Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

ciasto truskawkowe straciatella.jpg

rafal_dabrowski5 / ►POGOTOWIE KULINARNE► / PRZEKŁADAŃCE / ciasto truskawkowe straciatella.jpg
PRZEKŁADAŃCE - ciasto truskawkowe straciatella.jpg
Download: ciasto truskawkowe straciatella.jpg

13 KB

(300px x 199px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Składniki:
8 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki dodatkowe:
1 litr śmietanki tortowej 36 % lub 30%
100 g czekolady deserowej
100 g płatków migdałowych
4 łyżki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
1,5 kg truskawek

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia dodawać etapami i bardzo delikatnymi ruchami mieszać za pomocą łyżki. Przełożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub torownicę. Piec około 35-40 minut w temperaturze 175 stopni. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.

Około 400g truskawek zmiksować, zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić w nich 2 łyżki żelatyny. Odstawić do wystudzenia.
Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukier puder i schłodzoną żelatynę.
Pierwszy blat posmarować musem truskawkowym, Poukładać część truskawek, wyłożyć połowę masy śmietanowej. Posypać płatkami migdałowymi. Nałożyć drugi blat. Ponownie mus truskawkowy, truskawki, śmietana. Posypać utartą czekoladą.

Uwaga
Biszkopt można naponczować zimną przegotowana wodą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEKŁADAŃCE - sekret_mniszki.JPG
SEKRET MNISZKI Ciasto I*: 20 dag margaryny/masła 20 d ...
SEKRET MNISZKI Ciasto I*: 20 dag margaryny/masła 20 dag cukru pudru, 20 dag mąki, 8 żółtek, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto II**: 30 dag mąki, 15 dag margaryny/masła, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao Masa serowa***: 1,20 kg zmielonego sera, 60 dag cukru pudru, 2 budynie waniliowe bez cukru, 12 jaj, 30 dag margaryny/masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 1/2 l mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 2 żółtka, 3-4 łyżki cukru, 200 g masła, 1 galaretka czerwona, 1 puszka ananasów Ulubiona polewa Ciasto I: masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto (użyłam foremki o wymiarach 36x24 cm). Ciasto II: z podanych składników (oprócz kakao) zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zamrozić. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budynie, proszek do pieczenia, pianę z białek, a na końcu zamrożone ciasto ciemne starte na tarce o grubych oczkach. Spód blaszki wyłożyć ciastem II jasnym, rozprowadzić masę serową i upiec. Krem ananasowy: galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Z mleka, mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, a na końcu tężejącą galaretkę i owoce ananasa. Przełożenie: sernik - krem - ciasto I - polewa. Uwagi: * na pewno na przyszłość zrobię z połowy porcji - biszkopt wyszedł jak dla mnie za gruby ** ciasto podzieliłabym w proporcji 2/3 białe i 1/3 z kakao, wcześniej bym je też lekko podpiekła, zanim wyłożyłabym ser *** najważniejsza uwaga - pół porcji! Sera wyszło tyle, że musiałam piec połowę masy serowej w keksówce (prawie cała wyszła)
PRZEKŁADAŃCE - Czerwony kapturek.jpg
przepis z blogu: My simple kitchen Biszkopt: 6 j ...
przepis z blogu: My simple kitchen Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 2 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 6 kopiastych łyżek cukru kostka masła lub margaryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 3 galaretki truskawkowe Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Budynie ugotować z podanej ilości mleka i cukru. Ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na miękko i stopniowo dodawać zimny budyń. Gotowy krem rozsmarować na biszkopcie. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przekroić na pół i poukładać na kremie (gdy owoce nie są jednak za duże można dać całe). Całość zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
PRZEKŁADAŃCE - Składaniec kremowy.JPG
z blogu : Słodkie inspiracje Składniki polecam pr ...
z blogu : Słodkie inspiracje Składniki polecam przyjąć następującą kolejność pracy: dzień I - kruche placki i ewentualnie biszkopt (ja biszkopt robiłam drugiego dnia), dzień II - budyń, nasączenie, masa budyniowa, masa owocowa (na końcu, bo od razu trzeba ją wyłożyć na ciasto, inaczej zetnie się w garnku. Kruche placki 500 g mąki pszennej tortowej 200 g masła dobrej jakości, nieco zmiękczonego 100 g cukru pudru, przesianego przez sitko szczypta soli 4 jajka o temperaturze pokojowej Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, sól. Zrobić dołek i włożyć do niego pokrojone masło. Zagarniając stopniowo mąkę do środka, zagniatać ciasto. Znów zrobić wgłębienie i wbić w nie jajka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na pół, wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką i rozwałkować na wielkość formy (moja miała wymiary37x23 cm). Biszkopt 6 jajek 15 dag cukru 5 łyżek wody 8 dag mąki pszennej 6 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao. Żółtka dodać do białek i delikatnie zmiksować. Przesianą mąkę dodać do masy i bardzo ostrożnie wymieszać (mikserem na najwolniejszych obrotach lub łyżką), uważając by piana nie opadła. Przelać masę do przygotowanej formy tej samej co były pieczone kruche placki. Piec w 180 st. C przez ok. 30 min (czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, zależy to od powierzchni blachy) Nasączenie szklanka (ok. 230-250 ml) dobrej kawy, najlepiej z ekspresu 100 ml nalewki orzechowej 50 ml żurawinówki 3 łyżki cukru W gorącej kawie rozpuścić cukier. Odstawić do wystudzenia i wymieszać z alkoholem. Masa owocowa 400 g dżemu wiśniowego 800 g jagód (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać) płaska łyżka żelatyny 1/3 szklanki wrzątku Dżem przełożyć do garnka, podgrzać na wolnym ogniu, mieszając. Dodać jagody, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać do owocowej i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa 2 budynie waniliowe (każdy na pół litra mleka) bez cukru 2 żółtka 750 ml mleka 250 g miękkiego masła pół szklanki cukru pudru 500 ml mleka zagotować, w pozostałym rozpuścić budynie i zmiksowane żółtka. Wlać na gotujące się mleko, zagotować, mieszając. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce budyń, ciągle miksując. Dodatkowo wiórki kokosowe Wykończenie: W formie ułożyć jeden kruchy blat, wyłożyć na niego masę owocową, następnie przykryć biszkoptem, który nasączyć ponczem kawowym. 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, przykryć kolejnym kruchym plackiem, wyłożyć resztę masy i posypać wierzch wiórkami. Przykryć i wstawić do lodówki. Najlepsze na 2, 3 dzień, gdy wszystkie warstwy zmiękną i 'przejdą' swoimi smakami. Przechowywać w lodówce.
PRZEKŁADAŃCE - ciasto miodowo-grysikowe.jpg
Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szkla ...
Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 30 dag margaryny 2 płaskie łyżeczki sody Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor. Składniki na masę: 8 łyżek grysiku 1 litr mleka 2 cukry waniliowe 1i1/2 szklanki cukru pudru 30 dag masła 1 słoiczek powideł śliwkowych Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje - odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając. Pierwszy placek posmarować powidłami śliwkowymi. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności