Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Karola2
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ela

widziany: 20.10.2023 19:28

  • pliki muzyczne
    10688
  • pliki wideo
    6414
  • obrazy
    9419
  • dokumenty
    72468

145819 plików
8210,29 GB

Ukryj opis
obrazek
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 24 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki
375 g mąki
250 g masła lub margaryny
180 g cukru
50 g posypki czekoladowej
1 opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki stołowe mleka
tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy
szczypta soli
750 g kiwi
500 g bitej śmietany
50 g cukru
1/8 l białego wina
1 opakowanie waniliowego gotowego puddingu
4-6 łyżek stołowych likieru jajecznego
2 łyżki stołowe posypki czekoladowej
laska wanilii
Etapy przygotowania:
1 Tłuszcz, cukier i sól wymieszać na krem. Dodawać stopniowo jajka. Wymieszać mąkę i proszek do pieczenia, razem z mlekiem wymieszać na jednolitą masę. Dodać posypkę czekoladową. Rozłożyć na krawędzi natłuszczonej i posypanej mąką (22x32 cm) blachy do pieczenia. Gładko rozprowadzić ciasto. Spód piec w temp. 200 stopni przez około 25 minut. Następnie pozostawić do ostygnięcia.
2 Obrać kiwi i pokroić na plasterki. Pudding wymieszać na gładko z 4 łyżkami stołowymi wina. W jednym garnku zagotować razem porcje kiwi, pozostałe wino, 1/8 l wina, 50 g cukru i laskę wanilii, gotować około 3 minuty. Dodać wymieszany pudding i ponownie zagotować, mieszając. Pudding pozostawić do ostygnięcia i rozłożyć na czekoladowym spodzie. Całkowicie go ochłodzić.
3 Usunąć krawędź pieczeniową. Ubić sztywno śmietanę. Na koniec dodać likier jajeczny, ciągle mieszając. Rozprowadzić powstały ze śmietany likier na cieście kiwi. Ciasto pokroić na około 16 kromek. Przyozdobić plasterkami kiwi i posypką czekoladową.

z chomika tomaszowianka

  • 26 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki
1 cytryna300 g mleka300 g tartych orzechów laskowych200 g cukru1 szczypta soli2 opakowania cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu 1 jajko1 żółtko300 g masła340 g konfitury malinowej1 żółtko1 łyżka mlekaEtapy przygotowania
1Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać do pozostałych składników na ciasto, zagnieść. Przykryć, odstawić na przynajmniej 1 godzinę do lodówki. 2/3 ciasta przełożyć do tortownicy (26cm Ø), utworzyć wysokie na 2 cm brzegi. Na cieście rozsmarować konfiturę.


Składniki etapu: 1 cytryna, 300 g mleka, 300 g tartych orzechów laskowych, 200 g cukru, 1 szczypta soli, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu , 1 jajko, 1 żółtko, 300 g masła, 340 g konfitury malinowej
2Resztę ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyciąć ok. 1 cm paski. Ułożyć na konfiturze tworząc kratkę. Roztrzepać żółtko z mlekiem, posmarować ciasto.
Piec ok. 45 w piekarniku rozgrzanym do 175 ° (piekarnik gazowy: pozycja 3). Ostudzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną.
Składniki etapu: 1 żółtko, 1 łyżka mleka

z chomika tomaszowianka

  • 21 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki
200 g masła200 g cukruszczypta soli1 opakowanie cukru waniliowego3 jajka200 g mąki75 g orzechów włoskich30 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia6 płatków białej żelatyny3 żółtka100 g cukru5 cl rumu300 g waniliowego jogurtu400 g śmietany do ubijaniaDo obłożenia500 g kwaskowatych jabłek (np. elstar)100 ml czerwonego wina200 ml soku jabłkowego50 g cukru75 g rodzynek w rumie1 opakowanie czerwonej polewy tortowejEtapy przygotowania
1Wymieszać masło, cukier, sól i cukier waniliowy. Stopniowo dodawać jajka. Mąkę, orzechy i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki etapu: 200 g masła, 200 g cukru, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 200 g mąki, 75 g orzechów włoskich, 30 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2Piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (piekarnik gazowy: pozycja 3).
Ostudzić na kratce.

3W międzyczasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Do metalowej miski wrzucić żółtka, cukier i rum, ubić na puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Zdjąć i dodać jogurt. Żelatynę odsączyć, rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodać do masy jogurtowej. Odstawić na ok. 10 minut do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy masa zacznie tężeć, ponownie ją wymieszać i dodać śmietanę. Odciąć brzegi ciasta, placek zamknąć w kwadratowym pierścieniu do pieczenia.

Składniki etapu: 6 płatków białej żelatyny, 3 żółtka, 100 g cukru, 5 cl rumu, 300 g waniliowego jogurtu, 400 g śmietany do ubijania
4Posmarować kremem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki. Jabłka dusić ok. 5 minut z winem, sokiem jabłkowym i cukrem.
Wyjąć z wywaru i odsączyć. Jabłka i rodzynki ułożyć na kremie. Wywar z wina zagotować. Polewę w proszku wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody i wywarem. Ostudzić i polać jabłka. Schłodzić. Ostrożnie usunąć pierścień, ciasto pokroić na porcje.
Składniki etapu: 500 g kwaskowatych jabłek (np. elstar), 100 ml czerwonego wina, 200 ml soku jabłkowego, 50 g cukru, 75 g rodzynek w rumie, 1 opakowanie czerwonej polewy tortowej

z chomika tomaszowianka

  • 24 KB
  • 10 mar 16 19:58

z chomika tomaszowianka

  • 10 KB
  • 10 mar 16 19:58
Rewelacyjny biszkopt do tortów

Przygotowanie: 15 minut

Pieczenie: 30 minut


Składniki


• 3/4 szklanki maki tortowej

• 3/4 szklanki maki ziemniaczanej

• 3/4 szklanki cukru pudru

• 6 jajek

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• szczypta soli


Etapy przygotowania


1. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier puder cały czas ucierając przy pomocy miksera. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mikser ustawić na wolne obroty, stopniowo dodawać mąkę, miksując do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę wylać do średniej tortownicy nasmarowanej uprzednio masłem i wysypanej tartą bułką.

2. Piekarnik rozgrzać początkowo do 160 stopni C, piec około 15 minut do momentu, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększyć temperaturę do około 180- 200 stopni C i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu, pozostawić przez kilka minut w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjąć z formy, ułożyć na drewnianej desce, wystudzić i użyć do przygotowania tortu. Smacznego!!!

z chomika jolin

  • 8 KB
  • 10 mar 16 19:58
Sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

Na początku robimy kruche ciasto, do którego potrzebujemy: trzech szklanek mąki, trzech łyżeczek proszku (wiodących firm) , jedno masło roślinne, 5 żółtek (bez skorupek, trzeba

uważać) na sam koniec coś dla osłody trzy łyżeczki cukru. Do dzieła. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy lub misie i siekamy je starannie nożem. Gdy składniki się połączą

delikatnie zagniatamy ciasto. Nie należy tego robić mikserem. Troszkę się przyłożymy a ciasto będzie doskonale kruche i o to chodzi. Gdy ciasto jest zwięzłe robimy z niego wałek, z

którego odcinamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Ta mała część będzie potrzebna na kruszonkę. Resztę rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Teraz czas na masę serową, do której musimy się naprawdę przyłożyć. Potrzebujemy kilograma sera półtłusty (ja używam serek w kubku Mój smak, delikatny i kremowy), pół szklanki
cukru pudru, pół paczki masła roślinnego, jedno żółtko oraz budyń waniliowy. Do garnka wsypujemy cukier puder, masło roślinne oraz żółtko – całość starannie miksujemy, aż masa

będzie puszysta. Na koniec dodajemy ser i budyń. Składniki ostrożnie miksujemy, nie za długo.
Między czasie otwieramy brzoskwinie i kroimy je na małe kawałki. A sok wypijamy , bo zdrowy.
Przyszedł czas na najgorsze – piana. Zwróć uwagę czy w wybitych białkach nie ma żółtka. Jeśli jest usuńmy je łyżeczką. Gdy pierwszy raz piekłam sernik z brzoskwiniami zostawiłam
troszkę żółtka i co, klapa piana nie wyszła. Do wykonania piany potrzebujemy: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Mama doradziła mi aby dosypać szczyptę soli, wówczas wszystko ładnie się ubije – miała rację. Składniki dokładnie miksujemy okło 5- 10 minut aż piana będzie na tyle zwięzła, że po odwróćeniu garnuszka nie wypadnie.
Nadszedł czas na kruszonkę, wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tartce o grubych oczkach.
Prawie kończymy – na blachę z ciastem kruchym wykładamy masę serową, którą pokrywamy pokroionym brzoskiwniami. Na wierzch sypiemy startą kruszonkę.

z chomika tomaszowianka

  • 24 KB
  • 10 mar 16 19:58
Przepis na ciasto kruche do sernika z brzoskwiniami:
•3 szklanki mąki
•3 łyżeczki proszku do pieczenia
•masło roślinne
•5 żółtek
•3 łyżki cukru

Przepis na masę serową do sernika z brzoskwiniami:
• kilogram sera półtłustego lub kubek sera Mój ulubiony (ja używam tego ostatniego , ciasto jest bardziej delikatne)
•1/2 szklanki cukru pudru
•1/2 masła roślinnego
•żółtko
•budyń waniliowy
Na pianę do sernika z brzoskwiniami potrzebujemy:
•5 białek
•3/4 szklanki cukru pudru
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
oraz puszka brzoskwiń.

z chomika tomaszowianka

  • 23 KB
  • 10 mar 16 19:58
Sernik PUSZYSTY
Czyli niebo w gębie
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 1 godzina
Składniki
CIASTO KRUCHE:
• 1 i ½ szklanki mąki tortowej lub krupczatki
• 10 dag masła lub margaryny
• 1 łyżka smalcu (ja daje śmietane 2-3 łyżki)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3-4 żółtka
• cukier waniliowy, szczypta soli
MASA SEROWA:
• 1 kg sera mielonego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• ½ szklanki oliwy
• 2 szklanki mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 1 esencja waniliowa
• 10 dag. wiórek kokosowych
Etapy przygotowania
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schładzać przez pół godziny w lodówce.
2. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem i aromatem na puszystą masę. Połączyć ze zmielonym serem. Do masy dodać: oliwę, mleko, budyń śmietankowy i wszystko utrzeć na gładką masę.
3. Następnie wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i wykleić nim największą tortownicę ( 26 – 28 cm). Następnie wlewamy do tego masę serową i pieczemy przez 50 min w temp. 160-170 st. C.
4. W międzyczasie ubijamy z pozostałych 5 białek razem z ½ szklanki cukru na sztywno pianę. Wyjmujemy ciasto, wykładamy na gorące ciasto ubitą pianę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 min do tej samej temperatury. Palce lizać!

z chomika tomaszowianka

  • 23 KB
  • 10 mar 16 19:58
SKŁADNIKI: 3/4 szklanki pokruszonych herbatników maślanych,
*tłuszcz do wysmarowania formy,
* 1/2 kg serka wiejskiego,
* 1/4 szklanki mąki,
* 1/2 kg serka kremowego,
*1/2 szklanki cukru,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* białka z 2 dużych jaj, 1 całe duże jajko,
* 1/2 szklanki truskawek,
* 1 łyżeczka wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać piekarnik do temp. 225C. Na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy wsypać herbatniki i ubić mocno, by powstał zwarty spód. Zmiksować serek wiejski. W misce wymieszać mąkę, serek kremowy i cukier.
Zmiksować na niskich obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Dodać serek wiejski i wanilię, zmiksować. Nadal miksując, stopniowo dodawać jajka. Gotową masę wlać do przygotowanej formy. Truskawki zmiksować z wodą, do uzyskania sosu. Truskawki wylać na sernik, następnie końcem noża rozprowadzić truskawki, robiąc esy - floresy na powierzchni sernika.
Piec 15 minut w temperaturze 225C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec dalsze 45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, oddzielić nożem brzeg ciasta od formy. Wystudzić sernik w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 8 godzin.

z chomika tomaszowianka

  • 29 KB
  • 10 mar 16 19:58
SERNIK z żurawiną

Składniki :
•1000 g białego sera do serników ( mielonego )
•6 jajek
•1 szklanka cukru ( z tą ilością sernik wychodzi dość słodki )
•125 g masła w temperaturze pokojowej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•2 łyżki budyniu waniliowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
•1 cukier waniliowy
•50 g suszonej żurawiny

Jajka rozdzielić - osobno białka , osobno żółtka . Białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem - tak jak na bezę .
Żółtka utrzeć z masłem , dodać ser , proszek do pieczenia , proszek budyniowy i cukier waniliowy - zmiksować . Dodać żurawinę - wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać z masą serową .
Przełożyć do tortownicy nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą .
Piec w temperaturze 180 C przez 1 godzinę .

z chomika tomaszowianka

  • 14 KB
  • 10 mar 16 19:58
Serniczek jest chłodny, orzeźwiający, przepyszny, idealny deser na gorące dni. Zdania jednak były podzielone, bo ... męska część rodziny woli pieczone serniki.
W przepisie dokonałam kilku zmian (wypisałam je w nawiasach). Receptura jest bowiem na tortownicę o średnicy 20 cm, a moja ma 23cm, więc dałam troszkę więcej niektórych składników. Zapraszam.
Składniki na spód:
*140 g ciastek maślanych (u mnie 225g ciastek Digestive)
*60 g masła (u mnie 100g)
Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm (u mnie 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
*700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (u mnie 1 kg twarogu wiaderkowego śmietankowego President)
*1 łyżka soku z cytryny
*pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (dałam 200ml śmietany kremówki 36%)
*200 g drobnego cukru (u mnie 230g)
*2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody (dałam czubate 2 i pół łyżki żelatyny)
*250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką (u mnie 250g porzeczek i mniej cukru, bo 2 czubate łyżki cukru pudru)

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ja dałam od razu po dokładnym wymieszaniu), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.
Czarną porzeczkę zmiksować blenderem.

Masę serową podzielić na 2 części; do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
obrazek

z chomika tomaszowianka

  • 18 KB
  • 10 mar 16 19:58
Sernik tradycyjny:)Konkretniej wigilijny:)
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Kaloryczność: 420 kcal/porcja
Trudność: łatwy

Składniki (na 10 porcji)
• 75 dag twarogu
• 25 dag masła
• 25 dag cukru
• 4 jajka
• 10 dag kaszy manny
• opakowanie budyniu waniliowego
• aromat rumowy
• skórka strata z 1/2 cytryny
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• tłuszcz i mąka do formy

Etapy przygotowania
1. Twaróg zemleć.Jajka rozbić,oddzielić białka od żółtek.Masło utrzeć na gładką masę z cukrem,żółtkami,aromatem rumowym i skórką z cytryny.Kaszę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz budyniem,dodać do masy maślanej,dokładnie wymieszać.Nie przerywając ucierania,dodawać po trochu zmielony twaróg.
2. Z białek oraz szczypty soli ubić sztywną pianę,a potem delikatnie połączyć z masą serową.
3. Masę przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką dużej tortownicy.Piec ok.godz.w temp.175 stopni. Wyłożyć na kratkę kuchenną,ostudzić .

z chomika tomaszowianka

  • 20 KB
  • 10 mar 16 19:58
SKŁADNIKI:
Spód:
* 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich,
*2 łyżki cukru,
*3 łyżki roztopionego masła.
Masa serowa:
* 800 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego,
* 4 jajka,
*1 szklanka kwaśnej śmietany,
*2 łyżki granulek kawy instan (capuccino)
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 3/4 szklanki cukru,
*1/4 szklanki gorącej wody,
*3 łyżki mąki pszennej.

SPOSÓB WYKONANIA: Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w 22 - 23 cm tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową. Piec przez 10 minut w temperaturze 165 C.
Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę.
Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do mikstury serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów.
Piekarnik nagrzać do 230oC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze godzinę czasu.
Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku.
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami bitej śmietany..SMACZNEGO!

z chomika tomaszowianka

  • 15 KB
  • 10 mar 16 19:58
Sernik z rodzynkami

Najprostszy sernik z rodzynkami. Mało przy nim pracy, a efekt końcowy zachwyca smakiem. Polecam..
Składniki na spód:
*50 g masła
*50 g bułki tartej (dałam pokruszone ciastka Digestive, ok. 180g)
*1 łyżka cukru (pominęłam)

Wymieszać łyżką lub mikserem.
Masę przelożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Ja pokruszyłam ciastka, które wymieszałam z roztopionym masłem tak by miały konsystencję mokrego piasku.

Składniki na masę:
*700 g sera kremowego (użyłam wiaderkowy do wypieków)
*200 g cukru pudru
*2 jajka
*250 ml śmietany kremówki
*40 g mąki
*100 g rodzynek
Zmiksować ser z cukrem, następnie dodać jajka, śmietanę i mąkę. Dodać rodzynki i wymieszać masę łyżką. Wlać na spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i poczekać aż sernik ostygnie.
Smacznego!
obrazek>

z chomika tomaszowianka

  • 17 KB
  • 10 mar 16 19:58
Sernik Malibu

Chciałam zrobić sernik kokosowy ale taki, żeby nie zawierał wiórek. Wpadłam zatem na pomysł, żeby dodać Malibu, które zrobiłam jakiś czas temu. I był to kokosowy strzał w dziesiątkę. Sernik jest tylko delikatnie kokosowy, nie przytłacza swoim aromatem i nie zapycha. Bardzo polecam:)

Składniki:
• 190 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
• 60 g roztopionego masła
• 70 dag twarożku kremowego
• 3/4 szklanki cukru
• 4 jajka
• 1/2 szklanki Malibu
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotować spód. Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową wszystkie składniki dokładnie zmiksować (nie oddzielać białek od żółtek). Wylać na przygotowany spód.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170ºC

z chomika tomaszowianka

  • 62 KB
  • 10 mar 16 19:58
SERNIK z wiórkami kokosowymi

Przygotowanie: 45 minut
Pieczenie: 40+20 minut

Składniki:
• 1/2 kostki margaryny • 1 szkl. mąki
• 1 jajko
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 szkl. cukru
• 1200g sera białego (zmielić 2x)
• 1/4 szkl. oleju
• 2 całe jajka
• 4 żółtka (białka także będą potrzebne)
• 1/2 l mleka
• 2 budynie waniliowe
1 paczka wiórków kokosowych i 1/2 szkl. cukru

Etapy przygotowania
1. Z 1/2 kostki margaryny, mąki, 1 jajka i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Wyłożyć spód blaszki.
2. Masa serowa: 3/4 szkl. cukru, zmielony biały ser, 1/4 szkl.oleju,2 jajka, 4 żółtka, budynie rozrobić w chłodnym mleku i dodać do sera. Dobrze wyrobioną (można robotem) masę przełożyć na blaszkę wyłożoną ciastem. Pieć 40 minut w tem 170 st.C (piecyk elektryczny)
3. Z 4 białek ubić sztywną pianę, dodać 1/2 szkl. cukru cały czas ubijać, dodać 1 paczkę wiórków kokosowych i wymieszać. Taką masę przełożyć na ciasto, które już piekło się 40 minut.
Piec jeszcze 20 mniut w tej samej temperaturze

z chomika tomaszowianka

  • 20 KB
  • 10 mar 16 19:58
SERNIK Z BOROWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki na spód (tortownica o średnicy 24 cm):
*200 g ciastek pełnoziarnistych (użyłam kokosowych)
*100 g miękkiego masła

Składniki na masę serową :
*1 śmietana kwaśna (200g)
*5 jajek
*1 kg sera twarogowego śmietankowego (użyłam wiaderkowego)
*3/4 szklanki cukru
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*ok. 250 -300 g jagód lub borówek
Wykonanie:
Masło utrzeć z pokruszonymi ciastkami i wyłożyć masą dno tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową, a więc: ser, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i śmietanę, zmiksować. Na końcu dodać jagody/borówki, zmiksować. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 C i piec ok 60 minut. Wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami.
Smacznego
obrazek

z chomika tomaszowianka

  • 62 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki:
•500 g pieczarek
•3 cebule ( ok. 200 g )
•3 ugotowane na twardo jajka
•4 ogórki konserwowe ( ok. 200g)
•natka pietruszki
•3 - 4 łyżki majonezu
•2 - 3 łyżeczki musztardy
• sól, cukier do smaku



Wykonanie:

Pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy, odcedzamy i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku. Przygotowujemy ją na kilka godzin przed podaniem.


Read more: http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/10/SALATKA-PIECZARKOWA.html#ixzz1rHNyjGxb

z chomika tomaszowianka

  • 270 KB
  • 10 mar 16 19:58
SERNIK 'Łzy Wałęsy"Sernik "Łzy Wałęsy"

Przygotowanie: 1,5 h
Pieczenie: 1 h
Trudność: średnio trudny

Składniki
3 szkl. mąki
• 3 żółtka
• 1 szkl. cukru
• 1 kostka "Kasi"
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa:

• 3 kostki twarogu (póltłusty)

• 1 szkl. cukru

• 3 całe jaja

• 1 budyń waniliowy

• 0,5 szkl. oleju

• 1 cytryna- sok

• 0,5 l. mleka



Etapy przygotowania


1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wykleić całą blachę(boki też)

2. Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, budyń(sam proszek), sok z cytryny, zmielony twaróg, a na końcu wlać mleko. (Masa powinna mieć rzadką konsystencję, w żadnym wyadku nie zagęszczać) Masę wylać na surowe ciasto i piec 45 minut.

3. 3 białka ubić, dodać około 3/4 szklanki cukru i wlać na placek po 45 minutach pieczenia. Następnie piec jeszcze przez 15- 20 minut. Smacznego !! Po kilkunastu godzinach na serniku pojawią się słynne łezki :)

z chomika tomaszowianka

  • 24 KB
  • 10 mar 16 19:58
Tiramisu z truskawkami
Truskawkowe tiramisu

Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Pieczenie: 15 minut
Składniki na 6 porcji

Na biszkopt:
• tłuszcz do wysmarowania blachy
• 3 jajka
• 100 g cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 45 g mąki
• 45 g mąki ziemniaczanej
• 200 ml espresso (schłodzone)
• 4 cl likieru kawowego
Nadzienie:
• 250 g truskawek
• 4 żółtka
• 4 łyżki cukru
• 500 g sera mascarpone
• starta skórka cytrynowa z jednej cytryny
• 2 łyżki kakao do posypania
• ewentualnie truskawki i mięta do ozdoby
Etapy przygotowania
1. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem (forma ok. 20x20 cm).

2. Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywno z 3 łyżkami zimnej wody. Cukier i cukier waniliowy wymieszać. Dodać żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać do masy jajecznej, ostrożnie mieszając. Masę biszkoptową równomiernie rozsmarować w blaszce do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (elektryczna kuchenka - 200°C, kuchenka gazowa – pozycja 3) przez 15-20 minut.

3. Biszkopt wyjąć z blachy i pozostawic do ostygnięcia. Wymieszać espresso z likierem. Umyć, osuszyć truskawki i drobno pokroić. Żółtka ubić z 4 łyżkami cukru na biało-kremowa masę. Stopniowo dodawać ser mascarpone i skórkę cytrynową. Biszkopt przekroić wszerz na 2 części. Jedną połowę włożyc do formy (20x20 cm), a drugą skropić mieszanką espresso.

4. Na jednej połowie rozprowadzić ser mascarpone. Ułożyć truskawki. Przykryć drugim spodem. Skropić ponownie espresso. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu. Posypać kakao i pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Można również przyozdobić truskawkami i listkami mięty.

z chomika tomaszowianka

  • 11 KB
  • 10 mar 16 19:58

z chomika PATRIA

  • 1,7 MB
  • 10 mar 16 19:58

z chomika piorunkowa

  • 420 KB
  • 10 mar 16 19:58

z chomika mareka62

  • 80 KB
  • 10 mar 16 19:58
jablecznik_arletki_3.jpg

z chomika wielosmakowa

  • 58 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
kostka Kasia
2 żółtka
1 jajo
0,5 opakowania proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
śmietany ile zabierze.

Masa serowa:
0,5 kg sera
0,5 kostki Kasia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 jajo
cukier waniliowy
Masa z jabłek:
1 kg jabłek
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
Jak zrobić?
Zarobić ciasto i upiec 3 placki. Każdy 15-20 minut.
Zmielony ser wkładamy do garnka, dodajemy jajo, Kasia, cukier. Do gotującej się masy wlewamy rozcieńczoną w małej ilości mleka mąkę, gotujemy około 3 minuty.
Jabłka utrzeć na grubej tarce, zagotować wodę z cukrem i dodać jabłka.
Całość mieszamy, aż jabłka będą szkliste.
Gorący ser wlewamy na pierwszy placek, jabłka dajemy na drugi, a przykrywamy trzecim. Placek posypać cukrem pudrem.

zachomikowany

  • 83 KB
  • 10 mar 16 19:58
Składniki
250 g Kasia
320 g mąki
220g cukru
6 żółtek
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 duże jabłka
PIANA:
6 białek
220 g cukru
200 g wiórków kokosowych
Jak zrobić?
Kasia, mąkę, cukier, jajka i proszek do pieczenia utrzyj mikserem i wyrób ciasto.
Połowę ciasta wyłóż na blaszkę (20x25cm), a do drugiej połowy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na białe ciasto.
Na ciasto zetrzyj 4 duże jabłka.
Następnie ubij pianę z 6 białek z 220 g cukru. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i wyłóż na ciasto.
Piecz 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Temperatura piekarnika: 180°C
Czas pieczenia: 40-45 minut

zachomikowany

  • 22 KB
  • 10 mar 16 19:58
Kokosowa Szarlotka
Składniki;
margaryna, pół kostki
jajka, 6 szt.
cukier, 1,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 op.
Mąka pszenna, 0,5 szkl.
mąka ziemniaczana, 0,5 szkl.
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
wiórki kokosowe, 2 małe opakowania
jabłka renety, 4-5 szt.
Opis przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na cienkie jednakowe talarki ok 4mm( muszą być kwaśne jabłka), Margaryne utrzeć drewniana pałką z żółtkami, cukrem waniliowym i z połową szklanki cukru. Dodać mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek. Ciasto nalezy ucierać pałką ponieważ jest konsystencji kremu, mikser może się spalić.
Utarte ciasto wyłożyć na blachę łyżką i poukładać na nim jabłka. Białka ubić, dodać szklankę cukru i wióki, następnie wylać na jabłka. Piec ok. 45 min.

z chomika white.and.black.flower

  • 404 KB
  • 10 mar 16 19:58
obrazek

zachomikowany

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    25
  • obrazy
    38
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

63 plików
7,16 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności