Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Jabłecznik mroczkowy.pdf

Karola2 / Kulinaria / Ciasta / Owocowe / Jabłecznik mroczkowy.pdf
Download: Jabłecznik mroczkowy.pdf

34 KB

0.0 / 5 (0 głosów)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Owocowe - CIASTO Z ANANASEM.jpg
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru (niepełna) 1 sz ...
Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżko oleju

Masa: budyń śmietankowy - puszka ananasów - Kasia 1-1,5 kostki - 4 żółtka Na wierzch: 4 białka - 1 szklanka cukru - 20 dag wiórek kokosowych - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 2 łyżki Kasi - 2 łyżki cukru - 2 łyżki kakao Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić na sztywno, dodać żółtka i olej, dobrze wymieszać, dodać mąkę i proszek do pieczenia Masa: Ugotować budyń śmietankowy(porcja na 0,5l) na 1 szklance soku z ananasów z 2 łyżkami cukru i 4 żółtkami. Zimny budyń utrzeć z Kasia .Do kremu dodać pokrojone ananasy. Wszystko wyłożyć na biszkopt. Wierzch: Białka ubić z 1 szklanką cukru ,potem dodać kokos i proszek.Wyłożyć na blaszkę i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu wyłożyć na krem.Na wierzch dać polewą

Owocowe - Ciasto z owocami i budyniem.jpg
Spód; 3 szklanki mąki 3/4 szkl. cukru pół kostki marg ...
Spód; 3 szklanki mąki 3/4 szkl. cukru pół kostki margaryny 1/4 kostki smalcu 2-3 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 1 jajko 3 zółtka łyżeczka proszku do pieczenia wiórki kokosowe do posypania formy Ciasto zagnieść .. forme posmarować tłuszczem i posypać wiórkami kokosowymi.. nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok 20 min 180 st owoce; najlepiej sezonowe, wiśnie. czarne i białe porzeczki/ Owoce wypłukać i posypać cukrem, ok pół szkl, wymieszac. 3 budynie ( mogą być o smaku toffi lub mieszane toffi i smietankowe) 1 litr mleka 6 łyżek cukru Ugotować budynie i gorące wyłożyć na podpieczone ciasto. Posypac owocami w cukrze. Piec ok 20 min. beziki; = 3 białka , pół szkl cukru, 2 lyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na pianę, dodać cukier i dobrze ucić do rozpuszczenia.. na koniec dodać mąkę ziemniaczaną/ Taką masę nakladać do szprycy i na upieczone ciasto ukladać równo lub wedle uznania beziki. Zapiec do zrumienienia...
Owocowe - CIASTO Z OWOCAMI.jpg
CIASTO Z OWOCAMI To ciasto robi się ekspresowo i równ ...
CIASTO Z OWOCAMI To ciasto robi się ekspresowo i równie szybko zjada. Jest bardzo proste do przygotowania, nie trzeba na wadze odmierzać składników, wystarczy łyżka. Składniki: •6 łyżek mąki •6 łyżek cukru •3 jajka •3/4 kostki margaryny lub masła •2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia •20dag świeżych owoców (śliwek, wiśni, agrestu) •tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułkaa •cukier puder •płatki migdałowe Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Po ostudzeniu dodajemy do niej cukier, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (tortownica o średnicy 20 cm), na wierzchu układamy owoce, posypujemy migdałami; pieczemy w temp. 180st. ok. 30 min. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Owocowe - OWOCOWY RAJ.jpg
OWOCOWY RAJ Lista składników ...
OWOCOWY RAJ Lista składników * Biszkopt: * 6 jajek, * niepełna szklanka cukru, * 1,5 maki tortowej, * 2 łyzeczki proszku do pieczenia, * Kasia do posmarowania , * bułka tarta * Bita smietana: * 6 buteleczek smietany kremowki 30-proc., * 7 zel-fiksów,cukier waniliowy, * oprocz tego: * 4-5 łyzek dzemu z owoców lesnych * lub czarnej porzeczki,poncz do nasaczania, * owoce do dagracji Jak zrobić? Jajka z cukrem ubijamy 10- 15 minut na puszysta masę.Dodajemy przesiana make z proszkiem i delikatnie mieszamy.Wlewamy do dużej tortownicy,pieczemy w temp.p.200 stopni.Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.spód i środkowy krążek nasączamy naparem z herbaty lub alkoholem.Śmietanę z cukrem i zel- fikasami miksujemy.Spod tortu smarujemy dżemem ,wykładamy część bitej śmietany,przykrywamy drugim krążkiem .Nakładamy warstwę bitej śmietany i przykrywamy kolejnym krążkiem.Wierzch i boki smarujemy bita śmietaną .Dekorujemy owocami.Wstawiamy do lodówki. Temperatura piekarnika : 200oC Czas pieczenia: 30 minut
Owocowe - JABŁKOWE SZALEŃSTWO.jpg
JABŁKOWE SZALEŃSTWO Lista składnikó ...
JABŁKOWE SZALEŃSTWO Lista składników * 5 jajek * 3 łyżki mąki * 2 łyżki kakao * 3/4 szklanki cukru * proszek do pieczenia * Kasia * czekolada mleczna * cukier waniliowy * paczka herbatników * 5 dużych jabłek * galaretka cytrynowa, galaretka wiśniowa Jak zrobić? Biszkopt: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 3 łyżki cukru, następnie dodawać powoli 4 żółtka cały czas mieszając. Na końcu dodać 3 łyżki mąki, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia (wymieszane razem). Całość delikatnie wymieszać wylać do tortownicy i piec ok 30 minut. Masa czekoladowa: Do garnka wsypać pół szklanki cukru, pół torebki cukru waniliowego, jedno jajko, czubatą łyżkę kakao i czekoladę. Wszystko miksować do uzyskania puszystej masy na delikatnym ogniu. Kasia utrzeć dokładnie i dodawać do niej wystudzoną masę czekoladową. Masa jabłkowa: Jabłka utrzeć na tarce i dusić na małym ogniu. Gdy będą już miękkie dodać galaretkę cytrynową w proszku i dobrze wymieszać. Na biszkopt wyłożyć połowę masy czekoladowej, następnie przykryć wszystko jabłkami. Na masie jabłkowej poukładać herbatniki wysmarowane resztą masy czekoladowej. Wstawić do lodówki na kilka minut. Na końcu wszystko zalać galaretką wiśniową. (na herbatniki można poukładać owoce z puszki według gustu) Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 30 minut biszkopt
Owocowe - SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIE W USTACH.jpg
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH ...
SZARLOTKA ROZPŁYWAJĄCA SIĘ W USTACH Lista składników * ciasto: * 3 czubate szklanki mąki * 1/2 szklanki cukru * 1 duży cukier waniliowy * 6 jajek(dodajemy same żółtka) * 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia * 250 gram * Kasia * nadzienie: * 6 gruszek (dałam klapsy) * 6 jabłek w miarę słodkich * 3 marchewki * 1 cukier waniliowy * 1/4 szklanki wody * dodatkowo: * 2 kisiele jabłkowe(żadne inne,bo ciasto straci na smaku) * białka które zostały od ciasta * 1/4 szklanki cukru Jak zrobić? Z podanych składników zagnieść ciasto(,białka zostawiamy do bezy) podzielić na dwie części,jedną mniejszą. Mniejszą zamrozić,blaszkę o wymiarach 28x24 cm ,wysmarować lekko tłuszczem,wylepić blaszkę ciastem,nakłuć widelcem. Jabłka i gruszki cienko obrać,wyciąć gniazda nasienne,pokroić na kawałki,wrzucić do garnka,podlać wodą,dusić 15 min. Po tym czasie dodać startą marchewkę na drobnych oczkach,dusić aż wszystko będzie się rozpadać,dodać cukier waniliowy,wystudzić. Zimne nadzienie wyłożyć na ciasto,pianę ubić na sztywną bezę z odrobiną soli(białka mają być zimne przed ubiciem) pod koniec dodać cukier ,chwilę ubijać ,na końcu dodać kisiele jabłkowe,wyłożyć bezę na ciasto. Pozostałe ciasto wyjąć z zamrażarki,zetrzeć na tarce posypać na bezę. Piec w 180°C około 50-55 min. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego:) Temperatura piekarnika : 180oC Czas pieczenia: 55 min.
Owocowe - PORZECZKOWIEC.jpg
PORZECZKOWIEC Ciasto: • ¾ szkl. oleju • ½ szkl. w ...
PORZECZKOWIEC Ciasto: • ¾ szkl. oleju • ½ szkl. wody • 1 szkl. cukru • 3 łyżki kakao Zagotować wszystko i wystudzić. • 11/2 szkl. mąki • 5 jaj • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • ½ szkl. cukru Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, zmiksować .Dodać ostudzoną masę kakaową. Wsypać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na pół. Masa serowa: • 1 kostka masła • ½ kg sera waniliowego ( np. wiaderko z Biedronki) • 6 łyżek cukru pudru Utrzeć masło dodając stopniowo cukier puder, dołożyć ser ,wszystko dokładnie wymieszać. Masa śmietanowa: • ½ l śmietany 30% • 1 łyżka cukru pudru • 2 op. śmietan-fixu Ubić śmietankę dodać cukier puder i śmietan-fixy Dodatkowo: 2 dżemy z czarnej porzeczki Starkowana gorzka czekolada Poncz do nasączania blatów ciasta WARSTWY: 1 warstwa – ciasto – nasączone ponczem 2 warstwa – dżem porzeczkowy 3 warstwa – masa serowa 4 warstwa – druga część ciasta 5 warstwa – dżem porzeczkowy 6 warstwa – bita śmietana Wierzch ciasta posypać starkowaną gorzką czekoladą. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce
Owocowe - Jabłecznik najlepszy na świecie.jpg
Jabłecznik najlepszy na świecie Przygotowanie: 20 mi ...
Jabłecznik najlepszy na świecie Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30-40 minut Składniki • 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek) • 500 g mąki • 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu • 4 żółtka • 200g cukru • 1 łyżka śmietany • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka bułki tartej Etapy przygotowania 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A następnie przesmażyć w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu). 2. W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować. 3. Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności