Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

bez-czarny-zdrowie-uroda(2).jpg

rafal_dabrowski5 / Ziola / czarny bez / bez-czarny-zdrowie-uroda(2).jpg
czarny  bez - bez-czarny-zdrowie-uroda2.jpg
Download: bez-czarny-zdrowie-uroda(2).jpg

27 KB

(396px x 280px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Napoje z kwiatów bzu

Lemoniada I

Składniki: 3 filiżanki świeżo zebranych i odszypułkowanych kwiatów czarnego bzu 1 litr wody mineralnej, pół nieobranej cytryny, 3 łyżki miodu.

Wykonanie: Do szklanego naczynia włożyć kwiaty, zalać wodą, dodać cytrynę i miód. Naczynie przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia przelać lemoniadę do szklanego dzbanka i wstawić do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem można dodać plasterek cytryny, kilka listków melisy lub mięty.

Lemoniada II

Składniki:12 - 15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,5 - 0,7 kg cukru, skórka i sok z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu), 2 łyżki octu winnego, 4,5 litra wody.

Wykonanie: Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności 5 litrów. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet oraz cukier. Ostudzić lekko i zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny. Po czym przecedzić przez płótno i rozlać do wyparzonych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Do spożycia gotowe po 10 - 14 dniach.

Lemoniada III

Składniki: 5 baldachów bzu czarnego, 25 dag cukru, 1 cytryna, 2,5 l wody.

Wykonanie: Baldachy opłukać, odciąć łodyżki od kwiatostanów, włożyć do dużego zakręcanego słoja, zalać przestudzonym syropem z wody i cukru oraz sokiem z polowy cytryny. Pozostawić na tydzień w chłodnym miejscu szczelnie zamknięte. Po upływie tego czasu przecedzić, dodać pokrojoną w małe kawałki drugą połówkę cytryny i niewielką ilość startej skórki z cytryny. Podawać na zimno.

Mleko waniliowe na przeziębienia

Składniki: 1 litr pełnotłustego mleka, 8 baldachów kwiatów bzu czarnego, 1 laska cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego. Opcjonalnie: 2-3 kieliszki koniaku.

Wykonanie: Zagotować krótko mleko, dodać świeżo poobrywane kwiaty czarnego bzu i laskę cynamonu. Odstawić mieszaninę na 5 minut, po czym przecedzić przez sitko. Gorące mleko osłodzić cukrem waniliowym. Można podawać gorące lub dobrze schłodzone.

zebrała: barb

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek
Inne pliki do pobrania z tego chomika
czarny  bez - bez-czarny2.jpg
2] Bez czarny Surowiec:Do celów leczniczych ...
2] Bez czarny Surowiec:Do celów leczniczych zbiera się w czerwcu rozkwitające kwiatostany. Zbiera się również dojrzałe owoce. Owoce bzu czarnego muszą być zbierane zupełnie dojrzałe, bowiem niedojrzałe mogą być szkodliwe dla zdrowia. Owocu bzu czarnego nie wolno poddawać fermentacji, np. przy wyrobie wina domowego, gdyż tworzą się wtedy trujące substancje alkoholowe szkodliwe dla zdrowia. Czasami używa się również kory z korzenia i same korzenie oraz liście. Działanie:Kwiaty z bzu czarnego działają napotnie. Wykazują też słabe działanie moczopędne. Flawonoidy (rutyna) zawarte w kwiatach bzu uszczelniają ściany naczyń włosowatych i jednocześnie zwiększają ich elastyczność. Owoce bzu czarnego wykazują łagodne działanie napotne, moczopędne i przeczyszczające. Należą do wartościowych leków usuwających z organizmu wraz potem, moczem i kałem szkodliwe produkty przemiany materii oraz egzogenne toksyny. Godne uwagi jest również działanie przeciwbólowe owoców bzu czarnego. W liściach odkryto ostatnio substancję zwiększającą odporność na choroby zakaźne. Działanie niepożądane:W dawkach terapeutycznych surowiec z bzu czarnego nie wywołuje szkodliwego działania. Zastosowanie:Odwary z kwiatów bzu czarnego stosuje się wewnętrznie jako środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą, także jako uzupełniający lek moczopędny oraz w chorobach przebiegających ze zwiększoną przepuszczalnością włosowatych naczyń krwionośnych. Zewnętrznie służą do płukania w anginie oraz zapaleniu jamy ustnej i gardła, a także do okładów przy zapaleniu spojówek i brzegów powiek. Odwary z owoców bzu podaje się doustnie jako środek odtruwający i ułatwiający usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, zwłaszcza w chorobie gośćcowej, chorobach zakaźnych i niektórych schorzeniach skórnych, również jako wspomagający środek przeciwbólowy w rwie kulszowej, zapaleniu nerwu trójdzielnego i bólach newralgicznych.
czarny  bez - bez-czarny1.jpg
cd 2 ] Bez czarny Przetwory:Napar z kwiatów ...
cd 2 ] Bez czarny Przetwory:Napar z kwiatów lub owoców 1 łyżkę kwiatu bzu lub wysuszonych jagód bzu i 1 łyżkę kwiatu lipy zalać 2 szklankami wrzątku i po naciągnięciu pod przykryciem pić co 2 godziny po 1 szklance, zawsze ciepłe, a jako środek napotny pić kilka razy dziennie po 1 szklance bardzo ciepłego naparu z dodatkiem cytryny lub porzeczki ogrodowej i miodu pszczelego. Napar z kwiatów bzu czarnego stosuje się również przy chronicznych, łagodnych zapaleniach nerek, dróg moczowych i pęcherza, a także do płukania jamy ustnej, gardła przy anginie, pamiętając, aby mocnym odwarem nie drażnić mechanicznie zapalonych błon śluzowych. Odwar z kwiatów bzu 1 – 1/2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką zimnej wody i ogrzewać do wrzenia. Gotować łagodnie pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 1/3 – 1/2 szklanki odwaru 2-3 razy dziennie między posiłkami jako środek moczopędny. Jako środek napotny i przeciwgorączkowy wypić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1-2 łyżek syropu malinowego. Odwar z owoców bzu 1-2 łyżki owoców zalać szklanką zimnej wody. Ogrzewać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5 minut. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 2-3 razy dziennie między posiłkami po 1/3 szklanki jako środek moczopędny lub 1/2- 2/3 szklanki po jedzeniu jako środek przeciwbólowy i ułatwiający wypróżnienie. Działanie przeciwbólowe można zwiększyć. Dodając 1-2 łyżki soku z owoców bzu czarnego. W przypadku nerwobólu lub migreny sporządzić odwar z 4 łyżek owoców w 1/2 szklanki wody i wypić w ciągu dnia w 2-3 porcjach. Sok z owoców bzu Dojrzałe, umyte i przebrane owoce bzu czarnego ogrzewać w naczyniu, stale mieszając, aż popękają i puszczą sok. Wówczas rozetrzeć je na miazgę i małymi porcjami wyciskać w płóciennym woreczku. Otrzymany sok pozostawić do odstania, przecedzić, dodać cukru w proporcji 1:1, gotować kilka minut i rozlać do butelek. Pozostały miąższ włożyć do naczynia, dodać cukru, gotować powoli kilka minut i gotowe powidła przełożyć do słoików. Sok pić 2-3 razy dziennie po 1-2 łyżek jako środek pomocniczy w nerwobólach, zapaleniu korzonków nerwowych, grypie, przeziębieniach i lekkich zaburzeniach trawiennych. Powidła spożywać w tym samym celu 1-4 razy dziennie po 1 łyżeczce. Powidełka z czarnego bzu 1kg dojrzałych owoców z czarnego bzu (zbierane jesienią, gdy są już granatowo-czarne!) obrać z szypułek, umyć i zasypać 250 g cukru i zostawić na noc. Następnego dnia smażyć do uzyskania gęstych powideł, gorące włożyć do słoikow i zakręcić wieczka. Używać przy złej przemianie materii i obstrukcjach raz dziennie 1 łyżkę rozpuszczoną w szklance ciepłej wody. Napój z soku bzu czarnego Napój sporządzony z soku bzu czarnego zagotowanego wraz z owocem dzikiej jabłoni i z dodatkiem odrobiny cukru tak, aby powstał syrop, jest starym cygańskim środkiem na kaszel i zapalenie oskrzeli, ale herbata z bzu czarnego z dodatkiem miodu przyniesie taki sam efekt. cd 2 a ] patrz następne
czarny  bez - bez-czarny.jpg
cd 2 a ] Bez czarny Syrop z kwiatów czar ...
cd 2 a ] Bez czarny Syrop z kwiatów czarnego bzu 40 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatów czarnego bzu , 1 kg cukru Kwiaty włożyć do wyparzonego słoja. Z cukru i 1 l wody ugotować syrop, przestudzić i zalać nim kwiaty. Słój przykryć pergaminem i zostawić na 10 dni, od czasu do czasu mieszając zawartość wyparzoną łyżką. Następnie zlać syrop przez sito, przelać do małych wyparzonych słoików lub butelek i przechowywać w chłodnym miejscu. Działa moczopędnie, napotnie i przeciwgorączkowo. UWAGA: Surowe owoce zerwane z krzewu bzu czarnego są trujące, dlatego nie należy ich jeść przed ugotowaniem. Zioła dla zdrowia Ziołolecznictwo - Zioła
czarny  bez - bez-czarny-zdrowie-uroda2.jpg
Napoje z kwiatów bzu Lemoniada I Składniki: 3 fili ...
Napoje z kwiatów bzu Lemoniada I Składniki: 3 filiżanki świeżo zebranych i odszypułkowanych kwiatów czarnego bzu 1 litr wody mineralnej, pół nieobranej cytryny, 3 łyżki miodu. Wykonanie: Do szklanego naczynia włożyć kwiaty, zalać wodą, dodać cytrynę i miód. Naczynie przykryć i zostawić na noc. Następnego dnia przelać lemoniadę do szklanego dzbanka i wstawić do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem można dodać plasterek cytryny, kilka listków melisy lub mięty. Lemoniada II Składniki:12 - 15 baldachów kwiatu czarnego bzu, 0,5 - 0,7 kg cukru, skórka i sok z 1 cytryny (po wyparzeniu i wyszorowaniu), 2 łyżki octu winnego, 4,5 litra wody. Wykonanie: Kwiaty ułożyć w naczyniu o pojemności 5 litrów. Wodę zagotować, dodać skórkę i sok z cytryny, ocet oraz cukier. Ostudzić lekko i zalać kwiaty, odstawić na 24 godziny. Po czym przecedzić przez płótno i rozlać do wyparzonych, szczelnie zamykanych naczyń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Do spożycia gotowe po 10 - 14 dniach. Lemoniada III Składniki: 5 baldachów bzu czarnego, 25 dag cukru, 1 cytryna, 2,5 l wody. Wykonanie: Baldachy opłukać, odciąć łodyżki od kwiatostanów, włożyć do dużego zakręcanego słoja, zalać przestudzonym syropem z wody i cukru oraz sokiem z polowy cytryny. Pozostawić na tydzień w chłodnym miejscu szczelnie zamknięte. Po upływie tego czasu przecedzić, dodać pokrojoną w małe kawałki drugą połówkę cytryny i niewielką ilość startej skórki z cytryny. Podawać na zimno. Mleko waniliowe na przeziębienia Składniki: 1 litr pełnotłustego mleka, 8 baldachów kwiatów bzu czarnego, 1 laska cynamonu, 1 łyżka cukru waniliowego. Opcjonalnie: 2-3 kieliszki koniaku. Wykonanie: Zagotować krótko mleko, dodać świeżo poobrywane kwiaty czarnego bzu i laskę cynamonu. Odstawić mieszaninę na 5 minut, po czym przecedzić przez sitko. Gorące mleko osłodzić cukrem waniliowym. Można podawać gorące lub dobrze schłodzone. zebrała: barb
czarny  bez - bez-czarny-zdrowie-uroda.jpg
cd 1] Bez czarny dla zdrowia i urody Liśc ...
cd 1] Bez czarny dla zdrowia i urody LiścieZawierają olejki eteryczne, flawonoidy (kwercetyna, rutozyd), garbniki, sambunigrynę, sterole, prowitaminę A i witaminę C (ta ostatnia do okresu kwitnienia, potem jej zawartość szybko spada). Działają przeczyszczająco, moczopędnie i oczyszczająco. Zwiększają odporność na choroby zakaźne. Wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi. Wspomagają wykorzystanie cukru, działają odflegmiająco i napotnie. Mają również właściwości moczopędne, przeczyszczające i uspokajające. Stosowane zewnętrznie, liście bzu czarnego wygładzają skórę i przyspieszają gojenie się ran. Kora z korzeni i korzenieZawierają olejki eteryczne, substancje gorzkie, garbniki, sambucynę, saponiny i triterpeny. Maja działanie wymiotne, moczopędne, przeczyszczające, a ponadto łagodzące ból. Uwaga: •Przed użyciem zarówno kwiatów jak i owoców należy usunąć z nich szypułki, które nie tylko mają nieprzyjemny smak i zapach, ale zawierają sambunigrynę podrażniającą nerki. Owoce do celów leczniczych suszy się wraz z szypułkami, które odłamuje się dopiero po ususzeniu. •Owoce spożywa się tylko w stanie przetworzonym. •Należy unikać dużych dawek kory czarnego bzu. Nie wolno stosować jej w czasie ciąży! Lecznicze i kulinarne przepisy na przetwory z bzu czarnegoSzczegółowe przepisy na zastosowanie przetworów z bzu czarnego w kilkudziesięciu chorobach i schorzeniach od artretyzmu po zapalenie zatok znajdziesz w książce Dla zdrowia i urody. Czarny bez. Znajdziesz tam również podpowiedzi jak wykorzystać bez czarny dla poprawienia urody (trądzik, cellulit, zmarszczki, piegi, pielęgnacja skóry) oraz kilkadziesiąt przepisów na wykorzystanie kwiatów i owoców bzu czarnego w kuchni. Polecam! oprac. bajar źródła: Sekcja Zdrowie, poz. 8 i 69, Sekcja Kuchnia, poz. 20
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności