Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
♦ Pierogi i Kluchy
 
p i e r o g i_
Piero gi
FARSZE_
KULEBIAK ; PIERÓG v_
Pierogi i pierożki ; v_
 
piero gi
Piero gi i piero żki
piero gi_
pierogi z kaszanką _
Pierogi z MIĘSEM_
PIEROGI ze świata; V_F
 
Pierogi, knedle, mpg; Ostoja_
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
PIERÓG; KULEBIAK;
==================
  • 1 KB
  • 20 gru 18 11:59

zachomikowany

  • 1 KB
  • 20 gru 18 11:58

zachomikowany

  • 21 KB
  • 20 gru 18 11:56

z chomika pmm3

  • 20 KB
  • 20 gru 18 11:55

z chomika mrufczak

  • 217 KB
  • 20 gru 18 11:54
Na ciasto:
• Mąka pszenna [300g]
• Masło/Margaryna [75g]
• Kwaśna śmietana [2 łyżki]
• Sól [szczypta]
• Jajko [1 sztuka]

Na farsz:
• Cebula [1-2 sztuki]
• Pieczarki [500g]
• Masło [1,5 łyżki]
• Bułka tarta [3 łyżki]
• Kwaśna śmietana [1 łyżka]
• Jajko [1 sztuka]
• Sól i pieprz [wg uznania]
• Słodka papryka [wg uznania]

z chomika mloda889

  • 25 KB
  • 20 gru 18 11:54

z chomika g-alf

  • 79,1 MB
  • 20 gru 18 11:53
KULEBIAK
Dziś propozycja nieco zapomniana, która w teraźniejszej kuchni zmieniła formę na bardzo „zminimalizowaną”.
Rzecz będzie o tradycyjnym kulebiaku, który przyjął postać pasztecików. Nasz kulebiak proponujemy przyrządzić z kapustą, rybą i jajkiem.
Zaczynamy od sprawienia ryby. Filety, np. sandacza skrapiamy cytryną, solimy, posypujemy odrobiną pieprzu i odstawiamy do lodówki.
Teraz czas na przygotowanie kapusty, którą przyrządza się podobnie jak farsz do pierogów. Sparzoną kapustę przesmażamy na sklarowanym maśle razem z suszonymi grzybami, wprzódy ugotowanymi.
Do całości dodajemy oczywiście cebulę, bez której nie otrzymamy tego znakomitego smaku. Po takich zabiegach farsz studzimy.
W tym czasie możemy usmażyć nasze filety rybne. Również polecamy zrobić to na sklarowanym maśle.
I oto nadszedł moment na przygotowanie ciasta. Należy przyszykować 1 kilogram mąki, kostkę masła, 30 gram octu, 2 jaja i sporą szczyptę soli. Całość zagniatamy i rozwałkowujemy.
Wycinamy dwa prostokąty, jeden nieco większy – będzie stanowił wierzch naszego kulebiaka. Na wysmarowanej masłem blaszce kładziemy jeden płat ciasta i układamy farsz. Najpierw kapustę, potem rybę.
Wierzch ozdabiamy ugotowanym jajkiem, pokrojonym w plastry – jak każe tradycja. Drugim kawałkiem okrywamy farsz. Brzegi dokładnie łączymy. Całość smarujemy rozmąconym jajkiem.
Tak przygotowany kulebiak wędruje do piekarnika na 45 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Aby nasze danie było naprawdę wykwintne, możemy wzbogacić je o sos grzybowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone, zblanszowane prawdziwki lekko podduszamy. Całość podlewamy esencjonalnym bulionem.
Można dodać również wody, w której moczyły się grzyby. Solimy, pieprzymy, dodajemy mielone ziele angielskie i gęstą śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy.
Teraz nie pozostało nam nic innego jak tylko pokroić nasz kulebiak w słuszne plastry, polać grzybowym sosem i rozkoszować się cudownym, iście świątecznym i wykwintnym smakiem!

z chomika marcozoltar

  • 88,9 MB
  • 20 gru 18 11:53

z chomika Ewa_Pd

  • 20 KB
  • 20 gru 18 11:52
Kulebiak drożdżowy
Składniki:
3 dag.drożdży
łyżeczka cukru
2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
2 jajka
tłuszcz do formy
1/2 kg.kapusty kiszonej
10 dag.pieczarek
cebula
8 łyżek oleju
1/4 szklanki bulionu
sól
pieprz
żółtko
Przygotowanie
1.Drożdże wymieszać z cukrem.Dodać do mąki razem z jajkami,podgrzanym mlekiem,5 łyżkami oleju i 1/2 łyżeczki soli.Wyrobić ciasto.Zostawić do wyrośnięcia.
2.Pieczarki oczyścić,pokroić.Podsmażyć na reszcie oleju razem z posiekaną cebulą i kapustą.Doprawić solą i pieprzem.Dusić około 20 minut,skrapiając bulionem.
3.Ciasto rozwałkować.Na środku ułożyć farsz.Boki zawinąć do środka.Włożyć do natłuszczonej blachy.Posmarować żółtkiem.Piec 45 minut w 180 stopniach.
Opis:
Bardzo dobrze smakuje z barszczykiem czerwonym.

zachomikowany

  • 25 KB
  • 20 gru 18 11:51
potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym (w tym rybnym) lub warzywnym

z chomika jabolek67

  • 20 KB
  • 20 gru 18 11:51

z chomika skrzydlata

  • 24 KB
  • 20 gru 18 11:44

z chomika Baragon

  • 25 KB
  • 20 gru 18 11:44

z chomika BasiaFa

  • 154 KB
  • 20 gru 18 11:43

z chomika boz

  • 23 KB
  • 20 gru 18 11:43
Pieróg razowy z szynką .

Składniki:
drożdże 1 łyżeczka
mąka pszenna razowa 1 szklanka
mąka pszenna biała 0,5 szklanki
jajko 2 sztuki
mleko 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
mały brokuł 1 sztuka
ser żółty 20 dag
szynki 20 dag

Sposób przygotowania:

1 . Ciasto : do miski wsyp 1/2 szklanki mąki razowej i białej . Dodaj pokruszone drożdże , zalej ciepłym mlekiem . Wymieszaj , odstaw do wyrośnięcia na 20 minut . Dodaj 1 jajko , pozostałą mąkę i sól . Wyrób . Ciasto podziel na 4 części . Każdą rozwałkuj .

3 . Farsz : brokuł podziel na różyczki , ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie . Wędliny i ser pokrój w kostkę . Na środku każdego placka ułóż brokuły , szynkę i ser .

Placki złóż na pół , lekko dociśnij brzegi . Nieregularne brzegi odetnuj , pierogi zlep .

Pierogi ułóż na natłuszczonej , posypanej mąką blasze . posmatuj pozostałym rozmąconym jajkiem . Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C .

zachomikowany

  • 25 KB
  • 21 wrz 18 8:58

z chomika BasiaFa

  • 26 KB
  • 21 wrz 18 8:57

z chomika Mme.I.Pereire

  • 25 KB
  • 21 wrz 18 8:56

z chomika jabolek67

  • 63 KB
  • 21 wrz 18 8:56

z chomika As-sadaka

  • 154 KB
  • 21 wrz 18 8:55

z chomika boz

  • 125 KB
  • 21 wrz 18 8:54
Pieróg petersburski

SKŁADNIKI

500 ml ,leka
5 jajek
1 kapusta
1 opakowanie suchych drożdży
50 ml esencji z herbaty
1/2 szklanki oleju
olej do smażenia
mąka
sól
pieprz

Przygotowanie

1 . Mleko , 2 jajka , cukier , 1/2 szklanki oleju , 2 łyżeczki soli i
drożdże wymieszać . Dodać tyle mąki , aby ciasto było dość luźne .
Chłodzić 30 minut .
2 . Pozostałe jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w kostkę .
3 . Kapustę oczyścić , poszatkować i przelać zimną wodą . Na patelni
rozgrzać olej i poddusić na nim kapustę z jajkami , doprawić . Ciasto
podzielić na 2 części , rozwałkować na 2 prostokąty . Jeden placek
ułożyć na blasze , wyłożyć farsz i przykryć drugim plackiem . Wierzch
posmarować esencją z herbaty . Piec około 40 minut w temperaturze 200
stopni C .

zachomikowany

  • 45 KB
  • 21 wrz 18 8:53
Pieróg Calzone


Składniki:
.
*-filet z kurczaka (2 średnie)
*-ser żółty (około 250 gram)
*-kukurydza (puszka)
*-cebula (jedna)
.
.
Ciasto:
.
*-mąka (1 szklanka)
*-cukier (1 łyżka)
*-oliwa (1 łyżka)
*-świeże drożdże (ok 4 gramy)
*-szczypta soli
.
.
Sos czosnkowy:
.
*-czosnek (według uznania)
*-jogurt naturalny (3 łyżki)
*-majonez (2 łyżki)
*-oregano
*-sól, pieprz, cukier do smaku
-->wszystkie składniki mieszamy, sos gotowy
.
.
.
Drobno pokrojonego kurczaka smażymy na patelni w przyprawie gyros.
Gdy kurczak jest już gotowy, odsączamy z tłuszczu i czekamy aż przestygnie.
My w tym czasie bierzemy się za robienie ciasta.
W garnuszku rozrobić drożdże z ciepłą wodą,
jedną łyżeczką cukru i odrobiną mleka (odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce).
Do miski wsypać szklankę mąki, szczyptę soli,
łyżkę oliwy i dodać wcześniej przygotowane drożdże.
Ciasto wyrabiamy podsypując mąką, aż stanie się puszyste i elastyczne
(ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce żeby trochę wyrosło).
Następnie formujemy jak na pizzę.
Na połowie rozkładamy przestygniętego kurczaka, kukurydzę,
cebulę i posypujemy startym serem.
zawijamy drugą połowę tworząc dużego pieroga.
Kładziemy na blasze i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 12-13 minut.

z chomika sara-o

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    22
  • obrazy
    4
  • pliki wideo
    2
  • pliki muzyczne
    0

28 plików
169,96 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności