Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ROLADA ORZECHOWA.jpg

rafal_dabrowski5 / ►POGOTOWIE KULINARNE► / ROLADA ORZECHOWA.jpg
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA.jpg
Download: ROLADA ORZECHOWA.jpg

31 KB

(440px x 320px)

0.0 / 5 (0 głosów)
ROLADA ORZECHOWA

Składniki:

Jaja, 4 szt.
mielone orzechy włoskie, 7dag
cukier, 7 dag
śmietana 36 %, 250 g


Opis przygotowania:

1. żółtka utrzeć z cukrem

2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie

3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać

4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę

5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać)

6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto

7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich

8. schłodzić w lodówce

9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
POGOTOWIE KULINARNE - pekuchy_z_twarozkiem_i_rogaliki.jpg
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy" pol kilo ma ...
KARINA ZAPRASZAM:::::::Przepis na "pepuchy" pol kilo maki. pol kilo twarozku rzadkiego-taki z pudeleczka. 5 jajek calych 5lyzek cukru 2kieliszki rumu. 1cukier waniliowy 1 proszek do pieczenia. Wszystkie skladniki wymieszac razem,jak bedzie ciasto bardzo geste dodac troche mleka,wyrobic dobrze lyzka,nie mikserem.Piec na oleju z obydwu stron(ja wyjmuje jeden i patrze czy jest w srodku dobry)Smazyc jak paczki.
POGOTOWIE KULINARNE - torcik_orzechowo_czekoladowy.jpg
torcik orzechowo-czekoladowy Torcik orzechowy ( z sam ...
torcik orzechowo-czekoladowy Torcik orzechowy ( z samych białek z pączków i faworków+ krem czekoladowy budyniowy) ...ciacho do kawki...smacznego:)) ************************** Białka 12szt ( 9 miałam )ubiłam na sztywno w trakcie dosypywałam 1 ½ szk. cukru. Następnie dodałam 2½ szk. orzechów drobno utartych uprażonych i 1 szk. mąki wymieszanej 1 łyżeczką proszku do piecz. Piekłam w blaszce prostokątnej 21x36 w 190 C ok. 40 min aż się zrumienił. Gdy ostygł przekroiłam na pół i przełożyłam masą z 2 budyni czekoladowych wg przepisu z torebki .3 żółtka (z białek) dodałam do masy budyniowej utarłam z ¾ szk. mleka i wlałam na gotujące się mleko. Zimny budyń utarłam z 1 ,,Kasią”,1 łyżkę kakao+ zagęściłam 6-8 łyżeczek żelatyną , bo masa była za luźna. Wierzch też jest posmarowany kremem i posypany orzechami. Można też posypać czekoladą
POGOTOWIE KULINARNE - biszkopt_kakaowy.jpg
Biszkopt kakaowy 6 jaj 1 szkl.mąki tortowej 1 szkla ...
Biszkopt kakaowy 6 jaj 1 szkl.mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka octu 3 łyżeczki oleju Ubić białka ze szczypta soli.Dodawać stopniowo cukier podczas ubijania.Następnie po jednym żółtku,ocet oraz olej.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.Dodawać delikatnie do ubitych białek ,wymieszać mieszadełkami wyłączonego miksera. Piec w 150 °C z termoobiegiem 30-40 minut. Ja dopiekałam jeszcze 10 minut czyli w sumie 50 minut. Biszkopt wyrasta równiutko z każdej strony i jest bardzo puszysty. Polecam-KARINA
POGOTOWIE KULINARNE - TORT MAKOWY Z KREMEM.jpg
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY ...
TORT MAKOWY Z KREMEM Składniki: BISZKOPT MAKOWY 2 szkl.sparzonego i zmielonego maku 2 szkl. cukru 5 jajek 8 dkg masła 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy 3/4 szkl. bułki tartej orzechy,rodzynki,skórka pomarańczowa Żółtka,cukier,masło i c.waniliowy utrzeć na pulchną masę.Do utartej masy dodawać powoli mak,proszek do pieczenia,bułkę,pokrojone orzechy,bakalie i połowę ubitej piany cały czas ucierając.Drugą połowę piany dodać na końcu i delikatnie wymieszać.Piec w temp.170,ok.60 min.Po wystygnięciu przekroić 2 razy. BISZKOPT KAWOWY 12 dkg masła 2 jajka 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 1/4 szkl.cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Utrzeć masło i osobno zmiksować całe jajka z cukrem.Do utartego masła dodawać stopniowo jaja dalej miksując.Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem,zmiksować i na koniec dodać kawę rozpuszczoną w ok.3 łyżkach wody.Piec w temp.180,ok.50 min. KREM 3 jajka 1/2 szkl.cukru 1 1/2 kostki masła Całe jajka ubijać na parze razem z cukrem do momentu podwojenia swojej objetości.Po ubiciu włożyć naczynie z masą jajeczną do zimnej wody i ubijac az ostygnie.Zimną masę dodać do utartego masła.Można także dodać trochę spirytusu aby poprawic smak. POLEWA 1/3 masła 2 łyżki wody 2 łyżki kakao 1/2 szkl.cukru Zagotować. Biszkopt makowy+krem+biszkopt kawowy+krem+biszkopt makowy+polewa. SMACZNEGO!
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK.jpg
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek ...
SERNIK 1 kg sera 1 kostka margaryny 8 jajek 35 dag cukru 1 budyń śmietankowy rodzynki Ser zemleć dwukrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo ser i budyń w proszku, cały czas ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Można też dodać startą skórkę z jednej pomarańczy lub cytryny. Ja dodaję też sok z 1 cytryny. Piec ok 60 min w 180 stopniach. Gotowy sernik możemy polać czekoladą. Porcja na małą blachę, gdy pieczemy na dużej – podwoić składniki.
POGOTOWIE KULINARNE - ROLADA ORZECHOWA.jpg
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone ...
ROLADA ORZECHOWA Składniki: Jaja, 4 szt. mielone orzechy włoskie, 7dag cukier, 7 dag śmietana 36 %, 250 g Opis przygotowania: 1. żółtka utrzeć z cukrem 2. dodać zmielone (na mąkę) orzechy włoskie 3. dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać 4. wylać masę na wyłożoną pergaminem i posmarowaną margaryną blachę 5. włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut(nie dłużej bo w przeciwnym razie ciasto będzie się łamać) 6. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, ubić śmietanę i posmarować nią ciasto 7. zwinąć ciasto w roladę, wierzch ciasta ozdobić również bitą śmietaną i połówkami orzechów włoskich 8. schłodzić w lodówce 9. RADA: Można podwoic składniki i zrobic 2 rolady bo jest tak smaczna,że znika błyskawicznie
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK NA ZIMNO.jpg
SERNIK NA ZIMNO Na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki ...
SERNIK NA ZIMNO Na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru Na masę: 1kg mielonego białego sera 2 żółtka 1 całe jajo 15 dag Kasi 1 szklanka cukru 2 galaretki wiśniowe Czas pieczenia: 25min. Ubić jaja z cukrem , dodać delikatnie mieszając mąkę i upiec w 180 st biszkopt. Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody a drugą w półtorej szklanki.Do sera dodać jajo, żółtka roztarte z cukrem i Kasię. Miksujac, wlewać pierwszą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopt i odstawić do lodówki. Na wierzch wyłozyc dowolne owoce i zalać drugą, tężejacą galaretką
POGOTOWIE KULINARNE - SERNIK TRUSKAWKOWY.jpg
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drob ...
SERNIK TRUSKAWKOWY 250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych 120-150 gram stopionego masła Nadzienie: 2 łyzki żelatyny 500 g serka ricotta 80 ml soku z cytryny 125 g drobnego cukru 310 g śmietany ubitej na sztywno 250 g mrożonych truskawek albo malin 2 łyzki drobnego cukru - do truskawek Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyc łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawic do lodówki na 20 minut. W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuscić. Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać. Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokladnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie". Do formy tortowej wkładać na przemian kpczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
POGOTOWIE KULINARNE - wuzetka_o_smaku_ajerkoniaku.jpg
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szkla ...
Składniki CIASTO: 5 jajek 0,5 szkl. oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 3 łyżki kakao 5 łyzek wody Masa 0,5 litra śmietany kremówki 0,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 0,5 szklanki wody do żelatyny 3 serki homogenizowane (po 150 g) cukier waniliowy :::Polewa 0,5 kostki margaryny 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki wody 2 łyżki kakao wiórki kokosowe do posypania Przygotować polewę. Składniki wrzucić do garnka, po rozpuszczeniu margaryny całość gotować 4 min (czas jest ważny, bo przy jego skróceniu polewa nie będzie dobrze gęstniała).:Masa: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać serki homo. Na koniec wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wymieszać. łożyć masę do lodówki na jakieś 15 minut. Przełożyć ciasto. Po wierzchu polać polewą czekoladową - może być gotowa (ale one są dosyć twarde i mogą się łamać przy krojeniu) lub taką (polewa pochodzi z przepisu Chatka Puchatka
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności