Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
> CIASTKA; Różne słodkośc i; V_F
 
^ PĄCZKI; GOFRY; CHRUSTY; FAWORKI; v_Folder
 
BABKA DROŻD ŻOWA; v_
DONAT Y; SEROW E; OPONK I_
fawor ki piecz one_
Fawor ki_
GOFRY
Karna wałow e róże_
PĄCZK I Piecz one_
Pączk i_
Pączu sie, chrus ty, racuc hy; v_
RACUC HY_
 
ra cu ch y
TŁUST Y CZWAR TEK; ZAPUS TY; v_Fol der
 
🐃 BARAN KI
BABKI, Biszkopt y, ciasta ucierane
 
BISZK OPT_
BABKI; Cytrynow a; Gotowana ; _Budynio wa & Pascha; Wielkano cna; v_
 
Biszkopt ; v_
 
BISZK OPT_
C_MURZYN EK; PIERNIK, PIERNICZ KI; v__
 
PIERN IKI; v_
Chrust czyli faworki
Ciasta - KASZA MANNA
CIASTA BEZ PIECZENI A ════════ ═══════
 
ptasi e mlecz ko
CIASTA CZEKOLAD OWE_
CIASTA POMARAŃC ZOWE; RÓŻOWE_
CIASTA WIELKANO CNE
 
Koszy czki
Mazur ki
CIASTECZ KA; Ciastka V_Folder
 
CIASTKA- ORZESZKI _
Ciasto - FRANCUSK IE I PÓŁFRANC USKIE; v_
Ciasto - HERBATNI KOWE
CIASTO DROŻDŻOW E; v_
 
CIASTO MARCHWIO WE; v_
 
CIAST O MARCH WIOWE _
DONATY; PĄCZKI; v_
 
oponk i
GOFRY
 
plack i, panke jki
Wa fl e
JABŁECZN IK; Szarlotk a; v__
 
Jabłe cznik i i Szarl otki
 
SZ AR LO TK A_
Szarl otki i ciast a z jabłe k
KEKS BAKALIOW Y Ciasta_
 
BAKAL IE
MAKOWIEC
ORZESZKI Pieczone ; v_
owsiane, jaglane, ryżowe, amarantu sowe
PLACKI; TARTA; _
Rurki z kremem
SERNIKI; v_F
 
TORTY - PRZEPISY ; v_
 
TORTY - PRZEP IS_
TORTY i różne_
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
> CHRUSTY; DONATY; FAWORKI; OPONKI; PĄCZKI; Róże KARNAWAŁOWE; RACUCHY;
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 222 KB
  • 22 lut 17 14:08

z chomika gobelin

  • 255,4 MB
  • 22 lut 17 14:07

z chomika plamka97

  • 27 KB
  • 22 lut 17 14:06

z chomika vipera1984

  • 348 KB
  • 22 lut 17 14:05

z chomika Almeusz

  • 15 KB
  • 22 lut 17 14:04

z chomika charrlliepl

  • 222 KB
  • 22 lut 17 14:04
paczki.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 113 KB
  • 22 lut 17 14:03
Wreszcie, po latach niepowodzeń, udało mi się upiec naprawdę dobre pączki. Mój sukces zawdzięczam temu przepisowi i zawartym w nim poradom : http://mojewypieki.blox.pl/2006/12/Paczki.html. Dziękuję dorotus76 :)

z chomika Ari_Arielka

  • 278 KB
  • 22 lut 17 14:02
W kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany jest także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu Wielkiego Postu, podczas którego katolicy powinni zachowywać wstrzemięźliwość. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.

W przeszłości tłusty, Combrowy Czwartek był dniem zabaw kobiecych. Przodowały w nich zwłaszcza przekupki krakowskie. Legenda głosi, że ostatni czwartek karnawału wziął swą nazwę od nazwiska żyjącego w XVII wieku krakowskiego wójta Combra, złego i surowego dla kobiet, prześladującego zwłaszcza przekupki, rozstawiające kramy i handlujące na krakowskim rynku. W rocznicę śmierci wójta (rzekomo w tłusty czwartek) krakowskie kramarki, a także służące, wyrobnice i inne kobiety niskiego stanu urządzały sobie wielką zabawę. Z czasem stała się ona dorocznym zwyczajem krakowskim. Kobiety wybierały spośród siebie marszałkową, dzieliły się na grupy zwane rotami, za składkowe pieniądze kupowały gorzałkę i umawiały muzykantów i – za krzywdę i poniewierkę, jakich niegdyś doznawały od wójta Combra – brały odwet na wszystkich przechodzących przez rynek mężczyznach, a zwłaszcza nieżonatych. Kazały ciągnąć im kloc drewna za to, że wywinęli się od małżeńskich obowiązków. Ściągały z nich futra i szuby, stroiły – na pośmiewisko – w słomiane wieńce, a nawet ciągły po rynku, zmuszając do tańca i nieprzystojnych podskoków najpoważniejszych nawet mieszczan krakowskich. Trwało to tak długo, aż napastowanie mężczyźni wykupili się brzęczącą monetą.

Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Obchodzenie tłustego czwartku w średniowieczu zostało opisane przez Janinę Porazińską w książce dla dzieci Kichuś majstra Lepigliny.

z chomika Viola_Valeriana222

  • 20 KB
  • 22 lut 17 14:01

z chomika perty08

  • 108,3 MB
  • 22 lut 17 13:59

z chomika plamka97

  • 186 KB
  • 22 lut 17 13:54

z chomika jabolek67

  • 23 KB
  • 22 lut 17 13:53

z chomika mirage80

  • 28 KB
  • 22 lut 17 13:53
PĄCZKI

1 kg mąki tortowej , 12 żółtek , 10 dkg. drożdży ,półtora szk.
mleka , 10 dkg cukru , 20 dkg tłuszczu [roztopić , ostudzić ], sól
szczypta , octu 1 łyżka .

zachomikowany

  • 274 KB
  • 5 lut 16 3:58
Składniki na około 20 - 25 sztuk:
600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
3 małe jajka
100 g masła, roztopionego
70 g cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki rumu
250 ml letniego mleka
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
olej, do smażenia
konfitura lub krem, do nadziewania

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już po usmażeniu).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe (ja smażę we frytkownicy). Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej.

Jeszcze ciepłe lukrować lub pudrować,na wierzchu posypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami według gustu

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody

Cukier puder utrzeć z wodą do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru.

zachomikowany

  • 1,6 MB
  • 5 lut 16 3:58

zachomikowany

  • 189 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika flisbok

  • 147 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika FILMY-PUMITKA

  • 282 KB
  • 5 lut 16 3:58

zachomikowany

  • 12 KB
  • 5 lut 16 3:58
obrazek

zachomikowany

  • 29 KB
  • 5 lut 16 3:58
obrazek

zachomikowany

  • 70 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika Goferek

  • 65 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika Goferek

  • 78 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika Goferek

  • 57 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika Goferek

  • 80 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika Goferek

  • 73 KB
  • 5 lut 16 3:58

z chomika StarszyPan

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    17
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    6
  • pliki muzyczne
    0

31 plików
686,74 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności