Download: p11753_big(1).jpg
SOK Z BRZOZY
Od wieków sok z brzozy jest symbolem słowiańskości, ma wysmukłą sylwetkę, charakterystyczną białą korę i emanuje niezwykłą życiodajną energią. Brzoza, skromne drzewo, z którego już nasi praojcowie od połowy marca do połowy kwietnia pozyskiwali sok o szczególnie bogatych walorach. Sok z brzozy to w stu procentach naturalny produkt, źródło bezcennych i dobrze przyswajalnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów. Te ostatnie - w postaci naturalnych cukrów jak glukoza i fruktoza, soli mineralnych, związków potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi oraz witamin z grupy C i B - są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu zwłaszcza w trudnych okresach przejściowych; wiosenno letnim i jesienno zimowym.
Podążając śladem naszych pradziadów wartość soku z brzozy docenimy pijąc go, aby poprawić zdolność filtracyjną nerek, oczyścić naszą krew i tkanki, usunąć z naszego organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Regularne picie soku zapewni nam większą odporność i wzmocni nasz organizm. Jego siła pomoże nam w utrzymać dobrą kondycję, zrzucić parę zbędnych kilogramów oraz poprawić pracę niektórych ważnych narządów jak; nerki, wątroba czy tarczyca.
Pić sok z brzozy może i powinien każdy w dowolnych ilościach i czasie. W sklepach dostępny jest w mieszankach z sokiem różanym pomaga wtedy w stanach gorączkowych, grypie, przeziębieniach i infekcjach. Sprawdzony jest też jego zbawienny wpływ w stanach nerwowości, niepokoju, bezsenności i przemęczeniu. Możemy spróbować go również w połączeniu z sokiem z aronii i wtedy stymuluje prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie. Aronia jako komponent soku, który jest silnym antyoksydantem wpływa pozytywnie na zmniejszenie ubocznego działania leków przeciwnowotworowych i łagodzi skutki radioterapii.
Zadziwiająco wiele osób tradycyjnie, starymi domowymi metodami, pozyskuje sok z brzozy również i dziś, lecz wielu nigdy go nie próbowało. Jaki jest sok z brzozy? – Jest jak natura, pachnie i smakuje jak ona. I jaki jeszcze?– jak drewniany ceber naszych pradziadów, z którego strumieniem leje się krystalicznie czysta życiodajna ciecz.