić. Gotowe paski makaronu układamy na bawełnianych ściereczkach i przesuszamy kilka godzin. Następnie wkładamy do papierowych torebek i przechowujemy do wykorzystania. Świeży makaron możemy od razu wykorzystać do jakiegoś dania, tworząc w ten sposób z włoskiego pasta fresca.

z chomika MADEBYME

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    40
  • obrazy
    12
  • pliki wideo
    7
  • pliki muzyczne
    0

61 plików
0,91 GB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności