Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Karola2
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ela

widziany: 20.10.2023 19:28

  • pliki muzyczne
    10688
  • pliki wideo
    6414
  • obrazy
    9419
  • dokumenty
    72468

145819 plików
8210,29 GB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 8 KB
  • 27 lip 15 20:47
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru (niepełna)
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżko oleju


Masa: budyń śmietankowy - puszka ananasów - Kasia 1-1,5 kostki - 4 żółtka
Na wierzch: 4 białka - 1 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: 2 łyżki Kasi - 2 łyżki cukru - 2 łyżki kakao
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia
Masa: Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy.
Wszystko wyłożyć na biszkopt.
Wierzch: Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą


z chomika white.and.black.flower

  • 90 KB
  • 27 lip 15 20:47
Spód;
3 szklanki mąki
3/4 szkl. cukru
pół kostki margaryny
1/4 kostki smalcu
2-3 łyżki śmietany
3 łyżki kakao
1 jajko
3 zółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
wiórki kokosowe do posypania formy

Ciasto zagnieść .. forme posmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi.. nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180 st

owoce;
najlepiej sezonowe, wiśnie. czarne i białe porzeczki/ Owoce wypłukać i posypać cukrem, ok pół szkl, wymieszac.
3 budynie ( mogą być o smaku toffi lub mieszane toffi i smietankowe)
1 litr mleka
6 łyżek cukru

Ugotować budynie i gorące wyłożyć na podpieczone ciasto. Posypac owocami w cukrze. Piec ok 20 min.

beziki; = 3 białka , pół szkl cukru, 2 lyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na pianę, dodać cukier i dobrze ucić do rozpuszczenia.. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną/ Taką masę nakladać do szprycy i na upieczone ciasto ukladać równo lub wedle uznania beziki. Zapiec do zrumienienia...

z chomika Zeeb

  • 39 KB
  • 27 lip 15 20:47
CIASTO Z OWOCAMI

To ciasto robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Jest bardzo proste do przygotowania, nie trzeba na wadze odmierzać składników, wystarczy łyżka.

Składniki:

•6 łyżek mąki
•6 łyżek cukru
•3 jajka
•3/4 kostki margaryny lub masła
•2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•20dag świeżych owoców (śliwek, wiśni, agrestu)
•tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułkaa
•cukier puder
•płatki migdałowe

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy. Po ostudzeniu dodajemy do niej cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (tortownica o średnicy 20 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy migdałami; pieczemy w temp. 180st. ok. 30 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

z chomika white.and.black.flower

  • 88 KB
  • 12 cze 15 22:32
  • 78 KB
  • 8 cze 15 7:10
OWOCOWY RAJ
Lista składników

* Biszkopt:
* 6 jajek,
* niepełna szklanka cukru,
* 1,5 maki tortowej,
* 2 łyzeczki proszku do pieczenia,
* Kasia do posmarowania ,
* bułka tarta
* Bita smietana:
* 6 buteleczek smietany kremowki 30-proc.,
* 7 zel-fiksów,cukier waniliowy,
* oprocz tego:
* 4-5 łyzek dzemu z owoców lesnych
* lub czarnej porzeczki,poncz do nasaczania,
* owoce do dagracji

Jak zrobić?

Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę.Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy.Wlewamy do dużej tortownicy,pieczemy w temp.p.200 stopni.Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem.Śmietanę z cukrem i zel- fikasami miksujemy.Spod tortu smarujemy dżemem ,wykładamy część bitej śmietany,przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem.Wierzch i boki smarujemy bita śmietaną .Dekorujemy owocami.Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika : 200oC

Czas pieczenia: 30 minut
  • 64 KB
  • 8 cze 15 7:00
JABŁKOWE SZALEŃSTWO
Lista składników

* 5 jajek
* 3 łyżki mąki
* 2 łyżki kakao
* 3/4 szklanki cukru
* proszek do pieczenia
* Kasia
* czekolada mleczna
* cukier waniliowy
* paczka herbatników
* 5 dużych jabłek
* galaretka cytrynowa, galaretka wiśniowa

Jak zrobić?

Biszkopt:
4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru, następnie dodawać powoli 4 żółtka cały czas mieszając. Na końcu dodać 3 łyżki mąki, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia (wymieszane razem). Całość delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i piec ok 30 minut.
Masa czekoladowa:
Do garnka wsypać pół szklanki cukru, pół torebki cukru waniliowego, jedno jajko, czubatą łyżkę kakao i czekoladę. Wszystko miksować do uzyskania puszystej masy na delikatnym ogniu.
Kasia utrzeć dokładnie i dodawać do niej wystudzoną masę czekoladową.
Masa jabłkowa:
Jabłka utrzeć na tarce i dusić na małym ogniu. Gdy będą już miękkie dodać galaretkę cytrynową w proszku i dobrze wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć połowę masy czekoladowej, następnie przykryć wszystko jabłkami. Na masie jabłkowej poukładać herbatniki wysmarowane resztą masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na kilka minut.
Na końcu wszystko zalać galaretką wiśniową.
(na herbatniki można poukładać owoce z puszki według gustu)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 30 minut biszkopt
  • 87 KB
  • 4 cze 15 1:22
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH
Lista składników

* ciasto:
* 3 czubate szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 duży cukier waniliowy
* 6 jajek(dodajemy same żółtka)
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 250 gram
* Kasia
* nadzienie:
* 6 gruszek (dałam klapsy)
* 6 jabłek w miarę słodkich
* 3 marchewki
* 1 cukier waniliowy
* 1/4 szklanki wody
* dodatkowo:
* 2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku)
* białka które zostały od ciasta
* 1/4 szklanki cukru

Jak zrobić?

Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy)
podzielić na dwie części,jedną mniejszą.
Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem.
Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min.
Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić.
Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto.
Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę.
Piec w 180°C około 50-55 min.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: 55 min.
  • 313 KB
  • 2 cze 15 13:02
PORZECZKOWIEC

Ciasto:

• ¾ szkl. oleju
• ½ szkl. wody
• 1 szkl. cukru
• 3 łyżki kakao
Zagotować wszystko i wystudzić.

• 11/2 szkl. mąki
• 5 jaj
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• ½ szkl. cukru

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, zmiksować .Dodać ostudzoną masę kakaową. Wsypać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą.
Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na pół.

Masa serowa:
• 1 kostka masła
• ½ kg sera waniliowego ( np. wiaderko z Biedronki)
• 6 łyżek cukru pudru
Utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dołożyć ser ,wszystko dokładnie wymieszać.

Masa śmietanowa:

• ½ l śmietany 30%
• 1 łyżka cukru pudru
• 2 op. śmietan-fixu
Ubić śmietankę dodać cukier puder i śmietan-fixy

Dodatkowo:
2 dżemy z czarnej porzeczki
Starkowana gorzka czekolada
Poncz do nasączania blatów ciasta

WARSTWY:
1 warstwa – ciasto – nasączone ponczem
2 warstwa – dżem porzeczkowy
3 warstwa – masa serowa
4 warstwa – druga część ciasta
5 warstwa – dżem porzeczkowy
6 warstwa – bita śmietana

Wierzch ciasta posypać starkowaną gorzką czekoladą.

Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce
  • 11 KB
  • 2 cze 15 8:51
Jabłecznik najlepszy na świecie

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 30-40 minut

Składniki
• 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
• 500 g mąki
• 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
• 4 żółtka
• 200g cukru
• 1 łyżka śmietany
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżka bułki tartej

Etapy przygotowania

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz.
Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść.
Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem.
Podawać z bitą śmietaną.
  • 12 KB
  • 1 cze 15 23:01
obrazek

zachomikowany

  • 63 KB
  • 1 cze 15 22:56
Składniki:

450 g mąki pszennej
250 g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Ponadto:

1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox), dałam mniej
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
750 ml mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

z chomika grawaw57

  • 65 KB
  • 1 cze 15 22:56
Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki na biszkopt (zmienione proporcje tego biszkoptu):

2 jajka
1/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus jabłkowy:

1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)
1/4 szklanki wody
cukier - do smaku
20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody

abłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, zarówno woda z żelatyną, jak i masa jabłkowa). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w biszkopt.

Składniki na masę z bitej śmietany:

500 ml śmietany kremówki (w UK najlepiej - whipping cream)
15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
2 łyżki cukru pudru

Bitą śmietanę ubić, powinna byc wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.

* zamiast żelatyny do masy jabłkowej można dodać 1 galaretkę cytrynową (dodajemy do jabłek sypką galaretkę i mieszamy), smak bedzie wyraźniejszy;

** biszkopt można wcześniej nasączyć, by nie był suchy

*** szarlotka podobno świetne smakuje polana czekoladą (można z niej zrobić na szarlotce esy - floresy, będzie wyglądać zjawiskowo ;)

z chomika grawaw57

  • 16 KB
  • 1 cze 15 22:56
Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto:

1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła

Składniki na nadzienie rabarbarowo - truskawkowe:

1 i 1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
szczypta soli
6 żółtek
1 szklanka słodkiej śmietanki (dałam kremówkę)
4 szklanki rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)
1 szklanka truskawek, pokrojonych w plasterki

Składniki na piankę:

6 białek
1/2 szklanki cukru

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę 33 x 23 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.

Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 - 15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.

z chomika grawaw57

  • 57 KB
  • 1 cze 15 9:37
  • 34 KB
  • 1 cze 15 9:36
  • 33 KB
  • 1 cze 15 9:34
  • 34 KB
  • 1 cze 15 9:33
  • 19 KB
  • 1 cze 15 8:58
  • 49 KB
  • 2 maj 15 21:41
Składniki
CIASTO:
400 g mąki
250 g Kasia
200 g cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
POZA TYM:
1 budyń waniliowy
400 ml mleka
200 g Kasia
50 g cukru
wiórki kokosu



Jak zrobić?
CIASTO:
Ucieramy Kasia z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko ucieramy lub miksujemy mikserem.
Połowę ciasta wylewamy do blachy wyłożonej pergaminem. Do środka dodajemy truskawki (tak, żeby były niewidoczne, całe albo połówki- zależy jak są duże) lekko wciskając je w ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
KREM:
Z 400 ml mleka gotujemy budyń. Studzimy.
Kasia ucieramy z cukrem dodając stopniowo ostudzony budyń.
Ostudzone ciasto smarujemy kremem, a na to sypiemy kokos.
Wstawiamy do lodówki.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40 minut

zachomikowany

  • 21 KB
  • 2 maj 15 21:41
Składniki:

1 kg śliwek węgierek
cukier puder
cukier waniliowy
Na ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 pełnych łyżek cukru
otarta skórka z cytryny
łyżka proszku do pieczenia
tłuszcz
byłka do formy

Jak przyrządzić:

Śliwki starannie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki
Z białek ubić sztywną pianę, dodając stopniowo po trochu cukier
Do piany dodać od razu wszystkie żółtka, następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny.
Ciasto rozłożyć równą cieniutką warstwą na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce do pieczenia
Na cieście ułożyć rządkami połowki śliwek, wstawić do nagrzanego( 180 st) piekarnika.
Piec około 25 min.Lekko zrumienione ciasto wyjąć z piekarnika i odrazu mocno posypać cukrem pudrem z wanilią

zachomikowany

  • 30 KB
  • 2 maj 15 21:41
Biszkopt z 4 jaj
0,5 litra soku z agrestu
0,5 litra wody
3 budynie śmietankowe-40g
4 łyżeczki żelatyny-zalac małą ilością wody
15 dag cukru
Ugotowac z wszystkiego budyń,do gorącego dodac namoczoną żelatynę.Zimny budyń utrzec z 1 kostką margaryny i dodac 3 żółtka.Masę wyłożyc na biszkopt,na masę ułożyc agrest i zalac 2 galaretkami agrestowymi.

z chomika Brunetka6853

  • 1 KB
  • 2 maj 15 21:41

zachomikowany

  • 35 KB
  • 2 maj 15 21:41

z chomika controversy

  • 0,8 MB
  • 2 maj 15 21:41
obrazek

z chomika wielosmakowa

  • 0,8 MB
  • 2 maj 15 21:41
obrazek

z chomika wielosmakowa

« poprzednia stronanastępna strona »
Dodaj plikDodaj plik
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    38
  • obrazy
    17
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

55 plików
6,96 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności