Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
Karola2
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta Ela

widziany: 20.10.2023 19:28

  • pliki muzyczne
    10688
  • pliki wideo
    6414
  • obrazy
    9419
  • dokumenty
    72468

145819 plików
8210,29 GB

Ukryj opis
  • 52 KB
  • 7 cze 15 22:57
Składniki:
młoda kaczka (około 2 1/2 kg)
5 szklanek brunatnego sosu
10 płaskich łyżek grubej soli

Kaczkę rozmrozić w lodówce. Usunąć tłuszcz. Odciąć skrzydełka i szyjkę. Wypłukać, osuszyć czystą ściereczką. Natrzeć solą (10 łyżek) z wierzchu i od wewnątrz, pozostawić na noc w lodówce. Dokładnie wypłukać. Duży garnek napełniony 5-6 litrami wody doprowadzić do wrzenia, włożyć ptaka, gotować aż pokażą się szumowiny. Wyjąć, starannie spłukać kaczkę zimną wodą. 5 szklanek sosu wlać do małej brytfanny, zagotować, włożyć kaczkę, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 1/2 - 1 ľ godz. Obracając 2 - 3 razy. Wyjąć, przestudzić, pokrajać w małe kawałki, podgrzać w sosie. Podawać na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub na zimno z kilkoma łyżkami sosu na przekąskę.

z chomika Zeeb

  • 59 KB
  • 7 cze 15 22:57
Składniki:
1 kg udek kurczaka
1 średnia cebula
6 szklanek oleju
2 łyżki oleju
2 lekko roztrzepane białka
mąka ziemniaczana
1 roztarty ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)

Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czystej wódki, winiaku lub brandy
1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
2 łyżeczki cukru

Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l
2 łyżki keczupu
2 łyżeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
2 łyżki cukru

Usunąć kostki z mięsa wypłukać, osuszyć. Widelcem nakłuć w kilku miejscach z jednej i drugiej strony, podzielić udka na dwa kawałki. Mięso wymieszać ze składnikami marynaty, wstawić do lodówki na kilka godzin, obracając dwukrotnie. Osączyć, marynatę i odstawić. Składniki sosu przyprawowego wymieszać, dodać marynatę, zamieszać, odstawić. Obraną cebulę przeciąć wzdłuż na pół, pokrajać w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzielić na pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wlać do garnka, rozgrzać na dużym ogniu około 5 min. Tymczasem mięso zanurzyć w białkach, obtoczyć w mące, ułożyć jedną warstwą na talerzu. Sprawdzić temperaturę oleju. Kłaść po kawałku kurczaka w gorący olej, smażyć na jasnozłoty kolor, łyżką cedzakową wybrać usmażone kawałki, przełożyć na cedzak do osączenia, wyłączyć gaz. Metalowym sitkiem zebrać zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać na dużym ogniu, sprawdzić temperaturę włożyć przesmażone udka, smażyć na ciemnozłoty kolor, przełożyć na cedzak, trzymać w cieple. Cebulę wsypać na gorący olej, lekko mieszając smażyć, aż będzie szklista. Olej z cebulą przelać do metalowego sitka opartego na garnku. Rondel podgrzać na dużym ogniu, wlać 2 łyżki oleju, włożyć czosnek, mieszając smażyć 10 sek. Zamieszać sos przyprawowy, wlać do czosnku, gotować aż zgęstnieje nie przerywając mieszania. Zmniejszyć płomień, wlać łyżkę oleju sezamowego, zamieszać wyłączyć gaz. Udka ułożyć w jedną warstwę na głębokim półmisku, przybrać smażoną cebulą, polać sosem. Podawać natychmiast.

z chomika Zeeb

  • 57 KB
  • 7 cze 15 22:57
Składniki:
1 kg udek kurczaka
2 łyżki wody 2
2 szklanki oleju
ľ szklanki orzeszków ziemnych lub kukurydzy z puszki
4 suszone strączki papryki chilli lub 1-1 1/2 łyżeczki przyprawy chilli
2 roztarte ząbki czosnku
2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka czystej wódki
4 małe cebule pokrajane w grube piórka
2 łyżeczki oleju sezamowego (dowolnie)

Przyprawy:
1 białko
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 roztarty ząbek czosnku (dowolnie)

Sos przyprawowy:
1 łyżka winnego lub owocowego octu (5%)
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego

Orzeszki wrzucić na wrzącą wodź, gotować 30 sek, starannie osączyę. Usunąę z udek skórź i kości. Miźso pokrajaę w kostkź o wymiarach 1 1/2 x 2 cm. Miźso wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić na 30 min. Przyprawy połączyć, dodać do mięsa, wymieszać ręką, odstawić na 2 godz., można wstawić do lodówki na noc. Składniki sosu przyprawowego zamieszać, odstawić. Olej wlać do rondla, rozgrzać na dużym ogniu, wsypać orzeszki lub osączoną, osuszoną kukurydzę, smażyć orzeszki przez 30 sek, kukurydzę 15 sek, wybrać metalowym sitkiem, dokładnie osączyć. Olej mocno rozgrzać, wyłączyć gaz, dodać kawałki kurczaka, mieszając trzymać w oleju 30 sek, przelać olej z kurczakiem do cedzaka opartego na garnku, osączyć. Dwie łyżki oleju wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu, dodać przełamane papryczki chilli, zamieszać, dodać czosnek i imbir oraz cebulę, zamieszać, włożyć kurczaka, wlać wódkę, mieszając smażyć 20 sek. Kawałki mięsa przesunąć na bok patelni, wlać zamieszany sos przyprawowy na środek, mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Dokładnie wymieszać z kurczakiem, pokropić olejem sezamowym, posypać orzeszkami lub kukurydzą. Podawać natychmiast.

z chomika Zeeb

  • 61 KB
  • 7 cze 15 22:57
Składniki:
Kuchnia chińska
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 1/2 szklanki sosu brunatnego
10 małych pieczarek

Skrzydełka podzielić na 2 części. Oczyszczone pieczarki pokrajać na grube plasterki. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać skrzydełka i grzyby, zagotować na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić 1/2 godz. utrzymując mały ogień. Mieszać kilkakrotnie.

Proporcje:
dla 2-4 osób. Podawać na gorąco z sosem i ryżem jako danie główne lub jako przekąskę na zimno bez sosu (dusię bez pieczarek)

z chomika Zeeb

  • 117 KB
  • 7 cze 15 22:57
Ladny kurczak ok 1,5 kg

przyprawy na marynatę
1 łyzeczka soli..
pieprz
oliwa ok 1/3 szkl
sok 1 z cytryny
papryka słodka mielona
2 łyzeczki miodu
trochę przyprawy do kurczaka kamis

wymieszać skladniki i natrzec kurczaka z kazdej strony
resztą oblać go w naczyniu i zostawić na kilka godzin

piec ok 1.5 godz w temp 160-175°C
polewać kilkakrotnie

z chomika Zeeb

  • 481 KB
  • 4 maj 15 21:07
Bryłki vindaloo z kurczaka
Chrupiące nóżki
Kurczak w glazurze morelowej z pikantnym nadzieniem
Kurczak w liściach winorośli
Kurczak z serem ricotta, rukolą i czerwoną pieczoną papryką
Kurczak zapiekany w parmezanie
Lasagne z kurczakiem
Pieczone sznycle z kurczaka
Marynowane nóżki kurczaka po azjatycku
Skrzydełka satay na przyjęcie
Klops z morelami i mango
Kurczak nadziewany ziołami
Kurczak pieczony w ziołach z gruszkami
Kurczak pieczony z bazylią i czerwoną cebulą
Kurczak Tandoori
Drobiowe paszteciki z Bliskiego Wschodu
Foccaccia z kurczakiem i marynowanymi warzywami
Łatwe paluszki z kurczakiem
Rolada z kurczakiem i suszonymi śliwkami
Roladki z kurczakiem curry
Trójkąciki z kurczaka z migdałami
Zawijane pieczywo lavash
Brochettes z kurczaka a la Całun
Kurczak z grilla po malajsku
Kurczak z grilla w marynacie cytrusowej
Kurczak z grilla w sezamie z ryżem imbirowym
Szaszłyki z kurczaka z kaszką kuskus
Gotowany kurczak po hawajsku
Kurczak duszony w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Kurczak z patelni po włosku
Minestrone z kurczakiem
Polędwiczki na ostro
Roladki z kurczaka po indonezyjsku
Sałatka z marynowanym kurczakiem
Skrzydełka z kurczaka po marokańsku

z chomika doniaak

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    1
  • obrazy
    5
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

6 plików
0,81 MB




Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności