Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sekret_mniszki.JPG

PRZEKŁADAŃCE - sekret_mniszki.JPG
Download: sekret_mniszki.JPG

178 KB

(500px x 375px)

0.0 / 5 (0 głosów)
SEKRET MNISZKI
Ciasto I*:
20 dag margaryny/masła
20 dag cukru pudru,
20 dag mąki,
8 żółtek,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto II**:
30 dag mąki,
15 dag margaryny/masła,
10 dag cukru pudru,
3 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki kakao
Masa serowa***:
1,20 kg zmielonego sera,
60 dag cukru pudru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
12 jaj,
30 dag margaryny/masła,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem ananasowy:
1/2 l mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
3-4 łyżki cukru,
200 g masła,
1 galaretka czerwona,
1 puszka ananasów
Ulubiona polewa
Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto (użyłam foremki o wymiarach 36x24 cm).
Ciasto II: z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zamrozić.
Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę z białek, a na końcu zamrożone ciasto ciemne starte na tarce o grubych oczkach.
Spód blaszki wyłożyć ciastem II jasnym, rozprowadzić masę serową i upiec.
Krem ananasowy: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa.
Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa.
Uwagi:
* na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby
** ciasto podzieliłabym w proporcji 2/3 białe i 1/3 z kakao, wcześniej bym je też lekko podpiekła, zanim wyłożyłabym ser
*** najważniejsza uwaga - pół porcji! Sera wyszło tyle, że musiałam piec połowę masy serowej w keksówce (prawie cała wyszła)

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEKŁADAŃCE - Rafaello migdałowe.jpg
z blogu: ciasto domowe SKŁADNIKI na ciasto ( duża bl ...
z blogu: ciasto domowe SKŁADNIKI na ciasto ( duża blacha) 9 jaj 1.5 szklanki mąki pszennej 1.5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą masę. Dodać cukier , ubijać dalej i dodawać po jednym zółtku. Gdy masa ubita dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać. Piec w ok. 170-180 st. do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na dwa placki. Można ewentualnie upiec dwa oddzielne biszkopty. MASA: 0,5 litra słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe cukier do smaku 10 dag wiórków kokosowych 10 płatków migdałowych 1,5 kostki masła 1 szklanka ajerkoniaku WYKONANIE MASY: Budynie ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier i ostudzić. Masło utrzeć i dodawać do niego po troszce budyń i dalej ucierać. Gdy oba składniki są dobrze utarte na puszystą masę dodać ajerkoniak i utrzeć. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kokos, a do drugiej płatki migdałowe i wymieszać. Posypka: 10 dag kokosu łyżka cukru łyżka masła Podane składniki zrumienić na patelni na złoty kolor i gdy ostygnie posypać nią z wierzchu ciasto. Można dodac kilka kropli olejku waniliowego. Przełożenie ciasta: BISZKOPT- MASA Z KOKOSEM-BISZKOPT-MASA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI - POSYPKA
PRZEKŁADAŃCE - Przekładaniec z jabłkami i serem.jpg
Przepis z blogu: przepisy kulinarne olala - smaker.pl ...
Przepis z blogu: przepisy kulinarne olala - smaker.pl Składniki: margaryna, 1,5 kostki mąka, 4,5 szkl cukier, 3 szkl Jaja, 6 + 2 żółtka proszek do pieczenia, łyżeczka sól, szczypta margaryna lub masło do sera, 0,5 kostki ser, 70-80dkg mleko, 1,5 szkl cukier waniliowy, 1 budynie śmietankowe, 2 jabłka, 1,5 kg galaretka cytrynowa, 1 Przygotowanie Z mąki, 1,5 kostki margaryny, 1,5 szkl cukru,3 jaj, 2 żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec najlepiej dzień wcześniej. Ser zemleć. Ubić 3 białka, dodać 3 żółtka i 1 szkl cukru. Ucierając, dodać roztopioną i wystudzoną margarynę (masło) 0,5 kostki, ser i ok. szklanki mleka. Utarty ser włożyć do garnka i zagotować, ciągle mieszając. 2 budynie rozpuścić w pozostałym mleku, wlać i zagotować z serem. Gorącą masę serową wyłożyć na 1 placek i przykryć drugim. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem- 0,5 szkl. Jeżeli jabłka są słodkie to cukru może być mniej. Galaretkę wsypać pod koniec smażenia jabłek i wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na placek i przykryć następnym. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
PRZEKŁADAŃCE - Ciasto Pepsi.jpg
Z blogu: Mama i pomocnicy BISZKOPT : 6 jajek ...
Z blogu: Mama i pomocnicy BISZKOPT : 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki Pepsi 2 łyżki oleju Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno blaszki (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Boki mają zostać suche. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, razem przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy mikserem, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i na najwolniejszych obrotach miksujemy krótką chwilkę, aby tylko składniki się połączyły. Na koniec wlewamy olej i pepsi. Wszystko zmiksować przez kilka sekund. Do przygotowanej formy wlewamy ciasto i pieczemy przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie ciasto zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. DO NASĄCZENIA : 1/2 szklanki Pepsi Zimny biszkopt zostawiamy w blaszce w której się piekł i nasączamy mocno napojem. KREM ORZECHOWO-HERBATNIKOWY : 150 g zmielonych orzechów włoskich 150 g herbatników typu Petitki 200 ml Pepsi 250 g margaryny 100 g cukru pudru W misce kruszymy herbatniki (zrobiłam to za pomocą trzonka od tłuczka do mięsa), dodajemy do nich orzechy włoskie i mieszamy ze sobą. Następnie zalewamy napojem Pepsi i za pomocą łyżki łączymy z suchymi składnikami. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie margarynę ucieramy z cukrem pudrem do puszystości i następnie dodajemy po łyżce masy orzechowo-herbatnikowej cały czas miksując na najszybszych obrotach. Tak przygotowany krem wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. BITA ŚMIETANA : 600 g śmietany 30 % (u mnie Pilos) 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki płaskie żelatyny Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy zimną wodą tak tylko by ją zakryło. Odstawiamy na około 5 minut, aby napęczniała. Śmietanę za pomocą miksera na najwyższych obrotach ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder. Napęczniałą żelatynę zalewamy wrzącą wodą (mniej więcej tyle objętościowo co w miseczce jest żelatyny) i mieszamy łyżeczką kilka sekund do rozpuszczenia. Do ubitej śmietany z cukrem wlewamy przygotowaną żelatynę, cały czas miksując, aby wszystko dobrze się zmieszało. Gotową bitą śmietanę wylewamy na schłodzony krem orzechowo-herbatnikowy. DODATKI : 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Na bitą śmietanę zetrzeć na tartce ze średnimi oczkami czekoladę. Ciasto schłodzić około 2 godzin.
PRZEKŁADAŃCE - LUCYNKA.jpg
Składniki na jeden spód: - 3 jajka (oddziel żółtka od b ...
Składniki na jeden spód: - 3 jajka (oddziel żółtka od białek) - 1/2 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do pierwszego spodu: 1/2 szklanki orzechów włoskich + do drugiego spodu: 1/2 szklanki maku + do trzeciego spodu: 1/2 szklanki wiórków kokosowych Składniki na wszystkie warstwy kremu: - 2 duże opakowania śmietany 30% lub 36% - 2 różne galaretki owocowe* - wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Dodatkowo: - sok wyciśnięty z jednej cytryny - łyżeczka cukru - szklanka ciepłej, przegotowanej wody Przygotowanie: 1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy po kolei cukier, żółtka, 4 łyżki wody i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy. Wsypujemy orzechy włoskie i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) około 30 minut, do momentu aż ciasto ładnie się zarumieni. 3. Wyciągamy ciasto z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Wyciągamy z papierem do pieczenia z blachy, którą również odstawiamy, żeby przestygła, a w tym czasie zabieramy się za przygotowanie drugiego spodu. Jedyna różnica jest taka, że zamiast orzechów dodajemy mak. Tak samo postępujemy przy trzecim spodzie z wiórkami kokosowymi. 4. Kiedy wszystkie spody są upieczone i całkiem zimne możemy przystąpić do przełożenia ciasta kremem. W tym celu wcześniej musimy przygotować sobie galaretki. Rozpuszczamy je w szklance wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. Wkładamy pierwsze przygotowane ciasto do blaszki i nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną. 5. Ubijamy jedno opakowanie śmietany (bez cukru, galaretka jest wystarczająco słodka!) na sztywno, a następnie powoli i miksując na najwolniejszych możliwych obrotach dodajemy zimną, ale jeszcze płynną, galaretkę. Miksujemy tylko do połączenia się galaretki ze śmietaną. Przekładamy na nasączony blat i rozprowadzamy po całej jego powierzchni. 6. Układamy na wierzch drugi spód, również nasączamy go 1/3 szklanki wody z cytryną. Myjemy "łapki" miksera i ubijamy w czystym garnku drugie opakowanie śmietany. Tak jak poprzednim razem wlewamy galaretkę i miksujemy powoli i krótko. 7. Wykładamy krem na ciasto, ale zostawiamy około 3 łyżek, aby posmarować jego wierzch. Przykrywamy trzecim blatem, nasączamy resztą wody z cytryną i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. 8. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
PRZEKŁADAŃCE - Pijany przekładaniec.jpg
Pijany przekładaniec Składniki I warstwa: 4 jaja, po 4 ...
Pijany przekładaniec Składniki I warstwa: 4 jaja, po 4 łyżki mąki i cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, dżem mirabelkowy lub morelowy. II warstwa: 6 jaj, 15 dag cukru pudru, 15 dag maku i 15 dag wiórków kokosowych, łyżeczka proszku do pieczenia. III warstwa: 6 żółtek, 10 dag cukru, po 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zwykłej, cukier waniliowy lub zapach, półtorej szklanki mleka, kostka masła. IV warstwa: duże opakowanie biszkoptów (25 dag), pół szklanki alkoholu (rumu, czystej wódki lub żubrówki), polewa czekoladowa (może być z torebki) Sposób przyrządzania I warstwa: Białka ubić na sztywną pianę, potem kolejno dodawać - cały czas ubijając - cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i upiec w temperaturze ok. 170°C. Ostudzone ciasto posmarować dżemem. II warstwa: Białka ubić na sztywną pianę i, cały czas ubijając, wsypywać kolejno cukier puder, suchy mak, wiórki kokosowe i proszek. Upiec w tej samej tortownicy, co biszkopt. Gdy ciasto ostygnie, ułożyć je na pierwszej warstwie. III warstwa:Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i cukier waniliowy lub zapach, wymieszać. Cienkim strumieniem wlać gorące mleko i, cały czas mieszając, zagotować. Trzymać na ogniu, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć na puch i, nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Rozsmarować krem równą warstwą na drugim krążku. IV warstwa: Biszkopty moczyć w alkoholu i układać na kremie. Oblać ciasto polewą czekoladową, udekorować, wstawić na kilka godzin do lodówki.
PRZEKŁADAŃCE - Przekładaniec Czekoladowy.jpg
SKŁADNIKI Ciasto: - 6 jajek - 150 g mąki pszennej - ...
SKŁADNIKI Ciasto: - 6 jajek - 150 g mąki pszennej - czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 150 g cukru - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 80 g masła - 50 g gorzkiej czekolady Masa i polewa: - 375 ml śmietany kremówki 36% - czubata łyżka cukru pudru - 250 g gotowanego mleka zagęszczonego skondensowanego (masy krówkowej) - 150 g gorzkiej czekolady - 30 g masła - 2 łyżki mleka 1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Średniej wielkości kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i startą na drobne wiórki czekoladą. Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić. Nie przerywając ubijania dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę z czekoladą i przestudzone masło. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki. Piec 30-40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. 3. Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe części. Pierwszą część posmarować masą krówkową. Położyć na niej drugą część, a na niej rozsmarować ubitą śmietanę. Przykryć trzecią częścią ciasta. 4. Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Ja użyłem kuchenki mikrofalowej, ale polewę można przygotować również w kąpieli wodnej. Polewą polać ciasto. Pozostawić, aż zastygnie.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności