Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dogabi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta * Gabriela *

widziany: 6.04.2024 18:42

  • pliki muzyczne
    3
  • pliki wideo
    1
  • obrazy
    436
  • dokumenty
    1

441 plików
129,73 MB

Ukryj opis
  • 24 KB
  • 25 lut 16 18:01
ZUTATEN

350g Champignons
1 große Zwiebel
1 Knoblauchzehe
1l Gemüsebrühe
200ml Sahne
1l Brühe
Salz
Pfeffer
Öl
  • 103 KB
  • 26 sty 16 21:40
Kartoflanka

25 dag chudego, wędzonego, surowego boczku, 3 dobrej jakości kiełbasy ok 30 dag, cebula, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, 8 średnich ziemniaków, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, ostra musztarda, słodka śmietana ok 100 ml, sól, pieprz do smaku

Kiełbasę pokroiłam w plasterki, boczek w paski. Zrumieniłam na suchej patelni. Do rumianej wędliny dodałam pokrojoną w kostkę cebulę - zeszkliłam. Do 3,5 l garnka wlałam ok 2,5 l wody - zagotowałam. Do wrzącej wody dodałam usmażone wędliny wraz z cebulą, ziele angielskie, liście laurowe, płaską łyżkę soli - gotowałam 20 minut. Następnie do wywaru dodałam startą na dużych oczkach włoszczyznę, pokrojony drobno por, ziemniaki pokrojone w kostkę, majeranek - gotowałam ok 15 minut. 3 łyżki ostrej musztardy wymieszałam z 100 ml słodkiej śmietany i kilkoma łyżkami wody. Zawiesiną zaprawiłam mieszając zupę - zagotowałam
  • 67 KB
  • 12 sty 16 18:01
Zupa jarzynowa

Moja ulubiona zupa jarzynowa na kurczaku.
Do zupy dodaję oprócz warzyw również ziemniaki.
Jest pożywna i można się najeść jednym daniem.
  • 422 KB
  • 12 sty 16 17:45
ZUPA KLOPSOWA -
- TYLKO ZAMIAST ZIEMNIAKÓW
GOTOWAŁAM Z RYŻEM .

Zaraz skopiuję od szefowej Agory i Wam podam przepis. SZEFOWA PISZE TAK :
Ja ją gotuję od zawsze i wszyscy się nią zajadają .Przepis bardzo łatwy ,więc Wam napiszę .Podgotowac wywar z warzyw .Następnie wrzucac obtoczone w mące kulki mięsne .Ja przygotowałam z mięsa wieprzowego i doprawiłam tak jak na mielone .Na małym ogniu pogotowac 15 --20 minut ,lekko zupe zakwasic ,ja daję troszkę octu (Znam osoby, które zamiast octu, dają troszkę soku z ogórków lub kiszonej kapusty ),następnie wrzucic troszkę majeranku i zaciągnąć zupę smietaną .Posypac zieleniną i podawac z osobno ugotowanymi ziemniakami .Ja ziemniaki lekko rozgniatam .Zapraszam ,róbcie i próbujcie .
  • 106 KB
  • 19 sty 15 19:18
KRUPNIK NA SERDUSZKACH DROBIOWYCH
Składniki:

1/2 kg serduszek drobiowych
1 szklanka kaszy jęczmiennej drobnej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
5 ziemniaków
kostka rosołowa, sól

Wykonanie:

Serduszka, po opłukaniu włożyłam do garnka, zalałam dwoma litrami wody, posoliłam, dodałam kostkę rosołową i zagotowałam. Po chwili gotowania dodałam pokrojoną i opłukaną jarzynę, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy serduszka i jarzyny były prawie miękkie wsypałam opłukaną kaszę jęczmienną i dalej gotowałam (aż do ugotowania kaszy). Przed podaniem, posypałam zieleniną .
Żeby podnieść walory smakowe krupniku, można też dodać kilka grzybków suszonych, oraz zabielić na koniec śmietaną.
  • 16 KB
  • 25 mar 14 18:41
FLAKI WOLOWE
^^^^^^^
około kilograma oczyszczonych i pokrojonych flaków (kupuję mrożone o wadze 0,9kg),
1 mała marchewka,
1 pietruszka,
niewielki kawałek selera,
2 lyzki majeranku
maggie,
świeżo starta gałka muszkatołowa,
liscie laurowe
ziele angielskie
pol kg karkowki (obojetnie jakie)
cebula
3 zabki czosnku
olej do zeszklenia cebuli i do zasmazki
3 lyzki maki zwyklej
natka pietruszki
pieprz
ziarno jalowca
kosc obojetnie jaka na wywar
papryka ostra

Wykonanie;
^^^^^^

Oczyszczone flaki włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować 15 minut, zmienić wodę i dodac 3 liscie laurowe , 3 ziela ,3 ziarnka jalowca i gotowac 30 min. (w ten sposób pozbywamy się charakterystycznego zapachu).Zagotowac bulion na kosci z pokrojonymi (wedlug uznania)warzywami ,ziele ,lisc laur.,jalowiec i dodac wygotowane flaki i gotowac az jarzyny beda ugotowane ok.3 godz. Pod koniec gotowania dac posiekany na drobno czosnek lub prze praske wycisnac ,.Cebule zeszklic na oleju .Nastepnie 3 lyzki maki rozmieszac z olejem i lekko zarumienic.Pilnowac maki ,szybko sie przypali. .Ostudzic troche zasmazke i wlac do zupy.Nie mieszam z woda. Tylko daje tyle oleju zeby bylo lejace . ,dac majeranek i pietruszke zagotowac i wylaczyc. Przyprawic jeszcze galka muszkatulowa ,scieram na tarce .Doprawic sola ,maga i dac troszke papryki slodkiej i ostrej ,wedlug gustu.Z chlebkiem pycha .Smacznego.
  • 31 KB
  • 25 mar 14 18:33
Fasolka po bretonsku.

kosc na wywar
2 szklanki fasoli
20 dkg kielbasy
20 dkg wedzonego boczku
1 cebula
1 zabek czosnku
1 lyzka majeranku
3 lyzki koncentratu pomidorowego,
sol, pieprz , ostra papryke , mage ,
warywa np ; marchewka, pietruszka, seler i por.

Wykonanie.

Kosc na wywar gotujemy osobno.
Fasole namoczyc dzien wczesniej. Ugotowac ja w tej samej wodzie razem z pokrojonymi warzywami i pol lyzeczki cukru. Gotowac 1 godzine. , wylaczyc i pozostawic pod przykryciem na godzine czasu. Fasola dojdzie do siebie. Kielbase pokroic i boczek , wszystko podsmazyc na patelni. Polaczyc wszystko z wywarem.Pod koniec dodac cebule pokrojona w kostke i zeszklic ja. Nastepnie wszystko polaczyc, dodac przecier pomidorowy i majeranek . 3 lyzki maki rozrobic w malej ilosci wody z dodatkiem 3 lyzki smietany i podbic fasolke. Gotowac chwile i dodac natke pietruszki.
Smacznego.
  • 44 KB
  • 25 mar 14 18:29
Swojska potrawka



Skladniki.

1/2 kg poledwicy lub karkowki
1/2 kg pieczarek lub grzyby lesne
1 cebula
3 duze czerwone papryki
puszka fasoli
maly przecier
1 pomidor
20 dkg fasoli szparagowej
marchew, pietruszka, seler, por.
2 kostki rosolowe
mala smietana 18 %
2 lyzki mąki .

Wykonanie.

Grzyby poddusic na oleju, pod koniec dodac cebule zeby sie zeszklila. Jezeli dajemy pieczarki to dusimy ich ,az wyparuje z nich woda. Poledwice podsmazyc na oleju na rozowy kolor i dac ja do uduszonych grzybow. Podlac to woda gorąca , dodac pokrojone w kostke lub starte na grubej tarce warzywa. Posolic , dodac przyprawy, lisc laurowy i ziele angielskie , dusic az mieso bedzie miekkie . Wtedy dac papryke i pomidora pokrojonego i obranego ze skorki. Pogotowac to 10 min, nastepnie dac obie fasolki i przecier pomidorowy i pogotowac 5 min. Dodac do tego mala smietane rozmieszana z dwoma lyzkami maki. Mozna podawac z ziemniakami , ryzem lub z chlebem.
Smacznego.
  • 38 KB
  • 24 lis 13 20:30
Składniki
½ kaczki -bez wyluzowanej piersi i odciętego udka ( samo chude mięso ) , ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
kilka liści lubczyku ( jak nie ma to trudno )
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu z kury Knorra ( lub przyprawa do zup w płynie )
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
maggi w płynie
pokrojona natka pietruszki
  • 62 KB
  • 6 mar 13 18:25
Pyszne flaczki, czesto gotuje bo bardzo lubimy. Moje maja podobny kolorek, ja pod koniec gotowania rozgrzewam maslo na patelni i wsypuje tak 2-3 lyzki czerwonej papryki w proszku, troche ja z maselkiem zasmazam i wlewam do flakow, sa pyszne i maja ladny kolorek. Smacznego. :)
  • 24 KB
  • 7 sty 13 18:01
Rosół z kury - składniki:

Kura (około 1kg) - 1 sztuka Rosół z kury Knorr - 2 sztuki makaron - 200 gramów marchewka - 2 sztuki cebula - 1 sztuka Pietruszka (korzeń i natka) - 1 sztuka mały seler - 1 sztuka por - 1 sztuka liście laurowe - 2 sztuki ziele angielskie - 2 sztuki

Rosół z kury - Sposób przygotowania:

Mięso umyj, następnie zalej dwoma litrami zimnej wody.
Powoli doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę. Warzywa rozdrobnij.
Cebulę przekrój na pół. Opal nad gazem lub przypal na patelni.
Do wywaru dodaj warzywa, przyprawy oraz dwie kostki Rosołu z kury Knorr. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Po ugotowaniu odstaw rosół na 20 min, następnie powoli przecedź przez gęste sito lub przez gazę. Rosół powinien być klarowny.
Ugotowane warzywa pokrój w drobną kostkę, mięso z kury w drobne kawałki. Natkę pietruszki posiekaj. Rosół podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, warzywami i mięsem posypany natką pietruszki. W razie potrzeby możesz doprawić rosół solą i pieprzem.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    11
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

11 plików
0,92 MB




Barbarka_

Barbarka_ napisano 22.04.2024 14:49

zgłoś do usunięcia
"Wiesz co jest w życiu najpiękniejsze? To,że masz szansę na jutro."
Miłego popołudnia Gabrysiu i słoneczka życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸
yaneck316

yaneck316 napisano 24.04.2024 06:39

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY
obrazek
Gdy rzucisz swe spojrzenie na malutkiej róży kwiat. Niech się spełnią Twe pragnienia, które kryje marzeń świat.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 08:03

zgłoś do usunięcia

obrazek

Czterdzieści lat z „ okładem”, Pięćdziesiąt z „ haczykiem”, to, jeszcze nie jesień życia, Ale życie z określonym, już wynikiem. Oglądamy się za siebie, czas odcisnął swoje piętno. Serce bije wciąż tak samo, lecz ma trochę inne tętno. Kręgosłupy już zmęczone, wciąż pełne trosk głowy. Dzieci, wnuki, praca zawodowa, o wypoczynku jeszcze nie ma mowy!. Wiosna życia jest za nami, ale ciągle trwa lato. Zmysły jakby uśpione, mądrości więcej za to!, może to złudzenie, że młodzi wciąż jesteśmy. To prawda, lecz trochę inaczej niż kilkanaście lat wcześniej. Jedni są samotni a inni we dwoje, czasem smutni, mniej optymistyczni, każdy ma przeżycia swoje. Wiele niespełnionych marzeń, w sercach nie jedna jest blizna, ale jeszcze jest w nas apetyt na życie, chociaż na skroniach siwizna. Przypomnijmy sobie młode lata. Odtwórzmy te chwile, uchylmy drzwi serc naszych, niech znów tam wlecą motyle!......... ..........MIŁEGO DNIA TAK MÓWIĘ CO DNIA,A W SŁOWACH TYCH TYLE TREŚCI SIĘ ZAWIERA ,ŻE CZASEM DECH ZAPIERA.MIŁEGO DNIA TZN.-BY WSZYSTKO SIĘ UDAŁO,BY TO CO ROBIMY SENS MIAŁO.BYŚMY ZDROWI BYLI,BYŚMY WIEDZIELI CZEGO NIE WIEMY,BYŚMY KOCHALI I NAS KOCHANO I NIECH TAKIE BĘDZIE KAŻDE RANO. ..........SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 19:44

zgłoś do usunięcia

obrazek

Rodzina to niekoniecznie Ci ludzie, wśród których człowiek się rodzi. Można ją sobie znaleźć samemu. Tam, gdzie jest bezpiecznie i ciepło. Tam gdzie człowiek czuje, że właśnie tu jest jego miejsce... ...NIECH UŚMIECH I POGODA TWEMU SERCU SIŁY DODA.MIŁEGO WIECZORU I PIĘKNYCH SNÓW.. ....................D O B R A N O C.
krzysia1231

krzysia1231 napisano 25.04.2024 10:39

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. W jasne kolory odziani przemierzać chcemy świat, z bezchmurnym niebem nad głowami gdy każdy problem to tani żart. Chcemy dotykać palcem chmury w promieniach słońca dłonie grzać, zdobywać lekko najwyższe góry od życia ciągle więcej brać. Życzę miłego i pogodnego dnia. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 15:49

zgłoś do usunięcia

obrazek Marzenia pokonają każdą odległość, a wytrwałość zdobędzie każdą górę. Każdy z nas ma swoje magiczne miejsca , każdy z nas zna magicznych ludzi , dzięki którym serce się codziennie budzi......................... .........WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE NIECH DZIŚ SPOTKA CIEBIE!...... ....................SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 18:07

zgłoś do usunięcia

obrazek Kochać - znaczy ufać, być wszystkim dla niego, wszystkim być dla niej. Zaufać miłości, dać się jej pochłonąć bo człowiek bez miłości nie jest człowiekiem. Jest ciałem bez duszy duszą bez ciała, więc daj się, wciągnąć uczuciu miłości. Być przy niej w biedzie w chorobie i smutku nie znając uczucia zazdrości poznaj przyjemność namiętności. Lecz miłość krucha jest. Serce boi się, jednak człowiek wie, że jest zła i dalej w nią brnie. Przynosi smutek, zazdrość i cierpienie !!. Bo miłość tak piękna jest.................

...........Życzę wieczoru wymarzonego jak z bajki a noc - no cóż tajemnicą niech będzie.... ...............P O Z D R A W I A M..
yaneck316

yaneck316 napisano 26.04.2024 06:34

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry w piątek weekendu początek...
"Oto i wiosna! Wszystko wzrasta. Trawa, liście, Ale wiosna to pragnienie, czyste pragnienie. I w nas wiele rzeczy przypomina wiosnę. Lepiej ich doświadczyć, niż interpretować."
Miłego Dnia udanych dni weekendu.
Barbarka_

Barbarka_ napisano 26.04.2024 13:31

zgłoś do usunięcia
"Poczuj jak ważna jest każda kropla szczęścia, uśmiech i radość.Jak istotne znaczenie mają - oddech i dotyk bliskiej osoby.Zrozumiesz, że warto być na tym świecie." Gabrysiu
Pozdrawiam serdecznie miłego 💥 popołudnia życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności