Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
krystynka161
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta KRYSTYNA

widziany: 27.05.2024 12:27

  • pliki muzyczne
    23692
  • pliki wideo
    20627
  • obrazy
    203398
  • dokumenty
    70478

326702 plików
3741,34 GB

FolderyFoldery
krystynka161
1) & KATOLICKIE STRONY w INTERNECIE; v_Folder
 
2) KULINARIA; ☕ POTRAWY; 🍚🍜PRZEPISY🍨; V_Folder
 
> A-KĄCIK KULINARNY; v_Hasło
 
> MIĘSNE na Różne Sposoby; v_ Folder
 
 
~ GOTUJ ZDROWO I ZE SMAKIEM - CZ. I
 
gotuj zdrow o
●Ostoja- kuchnia myśliwsk a (borowia k65)
atlasy kuchenne
Bułeczki =Chlebki
Domowa VEGETA_
Doradca smaku
Dr Ewa Dąbrowsk a
JARZYNOW O WARZYWNY MIX; v_
 
Piero gi=Pi erożk i
Warzy wa
Kasia ze Śląska gotuje_
Kotlet.T V
Kotlety z RYŻU_
KOTLETY; v_
KRĄZKI Cebulowe _
LANE KLUSKI_
Okrasa
OSTOJA
Przepisy kulinarn e mojej babci mojej mamy i moje
PRZEPISY RÓŻNE FOTO I TEKST
 
PRZEP ISY KULIN ARNE
przepisy skuteczn ie.pl
Rewolucj a na talerzu_
SAJGONKI _
Szybki Chleb & Chlebek_
Warzywa
Węgiersk a
Wigilia
++>CUKIE RNIA; V_Folder
 
♥ PIEROGI; PASZTECIKI; ♥ v_F
 
Amaretto; v_
BABKA_Z & PIEROGI & KARTACZE & MĄCZNE; V_Folder
 
Bardzo dobre rady
BIGOS; FUCZKI; GOŁĄBKI; KAPUSTA i KOTLETY; v_
 
BUDYNIE; Pudingi; v__
 
Budynie
PUDINGI
dekoracja półmisków
DESERY; LODY; SŁODKOŚCI; V_Folder
 
DEVOLAY _
Dodatki
 
Zakąski
DRINK & KOKTAILE & PONCZ; v_
 
ELEGANCJA; ESTETYKA; DEKORACJA; V_
 
DEKORACJ A stołu
 
DEKOR ACJE z warzy w
SKŁAD ANIE SERWE TEK
SK ŁA DA NI E SE RW ET EK
wyczarow ane z owoców i warzyw
✿ DEKOR ACJE POTRA W
Baran ki z Kalaf iora
FASOLA po Bretońsku;
Galantyna; GALARETY; SALCESON;v_
 
SALCESON Y_
ZYLC KASZUBSK I_
Grill; v_
Gryczane potrawy_
GRZYBY; Pieczarki; v_
 
JADŁO & gotowanko; V_
 
JAGŁY & JAGLANKA_
JARSKIE; WEGETARIA; KASZE; v_Folder
 
KEBAB; PITTA; v_
KISZENIE; PRZECIER; v_
 
PRZECIER ; v_
KONFITURY_
 
Slodkie
KROKIETY; Paszteciki; v_
 
Krokieci ki - paszteci ki
KROKIETY _
Kroki ety
Kuchenne Youtube
KUCHNIA; KUCHARZ; v_Folder
 
KULINARIA; Dania; v_
 
PRZEPISY KULINARN E
ŁASUCH; V_
 
LECZO; v_
 
Leczczo
leczo,pi zza,zapi ekanka
Leczo_
Lemoniada_
M >MASARNI A; WĘDLINY; v _
MAKARON; v_
MAMAŁYGA_
NA KAŻDĄ OKAZJE
 
Roladki_
NABIAŁ; v_
 
NAPOJE; KOKTAILE_
 
NALEWKI ZDROWOTN E
= PRZEP ISY-A lkoho le i nalew ki
NALEW KI DOMOW E CZ.1
OGÓRKI KISZONE; MAŁOSOLNE; v_
 
Ogórki_
PAPRYKA; OGÓRKI KONSERWO WE; v_
Omlety; naleśniki_
 
TORTILLA
PAPRYKA Faszerowana ; v_
PASTY; v_
 
PASZTET & PASZTECIKI; V_
 
PASZTECI KI; v_
 
paszt eciki
PASZTETY _
Paszt ety
paszt ety weget arian skie
Pieczenie
PITTA_
Pizza; zapiekanki; v_
 
Zapiekan ki_
PŁATKI RÓŻY; KONFITURA; v_
POMIDORY; v_
POTRAWKA_
Potrawy JEDNOGARNKO WE_
POTRAWY Różne, przepisy; v_
PRZEPISY_
 
Bakłażan
PUDINGI; v_
RYBY; ŚLEDZIE; v_
 
RYŻOWE POTRAWY; v_
 
babka ryżowa_
Cuda z ryżu_
SAŁATKI; v_
 
ŚLIWKI; TARTA i CO NIECO; V_
 
MIĘSO ze ŚLIWKĄ_
PLACEK; CIASTO ze śliwkami _
SANDA CZ; CIAST O ze ŚLIWK Ą; avi_
SURÓWKI_
Tradycyjne przystawki
twaróg twarożek ser biały ser twarogowy
Ulubione potrawy Rachel
Wigilia
z babcinej kuchni-mnia m
ZDROWIE & JEDZENIE_
√ OWOCE, KTÓRE WARTO JEŚĆ
1-2. PRZEPISY Naszych Mam; v_
 
2. WYPIEKI Naszej Mamy_
CIABATA Pieczywo;; v_
DIABETYK_dieta
Dobre porady kuchenne
FARSZ; v_
GOFRY_
KALORIE
KWAS_CHLEBOWY; DROŻDŻE; ZAKWAS chleb; ; v_Folder
 
PANIERKA_
PEPSI_
PRZEPISY; V_Folder
 
PRZYPRAWY_
SOSY; DIPY; PESTO; itd..V_Folder
SPIŻARNIA_
 
Przetwory
Przetwor y
ZIEMNIAKI_
ZUPY; v_
3) &. HOBBY; PRYWATA; SPIŻARNIA; V_Folder
 
4) GALERIA; OBRAZKI; V_Folder
 
4) TRÓJMIASTO; GDAŃSK _ Moje Miasto; V_Folder
 
5) SPORT; 🚴 ROWER; 🚲 Trekking; 🏃Walking; v_
 
6) GRYPA; wirusy; v_
 
Koronawirus
MASKA Neoprenowa antysmogowa _
7) 🌻 Z; ŻYWNOŚĆ 🌿 LECZY; 🌴 V_Folder
 
zachomikowane
Pokazuj foldery i treści

obrazek



Węgrzy słyną z wielkiej kultury kulinarnej a ich potrawy niepowtarzalnego smaku - bujnego wyczuwalnego aromatu. Na szczególną uwagę w tej kuchni zasługują papryka, cebula i czosnek.
Kuchnia tego kraju charakteryzuje się dużą ilością papryki, cebuli, tłuszczu i śmietany. Wiąże się z tym stereotyp, że potrawy węgierskie są bardzo pikantne. Jednak Węgrzy zazwyczaj używają słodkiej odmiany tej przyprawy. Papryka jest ważnym składnikiem dania, dekoracją, surówką. Wielość odmian tej rośliny (czerwona, zielona, żółta) daje szeroki wybór dla podniebienia i cieszy oko. Ciekawe jest, że papryka dopiero w XIX wieku zajęła tak poczesne miejsce na węgierskich stołach. Mimo, że uprawiana była już znaczne wcześniej, to traktowana jako przyprawa tureckiego okupanta nie cieszyła się wielką popularnością.
Typowy smak potraw węgierskich uzyskuje się przez podsmażenie cebuli i papryki na smalcu. Jednak cebuli i papryki nie smaży się jednocześnie. Cebulę przyrumienia się jako pierwszą, naczynie zdejmuje z ognia, dodaje paprykę, podlewa małą ilością wody i z powrotem stawia na ogniu. Innym ważnym sekretem kuchni węgierskiej jest używanie świeżych pomidorów i papryki. Przeciery są zbyt słodkie - nadają się wyłącznie do sosów. Do wielu potraw tradycyjnej kuchni węgierskiej dodaje się czerwone lub białe wino, co sprawia, że tamtejsze specjały kulinarne są bardziej wyrafinowane od potraw znanych w pozostałych krajach środkowoeuropejskich.


W kuchni węgierskiej dominuje wieprzowina. Dania mięsne są najczęściej duszone i podprawiane śmietaną. Najpopularniejsze z nich to:
gulasz - gęsta zupa mięsna z dużą ilością papryki, cebuli, ziemniakami pokrojonymi w kostkę i kluseczkami;
porkolt - danie gęstsze niż gulasz; mięso jest najpierw mocno obsmażone na dużym ogniu;
tokań - podobny do porkolt, zawierający mniej papryki a więcej pieprzu i innych przypraw;
paprykarz - najdelikatniejsza z wymienionych potraw, przyrządzany z cielęciny, kury lub ryb.
Węgrzy jako mieszkańcy kraju śródlądowego jedzą przede wszystkim ryby słodkowodne. Zasłużoną sławą cieszy się fogasz - duży sandacz łowiony w Balatonie i czeczuga, rzadka obecnie ryba żyjąca dawniej w Dunaju i Cisie. Najszerzej dostępny jest karp hodowlany, niezbędny do ugotowania słynnej zupy halaszle.
Potrawom mięsnym i rybnym najczęściej towarzyszą ziemniaki lub kluski. Jako dodatek podaje się zielony groszek, kalarepę, zieloną fasolkę szparagową, surówki z papryki lub pomidorów.
Klimat na Węgrzech sprzyja uprawie owoców i winorośli. Najczęściej uprawia się tam czereśnie, śliwki, gruszki, morele i brzoskwinie. Światową renomą cieszą się również wina węgierskie. Najbardziej znane są tokaje (np. Tokaji Aszu), czerwone wina wytrawne (Egri Bikaver), rizlingi, czy lekkie wina deserowe (np. Debroi harslevelu.)

Na Węgrzech znaleźć można chyba wszystkie odmiany papryki. Kuchnia ta słynie z zastosowania największej ilości tego warzywa, przyprawy. Najostrzejszą papryką jest papryka czereśniowa. Papryka swą ostrość zawdzięcza zawartości kapsaicyny, im jej więcej tym ostrzejsza papryka. Innymi przyprawami używanymi przez węgierskich kucharzy są: pieprz, majeranek, kminek i szafran oraz lebiodka-oregano i tymianek. Cebula również odgrywa dużą rolę, podobnie jak czosnek. W zależności od stopnia rozdrobnienia służy do większości potraw tejże kuchni. Kompanami cebuli podczas przygotowywania potraw są pomidory. Równie powszechne w kuchni jak cebula. Dodawane głównie do potraw duszonych. Najsłynniejszymi potrawami Węgier są porkolty oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie - czyli malutkiej ilości płynu. Jego odmiany bardziej znane to gulasze - różniące się większymi kawałkami mięsa, dodatkiem pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane większą ilością wody, Paprykarze - różniące się od prokoltów dodatkiem kwaśnej śmietany pod koniec duszenia oraz fakonie – charakteryzujące się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski, mocno się posypuje papryką i pieprzem uzyskując pikantny sos. Do prokoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Bardzo mało w tej kuchni używa się cielęciny i - co o dziwo- drobiu.

Węgierska kuchnia narodowa słynie także z ryb. Są to głównie ryby słodkowodne pochodzące Np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga. Najsłynniejszą zupą węgierską jest Halaszle - zupa rybaków, w Polsce nazywana też zupą rybną - bo w rzeczywistości nią jest. Do potraw używa się dużo kwaśnej śmietany - co Węgrzy przejęli z naszej narodowej kuchni i wykorzystuje do zagęszczania zup, sosów i podprawiania. Do duszenia i smażenia używa się smalcu wieprzowego oraz słoniny.

Bogactwo klusek to kolejny wpływ naszej rodzimej kuchni na kuchnie Węgrów. Najsłynniejszymi kluskami są, galuszki, tsipekti i tarhonye. Pierwsze z nich to rodzaj kładzionych klusek z mąki i jaj, drugie to podobne do polskich zacierek, trzecie zaś to kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu.

Wina, wina, wina dajcie...
Węgry to również wspaniałe wina, nie mniej smaczne i cenione niż te francuskie i włoskie, a równie aromatyczne i bogate. Do najsłynniejszych należą:
Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro.

Desery i słodkości.
Wśród słodkich ciast na uwagę zasługują mignony, małe ciasteczka oblewane
marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem oraz knedle na słodko z serem i owocami. Prawdziwym hitem a zarazem bomba kaloryczna jest tort DOBOSA (nie dobosza) charakterystyczny deser Węgier. Są to płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze.

Spostrzeżenia
Kuchnia węgierska jest bardzo podobna do naszej rodzimej z kilkoma różnicami. Większym spożyciem mięsa, szczególnie dziczyzny i baraniny oraz ostrzejszym charakterem potraw.
Zauważyłem podczas konsumpcji różnych potraw tejże kuchni, że najważniejszym składnikiem, który nierzadko decyduje o smaku całej potrawy jest ten, którego nie widać - przyprawa, a konkretnie papryka. Podmianki jednej na inną często są bardzo złym rozwiązaniem i przez taki czyn potrawa traci swój charakterystyczny
smak i aromat. Nie po to jest tyle ich odmian żeby stosować je byle gdzie.

Rady
Jedna rada przyrządzając potrawę z kuchni węgierskiej uważajmy na ilość dawkowanych przypraw szczególnie papryki i pieprzu, wiem z życia, że zdarza się nie tylko przesolić.
Aha jeszcze jedno papryki nie dodajemy do wrzącej wody, ani na rozgrzany tłuszcz, ponieważ cukier w niej zawarty karmelizuje, a czasami nawet się pali, daje to gorzki smak, brzydki kolor i nie apetyczny aromat. Paprykę dodajemy po zdjęciu z ognia i uprzednim podlaniu dania płynem.

Ciekawostki
* czy wiesz, że na Węgrzech istnieje ponad 1000 odmian papryki!!!
* czy wiesz, że najostrzejsza papryka węgierska, jest 100 razy mocniejsza niż papryczka chili, a zaledwie 1/100 łyżeczki jest w stanie tak mocno zapiec w gardle, że litr mleka tego nie zneutralizuje!!!


obrazek


  • 3,2 MB
  • 21 paź 16 11:15

obrazek


z chomika KulinarnaRozkosz

  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    0
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

1 plików
3,24 MB




Deebra

Deebra napisano 21.04.2022 12:10

zgłoś do usunięcia
ks. Jan Twardowski

Obyśmy umieli żyć miłosierdziem,
nie tylko tęsknotą za miłosierdziem dla siebie.

Jezu ufam Tobie

Mamy wypłynąć na głębię, aby udać się w jakim kierunku?
Odpowiedź jest jednoznaczna: aby spotkać się z człowiekiem,
niezgłębioną tajemnicą, i przemierzać ogromny ocean,
jakim jest cała ludzkość.

św. Jan Paweł II
___❤ _________
Słowa pozdrowień, błogosławionego dobrego dnia ) ...

ANTYMATRIX napisano 24.06.2022 18:16

zgłoś do usunięcia

Deebra

Deebra napisano 25.03.2023 14:21

zgłoś do usunięcia
TRADITION

TRADITION napisano 25.04.2023 12:54

zgłoś do usunięcia
obrazek
Deebra

Deebra napisano 10.10.2023 12:45

zgłoś do usunięcia

Siostra Łucja; „W życiu ludzkim nie ma takiego problemu, którego nie dałoby się rozwiązać za pomocą modlitwy różańcowej”.

Jezu ufam Tobie

Dobrze, jeżeli ręce są opasane różańcem.
Dobrze, jeżeli na piersiach naszych spoczywają szkaplerze.
To wszystko są znaki tego nieustannego błagania: „Nie wódź nas na pokuszenie”, w których szukamy wspomożenia Bogarodzicy.

św. Jan Paweł II

Dobrego, błogosławionego dnia i pogody Ducha ) ...
mf1983

mf1983 napisano 30.04.2024 10:41

zgłoś do usunięcia
Pozdrawiam

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności