Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg

rafal_dabrowski5 / ►POGOTOWIE KULINARNE► / WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
POGOTOWIE KULINARNE - WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg
Download: WSCHÓD KSIĘŻYCA.jpg

48 KB

(600px x 395px)

0.0 / 5 (0 głosów)
WSCHÓD KSIĘŻYCA

Ciasto:
kostka margaryny
5jajek
1,5 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
2szkl mleka
2 budynie śmietankowe
25 dag dobrej margaryny np.Kasi

Margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać kolejno żółtka,olej,mąkę z proszkiem a na końcu pianę z białek.Ciasto podzielić na
3 części: -do 1 dodać 2 łyżki kakao,olejek rumowy -do 2 3/4 szklanki maku,olejek migdałowy -do 3 dodać 3 łyżki wiórków
kokosowych i olejek śmietankowy. Wyłożyć warstwami1,2,3 na wysmarowaną brytfankę.Piec na złoty kolor ,aż ciasto
zacznie odchodzić od blachy.Gdy ostygnie przekroić na pół,nasączyć wodą z cytryną(3/4 szklanki wody i sok z połowy
cytryny).
Ugotować budyń.Utrzeć margarynę na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu.Połową kremu przełożyć nasączone
ciasto ,resztę kremu rozsmarować na cieście ,polać polewą i posypać wiórkami.
Olejku dolewamy ile kto chce nie musi być po całym,pieczemy w normalnej blaszce

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK Z BRZOSKWINIAMI.jpg
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami... Skład ...
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami... Składniki na masę serową: 1,5kg sera białego drobno zmielonego 4 budynie śmietankowe 10 jajek 1szkl. cukru 1 puszka brzoskwiń 1 margaryna lub 1,5skl.śmietany 1/5szkl.cukru do sera Składniki na kruche ciasto: 1 szkl. mąki 1 jajko 1/3margaryny 3/4łyżeczki proszku do pieczenia 1/3szkl. cukru (gdyby ciasto było za suche można dodać śmietany) ok.2łyżki kakao-na posmarowanie spodu Składniki na czekoladowy mus: 1 jajko 1/2 szkl.cukru pudru 4 łyżki kakao 1 margaryna(roztopiona) ewentualnie 1 kieliszek wódki Przygotowanie: Ser wkładamy do dużej miski.Jajka ubijamy z cukrem do białości.Do sera dodajemy budynie, pokrojone brzoskwinię,śmietanę lub margarynę,cukier.Na koniec dodajemy utrzepane jajka.(Ja mieszam ser mikserem i trzepaczką wtedy wszysto się miesza dokładnie i nie ma rzadnych grudek) Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypujemy na stolnicę,robimy stożek i dodajemy jajko,krimy markaryne na mniejsze kawałki,dosypujemy cukier proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Przygotowanie musu: Jajko wbijamy do garnuszka i dodajemy cukier puder i trzepiemy mikserem do bialości,dodajemy kakao i margaryne,wódke. Moja rada:margarynę wkładam do garnuszka i lekko podgrzewam na ogniu tak aby ok.polowy się stopiło i zdejmuję z ognia,przykrywam papierem i utrzepuję mikserem na puszystą masę.Uwaga chlapie jak sie nie przykryje.Wtedy polewa szybciej się zastyga i wychodzi delikatniejsza w smaku.Polecam. Przygotowanie ciasta: Kruche ciasto wykładamy na blachę uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.Wylewamy ser na blachę i wkładamy do piekarnika. Gotowe przestudzone ciasto smarujemy czekoladowym musem i odpowiednio ubieramy w zależności jak ktos chce. SMACZEGO!!!
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIMACZEK.jpg
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl. ...
ŚLIMAACZEK Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl.mąki,cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao. Masa 1: 1Kasia,3 żółtka,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl.cukru,cukier waniliowy. Ciasto 2: 3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2. Masa 2: 4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru,Kasia. oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe Czas pieczenia: ok.15-20 min Ciasto 1. WYKONANIE: Z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka, aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części. Ciasto 2.WYKONANIE: Z podanych składników upiec dwie rolady. Masa1.WYKONANIE: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,w 1/2 szkl.mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać,resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami,zagotować.Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ. Masa 2.WYKONANIE: Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru.Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową.KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce,łączymy z ubitymi jajkami. Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu,wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski.Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy.Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki.Podobnie robimy z drugim ciastem.Zwijamy rolady. Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu,a następnie połowę masy.Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę.Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami.Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIMAK DROŻDŻOWY.jpg
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki ...
"ŚLIMAK DROŻDŻOWY ". Składniki: około 500 g mąki 3 żółtka 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła 25 g drożdży 150 ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego starta skórka z cytryny Nadzienie: 100 g margaryny 100 g cukru Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (150 ml) i rozmieszać z dwoma łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do naczynia wsypujemy większą część mąki, wlewamy rozczyn z drożdży, 3 żółtka wymieszane z 4 łyżkami cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny i masło. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiamy rękami. Jeżeli ciasto jest klejące dodajemy resztę mąki. Zagniatamy przez kilka minut i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Margarynę wyrabiamy z cukrem na jednolita masę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy (wielkość dużej pizzy) o grubości 6-7 mm, całość smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulon. Tniemy na równe kawałki około 5 cm i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku temp. 160° przez 25/30 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
POGOTOWIE KULINARNE - ŚLIWKA W CZEKOLADZIE.jpg
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cuk ...
ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Ciasto I: 5 jaj 1 szkl. cukru 1,5 szkl mąki 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. wody mineralnej niegazowanej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ciasto II: 5 białek 3/4 szkl. cukru 20 dag kokosu sok z 1 cytryny 1 łyżeczka mąki Masa: 5 żółtek 2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 10 łyżek kawy Cappucino Classik 1,5 kostki masła Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich 2 czekolady Ciasto I: Białka ubić z cukrem, dodać po jednym żółtku, wlać olej, wodę, wsypać mąkę, proszek, na końcu kakao. Wymieszać i upiec. Ciasto II: Białka ubić dodać resztę składników i upiec. Masa: Ze składników ugotować budyń, ostudzić a następnie utrzeć z 1,5 kostki masła. Dodatkowo 40 dag śliwek kalifornijskich namoczyć w gorącej wodzie (jak ktoś lubi z dodatkiem alkoholu) 2 mleczne czekolady rozpuścić. Dodać do czekolady 4-5 łyżki słodkiej śmietanki. Składanie: Placek ciemny+ masa+ placek kokosowy+ masa+ śliwki + polewa
POGOTOWIE KULINARNE - TORT MILKY.jpg
TORT MILKY Składniki: 3 upieczone blaty biszkopt ...
TORT MILKY Składniki: 3 upieczone blaty biszkoptowe, kostka masła, 500g milky way lub tańszego odpowiednika, 200ml mleka, Śmietana do ubijania 200g, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, Opis przygotowania 1. Batoniki rozdrobnić nożem. Mleko zagotować, wsypać batoniki. Garnek z mlekiem włożyć do garnka z wrzątkiem i mieszać aż batoniki całkiem się rozpuszcza (ja pomogłam sobie mikserem). Wystudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce dobrze wystudzonej a najlepiej lekko schłodzonej masy. Najlepiej ucierać na najniższych obrotach. Biszkopt przekładać kremem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody. Dodać do ubitej z cukrem śmietany. Śmietaną ozdabiać tort. 2. Moja rada: Jeśli masa się zważy co nie powinno się stać dodać 2 plastry zimnego masła i dalej ucierać (mój sprawdzony sposób)
POGOTOWIE KULINARNE - TORTOWE.jpg
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • ...
TORTOWE biszkopt (do przekrojenia na 3 blaty): • 7 jajek • 1,25 szklanki cukru • 2 szklanki mąki • 6 łyżek oleju • 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: • 8 żółtek • 1 szklanka cukru • 1,5 szklanki mleka • 25 dkg sera (3 razy mielony, może być też waniliowy lub czekoladowy) • 500 ml śmietany kremówki • 16 g żelatyny • puszka brzoskwiń Z podanych składników upiec biszkopt: ubić pianę z białek z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej, piec 40-45 minut w 180o C. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (albo mleka). Żółtka ubić na parze z cukrem na gęsty krem, mleko zagotować i wlewać cienką strużką do masy jajecznej, ubijać, aż zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, dodać do masy i dokładnie wymieszać. Całość przestudzić. Do tężejącej masy dodać przetarty serek i ubitą śmietanę. Biszkopt przekroić na 3 części, nasączyć sokiem z brzoskwiń zmieszanym z alkoholem. Na pierwszym blacie ułożyć brzoskwinie, przykryć 1/3 kremu, położyć kolejny blat i dalej przekładać kremem.
POGOTOWIE KULINARNE - TRUSKAWKOWA PYCHOTKA.jpg
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ...
TRUSKAWKOWA PYCHOTKA MASA BUDYNIOWA: ♥ 1/2 l mleka ♥ 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ♥ 25 dag masła ♥ 3-4 łyżki cukru kryształu ♥ 1 cukier waniliowy MASA TRUSKAWKOWA: ♥ 1/2 kg truskawek ( mogą być mrożone) ♥ 3 galaretki truskawkowe MASA ŚMIETANKOWA: ♥ 1/2 l śmietany kremówki1 galaretka czerwona ♥ 1-2 łyżki cukru pudru DODATEK: ♥ 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Upiec jeden biszkopt jasny i jeden biszkopt ciemny. WYKONANIE MASY TRUSKAWKOWEJ: Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki i dobrze wymieszać lekko zagotować. WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. WYKONANIE MASY ŚMIETANKOWEJ: Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić. Dodać cukier i tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt ciemny-masa budyniowa-połowa masy truskawkowej-biszkopty -połowa masy truskawkowej-masa śmietankowa-biszkopt jasny-polewa.
POGOTOWIE KULINARNE - ZNAKOMITE.jpg
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po ...
ZNAKOMITE Ciasto ciemne: 5 jaj-białka ubić dodać po 1 żółtku i reszte składników 2 łyżki kakao 3/4 szkl. cukru 3 czubate łyżki mąki 1 łyżeczka pr. do piecz. Ciasto orzechowe:-Upiec 2 placki (składniki podane na 1placek) 25 dag orzechów włoskich(mielonych) 1 łyżka miodu 5 białek 1 szkl. cukru blaszka 25 cm x 40 cm Krem: 1 szkl. mleka cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru 30 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej Do nasączenia: 1/2 szkl. mocnej kawy 3 łyżeczki cukru 1 kieliszek wódki (mały) Ciasto ciemne: Zrobić jak biszkopt i upiec. Piec na 150 st. termoobiegu ok. 40 min. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać. Piec ok 40 min. Krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek i mąki ziemniaczanej ugotować budyń - wystudzić. Wkręcić do masła. Krem zrobic z 5 żółtek,jeżeli chcesz z 10 to trzeba reszte zwiększyć WYKONANIE Placek orzechowy-nasączyć. Położyc część kremu. Placek ciemny nasączyć - krem . Placek orzechowy nasączyć - krem obsypać orzechami.
POGOTOWIE KULINARNE - kocie_lby.jpg
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady 125g masła 120 ...
Kocie łby)))))))300g gorzkiej czekolady 125g masła 120g pianek 3 łyżki złotego syropu,można go zrobić samemu lub zastąpić sztucznym miodem płynnym. Polecam drugą opcję bo cukier trzcinowy potrzebny do tego kosztuje przeszło 7 złotych a słoiczek miodu 2,90. 120 g herbatników W rondelku roztapiamy masło i czekolady na koniec dodajemy miód. Po lekkim ostudzeniu dodajemy pianki i rozdrobnione herbatniki.Nie robimy z nich miazgi tylko kruszymy na kawałki. Wszystko razem połączyć przełożyć do foremki (15x24 może być mniejsza wtedy wtedy deser wyjdzie wyższy )wyłożonej papierem do pieczenia i po wystygnięciu do lodówki.Następnie obsypać cukrem pudrem i ... Gotowe !
POGOTOWIE KULINARNE - 12548442ba9b375b5156e63e550638df_small.jpg
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 da ...
Ciasto: 3 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru, 15 dag miodu, 0,5 kostki margaryny, 2 jaja, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej. Krem: 0,5 l śmietanki kremówki (36% lb 30%), ja daję 1 l 3 łyż. żelatyny. Polewa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego. Do dekoracji: 10 dag posiekanych orzechów włoskich lub ziemnych nie solonych w całości Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz.-poczekać aż wystygnie. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać orzechami
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności