Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Truskawkowa Fantazja.jpg

PRZEKŁADAŃCE - Truskawkowa Fantazja.jpg
Download: Truskawkowa Fantazja.jpg

14 KB

(200px x 200px)

0.0 / 5 (0 głosów)
z blogu: moje małe kuchenne..

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl mąki krupczatki
1/2 szkl cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wody

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać.
Następnie 3 łyżki wody, i po jednym żółtku (z każdym żółtkiem ok 15sekund ubijać).
Do tej masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia - i drewnianą łyżką delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną)
Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Kiedy ostygnie zdjąć wierzchnią warstwę (delikatnie nożem, można ją zjeść samą, jest bardzo dobra:))
Można przesmarować ponczem (np. z kawy rozpuszczalnej)

Składniki na masę truskawkową:
ponad pół kilograma truskawek
1 niepełna szkl cukru (chyba, że truskawki są kwaskowate, to wtedy cała szkl)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 galaretka truskawkowa
2 szkl wody

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować blenderem (lub mikserem, jeśli nie posiadamy blendera). W garnku zagotować szklankę wody z cukrem. Dodać zmiksowane truskawki.
Budynie wymieszać w drugiej szklance wody i dodać do gotującej się masy, gotować chwilę. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę (proszek). Wymieszać. Wylać na przestudzony biszkopt.
Odstawić do stężenia do lodówki.

Pozostałe składniki:
1/2 l kremówki
3-4 opakowania śmietano-fiksów
cukier waniliowy
petitki (u mnie ok 15 małych paczuszek)
czekolada gorzka lub mleczna do starcia

Wykonanie:
Kremówkę ubić na sztywno ze śmietano-fiksami i cukrem waniliowym (jeżeli ktoś lubi na bardzo słodko można dodać też cukier puder).
część masy wyłożyć na masę truskawkową, przykryć petitkami i posmarować pozostałą masą śmietanową. Wierzch posypać startą czekoladą.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

obrazek

Inne pliki do pobrania z tego chomika
PRZEKŁADAŃCE - NAPOLEONKA.jpg
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki ...
SKŁADNIKI ciasto: śmietana-1/2 szklanki mąka-2 szklanki margaryna-1 kostka krem: mleko-1 litr mąka-1 szklanki cukier waniliowy-1 opakowanie żółtka-2 PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę z Kasią posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoto kolor. Krem: 1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować. Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności