Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
megur
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Mężczyzna Roman

widziany: dzisiaj o 04:55

  • pliki muzyczne
    1973
  • pliki wideo
    19993
  • obrazy
    14110
  • dokumenty
    13416

55220 plików
4666,97 GB

Ukryj opis
FolderyFoldery
megur
Pliki dostępne do 08.07.2024
Pliki dostępne do 19.04.2020
Pliki dostępne do 21.01.2024
Pliki dostępne do 27.02.2021
11 Wrzesnia
 
Aaron Russo
Adolf Kudlinski śp. (Pierwszy Polski Prepper)
 
Afery Prawa
 
Afganistan
 
Afryka
Aktualnosci
 
Aleksader Kwaśniewski
 
Publicystyka
Alex Jones
 
Alex Jones
Ameryka Środkowa i Południowa
 
Kolumbia
Amway pranie mózgu
 
Amway gala
Andrzej Duda 123
Aniołowie i demony
 
ANTYPOLONIZM !!!!!
 
Antysalon
Audiobooki 123
Australia
 
Publicystyka
Bald TV-POLECAM
 
Bolesław Szenicer
 
Publicystyka
BRIAN TRACY
Chiny
 
Chiny Szanghaj
Publicystyka
Szokująca Azja
Chomikowe porady
 
Chris White
Ciekawe Niewyjasnione
 
Covid-19
 
CrusadeNR5
 
CrusadeNR
CrusadeNRtv
Czarna seria polskiego dokumentu
 
STUDNIA 1986
Czeczenia
Czerwoni zbrodniarze
 
Czwarta wojna światowa
 
Atomowa broń w Polsce
Trzecia wojna światowa
Wybuchy atomowe
David Icke
 
BRIAN ROSE DAVID ICKE
David Icke - Globalne Duchowe Przebudzenie Ludzkości
Zakon Śmierci
dj. murek
Do przemyślenia
 
Dokumenty
 
Dr Jerzy Jaśkowski LIVE
 
Dr n. med. Jerzy Jaśkowski
Dr Mira Modelska-Creech
Dr. Ewa Kurek
 
Kto ratuje jedno życie
Niezależny Lublin
Niezależny Lublin - żydzi w Polsce
Dr. Kent Hovind
Dr. Sławomir Mentzen !!!
Dr.David Duke
Dr.Jan Przybył
 
Kresy
Marian Misztalski
Dr.Jerzy Targalski
Dr.Lech Kowalski
Dr.śp. Dariusz Ratajczak
Dr.śp.Krzysztof Karoń
 
Program wiedzy społecznej
Publicystyka
Dr.Stanisław Krajski
 
Brzytwą czyli ostro na każdy temat
Dr.Michał Krajski
Dr.Stanisław Krajski-feliet ony
Dr.Stefan Oleszczuk
Dramatyczne wydarzenia na świecie
 
Fukushimia
Grecja
Islandia
Druga Rzeczpospolita 1918- 1939
 
Druga Wojna Światowa
 
Ebooki 123
Edward Snopek 123
EKOLOGIA
 
Łzy Amazonii,Afryk i,Arktyki
Rozwiązania lokalne na globalny bałagan
Żyj zgdnie z naturą
Ekstermizm muzułmański
 
eMisjaTv
 
Piotr Korczarowski
EUROKOŁCHOZ
 
Europa - Ostatnia Bitwa
EXtra LASKI+18
 
Filmy przyrodnicze
 
FOLDER NA PREZENTY OD WAS
 
GaduGadu i panel Ariadna badają opinię Polaków o żydach a tym samym namierzają wroga
Gadowski TV
 
Galeria
 
Polityczne
Gaz Łupkowy
 
Geotermia
Gen. August Emil Fieldorf Nil
 
Publicystyka
Gender
 
Publicystyka
Gify + PPS
Gizbo Live
 
GizboX - Przegląd Tygodnia
Kacper Gizbo
Globalne ocieplenie
 
GŁOS RACJONALNY
 
Prof.śp. Bogusław Wolniewicz
Grupa Bilderberg
 
Komisja Trójstronna
Publicystyka
Gruzja
GRZEGORZ BRAUN!!!
 
GRZESIEK 129 !!!!!
 
BIAŁOŁĘKA 666
Odcinek 182. Robactwo zaatakowało całą Polskę 123
HAŃBA SKANDAL OHYDA WSTYD !!!!
 
HENRYK PAJĄK
 
Hitler Stalin itd
 
Ewa Braun123
Holocaust Chrześcijan
 
Publicystyka - prześladowanie
Holocaust na świecie
 
Holocaust Słowiański
Holocaust Palestyńczyków
 
Holocaust Polaków
 
Holocaust Żydów
 
IPN TV - „Z filmoteki bezpieki”
 
IRAK
 
Ludobójstwo w Iraku
Wojna w Iraku
IRAN
 
Wojna Iran - Izrael
IZRAEL123
Jan Pietrzak
 
Janusz Korwin-Mikke
 
Publicystyka-a udio J K M
Jaruha Nadaje
K R E S Y
 
Katarzyna Treter-Sierpińska
Katastrofy w przestworzach 123
Katyń 2010 1
 
Publicystyka
Solidarni 2010
Katyń 2010 2
 
Publicystyka
Katyń 2010 3
 
J P G
Publicystyka
Katyń 2010 4
 
Publicystyka
Katyń 2010 5
 
Publicystyka
Rincewindx
Katyń 2010 6
 
Publicystyka
Katyń 2010 7
 
Publicystyka
Katyń 2010 8
 
Publicystyka
W Smoleńsku była mistyfikacja
Katyń 2010 9
 
10.04.2010 SMOLEŃSK Cała prawda Niewygodne fakty
Publicystyka
Katyń 2010 910
 
Publicystyka
Katyń 2010 911
 
Publicystyka
Katyń 2010 912
 
Katastrofa pod Smoleńskiem (szlawa)
Publicystyka
Zamach
Katyń 2010 913
 
Publicystyka
Katyń 2010 914
 
kiki85uuu - Polecam
Kino ludzi myślących
Kłamstwa polityków
Komputer
 
Komunikaty Ministerstwa Prawdy
 
KONFEDERACJA !!!
Korea Północna
 
Kosowo jest serbskie
Kraków moje miasto
 
Ks. Jacek Międlar
 
Ks.Jacek Międlar TV
Publicystyka
Ks. prof. Czesław Bartnik
Ks.Abp. Carlo Maria Vigano
Ks.Abp. Jan Paweł Lenga
 
Abp Jan Paweł Lenga
Audiobook-Prze rywam Zmowę Milczenia
Ks.Abp. Stanisław Wielgus
Ks.Bp. Andrzej Jeż
Ks.Bp.śp.Józef Zawitkowski
Ks.dr. Adam Skwarczyński
Ks.dr. Roman Adam Kneblewski
Ks.dr.hab.Piotr Natanek
Ks.Grzegorz Śniadoch
Ks.o.Augustyn Pelanowski
 
Ks.o. Augustyn Pelanowski
Ks.O.Leon Knabit
 
O.Leon Knabit
Ks.Paweł Murziński
Ks.Piotr Glas
Ks.prof. Aleksander Posacki
Ks.prof. Andrzej Zwoliński
Ks.prof. Dariusz Oko
Ks.prof. Tadeusz Guz
Ks.prof. Waldemar Chrostowski
Ks.śp. Tadeusz Isakowicz - Zalewski
 
Publicystyka
Ks.śp. Tadeusz Kiersztyn
 
Publicystyka
Ks.Stanisław Małkowski
 
Publicystyka
Ks.Włodzimierz Małota
Kuchnia
 
Blok Golonkowy
 
Gotowanie golonki
Cielęcina
Czas smakosza
Dobre Rady
Drób
Filetowanie ryb
Food Inc
Garnek Rzymski
Gołąbki
Jak upiec chleb
 
Publicystyk a
Jak zrobić majonez
Karczek Suszony
Karol Okrasa - domowe wędliny z szynkowaru
KFC
Kotlety mielone z boczkiem i ogórkiem
Krokiety Ziemniaczane
Mc Donald's
Mięso wędliny sery
Miody pitne
 
Publicystyk a
NORMAT-nalewki
NORMAT-praktyk a u praktyka
 
Karczek pieczony
Serowarstwo
Ogórki małosolne na sucho i mokro
Peklowanie
Porady Babuni (cyborg43)
Przepisy
 
Sosy
Przepyszne kotlety mielone wolowe z boczkiem
Publicystyka
Rolada z boczku z szynkowaru
Schab dojrzewający
Skutecznie.TV
Wędliny w słoikach
Wędzenie
Ziołowy Zakątek
Libia
Likwidacja Państwa Polskiego
 
MAGYAR LENGYEL BARATSAG
 
General Jozef Bem
Karpatia
Strategia
MANIPULACJA
 
Mapa Polski
 
topo 50 65
Wojskowa mapa Polski (rawtar)
MEC KATARZYNA TARNAWA-GWÓŹD
Mirosławiec
 
Publicystyka
MONEY
 
Monitor Polski Tego nie przeczytasz w ścierwomediach
My Tribute to Poland
 
O Polsce mówią inni 123
Pałace na ziemi polskiej
N W O
 
NIGDY SIĘ NIE PODDAWAJ
 
Noam Chomsky
 
Fabryka konsensusu
Ola Gordon
 
OlaGordon
P O L S K A
 
P.K.P
 
P.P.S. - Y
 
Paweł Kukiz
 
Publicystyka
Playlisty123
Podatek Katastralny
 
PODATEK KATASTRALNY (cyborg43)
Podatki
Publicystyka
Polacy na emigracji
 
Polacy na ziemiach okupowanych
Polacy w Norwegi
Rado i Seba
Polacy Nadchodzi KONIEC naszej WOLNOŚCI
POLAKU NIE DAJ ŚIĘ OKŁAMYWAĆ
Polski punkt widzenia
Polski Żyd Vlog
Polsko języczne media brukowe wraz z atorytetami
 
Prawda o mediach
Ponury Wtorek - prezentuje
Postęp po szwedzku
 
Norwegia
Publicystyka
PranieMozgu's channel 123
Prawda o rządzie platformersów 123
Prawdziwe przekręty - The real hustle
 
Kto nas oszukuje (glomar)
Oszustwa - uważaj
Prof. Halina Zamel
Prof. Jan Żaryn
Prof. Jerzy Robert Nowak 123
Prof. Leokadia Oręziak
Prof. Mirosław Dakowski
Prof. Mirosław Piotrowski
Prof.Andrzej Nowak
Prof.Andrzej Zybertowicz
Prof.Henryk Kiereś
 
Cywilizacja Łacinska
Prof.Krzysztof Rybiński
Prof.Marek Chodakiewicz
Prof.Norman Davies
Prof.Norman Finkelstein
 
Naród Wybrany
Prof.Piotr Jaroszynski
 
Prof.Robert Gwiazdowski
Prof.śp. Bogusław Wolniewicz
 
1.Prof.Bogusła w Wolniewicz
2.Wolniewicz tematy niebezpieczne
3.Wykłady
Prof.śp. Iwo Cyprian Pogonowski
 
PUBLICYSTYKA
Prof.śp. Mieczysław Albert Krąpiec
 
U zródła Prawdy
Prof.śp. Paweł Piotr Wieczorkiewicz
 
Prof.śp.Witold Kieżun
 
Publicystyka
Prof.Waldemar Dziak
Project Camelot-Duncan O Finioan
Prywatne
 
Publicystyka
Puste SMS-y
 
Oszustwa - uważaj (wrozkap)
Robia nas w bambuko
RED PILL NEWS Wiadomości W Czerwonej Pigułce
 
Religijne
 
ROK 2012
 
Koniec Świata
Publicystyka
RON PAUL
Rumunia
SĄ TACY NA ŚWIECIE
Sebastian Ross
Siła Koszmarów
 
ŚMIESZNE
 
Sound Of Freedom (2023) 123
Spryciarze
Stanisław Michalkiewicz
 
Antypolonizm
Czyja jest Polska
Publicystyka - audio Stanisław Michalkiewicz
Stop Cenzurze
 
Publicystyka
Świat zmienia oblicze
Syria
 
Publicystyka
SYSTEM 09
 
Antoni Maciarewicz
Szach Mat dla Ludzkości
Szkoła Fotografowania
 
Fotografowanie cd
Programy
T V G --9
TAJNE SŁUŻBY
 
TEGO NIE ZOBACZYSZ W ŚCIERWO-MEDIACH
 
Publicystyka
Telewizja wRealu24   materiały usunięte przez Ce nzurę YouTuba
Tematy Bardzo Niebezpieczne Mec. Ewa Rzeuska
 
O co chodzi w tym bałaganie
Tematy Niebezpieczne 123
TOLERANCJA INACZEJ
 
Na sportowo
U S A imperium ZŁA
 
Ukraina druga prawda
 
Ukraina Rosja
 
UNCLE TIMO
 
Geneza Wojen Światowych
O Ydzach
Pedziofjołki Ukryty Swiat
UPADEK KABAŁY
 
Upadek Kabały 26 części
Uważaj!!WARNING!! 1
 
Uważaj!!WARNING!! 2
 
Grypa H5N1
H A A R P
Publicystyk a
Uważaj!!WARNING!! 3
 
Nazisci - Spisek Okultystow
Oto co utracilismy
Uważaj!!WARNING!! 4
 
Handlarze Smiercią
Korporacje
Publicystyka
Uważaj!!WARNING!! 5
 
xxxxxx
Videoblog śp. Onionmana
 
Wywiady Amelii 007 z Onionmanem
Waldemar Łysiak
 
Książki (maria)
Warto zobaczyć posłuchać
 
Więżniowie polityczni 3RP
 
Basia Poleszuk
William Bill Cooper
Wojciech Cejrowski
 
WYŁĄCZ T V zacznij myśleć
 
Publicystyka
XXXXX
 
Publicystyka
Z Archiwum I P N
zachomikowane
 
Zapomniana historia zdeptana pamięć
 
ZBIGNIEW ZIOBRO
Zdrowie
 
Zrób to sam123
Pokazuj foldery i treści
  • 51,2 MB
  • 11 lis 18 19:33
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 24 kwi 2016

SUBSKRYBUJ 9,4 TYS.

Miód pitny w wersji wytrawnej? czemu nie...

krystiansulkowski1 rok temu (edytowany)
a ja mam problem z miodem Miesiac temu wstawilem taki syty trojniak bo dalem troszke wiecej niz 1/3 miodu Dodalem pozywki i kwasku cytrynowego, uwodnilem drozdze i po doslownie 2h zaczelo pracowac Niestety minal miesiac i z poczatkowych 31Blg mam nadal 20 Miod praktycznie nie pracuje, czasem tylko pierdnie :) Czy moge dodac znow swiezych drozdzy i pozywki? Uzylem drozdzy do miodow i obawiam sie ze moze z nimi byc problem bo uwadniam wlasnie szczypte z tej samej saszetki i sa strasznie niemrawe Od 20min leza na dnie Jerzy poratuj rada. Nie chce tego gotowac i robic restartu bo mi % odparuja a wstawilem miod jako niesycony i wolalbym zeby taki pozostal Jakie widzisz wyjscie? Jednak poprawka Od okolo 24h nie pracuje Zmienie korek zeby wyeliminowac watpliwosci czy wszystko jest szczelne

Jerzy Mackiewicz1 rok temu
możesz zaszczepić go na nowo i uruchomić jeszcze raz fermentację - użyj jakiś mocnych drożdży do refermentacji... z tym, że nie oczekuj, że będziesz miał znowu pianę itd.


krystiansulkowski1 rok temu
Jerzy Mackiewicz dzieki za odpowiedz Juz mowie jak zrobilem Zamieszalem porzadnie butla, sypnalem szczypte pozywki, szczypte drozdzy bez uwadniania i wstawilem butle do gara z letnia woda Po 5 min ruszylo calkiem zwawo Mam dziwne wrazenie ze 18-20 stC to za malo dla tych drozdzy a na opakowaniu napisali ze fermentuja juz od 8 stC Moze i tak jest ale trwa to chyba rok Za tydz zmierze Blg i zobacze czy cos ruszylo Sa w ogole drozdze do restartu typowo do miodow? Stosowales do restartu inne drozdze niz te do miodow?
  • 139,2 MB
  • 11 lis 18 17:59
The Plate
Opublikowany 13 gru 2017

SUBSKRYBUJ 3

Skrócona wersja o tym jak zrobić samodzielnie w domu miód pitny. Kręcona w The Plate.


jan kowalski2 tygodnie temu (edytowany)
Bardzo ciekawy film. Miejmy nadzieje, ze coraz wiecej restauratorow w Polsce bedzie w swoich zapasach posiadac miody pitne i zachecac gosci do ich picia. Nie rozumiem dlaczego tak rzadko w Polsce mozna spotkac lokal, w ktorym do posilku, zamiast kwasnego wina, gorzkiego piwa, czy czegos z zawrtoscia alkoholu powyzej 40%, oferuje sie lekki miod pitny typu trojniak. Taki miod nie jest przesadnie slodki, jest bardzo pijalny i swietnie komponuje sie z wieloma potrawami. Miejmy nadzieje, ze czas zachlysniecia wszystkim co zachodnie w mysl zasady: co Francuz wymysli, Polak polubi, powoli sie konczy i sami zaczniemy narzucac trendy w kulinariach
  • 59,6 MB
  • 11 lis 18 17:36
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 4 maj 2014

SUBSKRYBUJ 9,4 TYS.

Facebook: https://www.facebook.com/sokzjednorozca Blog: http://www.mackiewicz.olsztyn.pl/blog/ —————————-- O korkach, o korkownicach, o korkowaniu, o błędach w korkowaniu.... no i o butelkach do win :-) dziś się rozgadałem... całe 7 minut... Materiały uzupełniające - stronki o typach butelek do win: http://viniculture.pl/wino/podstawowe... http://o-winie.pl/ksztalt-butelki/ o sprzęcie do warsztatu wspominałem już tu: http://www.youtube.com/watch?v=NmKhYp... o różnych butelkach mówiłem też tu: http://www.youtube.com/watch?v=cAr-zC...

mathun1 rok temu
Słabo się przygotowałeś z korków :P W skrócie z naturalnych są lite (zwykły korek z naturalnymi ubytkami), aglomerowane (korek wykonany z granulatu korkowego) i kolmatowane (czyli lite z uzupełnionymi ubytkami granulatem)


Le Kret3 lata temu
Witam, Zielone butelki, też nie chcronią przed słońcem. Dlatego w piwowarstwie domowym zaleca się używać butelek brązowych, podejżewam, że w winowarstwie też brązowe będą najlepsze.
  • 37,8 MB
  • 11 lis 18 17:25
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 9 mar 2014

d.szydlowsky3 tygodnie temu
Witam! Od razu wspomnę, że jest to mój pierwszy miód. Dziś jest to 4 dzień fermentacji, używam drożdży od zamojskich. Bąbelkowanie z każdym dniem się osłabia, na tą chwilę jest to tylko 1 na 14 sekund. Czy jest się czym martwić? Proszę o pomoc :(
  • 29,1 MB
  • 11 lis 18 16:50
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 2 mar 2014

SUBSKRYBUJ 9,4 TYS.

Facebook: https://www.facebook.com/sokzjednorozca Blog: http://www.mackiewicz.olsztyn.pl/blog/ —————————-- Przygotowanie miodu pitnego do fermentacji. Część druga. Część pierwsza: http://www.youtube.com/watch?v=CTjqUf... W temacie drożdży to kolega poleca też Fermiwin PDM - ponoć też dobre http://nomart.redcart.pl/p/497/631367.

Dominik Siedlak3 lata temu
Jurku, poważnie Ci ten miód ruszył? W ten spośób dodane drożdze (z których się robi matkę drożdzową, to nie są drożdże do uwodniania), w ten sposób dodaną pożywką, etc?


Jerzy Mackiewicz3 lata temu
oczywiście że tak - bez żadnego problemu.... Ten temat uwadniania drożdży to jakiś urban legends albo bardziej obijanie blachą dupy przez producentów, żeby reklamacji nie było jak coś będzie nie tak. Teraz używam tych pt. Aromatix Complex - one nawet na opakowaniu mają jak wół napisane "nie wymagają uwadniania"... a po godzinie od dodania nastaw radośnie pracuje.


Dominik Siedlak3 lata temu
@Jerzy Mackiewicz przecież tych drożdzy prawie tam nie ma, one muszą się namnożyć - to nie są typowe "instant"... Z jakiego Blg startowałeś i do jakiego Ci zeszło?


Jerzy Mackiewicz3 lata temu
Miód był liczony na trójniaka, nie miałem wtedy jak zmierzyć blg. Wyszedł leciutko słodki i normalnie fermentował już po dobie czy dwóch z tego co pamiętam.


Paweł Beznazwiska3 lata temu
2 błędy.. Dlaczego nie zrobiłeś matki drożdzowej. Przecież jak wół jest napisane na opakowaniu, jak trzeba przygotować drożdze. Błąd drugi, kwasek cytrynowy dodajemy po ustąpieniu fermentacji.


Jerzy Mackiewicz3 lata temu
+Paweł Beznazwiska co do pierwszego to w sumie masz rację ale tutaj spokojnie dało radę i wystartowała fermentacja. Co do kwasku to wiedzę o tym kiedy dodawać kwasek mam z książki Cieślaka - negujesz jego wiedzę?

zegarmistrz4 lata temu
1. Czym i jak sterylizować butelki? 2. Ile % alkoholu jest w tak przygotowanym miodzie pitnym? 


Jerzy Mackiewicz4 lata temu
1. Najlepiej pirosiarczyn sodu 2. Trójniak powinien mieć gdzieś koło 11-13% ale to zależy od słodkości miodu i stopnia odfermentowania
  • 18,3 MB
  • 11 lis 18 16:39
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 27 sty 2014

SUBSKRYBUJ 9,4 TYS.

Surowiec do miodu pitnego. Jak i skąd pozyskać miód

Przemek Jach4 lata temu (edytowany)
Cześć. Ile wynosi zakup miodu powiedzmy do jednego pędzenia? Powiedzmy, za te 5 kg.


Jerzy Mackiewicz4 lata temu
rozkład cenowy jest duży.... zależy od kogo bierzesz i jaki miód. Zasadniczo pszczelarze się cwanią i sprzedają go nie na litry a na kilogramy. Przelicznik to ok. 1l = 1,46kg Taka bańka 5l, taniego wielokwiata to cirka 120-160zł - tylko pamiętaj, że robią trójniaka dodajesz do niego 10l wody więc de facto osiagasz 15l brzeczki co da ci jakieś 12l końcowego produktu.


Przemek Jach4 lata temu
@Jerzy Mackiewicz Dobrze prawisz w sprawie fermentacji;) Co do miodu to powiem Tobie, że pracuję w rodzinnej pasiece prowadzonej przez doktora pszczelarstwa i z bólem muszę przyznać, że wielu cwanych pszczelarzy winduje ceny miodu do granicy możliwości. U nas koszt ostateczny najwyższej jakości produktu np. wielokwiatu, rzepaku czy gryki wynosi około 18zł za litrowy słoik (zawsze nowy słoik z nową nakrętką). Kiedy spotykamy innych pszczelarzy są niezwykle oburzeni, że psujemy im ceny. Mam nadzieję, że będziesz wrzucał filmiki z przygotowywania nastawu różnych rodzajów miodu pitnego :)
  • 124,2 MB
  • 11 lis 18 16:14
Jerzy Mackiewicz
Opublikowany 20 sie 2017

SUBSKRYBUJ 9,4 TYS.

jakie miody kupować itd


Łukasz Mikołajczak1 rok temu
Uważajcie na miód, który kupujecie na lokalnych rynkach. Pszczelarze w sezonie mogą podawać pszczołom syrop cukrowy lub syrop glukozowo - fruktozowy, żeby podnieść wydajność pasieki. Cukier pszczołom podaje się na zimę w celu uzupełnienia zapasów po odebraniu ostatniego miodu. Miód napowietrzony, to miód kremowany. Powstaje w wyniku mieszania płynnego miodu w specjalnym urządzeniu wyposażonym w mieszadło i za pomocą wolnych obrotów zaburza się proces krystalizacji poprzez rozcieranie wytrącających się kryształków miodu. Proces ten prowadzi się kilka dni - 15 minut mieszania, 2 godziny przerwy i znów 15 minut mieszania, 2 godziny przerwy. Z miodem spadziowym też należy uważać. Występujący na Ukrainie miód słonecznikowy o ciemnej barwie poniektórzy pszczelarze sprzedają u nas jako spadziowy ewentualnie gryczany. W tym roku w mojej pasiece miód z okresu kwitnienia lipy miałem tak ciemny jak spadziowy. Nie sprzedaję go za spadziowy ponieważ spadzi w nim nie ma choć jest ciemny. Zależy to od roślinności jaka występuje w okolicy pasieki. Efektywny lot pszczoły to koło o średnicy około 3 km i to jest faktyczna baza pożytkowa dla pszczół. Istnieją dwa rodzaje spadzi - iglasta, z drzew iglastych, ciemny, prawie czarny miód oraz spadź liściasta, z drzew liściastych, z wydzieliny mszycy, miód jasny. Co do miodu z marketu, jest to najgorsze świństwo jakie można kupić. Do słoików nalewa się miód z Chin, Argentyny, miód z "łunii" oraz z poza "łunii", tyle że słodki przegrzany, przeważnie wogóle nie zkrystalizuje.


Przemek Jach1 rok temu (edytowany)
Nie wiem czy ten wielokwiat z nostrzykiem nie był kremowany. Co do zawartości wody, miód powinien mieć około15-17%. Jak jest więcej trzeba odparować nadmiar. Jeśli będziemy mieć zbyt wiele wody w miodzie i nalejemy go do słoika to miód najnormalniej zacznie wychodzić nam że słoika. Dojrzałość miodu jeśli jest płynny można łatwo sprawdzić, lejąc miód z góry otrzymujemy storzek, miód niedojrzały tworzy wgłębienie. Przy wirowaniu miodu najczęściej mierzy się to refraktometrem.

Michał Kempisty1 miesiąc temu
Witaj! Wdałem się w posiadanie całkiem pokaźnych ilości "miodu" z mniszka lekarskiego, nie jest to miód pszczeli, tylko ten robiony ręcznie z kwiatów mniszka, cukru itp. Całkiem smaczny, wiec pomyślałem, czemu nie, można spróbować zrobić i z niego. Co o tym sądzisz??


Bouli6661 rok temu
Witam serdecznie - pytanko mam: Jak się nastawia miód trójniak to BLG takiego nastawu jest około 33 i wszędzie się czyta że drożdże mają problem ze startem że odżywki pożywki i inne czary mary trzeba dodawać żeby wogóle ruszyło. Czy dopuszczalne jest wystartować nastaw na BLG 20-22 a resztę miodu dodać po kilku dniach jak już drożdże zjedzą trochę cukru - tak jak dodaje się cukier w kilku ratach do nastawu winnego? Nigdzie nie znalazłem takiej informacji, liczę na rzeczową odpowiedź. Pozddrawiam i dziękuję za całoksztalt kanału - wiele się nauczyłem tutaj:)
  • 210,0 MB
  • 11 lis 18 15:08
Malinowy Nos
Opublikowany 26 lut 2015

SUBSKRYBUJ 20 TYS.

Sklep internetowy - http://www.malinowynos.pl Facebook - https://www.facebook.com/malinowynosp... Aukcje allegro - http://allegro.pl/listing/user/listin... Składniki na ok 8l (czwórniak): - 2l miodu - 6l wody - 25g kwasku cytrynowego - pożywka, drożdże Metoda na Cieplo ( miód nasycony) Do dużego garnka wlewamy 6l wody, podgrzewamy i dodajemy miód. Przez pół godziny gotujemy, zbierając pianę łyżką szumówką. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy po czym odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przelewamy miodek z wodą do przygotowanego i czystego balonu, dodajemy pożywkę i wcześniej przygotowaną matkę drożdzową. Zakładamy korek z rurką i fermentujemy w ciepłym miejscu :)

Henrykmar1 rok temu
Czyli półtorak to litr miodu i pół litra wody? Czy to nie za gęste? Jak taką ilość przerobią drożdże? Słyszałem że Blg nie powinno przekraczać 22°. Przy takiej ilości miodu stężenie będzie na pewno wyższe.


Anima Vilis1 rok temu
Czy biorąc pod uwagę, że miód działa bakteriobójczo naprawdę ma sens wygotowywanie cennych składników odżywczych i pozbywanie się korzystnych właściwości? Wydaje mi się to nierozsądne. Jakby to tak jednym zdaniem opisać to: zabijamy bakterie w miodzie, których nie ma oraz pozbywamy się tego co wartościowe zostawiając cukry proste. D:


Henrykmar1 rok temu (edytowany)
Malinowy Nos! Czy tu nie wkradł się błąd? W nazwie jest zawarta proporcja ilości wody do ilości miodu ( wszystko w kg lub litrach chociaż różnice są duże ). Słyszałem dawniej od kogoś że czwórniak to jeden kilogram miodu i cztery kilogramy ( lub też litry ) wody. Trójniak to kilo miodu i trzy litry wody, dwójniak to dwa litry wody + kilo miodu. Idąc twoim rozumowaniem, to półtorak zawierałby już tylko pół litra wody na kilo miodu ( lub raczej 1,4 kg, bo podajesz miód w litrach i wodę w litrach ), a jedynak ( pojedyńczak ) wody nie zawierałby wcale. Składał by się tylko i wyłącznie z samego miodu i drożdży. Jak się robi cukrówkę, to się przecież mówi: kilo cukru i trzy litry wody, czy kilo cukru i cztery litry wody. Jest to przejrzyste. Bardziej przejrzyste niż "cukrówka czteroczęściowa" w znaczeniu jedna część ( kg ) cukru + trzy części ( kg lub L ) wody = cztery części. Tak czy owak miód pitny to drogi napój. W moich stronach słoik 1,25 kg miodu lipowego kosztuje 34 zł. Wychodzi na to że wyprodukowanie jednego litra miodu trójniak ( wg mojej nomenklatury, czyli 1 kg miodu + 3 kg wody ) kosztuje ponad 7 zł ( cukrówka ok. 0,83 zł ), nie licząc ceny drożdży i żadnych innych kosztów produkcji. Trójniak liczony wg zasady jeden litr miodu i trzy litry wody będzie kosztował nieco ponad 9 zł za jeden litr. Różnica duża zależnie czy proporcje są wagowe, czy pojemnościowe. Więc to chyba najdroższy trunek robiony domowym sposobem. Myślę jednak że mimo to warto go zrobić bo jest pyszny.
  • 80,5 MB
  • 11 lis 18 13:15
Radosław Chmielewski
Opublikowany 19 sty 2016

jacek gaik2 lata temu
Ja zawsze robie miody niesycone szkoda temperature zabijac to co w miodzie najlepsze

Michael Tomaszek1 rok temu
Ryzykowne... Inny mają też smak

ManiakGaraz1 rok temu
Witam takie pytanie czy musi być ten kwasek cytrynowy bo jedni piszą że to chemia a inni że wręcz przeciwnie i w mojej książce o miodach pitnych wszystkie przepisy są z tym kwaskiem

Marek Łęczycki2 lata temu
Fermentowanie 2 lata trójniaka drożdżami bayanus ???? Może to miało być leżakowanie.


Radosław Chmielewski2 lata temu
Oczywiście - chodzi o dojrzewanie :)

MARK AMSTERDAM2 lata temu
Witam, bardzo fajny filmik, pomocny. Ja wczoraj nastawiłem swój pierwszy miód :-) Miód z krwawnicy będzie czwórniak nienasycony. Pytanie robi Pan tylko miody nasycone?


Marcin Techniczny2 lata temu
Ile razy jest zlewany znad osadu i kiedy to robić?


zdzicho1 rok temu
Skąd mam wiedzieć że matka drożdżowa (drożdże mead yeast) się "udała"


Stiopa 8711 miesięcy temu
Witam powiedzial Pan,ze jeden gram drozdzy na litr Czyli rozumiem ze na 15 litrow 15 gramow drozdzy wystarczy?
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    9
  • pliki muzyczne
    0

9 plików
749,81 MB




ss_argus

ss_argus napisano 25.06.2024 07:03

zgłoś do usunięcia
Najlepsze !!! *** Audiobooki *** *Słuchowiska * Komiksy * Ebooki II WŚ * Wgrane Okładki * W Paczkach * Luzem * "Żywy" Lektor * Uporządkowane A-Z * Własny Upload * Foldery Tematyczne * *FREE Transfer *** * Zapraszam serdecznie *
Deebra

Deebra napisano 16.07.2024 18:19

zgłoś do usunięcia

Zawsze, gdy jest szczególnie ciężko, gdy ciemności ogarniają ziemię, a słońce już gaśnie i gwiazdy nie dają światłości, trzeba wszystko oddawać Maryi.

Jezu ufam Tobie

Po Bogu w Trójcy Jedynym, nie mamy nikogo bliższego nad Matkę Słowa Wcielonego.
Gdy więc szukamy w naszych myślach modlitewnych, z kim mielibyśmy rozmawiać, komu mielibyśmy zawierzyć, z kim naszą samotność dzielić, to chyba z Nią.

bł. ks. kard. Stefan Wyszyński

... Dobrego, błogosławionego dnia, z pozdrowieniami ) ...
Deebra

Deebra napisano 18.07.2024 17:42

zgłoś do usunięcia
A nie bądźcie przygnębieni, gdyż radość w Panu jest waszą ostoją.
Księga Nehemiasza 8,10

Dobry nastrój jest jak słoneczny dzień: promieniuje wokoło...
Washington Irving
Jezu ufam Tobie

Bóg ukrył piękno w samym sercu raju, abyśmy nieustannie pozostali czujni, i w radosnym stanie łaski nie zapomnieli o potrzebie rygoru.

Paulo Coelho
((❥ˆ◡ˆ☼)
Słowa pozdrowień, dobrego-błogosławionego dnia, dostrzegania piękna i miłości i umiejętności radowania się w codzienności ) ...
marxiusz1978

marxiusz1978 napisano dzisiaj o 05:08

zgłoś do usunięcia
obrazek ZAPRASZAM

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności