Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dogabi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta * Gabriela *

widziany: 6.04.2024 18:42

  • pliki muzyczne
    3
  • pliki wideo
    1
  • obrazy
    436
  • dokumenty
    1

441 plików
129,73 MB

Ukryj opis
  • 59 KB
  • 30 sty 14 21:02
SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK :)

Ugotowałam (na oko ok.1kg. w słonej wodzie z odrobiną octu ( ocet wybiela pieczarki )
pieczarek , malutkie dodać całe większe na połowę ,albo na cztery.
Jajka gotowane na twardo ( u mnie 6 sztuk ) pokroić w większą kostkę.
Pęczek rzodkiewek drobno pokroić
szczypiorek , dałam trochę czerwonej cebuli , można por i szczypiorek .
Ogórki konserwowe ii kiszone w kosteczkę
natkę pietruszki
sól , pieprz . trochę wegety , majonezu , maggi jak lubicie i trochę octu winnego do smaku .
GOTOWE ....BARDZO SMACZNA .....ZAPRASZAM !!!!!
  • 63 KB
  • 5 sty 14 17:56
Sałatka z kukurydzą - składniki:
puszka kukurydzy - 1 sztuka kolby mini kukurydzy czerwona papryka - 1 sztuka sałata - 1 sztuka Sos sałatkowy Sałatka Szefa 2w1 Knorr - 1 opakowanie ser zółty - 150 gramów majonez - 3 łyżki ketchup - 3 łyżki
  • 52 KB
  • 30 gru 13 17:10
Sałatka jarzynowa
--------------------------
Skladniki:

marchew - 1 kilogram
Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 0.5 łyżeczki
winne jabłko - 1 sztuka
jajka - 3 sztuki
puszka zielonego groszku
1- sztuka kiszone ogórki
2- sztuki ziemniaki -
1 -kilogram mały seler -
1- sztuka majonez - 1 szklanka
zielona pietruszka - 0.5 pęczka
koperek - 0.5 pęczka
  • 38 KB
  • 18 gru 13 18:25
Składniki

2 i 1/2 kg dobrej kwaszonej kapusty
po 1/2 kg pieczonej dziczyzny, wieprzowiny i wołowiny (z sosem z pieczenia)
40 dag kiełbasy
25 dag wędzonego boczku
szklanka rosołu
2 cebule
10 dag suszonych grzybów
20 suszonych wędzonych śliwek
2 łyżki smalcu
po 4 jagody jałowca i ziarna ziela angielskiego
12 ziaren pieprzu
2/3 szklanki czerwonego wina
liść laurowy
2 goździki
sól

Etapy przygotowania

Bigos - tradycyjna polska potrawa. Bigos to potrawa, bez której nie obejdą się żadne święta.

Kapustę kiszoną pokroić, przełożyć do garnka. Zalać rosołem i sosami z pieczeni. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 2 godziny. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i pokroić w paseczki. Wywar z grzybów zachować.

Pieczone mięsa i boczek wędzony pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki, a następnie przesmażyć z boczkiem. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na smalcu. Śliwki opłukać, pokroić.

Do gotującej się kapusty partiami dodawać przesmażoną cebulę, grzyby wraz z wywarem, mięsa, kiełbasę oraz boczek, dusić dalej. Włożyć śliwki, ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i goździki. Wlać wino i dusić jeszcze co najmniej godzinę, często mieszając. Ewentualnie dosolić.

PAMIĘTAJ

Jeżeli kapusta wydaje się zbyt kwaśna, wypłucz ją w zimnej wodzie, starannie osącz i odciśnij. Możesz poszatkować, będzie łatwiej mieszać ją w garnku.

Niektórzy, niestety, mylą prawdziwy bigos z kapustą ugotowaną z kiełbasą. W bigosie musi być dużo mięsa – tyle samo lub niewiele mniej niż kapusty.

W przeciwieństwie do kapusty z kiełbasą, bigos nie lubi mącznych zasmażek i tłuszczów roślinnych. Jeżeli jest dobrze odparowany, właściwie nie wymaga zagęszczania.

Dodatek w postaci 1–2 łyżek przecieru pomidorowego spowoduje, że bigos szybciej osiągnie smakową dojrzałość. W kuchni staropolskiej tego dodatku nie stosowano, bo go nie znano.

Nie żałuj pieprzu, bigos bardzo go lubi. Możesz wsypać nawet dwie łyżeczki. Z solą nie szalej, wystarczy drobina, możesz jej nawet wcale nie dodawać. Zwłaszcza jeśli posoloną przecież kapustę kiszoną gotowałaś nie na wodzie, tylko na bulionie.

Ważne jest, by po ugotowaniu wszystkie składniki bigosu tworzyły harmonijną kompozycję smaków i aromatów – żaden nie powinien dominować.

Bigos gotuj w garnku żeliwnym, stalowym lub emaliowanym, nigdy w aluminiowym!

Zanim potrawa się ugotuje, będziesz jeszcze wiele razy odkrywać garnek, mieszać do dna, aby się nie przypalił (zapach spalenizny bardzo zepsułby smak!). W miarę potrzeby dolewaj po odrobinie bulionu lub wody.

Bigos jest tym smaczniejszy, im dłużej stoi i im częściej jest odgrzewany i mocno oziębiany, wręcz przemrażany. Warto od razu ugotować większą ilość.
  • 37 KB
  • 7 gru 13 21:06
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki
----------------
1 opakowanie makaronu ( dowolny )
1 pęczek zielonej pietruszki
0,5 słoika papryki konserwowej
4 konserwowe ogórki
1 mały słoiczek pieczarek w occie lub soli
5 łyżek majonezu
20 dag szynki konserwowej
sól, pieprz do smaku

Etapy przygotowania
-------------------------------
1.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Dać do miski.
2.
Pietruszkę posiekać. Paprykę, pieczarki, ogórki i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu.
3.
Do składników w misce dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ilość majonezu można dać wedle własnych upodobań.
  • 83 KB
  • 24 lis 13 20:44
Składniki

pieczarki ok20 sztuk
jajka 5 sztuk
por 1 sztuka
kukurydza konserwowa 1 puszka
ogórki konserwowe 4 sztuki
majonez
sól
pieprz

Etapy przygotowania

Pieczarki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Osączamy, studzimy i kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę razem z ogórkami. Por oczyszczamy, myjemy i kroimy w krążki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Sałatkę chłodzimy.
  • 98 KB
  • 5 cze 13 21:40
SAŁATKA KALAFIOROWO - BROKUŁOWA.

1 mały kalafior ugotować al'dente (w różyczkach) w wodzie z solą i łyżeczką cukru
1 brokuł , tak samo - ugotować wcześniej i wystudzić.
1 pierś z kurczaka smażonego , lub gotowanego - pokroić w kostkę
kawałek polędwicy drobiowej pokroić w paski
kawałek sera żółtego ( u mnie Gouda ) - pokroić w paski , lub w kostkę
5 jaj ugotować na twardo i pokroić w kostkę
3 ogórki konserwowe
1 cebulę średnią pokroić , włożyć do szklanki , posypać cukrem, solą , dodać 1 łyżkę octu ,tak żeby była przykryta cebula i się zmorzyła - najlepiej zrobić to w pierwszej kolejności i niech sobie stoi do końca.
Dodać majonezu , soli , pieprzu , i najpierw wyjąć połowę tej cebulki z odrobiną octu - wymieszać , jak mało dodać więcej . Ta cebulka dodaje smak wszystkim sałatkom ...jarzynowej przede wszystkim. Jak czegoś mało , to może maggi , albo Vegety.
Taka duża salaterka z tych składników wyszła......,a jak komuś mało - może dodać torebkę ugotowanego ryżu. Ale taka jest lepsza.
  • 83 KB
  • 24 sty 12 18:15
Surowka ze bioły kapusty

* kapusta biała mała
* 3 marchewki
* 2 jabłka
* 1 cebula
* SOS
* 6 łyżek mleka
* majonez (może być majonez domowy - przepis w albumie "APFELMUSY I INSZE POKUSY...")
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki soku z cytryny
* sól
* pieprz

Kapustę umyć i pokroić drobno w cienkie paseczki,dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach jabłka.Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę.Składniki na sos wymieszać razem i zalać nimi warzywa . Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    8
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

8 plików
0,5 MB




Barbarka_

Barbarka_ napisano 22.04.2024 14:49

zgłoś do usunięcia
"Wiesz co jest w życiu najpiękniejsze? To,że masz szansę na jutro."
Miłego popołudnia Gabrysiu i słoneczka życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸
yaneck316

yaneck316 napisano 24.04.2024 06:39

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY
obrazek
Gdy rzucisz swe spojrzenie na malutkiej róży kwiat. Niech się spełnią Twe pragnienia, które kryje marzeń świat.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 08:03

zgłoś do usunięcia

obrazek

Czterdzieści lat z „ okładem”, Pięćdziesiąt z „ haczykiem”, to, jeszcze nie jesień życia, Ale życie z określonym, już wynikiem. Oglądamy się za siebie, czas odcisnął swoje piętno. Serce bije wciąż tak samo, lecz ma trochę inne tętno. Kręgosłupy już zmęczone, wciąż pełne trosk głowy. Dzieci, wnuki, praca zawodowa, o wypoczynku jeszcze nie ma mowy!. Wiosna życia jest za nami, ale ciągle trwa lato. Zmysły jakby uśpione, mądrości więcej za to!, może to złudzenie, że młodzi wciąż jesteśmy. To prawda, lecz trochę inaczej niż kilkanaście lat wcześniej. Jedni są samotni a inni we dwoje, czasem smutni, mniej optymistyczni, każdy ma przeżycia swoje. Wiele niespełnionych marzeń, w sercach nie jedna jest blizna, ale jeszcze jest w nas apetyt na życie, chociaż na skroniach siwizna. Przypomnijmy sobie młode lata. Odtwórzmy te chwile, uchylmy drzwi serc naszych, niech znów tam wlecą motyle!......... ..........MIŁEGO DNIA TAK MÓWIĘ CO DNIA,A W SŁOWACH TYCH TYLE TREŚCI SIĘ ZAWIERA ,ŻE CZASEM DECH ZAPIERA.MIŁEGO DNIA TZN.-BY WSZYSTKO SIĘ UDAŁO,BY TO CO ROBIMY SENS MIAŁO.BYŚMY ZDROWI BYLI,BYŚMY WIEDZIELI CZEGO NIE WIEMY,BYŚMY KOCHALI I NAS KOCHANO I NIECH TAKIE BĘDZIE KAŻDE RANO. ..........SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 19:44

zgłoś do usunięcia

obrazek

Rodzina to niekoniecznie Ci ludzie, wśród których człowiek się rodzi. Można ją sobie znaleźć samemu. Tam, gdzie jest bezpiecznie i ciepło. Tam gdzie człowiek czuje, że właśnie tu jest jego miejsce... ...NIECH UŚMIECH I POGODA TWEMU SERCU SIŁY DODA.MIŁEGO WIECZORU I PIĘKNYCH SNÓW.. ....................D O B R A N O C.
krzysia1231

krzysia1231 napisano 25.04.2024 10:39

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. W jasne kolory odziani przemierzać chcemy świat, z bezchmurnym niebem nad głowami gdy każdy problem to tani żart. Chcemy dotykać palcem chmury w promieniach słońca dłonie grzać, zdobywać lekko najwyższe góry od życia ciągle więcej brać. Życzę miłego i pogodnego dnia. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 15:49

zgłoś do usunięcia

obrazek Marzenia pokonają każdą odległość, a wytrwałość zdobędzie każdą górę. Każdy z nas ma swoje magiczne miejsca , każdy z nas zna magicznych ludzi , dzięki którym serce się codziennie budzi......................... .........WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE NIECH DZIŚ SPOTKA CIEBIE!...... ....................SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 18:07

zgłoś do usunięcia

obrazek Kochać - znaczy ufać, być wszystkim dla niego, wszystkim być dla niej. Zaufać miłości, dać się jej pochłonąć bo człowiek bez miłości nie jest człowiekiem. Jest ciałem bez duszy duszą bez ciała, więc daj się, wciągnąć uczuciu miłości. Być przy niej w biedzie w chorobie i smutku nie znając uczucia zazdrości poznaj przyjemność namiętności. Lecz miłość krucha jest. Serce boi się, jednak człowiek wie, że jest zła i dalej w nią brnie. Przynosi smutek, zazdrość i cierpienie !!. Bo miłość tak piękna jest.................

...........Życzę wieczoru wymarzonego jak z bajki a noc - no cóż tajemnicą niech będzie.... ...............P O Z D R A W I A M..
yaneck316

yaneck316 napisano 26.04.2024 06:34

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry w piątek weekendu początek...
"Oto i wiosna! Wszystko wzrasta. Trawa, liście, Ale wiosna to pragnienie, czyste pragnienie. I w nas wiele rzeczy przypomina wiosnę. Lepiej ich doświadczyć, niż interpretować."
Miłego Dnia udanych dni weekendu.
Barbarka_

Barbarka_ napisano 26.04.2024 13:31

zgłoś do usunięcia
"Poczuj jak ważna jest każda kropla szczęścia, uśmiech i radość.Jak istotne znaczenie mają - oddech i dotyk bliskiej osoby.Zrozumiesz, że warto być na tym świecie." Gabrysiu
Pozdrawiam serdecznie miłego 💥 popołudnia życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności