Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
> CIASTKA; Różne słodkośc i; V_F
 
^ PĄCZKI; GOFRY; CHRUSTY; FAWORKI; v_Folder
 
BABKI, Biszkopt y, ciasta ucierane
 
BISZK OPT_
BABKI; Cytrynow a; Gotowana ; _Budynio wa & Pascha; Wielkano cna; v_
 
Biszkopt ; v_
 
BISZK OPT_
C_MURZYN EK; PIERNIK, PIERNICZ KI; v__
 
PIERN IKI; v_
Chrust czyli faworki
Ciasta - KASZA MANNA
CIASTA BEZ PIECZENI A ════════ ═══════
 
ptasi e mlecz ko
CIASTA CZEKOLAD OWE_
CIASTA POMARAŃC ZOWE; RÓŻOWE_
CIASTA WIELKANO CNE
 
Koszy czki
Mazur ki
CIASTECZ KA; Ciastka V_Folder
 
CIASTKA- ORZESZKI _
Ciasto - FRANCUSK IE I PÓŁFRANC USKIE; v_
Ciasto - HERBATNI KOWE
CIASTO DROŻDŻOW E; v_
 
CIASTO MARCHWIO WE; v_
 
CIAST O MARCH WIOWE _
DONATY; PĄCZKI; v_
 
oponk i
GOFRY
 
plack i, panke jki
Wa fl e
JABŁECZN IK; Szarlotk a; v__
 
Jabłe cznik i i Szarl otki
 
SZ AR LO TK A_
Szarl otki i ciast a z jabłe k
KEKS BAKALIOW Y Ciasta_
 
BAKAL IE
MAKOWIEC
ORZESZKI Pieczone ; v_
owsiane, jaglane, ryżowe, amarantu sowe
PLACKI; TARTA; _
Rurki z kremem
SERNIKI; v_F
 
TORTY - PRZEPISY ; v_
 
TORTY - PRZEP IS_
TORTY i różne_
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści

obrazek


  • 142 KB
  • 18 sty 19 13:00

z chomika JABLUSZKOMOJE

  • 1,7 MB
  • 18 sty 19 12:59
ciasto;
5 żółtek
0,5 kg mąki
0,5 kostki rozpuszczonej margaryny
szczypta soli


masa makowa;
2 łyżki miodu + 3 łyżki masła
szklanka cukru
bakalie (zmiel. orzechy, rodzynki)
+ ubita piana z białek
mak zagotować z wodą szklanką mleka 10 min
i odstawić na 12_h,
następnie zmielić, mak z cukrem przemielić.

z chomika kepolhcanyzratak

  • 17 KB
  • 18 sty 19 12:53
SOCZYSTY MAKOWIEC
Składniki

CIASTO:,
20 dkg mąki,
10 dkg masła lub margaryny,
10 dkg cukru,
2 żółtka,
1 łyżka śmietany,
Masa makowa:,
40 dkg maku, sparzyć aż będzie miękki i zmielić 2 razy przez maszynkę
40 dkg jabłek,
25 dkg cukru,
9 żółtek +(piana),
7 łżeczek grysiku (ugotować na mleku 1/2 l),
20 dkg masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olejek migdałowy,

Opis przygotowania

1. Ciasto:
Ciasto wyrobić i rozłożyć na blaszce.
2. Masa makowa:
Masło utrzeć z cukrem dodać żółtka, dodać mak, jabłka starte na drobnej tarce,dodać grysik, proszek i zapach.Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec dodać ubitą pianę z białek. Upiec. Polać ciasto polewą.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 18 sty 19 12:52
Makowiec

z chomika katinka83

  • 95 KB
  • 18 sty 19 12:50
KRUCHY PLACEK Z MAKIEM
Lista składników

* Ciasto:
* 250 g Kasia
* 400 g mąki
* 150 g cukru
* 2 jajka
* 1 jajko rozkłócone
* Masa makowa:
* 1 puszka masy makowej (900g)
* 2 jajka
* 140 g cukru pudru
* 2 łyżki kaszy manny

Jak zrobić?

Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko po nakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40 min.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 40 min.

z chomika lusi60d

  • 24 KB
  • 18 sty 19 12:50

zachomikowany

  • 21 KB
  • 18 sty 19 12:50
Makowiec

z chomika katinka83

  • 1 KB
  • 18 sty 19 12:50

z chomika megilein

  • 276 KB
  • 18 sty 19 12:50
smaczny_duet.JPG

z chomika wielosmakowa

  • 37 KB
  • 18 sty 19 12:50
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

z chomika Brunetka6853

  • 17 KB
  • 18 sty 19 12:50
MAKOWIEC

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
paczka margaryny
10 dkg drożdży
4 żółtka
łyżeczka soli
zapach waniliowy


MASA MAKOWA:
1 kg maku
4 białka
60 dkg cukru
12 dkg margaryny
zapach migdałowy
2-3 łyżki miodu
skórka pomarańczowa
10 dkg rodzynek

+ 1-2 białka dodatkowe


CIASTO DROŻDŻOWE:

Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ubijamy z cukrem.
Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą
i ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

MASA MAKOWA:
Mak należy sparzyć - najlepiej gotować
na bardzo małym ogniu przez 10 - 15 minut. Mak wylewamy na wyłożony gazą durszlak i zostawiamy do ostygnięcia. Zimy mak mielimy jeden raz, jeżeli mamy przy maszynce sitko do maku z małymi dziurkami, albo trzy razy, gdy nie mamy takiego sitka. Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Ubijamy pianę z białek i dodajemy do zmielonego maku. Margarynę rozpuszczamy i też dodajemy do maku, margaryna nie musi być zimna.
Dodajemy pozostałe składniki: cukier, miód, zapach migdałowy, skórkę pomarańczowa i namoczone rodzynki. Mieszamy, jeśli mak jest za mało słodki to dodajemy jeszcze cukru lub miodu

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego
Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli naszego makowca ( ja zawsze wcześniej przygotowuję blaszki)
Na rozwałkowane ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Mak smarujemy rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodził od ciasta. zwijamy naszego makowca I układamy we wcześniej wysmarowanej blaszce. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę podrosło ( ja kładę na kaloryfer zimą) , a w tym czasie włączamy już piekarnik na temp. 170-180 stopni. W tym czasie przygotowujemy następne makowce, do wyczerpania składników. Powinno w sumie wyjść 4-6 makowców.
Pieczemy około godziny.

z chomika white.and.black.flower

  • 24 KB
  • 18 sty 19 12:50

zachomikowany

  • 53 KB
  • 18 sty 19 12:50
CIASTO KRUCHE Z MAKIEM
Ciasto:
250 g Kasi
400 g mąki
150 g cukru
2 jajka
1 jajko rozkłócone
Masa makowa:
1 puszka masy makowej (900g)
2 jajka
140 g cukru pudru
2 łyżki kaszy mannej

Czas
pieczenia: ok. 40 min.
Do miski włóż mąkę, cukier, jajka i miękką Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem i przełóż na obsypany mąką stół. Szybko zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na grubość około 1/2 cm. Wytnij z ciasta prostokąt wielkości formy i włóż je do niej, lekko ponakłuwaj widelcem. Masę makową wyłóż z puszki do miski. Żółtka jajek oddziel od białek. Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Żółtka i kaszę dodaj do maku i wymieszaj mikserem. Masę makową wymieszaj delikatnie z pianą z białek. Masę przełóż na ciasto. Resztę ciasta powtórnie zagnieć, rozwałkuj i pokrój w plasterki. Plasterki połóż na masie makowej i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180st.C. przez około 40

z chomika white.and.black.flower

  • 37 KB
  • 18 sty 19 12:50
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
0,5 kg maku
1szkl cukru lub słoiczek miodu sztucznego
3 jajka
3/4 kostka masła lub margaryny
1 aromat migdałowy
1 łyżki kaszki mannej lub 2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku
bakalie
Wyk.
Mak skręcić na sucho sparzyć wodą dodać margarynę cukier lub miód aromat proszek i żółtka na koniec ubitą pianę z białek.Masę wylać na blachę i piec ok.30 min.,w tym czasie ubić biszkopt z 4 jaj i wlać na masę makową i jeszcze piec 20-25 min.Po wystudzeniu wyjąć placek tak by biszkopt był na dole.Zrobić krem jak na tort z 1 kostki margaryny dodając kakao sparzonego wodą i bakalie i czekoladę.Wyłożyć krem na wierzch placka,potrzec czekoladą.Może pracochłonne ale ja smakuje,życzę smacznego.
Krem
1 kostka margaryny-25dag
2 jajka
4 łyżki cukru
kopiasta łyżka kakao-sparzyc gotującą wodą
1 cukier waniliowy-16g

z chomika Brunetka6853

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    5
  • obrazy
    9
  • pliki wideo
    1
  • pliki muzyczne
    0

15 plików
47,15 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności