Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Orzechowa chałwa.jpg

CIASTA BEZ PIECZENIA - Orzechowa chałwa.jpg
Inne pliki do pobrania z tego chomika
CIASTA BEZ PIECZENIA - Ciasto czekoladowo - malinowe.jpg
CIASTO CZEKOLADOWO MALINOWE składniki • Herbatniki ...

CIASTO CZEKOLADOWO MALINOWE składniki • Herbatniki (ilość wystarczająca do pokrycia blaszki o wymiarach 24x36 lub mniejszej trochę) • Biszkopty podłużne Masa czekoladowa: • 500 ml mleka • 1 opakowanie (takie na ½ litra mleka) budyniu czekoladowego • 1 płaska łyżka maki pszennej • 1 łyżka kakao • 100 g gorzkiej czekolady (połamać na małe kawałki) • 5 (lub więcej bo ciasto nie jest słodkie) łyżek cukru • 250 g masła/margaryny Masa malinowa: • 250-300 ml musu z malin (maliny zblenderowane i przetarte przez sitko aby nie było pestek) • 1 opakowanie galaretki malinowej • Ok. 150-200ml wody • 1 płaska łyżka żelatyny Masa śmietanowa: • 400 – 500 ml śmietanki kremówki (30%) • 1 płaska łyżka żelatyny • 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ok. 50 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Następnie ułożyć na dnie herbatniki, jeden obok drugiego, aby nie było szczelin. Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić na ogniu. Gdy mleko już jest mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem, cukrem, kakao i mąką. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciąglę, doprowadzić do zagotowania się mleka. Budyń ostudzić trochę, co jakiś czas mieszając, i ułożyć na wierzchu masło/margarynę okrojoną na mniejsze kawałki. Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Masę wylać na herbatniki i wyrównać. Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty, robiąc pomiędzy nimi odstępy ok. 1 cm. Lekko wcisnąć w masę, ale tak aby połowa wystawała ponad nią. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie , żelatynę namoczyć w kilku łykach wody, podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymieszać z musem malinowym (jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie). Tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą powierzchnię. Wstawić do lodówki aby mus całkiem stężał. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić. Śmietanę kremówkę ubić, dodając cukier puder pod koniec ubijania. Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej, miksując razem. Śmietanę wyłożyć na mus malinowy. Całość posypać stratą czekoladą.

CIASTA BEZ PIECZENIA - kRÓWKOWE BEZ PIECZENIA.jpg
Składniki: 2 łyżki płatków migdałowych 1 kostka masła ...

Składniki: 2 łyżki płatków migdałowych 1 kostka masła 1 budyń śmietankowy 4 paczki herbatników Leibniz 1 paczka krakersów 1 puszka masy krówkowej dżem z czarnej porzeczki cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka mleka w proszku 1/2 litra śmietany 30% Sposób przygotowania Migdały uprażyć na suchej patelni. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodawać partiami budyń. Brytfankę wyłożyć herbatnikami, na nie położyć masę budyniową, na masę znowu herbatniki i na nie masa krówkowa i przyłożyć krakersami. Krakersy posmarować dżemem. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, dla utrwalenia dodać jedną łyżkę mleka w proszku. Śmietanę posypać uprażonymi migdałami. Wstawić do lodówki. II Wersja masy śmietanowej Zamiast śmietany 30% ubij śmietanę 18% ze śnieżkami: 400 ml śmietany 18% 2 śnieżki 1 łyżka żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżkami i dodać żelatynę i wymieszać. Osobiście uważam, że wersja II jest lepsza, ale polecam do wypróbowania obie :) w mojej masie są dodane jeszcze posiekane drobniutko truskawki i dżem też mam truskawkowy żeby było do kompletu :) Zamiast mleka w proszku jak go nie mam (a często nie mam) dodaję łyżkę śmietanki do kawy takiej w proszku. Na jedno wychodzi.

CIASTA BEZ PIECZENIA - Tarta_karmelowa_z_czekoladą.jpg
TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmie ...

TARTA KARMELOWA Tarta Kajmakowa Z czekoladą, bitą śmietaną i bananami. Szybki deser bez pieczenia. Składniki: Spód: • 1 opakowanie herbatników Digestive (225 g) • 70 g masła, roztopionego • 1 tabliczka ciemnej czekolady (100 g), rozpuszczonej Masa kajmakowa z czekoladą: • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200 g) • 1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego (masy krówkowej) * • garść orzechów włoskich Bita śmietana z bananami: • 4 banany • sok z 1 cytryny • 300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki • 2 - 3 łyżki kakao oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm Przygotowanie: Spód: Herbatniki włożyć do miski i bardzo dokładnie pokruszyć (np. tłuczkiem). Masło roztopić razem z czekoladą (w kąpieli wodnej lub na bardzo wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem), następnie wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Dno i boki formy wyłożyć powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawić do lodówki. Masa kajmakowa z czekoladą: Roztopić czekoladę i wymieszać z ugotowanym mlekiem skondensowanym. Masę wyłożyć na spód z herbatników, posypać orzechami włoskimi i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Bita śmietana z bananami: Banany obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę i wymieszać z połową ilości bananów, wyłożyć na warstwę masy kajmakowej. Udekorować pozostałymi bananami i posypać kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Przechowywać w lodówce. * możesz też użyć mleka skondensowanego nie ugotowanego. Zamkniętą puszkę należy wówczas wstawić do garnka, przykryć wodą i gotować na wolnym ogniu przez 3 godziny. Podczas gotowania puszka musi być cały czas zakryta wodą, a otworzyć ją można dopiero po ostudzeniu! W przeciwnym razie może wybuchnąć. Masa z gotowanego w ten sposób mleka skondensowanego może być bardziej kremowa i mniej sztywna od masy przygotowanej na bazie gotowej "masy krówkowej", która jest bardzo gęsta.

CIASTA BEZ PIECZENIA - Sernik-wisniowy-z-bananmi-i-czekolada.jpg
Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g ml ...

Składniki: spód: 1 łyżeczka kakao 100g masła 150g mlecznej czekolady 50g płatków migdałowych 80g płatków kukurydzianych krem: 500g śmietankowego sera lub zmielonego sera na sernik 500g sera mascarpone 110g cukru 9 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie cukru waniliowego 3 dojrzałe banany sok z połowy cytryny 250g śmietany kremówki wierzch: 2 łyżki cukru 500g wiśni 250ml soku wiśniowego + 9 łyżek 40g mąki ziemniaczanej Spód: 1. Czekoladę i masło roztopić w kipieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą), dodać łyżeczkę kakao, wymieszać. 2. Połączyć razem płatki migdałowe i kukurydziane. Wlać czekoladę z masłem, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. krem: 3. Utrzeć razem ser i mascaropne, dodać cukier, cukier waniliowy. 4. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny. Połączyć z masą serową. 5. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewać do masy bananowej. 6. Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z tężejącym kremem. Masę przełożyć na czekoladowy spód i wstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc). wierzch: 7. Wiśnie wypestkować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 9 łyżkami soku, resztę soku zagotować z 2 łyżkami cukru. Dodać mąkę, wymieszać i chwileczkę gotować. Zdjąć z ognia, dodać wiśnie i odstawić do ostygnięcia. 8. Przestygnięte wiśnie rozłożyć na wierzchu ciasta i schłodzić w lodówce. Smacznego :)

CIASTA BEZ PIECZENIA - SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO.JPG
SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: ...

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ NA ZIMNO Składniki na spód: -140 g ciastek maślanych - 60 g masła Ciastka pokruszyć na pył ( ja zmieliłam), dodać roztopione masło, wymieszać.  Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. Masa serowa:  - 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (użyłam sera wiaderkowego)  - 1 łyżka soku z cytryny  - pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)  - 200 g drobnego cukru  - 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody  - 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, ), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Czarną porzeczkę zmiksować blenderem . Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku ).   Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką).  Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować. Smacznego :)

obrazek
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności