Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Rolada szwarcwaldzka.jpg

rafal_dabrowski5 / ►POGOTOWIE KULINARNE► / Rolada szwarcwaldzka.jpg
POGOTOWIE KULINARNE - Rolada szwarcwaldzka.jpg
Download: Rolada szwarcwaldzka.jpg

11 KB

(167px x 222px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki ciasta:
6 jajek
szczypta soli
18 dkg cukru
3 torebki małe cukru waniliowego
20 dkg mąki tortowej
4 łyżki ciepłej wody
ok.1/2 tabliczki tartej czekolady
ok.8 dkg kakao ciemnego
duża blacha

ściereczka i cukier do zwinięcia ciasta po upieczeniu

Masa do rolady:
1 litr śmietany kremówki
5 saszetek śmietana-fix
3 cukry waniliowe
2 łyżki cukru pudru

Do nadzienia:
1 puszka wiśni w żelu - frużelina

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianęz szczyptą soli.
Zóltka ,cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę.Następnie dodać wodę i dalej ubijać.Na wierzch przesiać mąkę i kakao,oraz tartą czekoladę Dodać pianą z białek i wszystko ostroznie wymieszać.Blachę wyłozyć pergaminem lub papierem do pieczenia.Równomiernie rozprowadzić ciasto i watawic do piekarnika na 12 minut.
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika.Wilgotną ścireczke posypać cukrem i przełozyć na nią ciasto.Zdjąć papier dp pieczenia i za pomocą ścierki natychmiast zrolować ciasto.Odczekać kilka godzin aby ostygła.
Smietanę ubijać a pod koniec dodać śmietana-fix zmieszany z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.Dokładnie połączyć.
Rozwinąć biszkopt ,posmarować śmietaną (część pozostawić do dekoracji), wzdłuż jednego boku rozsmarować wiśnie w żelu - frużelina- ilość wg gustu ,i następnie delikatnie ale dociskając zwijać roladę.
Zawinąć ją jeszcze na ok.1/2 godziny w ściereczkę aby się lepiej skleiła.
Następnie posmarować wierzch śmietaną i zrobić rowki wzdłuż ciasta.
Dekorować listkami czekoladowymi i owocami wisni. Posypać tartą czekoladą środek rolady.

.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - ciasteczka wigilijne.jpg
Składniki * kg mąki pszennej * 1 kostka masł ...
Składniki * kg mąki pszennej * 1 kostka masła/ margaryny * 1 szkl cukru * 2 cukiery waniliowy * 4 jaja * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * w zalezności od jakości masła/margaryny czasmi dodajew 2-3 łyzki smietany( nie zawsze) * lukier * kolorowe posypki Bardzo smaczne kruche świąteczne ciasteczka Etapy przygotowania ze wszystkich skadników zagniatamy szybko ciasto , które zawijamy w folie i do lodówki na 30-60 minut Nastepnie rozwałkowujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka Ciasteczka pieczemy 10 min 190 stopni na złoty kolor Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami lub orzechami włoskimi ,tu bardziej technicznie dla początkujących http://kotlet.tv/ciasteczka-maslane
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA1.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK.jpg
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek ...
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek 35 dag cukru 1 budyń śmietankowy rodzynki Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą. Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK BUDYNIOWIEC.jpg
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z ...
SERNIK BUDYNIOWIEC Bardzo fajne polaczenie sernika z budyniem czekoladowym. Ciasto mogloby byc mniej suche. Jesli ktos preferuje budyn np. smietankowy, w celu uzyskania warstwy ciemnej mozna dodac do sera kakao. Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 2 jajka 1 żółtko Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć je na prostokątną blaszkę Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie czekoladowe Ugotować budynie czekoladowe, gorące przełożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: ½ kostki (miękkiej) margaryny ½ szklanki cukru 4 serki waniliowe 3 jajka 1 białko 1 budyń śmietankowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Margarynę i cukier - utrzec i stale ucierając dodawać na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy, wymieszać. Na końcu lekko mieszając połączyć z pianą z 4 białek i równo rozłożyć na zimnym budyniu czekoladowym. Wstawić na okolo 50 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności