Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 11.08.2024 10:26

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
⊱✿SURÓWK I I SAŁATKI⊱
♥ SAŁATKI
SAŁATKA Owocowa_
Sałatki_
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 109 KB
  • 20 cze 15 17:48
SAŁATKA PIECZARKOWA Składniki:
•500 g pieczarek
•3 cebule ( ok. 200 g )
•3 ugotowane na twardo jajka
•4 ogórki konserwowe ( ok. 200g)
•natka pietruszki
•3 - 4 łyżki majonezu
•2 - 3 łyżeczki musztardy • sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy, odcedzamy i również odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku. Przygotowujemy ją na kilka godzin przed podaniem.

z chomika tomaszowianka

  • 19 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika rosiczka69

  • 332 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika edysiatko

  • 49 KB
  • 20 cze 15 17:48

zachomikowany

  • 20 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika bogra

  • 173 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika Stefanulek

  • 25 KB
  • 20 cze 15 17:48
i
125 ml mleka1 jajko75 g mąkiszczypta soli200 g sera brie100 g gotowanej szynki (bez skórki)1 łyżka masła (do posmarowania patelni)4 łyżki borówek konserwowychEtapy przygotowania
1Mleko wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę i sól, całość wymieszać energicznie. Ciasto odstawić na ok. 30 minut.

2Ser pokroić w grubą kostkę. Szynkę pokroić najpierw w paski, następnie w kosteczkę i dodać do sera.
3Rozgrzać patelnię wysmarowaną tłuszczem (powtórzyć przed usmażeniem każdego naleśnika). Na gorącą patelnię wylać 1/4 (około 3 łyżki) mieszanki.

4Smażyć z każdej strony ok. 2-3 minuty.

5Posypać farszem i smażyć do rozpuszczenia sera. Na wierzchu naleśnika ułożyć 1 łyżkę borówek, złożyć na cztery i przełożyć na talerz. Udekorować listkiem mięty.

z chomika tomaszowianka

  • 0 KB
  • 20 cze 15 17:48

zachomikowany

  • 23 KB
  • 20 cze 15 17:48
MŁODA KAPUSTA ZE ŚMIETANĄ

Uwielbiam ją od zawsze i kiedy tylko pojawia się młoda kapusta, kupuję ją w niezliczonych ilościach. Na chwilę obecną gości u mnie prawie codziennie.

Składniki:

*
Główka młodej kapusty
*
2 łyżki śmietany 18%
*
2 łyżeczki soku z cytryny
*
łyżeczka cukru
*
łyżeczka mąki
*
pęczek kopru
*
2 łyżeczki posiekanej dymki lub szczypiorku
*
sól

Kapustę siekamy, dolewamy szklankę wody i dusimy, aż będzie miękka. Następnie dodajemy sok z cytryny, cukier, koper, dymkę, podsypujemy mąką. Na koniec dodajemy śmietanę i dosalamy do smaku. Najlepiej smakuje z młodymi, maleńkimi ziemniaczkami polanymi masłem. Pycha.

z chomika white.and.black.flower

  • 49 KB
  • 20 cze 15 17:48
SAŁATKA Z KAPUSTY CZERWONEJ

* Mała główka czerwonej kapusty,
* sól, cukier, pieprz,
* 2 jabłka,
* 2 łyżki oleju,
* cebula,
* zielona pietruszka.



Nastawić w garnku wodę, lekko ją posolić, a w tym czasie poszatkować cieniutko kapustę. Do garnka wrzucić kapustę i gotować 5 minut, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. Tak przygotowane składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku. Gotową sałatkę ułożyć w salaterce, skropić olejem i posypać posiekaną zieleniną. Pyszna.

z chomika white.and.black.flower

  • 21 KB
  • 20 cze 15 17:48
Składniki
500 g brokułów
1 mały kalafior
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 kromki czerstwego pieczywa tostowego lub białego chleba
1 cebula
2 żółtka
2 łyżeczki średnioostrej musztardy
1 łyżka oleju sól pieprz
1 cytryna
3-4 łyżki jasnej zasmażki
pęczek pietruszki
Etapy przygotowania
1 Brokuły i kalafiora umyć, podzielić na różyczki i opłukać. Gotować osobno w osolonej wodzie (kalafior 6-8 minut, brokuły 5 minut). Odcedzić wodę, odstawić.
2 Chleb namoczyć w wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso wyrobić z 1 żółtkiem, odciśniętym chlebem, cebulą, musztardą, solą i pieprzem. Z mięsa formować kuleczki. Olej rozgrzać, smażyć pulpeciki 6-8 minut.
3 Cytrynę opłukać i osuszyć. Skórkę zetrzeć, sok wycisnąć. 1/4 l wody pozostałej z gotowania warzyw zagotować. Zagęścić zasmażką. Pozostałe żółtko roztrzepać z sokiem z cytryny, dodać do gorącego, lecz nie gotującego się sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać, nie gotować. Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Dodać do sosu. Różyczki brokułów i kalafiora podawać z pulpecikami i sosem. Posypać skórką z cytryny.
4 Podawać z ziemniakami.

z chomika tomaszowianka

  • 18 KB
  • 20 cze 15 17:48
Składniki
2 średnie cukinie
3 papryki
2 cebule
10 parówek
sól, pieprz, czosnek, chili, słodka papryka(pół paczki)
ketchup,vegeta kostka rosołowa
Etapy przygotowania;
1 Paprykę i cebulkę pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnię (ja wlewam trochę wody żeby się nie przypaliło) i dorzucić do tego starty czosnek (według uznania). Przykryć wieczkiem i poddusić ok 15 min. Paróweczki pokroić w cieniutkie krążki i wrzucić na rogrzaną oliwę, trochę podsmażyć. Cukinie pokroić w paseczki i wrzucić do garnuszka. Dolać ok pół litra wody żeby lepiej się poddusiła. Do cukini wrzucić podsmażone już paróweczki wraz z oliwą i dorzucić do tego podduszoną paprykę z cebulką oraz czosnkiem. Wszystko poddusić ok pół godziny aż cukinia zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodać ok 3 łyżek ketchupu. Wszystko razem wymieszać i przyprawić. Odrobina soli, pieprzu i chili. Pół opakowania słodkiej papryki. Ja dodaję również trochę vegety. Po jakiś 15 minutach dodaję kostkę rosołową. Po prostu ją rozkruszyć. Smacznego.

z chomika tomaszowianka

  • 43 KB
  • 20 cze 15 17:48
BURACZKI ZASMAŻANE

Około 75dag buraków ugotować a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach .Przyprawić szczyptą soli i pieprzem 1lub 1,1/2 łyżka octu i 1czubatą łyżką cukru (smak powinien być mocno słodko-kwaśny )wymieszać i podgrzać . W tym czasie rozgrzać 1 łyżkę masła dodać 1/2 łyki mąki zrobić zasmażkę i wlać ją do buraczków >podawać na ciepło

z chomika usiala

  • 20 KB
  • 20 cze 15 17:48
obrazek

zachomikowany

  • 31 KB
  • 20 cze 15 17:48
Jej kolor sprawia, że każde danie wygląda apetycznie. Do tego czerwona kapusta oczyszcza z toksyn i chroni przed rakiem piersi.

Ciemnofioletowe główki, które w listopadzie zaczynają pojawiać się na targu, to najzdrowsza odmiana kapusty. Swój kolor zawdzięczają antocyjanom, najsilniejszej roślinnej broni na raka. Substancje te nie pozwalają wolnym rodnikom niszczyć komórek i w ten sposób chronią przed nowotworami.

z chomika tomaszowianka

  • 18 KB
  • 20 cze 15 17:48
Składniki.2 jabłka Granny Smith
sok z połówki cytryny
pół selera korzeniowego
pół szklanki rodzynek
pół szklanki orzechów włoskich
sól, pieprz,majonez, odrobina mielonego cynamonu.
Etapy przygotowania:
1 >Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
2>Rodzynk namoczyć jak do sernika, odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć czarnym pieprzem, solą oraz cynamonem.
3>Orzechy uprażyć na suchej patelni i grubo posiekać. Całość wymieszać dodając majonez. Można dodac coś zielonego, np. rukolę lub podawać na liściu słaty.

z chomika tomaszowianka

  • 109 KB
  • 20 cze 15 17:48
Składniki:
•1 mała kapusta czerwona
•100 g rodzynek
•1 średnia cebula
•5 ml oleju
•przyprawy: sól, pieprz, ocet, cukier
Sposób przyrządzania:
Kapustę posiekaj i zalej wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 min. Odcedź. Dodaj sparzone rodzynki, ocet, olej i przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość wymieszaj.

z chomika tomaszowianka

  • 69 KB
  • 20 cze 15 17:48
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach (nie rozdrobniony)
5 plasterków ananasa pokrojonego w kostkę
1 puszka kukurydzy
2 łyżki majonezu kieleckiego
wszystko wymieszać i zajadać ze smakiem

z chomika tomaszowianka

  • 130 KB
  • 20 cze 15 17:48
nowa koncepcja sałatki GYROS
Ułożyć warstwami:
-2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, usmażone w przyprawie GYROS
-czerwoną cebulę pokrojoną w kosteczkę
-ogórki konserwowe ,4-5 szt.
-cienką warstwę keczupu
-kukurydza z puszki
-pół paczki płatków migdałowych
-poszatkowaną kapustę pekińską-1/2 dużej lub 1 małą
-cienką warstwę keczupu
-sos majonezowo-jogurtowy, doprawiony solą i pieprzem,
-prażone ziarna słonecznika( na suchej patelni)
-nieco koperku.

z chomika usiala

  • 69 KB
  • 20 cze 15 17:48
Sałatka , coś w typie con pecorino
Warstwami układać:
1/2 sałaty lodowej porwanej na części,
1-2 czerwone cebule w kostkę,
1 świeży ogórek ze skórką pokrojony w ćwierćplasterki,
20 dag szynki w kostkę,
20 dag żółtego sera startego na dużych oczkach, ćwiartki pomidorków na przemian z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo( ze 3 pomidory, 4 jajka)- to stanowi 1 warstwę,
1 puszka kukurydzy, na to polać 2 sosy koperkowo-ziołowe połączone z 6 łyżkami oliwy(bez wody), na wierzch sos czosnkowy i sporo natki pietruszki. Oczywiście nie mieszać.

Sos czosnkowy: wymieszać 3 łyżki majonezu+3 łyżki jogurtu naturalnego+sól+pieprz+2 zmiażdżone ząbki czosnku, polać na sałatkę, nie mieszać.

z chomika usiala

  • 54 KB
  • 20 cze 15 17:48
Składniki:
dla 4-6 osób
.wędzona pierś z indyka, 30 dag
.ananas 1 puszka
.por biała część 1
.kukurydza 1 puszka
.groszek 1 puszka
.majonez ,sól, pieprz, natka pietruszki,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
Pora popłukać i pokroić w paseczki, sparzyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę pierś z indyka , groszek , kukurydzę ,ananasa w kostkę pokrojonego. Wszystko wymieszać ,dodać majonez, przyprawić do smaku, oprószyć natką pietruszki. Ochłodzić w lodówce przed podaniem.

z chomika usiala

  • 21 KB
  • 20 cze 15 17:48
obrazek

zachomikowany

  • 10 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika Ewita68

  • 34 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika tomaszowianka

  • 85 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika tomaszowianka

  • 169 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika tomaszowianka

  • 43 KB
  • 20 cze 15 17:48
Sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka (w oleju)
1 woreczek ryżu
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
marynowana papryka
2 ogórki kiszone
kilka plasterków szynki
2 małe cebule
kilka łodyg zielonej cebulki (szczypior)
1 puszka czerwonej fasoli
majonez
sól,pieprz,vegeta do smaku
Ugotowany i ostudzony ryż mieszamy z warzywami i z tuńczykiem dodajemy pokorojone w kostkę ogórki,paprykę,szynkę i cebulki,doprawiamy do smaku łącząc z majonezem.
Smacznego:)

z chomika Brunetka6853

  • 40 KB
  • 20 cze 15 17:48
Sałatka-(nie tylko letnia)
.2 pomidory (jeżeli wodnity usunąć gniazda nasienne)
.1 świeży ogórek
.strąk papryki zielonej(może być konserwowa)
.20 dag sera feta
.oliwa z oliwek lub zwykła
.2łyżki octu winnego
.natka pietruszki,oregano,pieprz,sól.
Pomidory i ogórek pokroić w grubą kostkę,cebule w talarki,paprykę w kawałki lub kostkę.Dodać natkę pietruszki, oregano,pieprz,sól i skropić oliwą wymieszaną z octem winnym.Wszystko wymieszać,na koniec dodać ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie wymieszać.

z chomika Brunetka6853

  • 210 KB
  • 20 cze 15 17:48

z chomika tomaszowianka

« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    329
  • obrazy
    127
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

465 plików
218,73 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności