Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
KĄCIK;
ZBIÓR PRZEPISÓW;
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 0,6 MB
  • 14 lut 20 17:43
  • 20 KB
  • 6 sie 19 20:03

zachomikowany

  • 140 KB
  • 2 kwi 19 16:04
• 3 szklanki mąki pełnoziarnistej ( u mnie pszenna)
• 2/3 szklanki mleka
• 400 g (duży kubek) jogurtu naturalnego
• łyżeczka sody ( u mnie pół na pół soda i proszek do pieczenia)
• łyżeczka soli
• łyżka brązowego ( trzcinowego) cukru
• garść ulubionych nasion ( u mnie słonecznik)
• ew. ulubione zioła

z chomika mloda889

  • 4 KB
  • 7 gru 18 10:49
TORT Z WĄTRÓBKI
SKŁADNIKI:
CIASTO:
1 jajko
500 g.wątróbki
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
FARSZ:
4 marchewki
4 pietruszki
250 g.jogurtu naturalnego
2 cebule
1 łyżka oleju
1 szklanka mleka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
1.Marchewki i pietruszki zetrzeć,cebule posiekać.Warzywa poddusić na 1 łyżce oleju,dodać 125 ml.wody.przełożyć do miski,dodać jogurt i przyprawić.Wątróbkę zmielić,dodać mąkę,jajko,mleko,olej i wyrobić ciasto.Smażyć jak naleśniki.Placki przekładać farszem.

zachomikowany

  • 195 KB
  • 31 lip 17 9:39
• Mąka pszenna pełnoziarnista [1 szklanka]
• Płatki owsiane [1/2 szklanki]
• Otręby owsiane [2 łyżki]
• Soda oczyszczona [1 łyżeczka]
• Jajko [1 sztuka]
• Miód [1,5 łyżki]
• Jogurt naturalny [1/2 szklanki]
• Banan [2 sztuki]

z chomika mloda889

  • 0,9 MB
  • 2 lut 17 11:05
O syropie klonowym krąży przekonanie, że można go dodać do każdej kanadyjskie potrawy. I rzeczywiście Kanadyjczycy często wykorzystają syrop klonowy nie tylko do naleśników.

Ciasto z syropem klonowym
Jest to rodzaj ciasta lanego. By je przygotować będziesz potrzebowała: mąkę, proszek do pieczenia, masło, brązowy cukier, żółtka, mleko, syrop klonowy i szczyptę soli. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że powinien nazywać się ciasto 2/3, ponieważ ilość większości składników tego ciasta to właśnie 2/3 szklanki; mleka, cukru, syropu klonowego, nawet mąki potrzeba tu 2 i 2/3 szklanki. Ale wracając do przepisu. Najpierw lekko ubij żółtka. Następnie zacznij ubijać masło z cukrem. Po chwili dodaj żółtka, i po trochu wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Przed końcem miksowania dodaj mleko i syrop klonowy. Gładką masę wlej do formy i piecz 45 do 50 minut w temperaturze 180oC.

Mus z syropu klonowego
To pyszny deser z czterech składników. Rozpuść żelatynę w trzech łyżkach wody i dodaj do podgrzanego syropu klonowego. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Kiedy to się stanie - syrop odstaw do ostudzenia. Ubij żółtka i połącz z syropem - wstaw masę do lodówki. Ubij białka i śmietanę kremówkę - wszystkie składniki połącz w jedną masę i przełóż do pucharków - wstaw deser do lodówki, żeby stężał.

Coś mięsnego - wings in maple sirup
Przygotuj marynatę: syrop klonowy, sos chili, ocet, musztardę i sos Worcestershire. Połącz wszystkie składniki - zanurz w marynacie skrzydełka lub udka z kurczaka i pozostaw w tej postaci na minimum 4 godziny. Po tym czasie skrzydełka lub udka grilluj w piekarniku.

Autor: Marzena Czarnowska

Kanadyjczycy - potrafią z syropu klonowego zrobic nawet fondue.

Składniki:

125 ml (1/2 szklanki) syropu klonowego
250 ml (szklanka) kremowej świeżej śmietanki
żółtko
płaska łyżka gładkiej mączki kukurydzianej
kawałki świeżych owoców do maczania

Opis przyrządzania:
Syrop klonowy wlewamy do garnuszka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, żeby syrop nie kipiał i gotujemy go 5 minut, aż ciut zgęstnieje i ściemnieje. Dolewamy śmietankę i mieszamy. Do kubeczka wlewamy 2-3 łyżki klonowej śmietanki, dodajemy żółtko i mączkę kukurydzianą i starannie mieszamy na gładką masę.
Wlewamy tę masę do rondla ze śmietanką z syropem i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie zupełnie gładki. Przelewamy sos do naczynia do fondue i stawiamy na podgrzewaczu. Jeśli natomiast nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego urządzenia, stawiamy rondelek na podgrzewaczu do dzbanka z herbatą i stawiamy na stole.
Rozmaite owoce - wspomniane wyżej truskawki są fantastyczne, mogą też być dorodne jeżyny, plasterki banana (wersja sycąca i zimowa), kawałki jabłek i gruszek, mango, papaja, fizalis itp - myjemy, osuszamy i kładziemy na talerzykach wokół naczynia z fondue. Owoce nabijamy na długie widelce, maczamy w klonowym sosie i zjadamy!

z chomika Viola_Valeriana222

  • 6 KB
  • 31 gru 16 19:00

z chomika grawaw57

  • 14 KB
  • 6 gru 15 9:05
  • 14 KB
  • 6 gru 15 9:03
  • 61 KB
  • 13 lis 15 8:36
Kluski z mięsem Eli

2.5 kg ziemniaków
sól
2 jajka
3 dkg margaryny
mąka ziemniaczana

Farsz:
1/2 kg mięsa gotowanego z zupy
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
pieprz

10 dkg smalcu
1 duża cebula
1 łyżka sosu sojowego
pieprz

Obrane,umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć do miski przez praskę.Ostudzone ziemniaki uklepać,podzielić na ćwiartki i jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć.W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną.Do miski dodać wyjęte ziemniaki,jajka,wiórki margaryny i wyrobić gładkie ciasto.Uformować 1 kluskę i ugotować na próbę w osolonym wrzątku.Gdyby kluska się rozgotowywała,do ciasta dodać trochę mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wyrobić.Mięso,cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do mielonego,przyprawę do kurczaka,pieprz i dokładnie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta kluskowego,spłaszczać na dłoni,na wierzch kłaśc łyżeczkę farszu mięsnego,dokładnie skleić ciasto i formować okrągłe kluski.W dużym,płaskim garnku zagotować wodę,dodać sól do smaku i wrzucić kluski.Ostrożnie zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.Cebulę pokroić w dużą kostkę.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,sos sojowy,pieprz i dusić aż cebula się lekko zrumieni.Wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy są już ugotowane.Gotowe kluski wyjąć łyżką cedzakową,rozłożyć na talerze i polać smalcem z cebulką.Smacznego!

z chomika anetusia78

  • 39 KB
  • 23 lis 14 10:11

z chomika piotr.lis80

  • 49 KB
  • 8 lut 14 15:28

z chomika grazynka1957

  • 228 KB
  • 7 lut 14 21:04

z chomika janek0010br

  • 46 KB
  • 7 lut 14 21:01

z chomika janek0010br

  • 22 KB
  • 7 lut 14 20:58

z chomika janek0010br

  • 11,6 MB
  • 22 paź 13 11:20
0,5 szkl siemia lnianego (zmielone)
ok. 0,5 szkl przegotowanej wody
posiekana średnia cebula
ogórek kiszony
odrobina soku z kiszonych ogórków
sól i pieprz do smaku.

z chomika zbyszekg4

  • 163 KB
  • 14 paź 13 19:41

z chomika emilkapoznan

  • 177 KB
  • 16 sie 13 5:51

z chomika StarszyPan

  • 40 KB
  • 16 sie 13 5:40
P-A-S-T-Y
Pasta rybna
25-30 dag sera twarogowego
1 puszka ryb w pomidorach lub makrela wędzona+ 2 łyżki ketchupu
1-2 cebule drobno krojone
2-3 łyżki oleju
pieprz,sól
Ser zemleć w maszynce, wszystko dobrze rozgnieść,doprawić do smaku.

Pasta jajeczna z majonezem
6 ugotowanych jaj
1-2 cebule
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki musztardy
pieprz, sól
Jaja zetrzeć na tarce jarzynowej,cebule drobno pokrajać,posypać solą.Wymieszać doprawić do smaku.

Pasta z twarogu
25 dag sera twarogowego
2 łyżki śmietany słodkiej
2 łyżki ketchupu
1 łyżka kopru(może być zamrożony)
sól,cukier
Ser zemleć w maszynce dodać wszystkie produkty,doprawić do smaku.

z chomika Brunetka6853

  • 31 KB
  • 16 sie 13 5:39
Składniki:

Namoczyć bułkę tartą w mleku(ja miałam szklankę bułki a mleka tyle żeby gęste
było)
łyżka cukru
szczypta soli
łyżka rodzynek(więcej dałam)
łyżka płatków migdałowych(też więcej)
2 jajka

Jak przyrządzić:

Po wymieszaniu ma być gęsta masa.Smażyć na maśle na średnim ogniu
Mnie smakuje bardzo tak na zimno jak i na gorąco :)

zachomikowany

  • 7,8 MB
  • 22 cze 13 8:46

z chomika aaarek70

  • 68,2 MB
  • 19 cze 13 6:10
obrazekobrazek
Anielska Kuchnia.odc.9

Makówki:
Siostra Aniela wspomina święta Bożego Narodzenia, przy okazji przyrządzając tradycyjną potrawę wigilijną - makówki.

z chomika borowiak65

  • 98,4 MB
  • 19 cze 13 6:10

z chomika aaarek70

  • 20 KB
  • 19 cze 13 5:57

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    21
  • obrazy
    10
  • pliki wideo
    5
  • pliki muzyczne
    0

36 plików
325,72 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności