Download: bazylia(1).jpg
Bazylia*
Nazwa łacińska Ocimum basilicum
Opis Jest to roślina jednoroczna, nazywana również Bazylką lub też Bazylijką. Można ją również uprawiać w doniczkach (dorasta do 40 cm). Ojczyzną bazylii są Indie i Persja. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e.. Do Polski bazylia przywędrowała w XVI wieku, prawdopodobnie z Włoch. Obecnie zioło uprawia się w całej Europie. Największymi producentami są: Węgry, Francja, Hiszpania, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Indonezja, Egipt, Maroko.
Właściwości Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.
Zastosowanie Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Ciekawostki Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom.
Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach.
Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.
Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.
Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.
Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król).
Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli.
Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.