Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

SERNIK(1).jpg

POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK1.jpg
Download: SERNIK(1).jpg

18 KB

(440px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Sernik...

Składniki:
ser biały mielony, 1kg
jajka, 9szt.
cukier, 1 szkl.
masło, 100g
cukier waniliowy, 2opak.
mąka ziemniaczana, 3łyżki
rodzynki, 10dag
dowolny aromat (najlepiej cytrynowy),
margaryna, 1/2 kostki
mąka, 1 i 3/4szkl.
śmietana 18%, 3-4 łyżki
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
lukier gotowy (w torebce do podgrzania), 1szt


1. Przygotować ciasto kruche: mąkę wysypać na stolnicę, wkroić margarynę, wbić 1 żótko (białko pozostawić do smarowania wierzchu sernika), wsypać proszek do pieczenia, 1/2 szkl. cukru, dodać śmietanę. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany. Odkroić 1/3 ciasta i pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę 25cm x 30cm wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Podpieć w piekarniku ok 10 min.

2. Jajka (8szt.) oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Miksować razem, aż powstanie puszysta masa.

3. Do masy żółtkowej dodawać po trochę sera oraz mąkę ziemniaczaną i miksować. Na końcu dodać rodzynki i aromat oraz ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

4. Masę serową wyłożyć na podpieczony kruchy spód.

5. Resztę ciasta kruchego rozwałkować i pokroić na 1cm paski. Paski ułożyć na masie serowej w kratkę. Wierzch sernika posmarować białkiem. Piec ok.1 godz. w temp. 180.

6. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika wierzch polać przygotowanym według przepisu na opakowaniu lukrem. Lukier mozna przygotować samemu, ale ja tym razem robiłam z gotowym.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - KOKOSANKA Z ANANASAMI.jpg
KOKOSANKA Z ANANASAMI Biszkopt z 4 jajek upieczony ...
KOKOSANKA Z ANANASAMI Biszkopt z 4 jajek upieczony w formie 25/40 cm Krem : 1 szklanka mleka 2 cukry waniliowe 4 żółtka 10 dkg cukru masło (tyle ile pochłonie krem) 5 plasterków ananasa z puszki Kokosanka: 4 białka 25 dkg cukru 10 dkg kokosu 2-3 łyżki tartej bułki lukier biały Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia. Krem: Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru, wlewać powoli na gotujące mleko, szybko mieszając trzepaczką bądź mikserem aby się nie ścięło. Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu. Wyłożyć go na biszkopt Kokosanka: Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru, następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia, chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką. Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek. Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano-ananasowy. Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem
POGOTOWIE KULINARNE - pianka bakaliowa.jpg
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka ...
Pianka bakaliowa Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki stołowe cukru * 10 g cukru waniliowego * 1 szczypta soli * 4 duże łyżki mąki tortowej * 1 duże łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka proszku do pieczenia Pianka: * 1 l. maślanki luksusowej * 400 dag truskawek * 4 duże łyżki żelatyny * cukier wg smaku * 10 dag posiekanych orzechów włoskich * 10 dag rodzynek Dekoracja: * 1 galaretka (czerwona) * wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Do naczynia wybijamy wszystkie całe jajka dodajemy cukier zwykły oraz cukier wanilinowy ze szczyptą soli, całość miksujemy elektrycznym robotem na puszysta masę. Następnie dosypujemy 2 rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko razem mieszamy łyżką bardzo delikatnie aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane biszkoptowe ciasto wylewamy na dużą natłuszczoną formę i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Pieczemy na złoty kolor w temp. 165 °C. Wykonanie pianki rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w małej ilości zimnej wody i rozpuszczenia jej na małym ogniu. Maślankę miksujemy z truskawkami dosypując cukru według własnego uznania do zmiksowanego napoju wlewamy przygotowaną wcześniej żelatynę i jeszcze przez jakiś czas miksujemy całość. Tak przygotowaną piankę wylewamy na upieczony biszkopt we formie posypując na wierzch przygotowanymi bakaliami, wyrównujemy na gładko i wstawiamy do lodówki do schodzenia. W tym czasie rozpuszczamy czerwona galaretkę wg przepisu na opakowaniu, kiedy galaretka zacznie odpowiednio tężeć zalewamy nią bakaliową piankę, na wierzch posypujemy grubą warstwę wiórków kokosowych i jeszcze najlepiej na noc pozostawić ją w lodówce. Smacznego!!!
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA BANANOWO MALINOWA.jpg
ROLADA BANANOWO MALINOWA Ciasto: 4 jajka, 1/2 szk ...
ROLADA BANANOWO MALINOWA Ciasto: 4 jajka, 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka maki, 1 torebka cukru waniliowego, 4 łyzki maki ziemniaczanej, 1 łyzeczka proszku do pieczenia Krem: 1 i 1/2 pojemnika smietany kremówki, 2 torebki cukru waniliowego, 5 łyzeczek zelatyny, banany, maliny brzoskwinie z puszki do dekoracji, posypka Jajka rozbic ,oddzielic zołtka.Białka ubic z czterema łyzkami letniej wody na sztywna piane,powoli wsypujac cukier(jedna łyzke odłozyc) i cukier waniliowy.Dodac zołtka.Make pszenna przesiac przez sito z maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia,wymieszac dokładnie z piana..Blache wyłozyc pergaminem,posmarowac na nim ciasto biszkoptowe.Piec w temp. 200 stopni. pieczemo ok 12 min Czysta, lniana sciereczke posypac reszta cukru.,wyłozyc na nia ciasto.Ostroznie zdjac pergamin.Ciasto zrolowac za pomoca sciereczki,ostudzic..Smietane kremowke ubic na sztywno z cukrem waniliowym.Pod koniec ubijania dodawać po kropli rozpuszczoną żelatynę.Rolade rozwinac i rozprowadzic na niej rownomiernie krem,włozyc banany,maliny i zrolowac.Udekorowac malinami,brzoskwiniami i posypac posypka czekoladowa
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO.jpg
ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO Masa ciemna: 40 dag her ...
ROLADA KOKOSOWA NA ZIMNO Masa ciemna: 40 dag herbatników (4 paczki :Alberty, Aretki") 7- 9 łyżek kwaśnej śmietany 7 dag masła 4 łyżki kakao ciemne 10 dag cukru pudru olejki zapachowe: migdał, rum (parę kropli) Herbatniki zemleć przez maszynkę lub w malakserze, wymieszać z resztą składników. Dalej, chwilę wyrabiać jak ciasto na pierogi. Masa jasna: 10 dag kokosu 7 łyżek kwaśnej śmietany 12 dag cukru pudru 15 dag masła 1/2 kieliszka spirytusu Kokos zalać spirytusem i śmietaną, pozostawić na 10 minut aby zmiękł. Rozetrzeć mikserem cukier z masłem, dodać kokos i chwilę ucierać. Na pergaminie rozwałkować ciemne ciasto w kształcie prostokąta na grubość 5 mm i nałożyć na nie równomiernie masę kokosową. Za pomocą pergaminu zwinąć ciasno roladę, zaklejając boki. tak zwiniętą włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA1.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności