Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dogabi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta * Gabriela *

widziany: 6.04.2024 18:42

  • pliki muzyczne
    3
  • pliki wideo
    1
  • obrazy
    436
  • dokumenty
    1

441 plików
129,73 MB

Ukryj opis
« poprzednia stronanastępna strona »
  • 76 KB
  • 26 cze 16 15:05
Clafoutis - francuskie - ( Tlumaczone z niemieckiego ) !

Ten tradycyjny francuski placek przygotowany na końcu czasu wiśniowy. jeśli
żniwa był prawie nad i przejrzałe, prawie "słodkie" czereśnie na drzewie
Hung. Zostały one zebrane i kamienia lewo w danym ciasto.
Kamień przynosi dodatkowy smak!
Przyjemny, ale to jest użycie pestki wiśni. Pierwszy wybór powinien świeże
być Wiśnie, towary mrożone nadaje się również, ale również przejść wiśnie od
Szkło. Dobry smak placka z moreli, truskawek, rabarbaru i śliwki.

Składniki na ognioodpornym naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 L:

130 g mąki
4 duże jajka
600ml mleka
400 g - 600 g wiśni (lub inne owoce, przygotowane wybór ilościowe
Availability)
1 łyżka masła dobre
2 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki wanilii

Ścieranie i sok pomarańczowy ½ nieleczone
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Konwencjonalna Rozgrzej ciepła.
Umieścić mąkę z wanilii w miska i łyżka formy koryta.
Przerwa jajka do miski i wymieszać trzepaczką do tej pory
i po pracy mąką lepkiego ciasta. Porcje mleka
i mieszać płynnie ponownie. Jest to bardzo płynne ciasto, mały
Pancake wspomina.
Masło garnek hojnie. Przełóż ciasto do i wiśnie
rozprowadzić go równomiernie. Wymieszać sok pomarańczowy i ścieranie z nad
Rozłóż wiśnie. W piekarniku na środkowym regale Piec 40-50 minut, aż
delikatna skórka jest utworzony. Ciasto powinno wewnątrz trochę cicho, gdy Wiggle
Wyjąć, to po prostu prawo. Natychmiast posypać cukrem chwilę jeszcze ciepły serwowac...
  • 436 KB
  • 22 maj 16 22:10
SKLADNIKI

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
6 - 7 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 garść bułki tartej.

WYKONANIE

6 dużych jabłek ,obranych i pokrojonych w cienkie plasterki Można dodać inne owoce , jak brziskwinie Justynka dała do jabłek jeszcze śliwki. Mi bardzo smakuje jabłkowa i jak bez lukru , to jest taka dietetyczna.

Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia i go natłuścić. Ułożyć na nim plasterki jabłuszek (średniej grubości).
Posypać garścią bułki tartej, cukrem waniliowym i cynamonem.
Teraz ciasto :
Ubić pianę z białek , dodawać cukier , później żółtka . Odłożyć mikser. Dodać po trochę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , mieszając łyżką> Ciasto wylać równo na jabłka, leciutko wyrównać i do nagrzanego piekarnika do 180 *C na ok. 25 min.
upieczone wyłożyć na ściereczkę do naczyń , tak aby jabłuszka były na wierzchu i szybko zwinąć w roladę ( trochę parzy !!! )
Zostawić w ręczniku , aż wystygnie . Na drugi dzień udekorować w/g uznania.
Ja udekorowałam bitą śmietaną i posypką:)
  • 43 KB
  • 5 mar 16 19:39
Składniki

ciasto:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 czubata łyżka cukru
1 żółtko
80 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

500 g mielonego białego sera
3 jajka
1 białko (pozostałe z ciasta)
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 limonka
1 cytryna
1 pomarańcza

Sposób przygotowania

1.
ciasto: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, dodać żółtko, masło i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
2.
Limonkę, cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Zetrzeć tylko wierzchnią warstwę skórki, bez białej, na tarce o dużych oczkach lub obieraczką do warzyw. Przełożyć na małą patelenkę, dodać ok. 50 ml wody i 1 czubatą łyżkę cukru, smażyć na małym palniku do odparowania syropu (ok. 5 minut). Ostudzić. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, powinno go być łącznie ok. 150 ml. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski wyłożyć ser, żółtka,mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z owoców i podsmażone i ostudzone skórki. Wszystko razem krótko zmiksować, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut, po tym czasie przykręcić do 160C i piec jeszcze ok. 30-35 minut. Ostudzić.
  • 114 KB
  • 24 sty 16 20:16
Składniki:


25 dag mąki pszennej
25 dag cukru
25 dag margaryny
4 jajka
skórka otarta z 1 sparzonej cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek.

Wykonanie

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy.
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
  • 244 KB
  • 4 mar 15 12:15
Składniki:

250 g mąki pszennej
125 ml mleka
50 g roztopionego masła
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
12 g świeżych drożdży
szczypta soli
100g suszonej żurawiny
50 g skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
  • 183 KB
  • 6 lut 15 19:18
Składniki:

400g śmietany 36%
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem). Ja użyłam dużej, teflonowej, płaskiej patelni. Podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu, ciągle mieszając ok. 40 minut. Po upływie 15-20 minut zauważymy, że masa zaczyna po woli gęstnieć. Po 40 minutach powinna już być bardzo gęsta. Im dłużej będziemy masę podgrzewać, tym nasza czekolada będzie później bardziej krucha. Nie zostawiajmy masy zbyt długo bez mieszania, gdyż gotując się lekko bulgocze, i może się przypalić.
Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią gorącą, gęstą masę czekoladową. Wystawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze zastygła. Następnie kroimy ostrym nożem (jeśli będą trudności nóż moczymy w gorącej wodzie).
  • 0,8 MB
  • 22 lis 14 17:57
BABKA :)

6 jaj
1 szklanka cukru i cukier waniliowy
ubić razem do białości .
Odłożyć mikser , przesiać do miseczki
2 szklanki mąki tortowej ,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia .
Wsypywać najpierw trochę , potem więcej. Wymieszać. Dodać 1 kostkęrozpuszczonej , ciepłej margaryniy , oraz ok 1/4 szlkanki oleju
Dokładnie wszystko ubić Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - formy z kominem.
Piec w 170 stopniach na termoobiegu
Przepis od kol. z NK - Anieli Damaszek .

Jest pyszna , już spróbowana , choć ciepła.
S M A C Z N E G O !
  • 123 KB
  • 10 lis 14 19:35
Skład.
3 szklanki mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki mleka
5 łyżek płatków migdałowych

Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, smażymy w naczyniu o grubym dnie przez około 40minut (tak, aby się rozpadły). Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta, z jednej strony nacinamy go wzdłuż, tworząc paski, z drugiej nakładamy na niego łyżkę jabłek, zawijamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).
  • 114 KB
  • 1 lis 14 17:41
CIASTO:

400 g mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania przy wałkowaniu
50 g stopionego masła
100 g cukru
25 g świeżych drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
1 jajko

MASA SEROWA:
350 g tłustego twarogu
1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru
1 żółtko
opcjonalnie rodzynki

LUKIER:

szklanka cukru pudru
sok z cytryny





WYKONANIE:

Do miski przesiałam mąkę. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do przestudzenia.
Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, roztarłam je z odebraną od całości łyżeczką cukru, a następnie wymieszałam z łyżeczką odebranej od całości mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodałam cukier, roztrzepane jajko, stopione masło i wyrośnięty rozczyn, wymieszałam, przełożyłam na stolnicę i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Umieściłam je z powrotem w misce i przykryłam ściereczką. Pozostawiłam, aż podwoiło objętość.
W międzyczasie przygotowałam masę serową: ser dokładnie utarłam z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto przebiłam, krótko wyrobiłam i podsypując mąką rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 50x30 cm. Na cieście rozsmarowałam masę serową, połowę obsypałam rodzynkami. Zwinęłam ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroiłam na 14 kawałków.
Plastry ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przecięciami do góry i do dołu, zachowując spore odstępy. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem, wstawiłam wyrośnięte bułeczki i piekłam 20 minut.
Cukier puder utarłam na gładko z taką ilością soku z cytryny, aby otrzymać lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polałam nim jeszcze ciepłe, ale już nie gorące bułeczki, przełożyłam je na kratkę kuchenną i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.

No dobra, w ostatnim zdaniu troszkę ściemniłam, bo pierwszą bułeczkę sama pożarłam jeszcze na gorąco, aż lukier z niej kapał. Z kolejnymi rozprawialiśmy się już we trójkę, więc do wystygnięcia pozostało ich niewiele :)
  • 322 KB
  • 29 paź 14 21:02
Składniki:

1,25 szklanki mąki
250 g margaryny
250 g twarogu
750 g jabłek
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Twaróg zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde.
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki.
Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij.


Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D
  • 87 KB
  • 28 paź 14 18:10
BISZKOPT:

3 jajka rozmiar L
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BANANOWA:

2 galaretki cytrynowe
3 dość duże banany
20 dag masła

DODATKOWO:
2 galaretki wiśniowe



WYKONANIE:

BISZKOPT:
Blaszkę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez).
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec, nie przerywając miksowania, partiami dodać cukier.
Na małych obrotach dodać pojedynczo żółtka.
Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać łopatką.
Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, równo ją rozprowadzić.
Piec około 20 minut.
Po wystudzeniu oderwać biszkopt od papieru i ponownie włożyć go do blaszki na świeży papier.

MASA BANANOWA:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Banany umyć, obrać, rozgnieść widelcem na miazgę.
Miękkie masło spienić mikserem, wymieszać z bananami i wystudzoną galaretką.
Miskę z masą postawić na rondlu z gorącą wodą i podgrzewać mieszając do momentu, aż stanie się jednorodna i gładka, wystudzić.
Tężejącą masę bananową rozprowadzić na biszkopcie, odstawić w chłodne miejsce.
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody, wystudzić.
Kiedy zaczną tężeć, wylać na masę bananową
  • 90 KB
  • 19 paź 14 18:17
RACUCHY Z JABŁKAMI
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 opakowanie drożdży suchych (7 g)
1/2 szklanki ciepłego mleka
300 ml zsiadłego mleka
2 jabłka

Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę, wsypałam cukier, dodałam cukier waniliowy i cynamon. Wbiłam jajka, dosypałam drożdże, zalałam ciepłym mlekiem, całość wlałam do pozostałych składników. Dolałam zsiadłego mleka i dokładnie wszystko wymieszałam. Na koniec obrałam jabłka, pokroiłam na małe plasterki i wymieszałam z ciastem. Moje ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam racuchy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączyłam na ręczniku papierowym (z nadmiaru tłuszczu) i posypałam cukrem pudrem.
  • 143 KB
  • 8 sie 14 20:29
Przepis
Oto ucieraniec , który każdemu wyjdzie. Składniki każdy w domu ma.

1 szklanka cukru
półtorej szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
pół margaryny
4 jaja
truskawki

Roztop margarynę, utrzyj jaja z cukrem na puszysta masę, dodaj do masy mąkę , cukier waniliowy i proszek do pieczenia i dalej miksuj. Następnie wlej margarynę i wymieszaj delikatnie mikserem do połaczenia składników.

Wyłóż tortownicę lub formę do tarty, papierem do pieczenia. Wylej masę i poukładaj truskawki, lub inne owoce. Piecz w tep. 195- 200 stopni około pół godziny. Wystygnięty posyp cukrem pudrem, smacznego !
  • 53 KB
  • 4 cze 14 19:41
Sernik na zimno od Marioli, zapraszam :

PRZEPIS :
--------------
40 dag cukru pudru
1 kostka margaryny (250g.), lub masła
4 jaja
75 dag sera białego ( tutaj z wiaderka) inny zmielić
1,5 szklanki mleka , lub wody
2 duże łyżki żelatyny
sok z całej cytryny

Następne 2 galaretki truskawkowe zrobić jak na opakowaniu ( latem dodajemy dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny- ta będzie na wierzch sernika.

WYKONANIE:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku ,następnie dodać najpierw łyżkę ,sera , potem już więcej.
Białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z serem. Na końcu dodać sok z cytryny i letnią żelatynę.
Ściąga się szybko , więc mieć przygotowaną blachę , wyłożoną biszkoptami , albo ciastkami Petit beuri , jak u mnie . Wyłożyć masę serową i wyrównać . Na chwilę do lodówki , aż będzie sztywne , teraz poukładać jeszcze zamrożone truskawki , albo świeże, względnie z kompotu.
Na wierzch wylać leciutko tężejącymi dwoma galaretkami. Zawsze zamiast wody dodaję soku trochę do koloru i smaku. tutaj sok truskawkowy z własnej spiżarni , uzupełniony wodą. Zamiast owoców na górze ciasta można położyć biszkopty małe okrągłe - w/g uznania .
Zapraszam ....SMACZNEGO !!!
  • 74 KB
  • 29 kwi 14 19:20
Cytrynowiec 3
---------------------------------

(przepis na blaszkę 27 cm x 40 cm)
Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (około 8 minut) po czym wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy gdzie dno wyłożone jest papierem pergaminowym
Piec w temp.180 stopni przez 10-12 minut

Masa cytrynowa;

3 szklanki wody
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jaja
2 budynie waniliowe lub śmietankowe

wykonanie;

Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok.
2 szklanki wody zagotowujemy z cukrem i sokiem cytrynowym oraz ze startą skórką.
1 szklankę wody miksujemy z 3 jajami i budyniem.
Jak woda tylko się zagotuje wlewamy zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzamy do wrzenia.
Gorącą masę cytrynową wylewamy na biszkopt,odstawiamy do wychłodzenia.

Masa śmietankowa;

600 ml.śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
3 łyżeczki cukru waniliowego

Namoczyć żelatynę w 1/3 szklance wody,a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu,nie doprowadzając do zagotowania.
Ubić śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ,po czym wlać rozpuszczoną i letnią żelatynę
Kremówkę wykładamy na zimną masę budyniową

Przygotować około 20-24 sztuk szkolnych herbatników,oraz trochę wody z sokiem z cytryny.
W wodzie z dodatkiem cytryny leciutko moczyć herbatniki i układać na masie z bitej śmietany.
Ułożone herbatniki polać lukrem.

Lukier;

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.
  • 71 KB
  • 9 kwi 14 23:05
Witam wszystkich o poranku takim apetycznym ciastem .Podoba Wam się ,co ? Mi się akurat bardzo podoba i pamiętam to ciasto jeszcze z Polski .Wykonawczyni tego ciasta Krystyna podała dokładny przepis ,pewnie nie jedna z Was skorzysta .Więc piszę przepis ----<<< LODOWIEC : 2 budynie śmietankowe bez cukru,4 żółtka,1 szkl.cukier(dałam troszkę mniej),0,5l mleka(podzielić na dwie porcje),1 masło exstra(82-86 %),2 galaretki,1 puszka brzoskwiń,1 mała paczka biszkopty okrągłe,2-3 łyżki kakao.
Tortownicę wysmarować margaryną.
Do jednej cześci mleka wsypać budyń rozmieszać,dodać cukier wymieszać dodać żÓłtka wszystko dobrze rozmieszać.
Drugą cześć mleka zagotować i dodać zawiesinę budyniową mieszając zagotować.
Wystudzić! Galaretki rozpuścić w dwóch szkl.wody gotującej,odlać do miseczki troszkę przestudzonej galaretki i maczać w niej biszkopty układając w tortownicy.Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu, miksować robotem do uzyskania kremu podzielić na dwie części do jednej dodać kakao,a do drugiej wcisnąć sok z 1/2 cytryny,kremy wyłożyć na biszkopty,biały i ciemny,na kremie brzoskwinie odsączone zalać galaretką.Można wyłożyć pokrojone brzoskwinie na cienkie pół księżyce i wyłożyć wkoło blaszki,przed wyłożeniem kremu,będzie ładniejszy efekt(jak widać na zdjęciu) Gotowy lodowiec do lodówki. NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK JEST ZIMNY SMACZNEGO!
  • 84 KB
  • 4 mar 14 11:08
TO JUŻ OSTATNIE FAWORKI W TYM KARNAWOLE ...NA JUTRZEJSZE OSTATKI !!!
OTO PRZEPIS : /

200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
3 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki rumu (są lepsze w smaku ) , względnie spirytusu
Do smażenia :
1 kostka 250g. smalcu, oraz
200ml oleju rzepakowego.

Casto wyrobić , gdy dobre uderzać je dość mocno wałkem ...kilka razy. Rozłożyć lekko na stolnicy i zostawić na trochę , aż ciasto odpocznie. Następnie wałkować cienko ciasto i wykrawać prostokąty o wym. 4 x 15 cm. Na środku zrobić nacięcie i przełożyć.
Smażyć na złoty kolor , po kilka faworkow , ponieważ gdy włożymy za dużo - one się gotują , a nie smażą .Usmażone kłaść na ręcznik papierowy, następnie posypać cukrem pudrem z wanilią .
ŻYCZE SMACZNEGO !!!!
  • 251 KB
  • 21 sty 14 22:47
Tego potrzebujesz:

40 dag mąki
10 dag roztopionego masła
5 dag cukru
5 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
2 żółtka

Masa:50 dag maku

25 dag cukru
5 dag masła
białko
5 dag rodzynek
kilka kropli aromatu waniliowego

Kruszonka:20 dag mąki

10 dag cukru pudru
10 dag masła
cukier waniliowy
2 żółtka

Sposób przygotowania

1.W ciepłym mleku rozmieszaj drożdże z łyżką cukru. Odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej, wsyp cukier, dodaj rozczyn, masło, żółtka i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
2.Mak zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Osącz i zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, dodaj mak, cukier i smaż, mieszając, 5 minut, dodaj aromat. Ostudź, wymieszaj z ubitym białkiem i rodzynkami. Składniki na kruszonkę połącz i wyrób ciasto. Odstaw do zamrażarki. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wylep ciastem drożdżowym, nałóż masę makową. Kruszonkę zetrzyj na tarce na masę. Piecz 50 minut (190 st.).
  • 144 KB
  • 20 sty 14 16:52
PĄCZKI NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA !!!


KOLEJNE ETAPY ZARABIANIA .
-------------------------------------------

1 kg mąki przesiać (ja miałam tortową z Bolesławca)
5 - 10 żółtek ( ja dałam 9 )
20 dag. margaryny ( Kasia ,albo Palma)
20 dag. cukru (ja dałam 4 duże łyżki ) + 1 cukier waniliowy
3 łyżki śmietany gęstej
10 dag. drożdży
1/2 l. mleka letniego
szczypta soli
1 łyżka stołowa spirytusu (dałam 2) ,żeby nie piły tłuszczu
otarta skórka z cytryny-żółta część( bo biała jest gorzka)+ trochę soku z cytr.
Na nadzienie ok. 1/2 kg. powideł,albo dżem truskawkowy ,albo konfitura różana w/g upudobań smmakowych.

Najpierw robimy rozczym : w letnim mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Po wierzchu posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia( ale nie kłaść na nic gorącego , bo się drożdże zaparzą i z ciasta będzie zakalec.

Mąkę przesiewamy do miski.Żółtka oddzielamy od białek (białka do lodówki na 2 rolady bezowe-można je zamrozić) Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli , i wlewamy do mąki.Dodać wyrośnięte drożdże , skórkę startą z cytryny i sok z cytryny. Urabiać ciasto najlepiej ręką - i tu potrzeba męskiej ręki -aż ciasto będzie odstawało od miski .Wlać spirytus ,jeszcze trochę urabiać ,aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na cieście.Na końcu dodać stopioną letnią margarynę i delikatnie ją wrabiać ,aż ciasto całkowicie pochłonie tłuszcz.
ciasto posypać lekko mąką ,wyrównać ,przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia.Gdy Ladnie wyrośnie wysypać na stolnicę podsypaną mąką , udusić trochę
na ok 3-4cm i wykrawać literatką maczaną w mące.Układać na ręczniku do wyrośnięcia
Tłuszcz (miałam 1,5 kg.smalcu)stopić w płaskim ,a szerokim naczyniu np.brytfanna.Włożyć pokrojonego ziemnieka jak frytki.Gdy się zrobią złote,wyjąć je i włożyć najpierw 1 pączka i zmniejszyć gaz, aby delikatnie się smażyły.Jak za szybko to z wierzchu są rumiane , a w środku ciasto.Wyjmować iglicą i sprawdzić czy jest wypieczony.Układać na ręczniku papierowyk , aby wpił tłuszcz.Gdy lekko przestygną - napełnić dżemem.Ja mam szprycę do kremów z długą końcówką. Jak są całe owoce i nie przejdą przez końcówkę ,to je zmiksować.Polukrować!!
LUKIER : 2 BIAŁKA + SOK Z 1 CYTRYNY+ 1/2 KG.CUKRU PUDRU + EW. TROSZKĘ GORĄCEJ WODY. Nie za rzadki i nie za gęsty - trzeba po prostu wyczuć !!!
Ż*Y*C*Z*Ę* S*M*A*C*Z*N*E*G*O* !!!
  • 85 KB
  • 20 gru 13 20:34
Wuzetka

na drugie śniadanko ....do kawki ;0))
POLECAM !!!

Przepis:
Ciasto z torebki czekoladowe XXL Dr.Oetkera. Upiec w/g wskazówek na opakowaniu. Wystudzić,przekroić na dwa płaty.
Nadzienie :
1,5 kostki masła
2 serki Danio waniliowe
cukier w/g uznania
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej wody.
Masło utrzeć z cukrem,dodać serki i wystudzoną żelatynę.
Polać polewą czekoladową z torebki.
  • 96 KB
  • 20 gru 13 20:19
Delicja orzechowo-serowa

I BISZKOPT

1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki krupczatki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek

WYKONANIE:
Ubić pianę z białek, stopniowo dodać cukier, do ubitej piany z cukrem dodać po 1 żółtku, pod koniec dodać mąkę z proszkiem, orzechy -> delikatnie wymieszać i upiec.

II SERNIK
60dag sera
6 jajek
1 czubata szklanka cukru kryształu
2 ziemniaki ugotowane i zmielone
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
½ olejku pomarańczowego, bakalie – rodzynki

WYKONANIE:
Utrzeć żółtka z cukrem i masłem, miksując dodajemy ser zmieszany z ziemniakami.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, olejek, rodzynki i ubitą pianę z białek.
Lekko mieszamy i pieczemy.

MASA
1 masło lub 1 ½ ucieramy z 2-3 łyżkami cukru pudru, dodajemy 1- 2 serki homogenizowane waniliowe

Kroimy placek orzechowy na 2 części i delikatnie ponczujemy

UKŁADAMY: 1 blat orzechowy, ½ masy, sernik, ½ masy, 2 blat orzechowy, na wierzch polewa (jak kto lubi).
  • 77 KB
  • 12 gru 13 20:43
Placek z brzoskwiniami

3 szkl.mąki
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl.cukru
cukier wanilinowy
kostka masła
owoce

Zółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy z 3 łyŻkami cukru pudru na sztywna pianę. Odstawiamy do lodówki.
Żółtka ubijamy z cukrem i masłem.Dodajemy mąkę,cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Ugniatamy ciasto.
Wykładamy ciastem blaszkę na cieście układamy dowolne owoce i wkładamy do piekarnika. 180 st/45 minut. Po tym czasie wyciagamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite wcześniej białka. Dopiekamy juz na górnej grzałce ok 10 min (do czasu aż masa białkowa się przyrumieni)
  • 0,9 MB
  • 8 gru 13 18:53
To zwykły biszkopt z 6 jajek , upieczony w formie babkowej . Przekrojone na 3 części i posmarowany bitą śmietaną, z żelatyną i sokiem z cytryny. Blaty naponczowane (z wódką ).
  • 75 KB
  • 17 lis 13 17:24
Jak to dobrze zajrzeć na pocztę i ujrzeć taki wspaniały tort ,a pod tortem piękny opis ,że ten torcik jest przygotowany przez naszego kolegę z agory Januarego ,który podarował takie cudo dla naszej Sybilii ,ktora we wtorek obchodziła swoje urodziny .Jest nawet bardzo dokładny przepis ,który zaraz Wam udostępnie ,zapraszam .----Tort orzechowy

ciasto:
25 dkg orzechów włoskich zmielonych
10 jaj
30 dkg cukru pudru
12 dkg mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia.

Masa:
20 dkg orzechów włoskich zmielonych
25 dkg cukru pudru
30 dkg masła
2 żółtka
3/4 szklanki gorącego mleka (mleko tłuste)


ciasto:
całe jaja ubić z cukrem, dodać zmielone orzechy i lekko wymieszać. następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszać.
proszę się nie przejmować, że wszystko opadło, bo pięknie wyrośnie w czasie pieczenia.
Gotowe ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 170-180°C,
aż ciasto będzie odchodzić od blachy ( ok. 45 min ).

masa:
do miski włożyć zmielone orzechy i cukier - zalać wrzącym mlekiem. Poczekać aż przestygnie.
Następnie wlać stopione, ale ostudzone masło i ucierać na pulchna masę.
Dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać tak, aby powstała pulchna masa.
Do masy musimy użyć prawdziwego masła, bez dodatków olejów i wody. W przeciwnym razie masa wychodzi półpłynna.
Jeśli jednak tak się stanie, wystarczy włożyć do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie, masa stężeje i bardzo ładnie się będzie ucierać.
Ciasto przekroić na trzy placki. każdą warstwę posmarować masą orzechową.
Na wierzchu również rozłożyć krem i posmarować po bokach. Najlepiej użyć długiego szerokiego noża,
moczonego w gorącej wodzie. Wtedy masa będzie gładziutko rozprowadzona po torcie.
Ubrać tort całymi orzechami i zmielonymi
przepis na tortownicę 26 cm. January dziękujemy .Widzę że tych orzechów nie żałowałeś .Brawo !Pogodnej niedzieli Wam życzę .
  • 68 KB
  • 9 paź 13 21:23
BISZKOPT PIECZONY RAZEM Z JABŁKAMI .

OTO PRZEPIS :

6 jaj
1 szklanka cukru.....ubić razem do białości
dodać przesianą :
1 szklankę mąki ziemniaczanej/mikser odstawići i mieszać łyżką drewnianą , względnie plastikową
1 łyżkę mąki tortowej
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 lyżkę octu na samym końcu.

Mieć przygotowane jabłka ( około 10 sztuk , obrane i pokrojone w kawałki...średnie )
Jabłka wlożyć do ciasta , delikatnie wymieszać i wylać do formy (u mnie 28 średnica ).
Dno uprzednio posmarować tłuszczem.
Piec około 35 minut w temp. 180 *C.
Po przestudzeniu i wyjęcie odwrócić do góry nogami i lekko posypać cukrem pudrem z wanilią.
U mnie nie jest odwrocony :)

Szybko upieczony podczas gotawania obiadu i na podwieczorek świeży ,,,najlepszy ...jak puch ..!
S M A C Z N E G O !!!!
  • 82 KB
  • 6 paź 13 19:02
BABKA MAKOWA :) SMACZNEGO!!

BARDZO SMACZNA , WILGOTNA I SZYBKO JĄ SIĘ ROBI !PEWNIE WSZYSCY JĄ ZNAJĄ , ALE GDYBY KTOŚ CHCIAŁ SKORZYSTAĆ TO....
OTO PRZEPIS:

1 szklanka białek ( 250 ml , czyli 1/4 litra)
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku ( nie mielonego )
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki masła , ( lub margaryny)stopić i ostudzićtak , aby była letnia.
Białka ubić z cukrem, następnie dodać wszystkie składniki suche.
Na końcu wlać letni tłuszcz - wymieszać i do formy , uprzednio dobrze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach ( na termoobiegu )
Uprzedzam , babka jest bardzo słodka , na drugi raz dam mniej cukru ( 3/4 szklanki)

UWAGA ....TA BABKA ZROBIONA JEST Z PODWÓJNEJ PORCJI SKŁADNIKÓW !!!!!
  • 97 KB
  • 19 lut 13 20:17
Przepis na szarlotke:)

Szarlotka w 5 minut!
5 jabłek obrać , pokroić w kostkę!
4 jajka zmiksować z 1 szklanka cukru
dodać 1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oliwy !
dodać pokrojone jabłka , wymieszać , wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut
zapewniam ciasto pycha i zawsze się udaje !


Ps.Zamiast jablek dodalam do ciasta wisnie i upieklam muffiki.Ciasto sie udalo i jest bardzo smaczne.
  • 40 KB
  • 5 lut 13 22:56
Miłego gotowania i jeszcze milszego chrupania ;)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (lub 300g)
4 żółtka
łyżka spirytusu (może być też ocet 6%, ale ja daję zawsze spirytus)
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.

Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
  • 65 KB
  • 21 sty 13 18:04
TORT Z KREMEM ORZECHOWYM I WIŚNIAMI W ALKOHOLU.


Biszkopt tradycyjny z 6 jaj ( na 3 blaty )

K R E M :
NAJPIERW PRZYGOTOWAĆ MASĘ ORZECHOWĄ , ABY MOGŁA WYSTYGNĄĆ !
200 g orzechów włoskich zmielonych
1 szklanka mleka - przegotować
300 g cukru pudru
1,5 kostki masła ( może być pół na pół z roślinnym , czy Kasią) trochę olejku migdałowego
2 żółtka i 1 całe jajko.
od 2 do 4 ciastek petit beurii rozdrobnić na miał
Orzechy zemleć i zalać gotującym mlekiem...wymieszać i odstawić w zimne miejsce.
W naczyniu ubić jajko i żółtko z połową cukru pudru mniej więcej , aby się dało ubić do białości. W drugim naczyniu uwiercić z resztą cukru masło i po trochę dodawać ubite jaja cały czas miksując. Gdy połączone dodawać po łyżce zimnych orzechów, aż do wyczerpania. Dodać 50g alkoholu i trochę olejku migdałowego do smaku. Gdy krem za rzadki dodać trochę ciastek petitek (proszek)

Wiśnie drylowane z kompotu , a najlepiej surowe (takie właśnie miałam ) namoczyć na noc w wódce , albo w rumie (co kto lubi).
Ułożyć pierwszy blat , polać ponczem z akoholem , na to dżem wiśniowy (u mnie czarna porzeczka własna) , na to warstwa kremu , drugi biszkopt naponczować i warstwa kremu , następnie osączone wiśnie i znowu trochę kremu , trzeci blat biszkoptu i krem. Udekorować według własnego uznania.
O ile coś zapomniałam , proszę pytać.

S M A C Z N E G O !
  • 46 KB
  • 21 sty 13 17:54
RÓŻA KARNAWAŁOWA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO....LEPSZE SĄ Z CIASTA NA FAWORKI !!!!

A TO CIASTO KRUCHE NA FAWORKI


FAWORKI STAROPOLSKIE MOJEJ BABCI.
1/2 kg. mąki
5 żółtek
2 łyżki octu , lub spirytusu
szczypta soli
duża śmietana (200 g)18 , lub 22%
Do smażenia, lub smalec ok.1 kg.Cukier puder do posypania
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.Najważniejsze jest je wybić drewnianym wałkiem(kilkakrotnie i dość długo) Potem zawinąć w ściereczkę i przez 1 godzinę chłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki kawałki ciasta (resztę trzymać pod ściereczką , żeby nie wyschła) wałkować jak najcieniej , podsypując niewielką ilością mąki.Formować faworki.Smażyć w gorącym , głębokim tłuszczu. Ledwo co się włoży , to zaraz trzeba odwracać, więc polecam najpierw wszystkie zrobić , a potem dopiero smażyć.Osączyć na papierowym ręczniku .Posypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O !!!!
« poprzednia stronanastępna strona »
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    48
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

48 plików
6,43 MB




Barbarka_

Barbarka_ napisano 22.04.2024 14:49

zgłoś do usunięcia
"Wiesz co jest w życiu najpiękniejsze? To,że masz szansę na jutro."
Miłego popołudnia Gabrysiu i słoneczka życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸
yaneck316

yaneck316 napisano 24.04.2024 06:39

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY
obrazek
Gdy rzucisz swe spojrzenie na malutkiej róży kwiat. Niech się spełnią Twe pragnienia, które kryje marzeń świat.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 08:03

zgłoś do usunięcia

obrazek

Czterdzieści lat z „ okładem”, Pięćdziesiąt z „ haczykiem”, to, jeszcze nie jesień życia, Ale życie z określonym, już wynikiem. Oglądamy się za siebie, czas odcisnął swoje piętno. Serce bije wciąż tak samo, lecz ma trochę inne tętno. Kręgosłupy już zmęczone, wciąż pełne trosk głowy. Dzieci, wnuki, praca zawodowa, o wypoczynku jeszcze nie ma mowy!. Wiosna życia jest za nami, ale ciągle trwa lato. Zmysły jakby uśpione, mądrości więcej za to!, może to złudzenie, że młodzi wciąż jesteśmy. To prawda, lecz trochę inaczej niż kilkanaście lat wcześniej. Jedni są samotni a inni we dwoje, czasem smutni, mniej optymistyczni, każdy ma przeżycia swoje. Wiele niespełnionych marzeń, w sercach nie jedna jest blizna, ale jeszcze jest w nas apetyt na życie, chociaż na skroniach siwizna. Przypomnijmy sobie młode lata. Odtwórzmy te chwile, uchylmy drzwi serc naszych, niech znów tam wlecą motyle!......... ..........MIŁEGO DNIA TAK MÓWIĘ CO DNIA,A W SŁOWACH TYCH TYLE TREŚCI SIĘ ZAWIERA ,ŻE CZASEM DECH ZAPIERA.MIŁEGO DNIA TZN.-BY WSZYSTKO SIĘ UDAŁO,BY TO CO ROBIMY SENS MIAŁO.BYŚMY ZDROWI BYLI,BYŚMY WIEDZIELI CZEGO NIE WIEMY,BYŚMY KOCHALI I NAS KOCHANO I NIECH TAKIE BĘDZIE KAŻDE RANO. ..........SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 19:44

zgłoś do usunięcia

obrazek

Rodzina to niekoniecznie Ci ludzie, wśród których człowiek się rodzi. Można ją sobie znaleźć samemu. Tam, gdzie jest bezpiecznie i ciepło. Tam gdzie człowiek czuje, że właśnie tu jest jego miejsce... ...NIECH UŚMIECH I POGODA TWEMU SERCU SIŁY DODA.MIŁEGO WIECZORU I PIĘKNYCH SNÓW.. ....................D O B R A N O C.
krzysia1231

krzysia1231 napisano 25.04.2024 10:39

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. W jasne kolory odziani przemierzać chcemy świat, z bezchmurnym niebem nad głowami gdy każdy problem to tani żart. Chcemy dotykać palcem chmury w promieniach słońca dłonie grzać, zdobywać lekko najwyższe góry od życia ciągle więcej brać. Życzę miłego i pogodnego dnia. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 15:49

zgłoś do usunięcia

obrazek Marzenia pokonają każdą odległość, a wytrwałość zdobędzie każdą górę. Każdy z nas ma swoje magiczne miejsca , każdy z nas zna magicznych ludzi , dzięki którym serce się codziennie budzi......................... .........WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE NIECH DZIŚ SPOTKA CIEBIE!...... ....................SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 18:07

zgłoś do usunięcia

obrazek Kochać - znaczy ufać, być wszystkim dla niego, wszystkim być dla niej. Zaufać miłości, dać się jej pochłonąć bo człowiek bez miłości nie jest człowiekiem. Jest ciałem bez duszy duszą bez ciała, więc daj się, wciągnąć uczuciu miłości. Być przy niej w biedzie w chorobie i smutku nie znając uczucia zazdrości poznaj przyjemność namiętności. Lecz miłość krucha jest. Serce boi się, jednak człowiek wie, że jest zła i dalej w nią brnie. Przynosi smutek, zazdrość i cierpienie !!. Bo miłość tak piękna jest.................

...........Życzę wieczoru wymarzonego jak z bajki a noc - no cóż tajemnicą niech będzie.... ...............P O Z D R A W I A M..
yaneck316

yaneck316 napisano 26.04.2024 06:34

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry w piątek weekendu początek...
"Oto i wiosna! Wszystko wzrasta. Trawa, liście, Ale wiosna to pragnienie, czyste pragnienie. I w nas wiele rzeczy przypomina wiosnę. Lepiej ich doświadczyć, niż interpretować."
Miłego Dnia udanych dni weekendu.
Barbarka_

Barbarka_ napisano 26.04.2024 13:31

zgłoś do usunięcia
"Poczuj jak ważna jest każda kropla szczęścia, uśmiech i radość.Jak istotne znaczenie mają - oddech i dotyk bliskiej osoby.Zrozumiesz, że warto być na tym świecie." Gabrysiu
Pozdrawiam serdecznie miłego 💥 popołudnia życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności