Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto
dogabi
  • Prezent Prezent
  • Ulubiony
    Ulubiony
  • Wiadomość Wiadomość

Kobieta * Gabriela *

widziany: 6.04.2024 18:42

  • pliki muzyczne
    3
  • pliki wideo
    1
  • obrazy
    436
  • dokumenty
    1

441 plików
129,73 MB

Ukryj opis
  • 89 KB
  • 17 lip 16 22:52
Zabawiłam się wczoraj w rzeźnika i poczyniłam kiełbaskę słoikową . Dodam , pyszna:)
Przepis zaczerpnęłam z blogu : Przepisy Joli.

SKŁADNIKI:

1 Kg łopatki
1 kg boczku (surowy)
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe (połamane)
3 - 4 łyżeczki soli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.

WYKONANIE :

Mięso umyłam i zmieliłam maszynką. Do mielonego mięsa dodałam przyprawy , oraz czosnek drobno pokrojony .
Dobrze wymieszałam mięso , wlałam szklankę zimnej przegotowanej wody , wymieszałam i odstawiłam na 2 godziny w chłodne miejsce (do lodówki ).
Słoiczki na mięso wyparzyłam i wysuszyłam , wraz z nakrętkami (najpewniejsze , nowe ). Wypełniłam słoiczki (nie za pełno )Jola pisze , że pasteryzowała 1,5 godż.Ja miałam teścia rzeźnika i zawsze kazał gotować słoje z kiełbasą 3 godz. ponieważ to surowe mięso . Ale wtedy w piwnicy słoje mogły stać cały rok i się nie zepsuły.Ja te gotowałam 2 godż. Po ostygnięciu , ustawiłam w lodówce.
Smak i zapach nieziemski !!!!
POLECAM !!!!!
  • 119 KB
  • 28 lis 14 20:53
Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Czas: 60 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- mięso wieprzowe – 500 gramów
- mąka pszenna – 4 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- świeżo mielony pieprz – 1 szczypta
- ząbek czosnku – 1 sztuka
- majeranek – 1 łyżka
- Bulionetka do duszonych mięs Knorr – 1 sztuka
- olej – 50 mililitrów
- Przyprawa do mięs Knorr – 1 łyżeczka
- ziele angielskie – 1 ziarno
- śmietana 18% – 100 mililitrów
- liść laurowy – 1 sztuka
- woda – 700 mililitrów
- czarny pieprz – 3 ziarna

Sposób przygotowania

Wieprzowinę pokrój w około 1,5 cm kostkę. Oprósz przyprawą do mięsa, czarnym pieprzem oraz mąką. Kawałki mięsa obsmaż w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Smaż tak długo, aż się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze chwilę. Dodaj 700 ml zimnej wody. Potrawę zagotuj, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Całość gotuj pod częściowym przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie, a sos nieco zgęstnieje, dodaj śmietanę oraz Bulionetkę do duszonych mięs, która wydobędzie bogaty smak dania.

Smażcie, pieczcie i gotujcie.
Pozdrawiam
  • 75 KB
  • 22 lis 14 17:52
SKŁADNIKI:

65 dkg. łopatki
10 dkg.słoniny wędzonej
20 dkg.boczku wędznego,lub podgardla wędzonego
4 ząbki czosnku
1 cebula
przyprawa typu Vegeta, pieprz, sól do smaku
trochę gałki muszkatołowej

Słoninę i boczek zemleć 2 razy z cebulą ( ja mieliłam 1 raz na drobnych oczkach),roztopić w rondelku i wylać do miski.Mięso z czosnkiem zmielić szajbką o grubych oczkach. Wszystko połączyć - przyprawić , dobrze wyrobić i przełożyć do słoików (najlepiej pół litrowych, wówczas łatwiej ją wyjąć.Dokładnie uduszać w słoikach ,( do wysokości 3/4 słoika)aby nie było powietrza. Słoiki wytrzeć , zakręcić.GOTOWAĆ 30 min.,Drugiego dnia powtórzyć gotowanie,też 30 min. Wystawić do zimnego. KIEŁBASA JEST BARDZO SMACZNA- " WIESZ CO JESZ "
Ja robiłam z dwóch porcji (wyszły 2 pół litrowe słoiki i 6 słoików od dżemu)
SMACZNEGO!!!
  • 0,6 MB
  • 21 cze 14 23:24
SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA

OTO PRZEPIS:

- jedna podwójna pierś z kurczaka
- mięso z dwóch udek , ja zdjęłam skórę , ale
myślę , że i ze skórką byłaby smaczna ,
tak by łącznie było 1,10 kg mięsa .
- mięso kroimy na małe kawałeczki , ok.2 cm .Wkładamy do miski dodajemy łyżeczkę grubej soli morskiej i łyżeczkę cukru , pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać tak by mięso,przełożyć do pojemnika wyrównać zamknąć szczelnie wstawić na noc lodówki.
Na drugi dzień dodajemy po troszku przyprawy takie jak kolendra, zioła prowansalskie, majeranek ,pieprz mielony , dałam jeszcze czosnek sypki - dobrze wyrobić przełożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem parzyć 1.30 minut w temp.80 stopni po tym czasie szynkowar przełożyć do zimnej wody tak na godzinkę następnie wstawić do lodówki na całą noc. Szyneczka pięknie się sprasuje ...rano wyjmujemyi gotowa na śniadanko. Dodam , że zapach niesamowity , a w smaku pychota
Przepis ten zaczęrpnęłam z profilu Małgosi Kilianek , dziękuję :) W instrukcji , która znajduje się w szynkowarze , też są różne przepisy i można z nich korzystać. POLECAM , NAPRAWDĘ WSPANIAŁA , DIETETYCZNA , BEZ KONSERWANTÓW SZYNECZKA !!!!!!
  • 51 KB
  • 25 mar 14 18:14
Zawijance
^^^
piersi z kurczaka wedlug potrzeb
czosnek
ogorek kiszony
ser zolty
pieczarki
sol pieprz
2 jajka
bulka tarta

Wykonanie;
^^^
Rozbic piersi ,czosnek wycisnac i posmarowac kazda piers ,posolic i popieprzyc .Nastepnie nalozyc na calosci piersi plastry zoltego sera,ogorek 2 cwiartki (ogorka dzielilam na 4 czesci wzdluz)i troche pieczarek. Zawijac ,maczac w rozkloconym jajku i( dalam wegety troche do jajka ) i od razu obtoczyc w bulce i na rozgrzany tluszcz ,zakonczeniem na patelnie to nie trzeba wykalaczek. Nastepnie dalam do naczyna zaroodpornego na 20 min.tem 180 st. .Mozna podawac z ziemniakami ,kasza ryzem i makaronem.Smacznego.!
  • 0,8 MB
  • 21 sty 14 22:30
Königsberger Klöpse....na skroty :)

Mieso mielone mieszane ale moze byc inne (tak z pol kg)wymieszac z namoczona uprzednio i lekko odcisnieta bulka,jajkiem,sola,pieprzem ,lyzeczka musztardy. W rondelku zrobic zasmazke z masla i maki ,lekko ja zbrazowic,podlac woda albo bulionem i caly mieszajac zagotowac. Wlac tyle plynu aby byl gestawy sos. Z miesa formowac kulki i delikatnie wkladac do sosu.Przykryc pokrywka i dusic az beda miekkie. Sprawdzac ,zeby sie nie przypalily. Pod koniec dodac sloiczek kaparow,sok z cytryny i cukru do smaku. Mozna tez troche slodkiej smietanki.
Podawac z ziemniaki z wody ,pürre albo ryzem.
  • 78 KB
  • 12 gru 13 20:22
Drożdzowe pierożki z kapustą i grzybami

Na ciasto:
250 g mąki
30 g drożdzy
odrobina cukru
0,5 szkl.mleka
60 g masła
szczypta soli

Drożdze rozkruszyć z cukrem,połączyć z letnim mlekiem. Dosypać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić aż rozczyn "ruszy" (ok.15 minut w ciepłym miejscu)
Po tym czasie rozczyn wlać na mąkę,dodać szczyptę soli,roztopione ostudzone masło i zagnieść ciasto.
Zostawić znowu w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy podwoi swoją objętość rozwałkować i lepić pierożki.
W/g gustu z kapustą i grzybami,mięsem,serem,szpinakiem z czym tylko lubimy.
Przygotowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku (190-200 st)
  • 231 KB
  • 8 gru 13 18:45
DOMOWA MIELONKA . JEDNĄ ZAMRAŻAM NA ŚWIĘTA.

SKŁADNIKI:
................

30 dag.karkówki
30 dag. surowego boczku
40 dag. łopatki wieprzowej
1 pierś z kurczaka (ok.200-250gr.)
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 jaja
sól do smaku , pieprz
szczypta soli peklującej (ja dałam 1/2 łyżeczki)
papryka słodka , lub ostra
1/4 szklanki wody ( 50gr.)
trochę magii i majeranku.
Tym razem zrobiłam trochę inaczej ....pokroiłam wszystkie mięsa w kawałki , posypałam solą peklującą ( 1/2 łyżeczki ) , oraz innymi przyprawami . wymieszałam dobrze i pod folię do lodówki do drugiego dnia.Mięso się pięknie przepeklowało - zmieniło kolor na czerwony . Dalej , jak w przepisie.

Wszystkie mięsa , wraz z cebulą i czosnkiem zmielić 1 raz w maszynce.
Do masy dodać jajka, wodę i resztę przypraw .Dokładnie wyrobić ew. dosmaczyć.
Odstawić na 1 godż. do lodówki , po czym rozłożyć do 2 mniejszych foremek
aluminiowych.
.Dokładnie wklepać, zwilżyć ręce wodą , wierch lekko posypać słodką , lub ostrą czerwoną papryką.
Piec w 180 *C ok. 55 - 60 minut.
Po upieczeniu i schłodzeniu, wstawić mielonkę do lodówki.

JEST PYSZNA - ŻYCZĘ SMACZNEGO !
  • 0,5 MB
  • 8 gru 13 18:44
KARCZEK ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I CEBULĄ W ZALEWIE .
PRZEPIS Z BLOGA KULINARNEGO : MAMA I POMOCNICY.
OD SIEBIE DODAŁAM NA WIERZCH MIESZANKĘ WARZYWNĄ ( GDY PIECZARKI I CEBULA ZMIEJSZYŁY SWĄ OBJĘTOŚĆ).
POLECAM DANIE, JAKO ŚWIĄTECZNE ...PYSZNE I NIE WYMAGAJĄCE WIELE PRACY.
  • 48 KB
  • 31 mar 13 20:20
Składniki:
- 1kg grubo zmielonej łopatki
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka peklo soli
- 1 mała łyżeczka soli
- pieprz
- majeranek

4-5 słoiczków najlepiej o objętości ok. 300ml.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoiczków- do 3/4 wysokości.
Wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy przez godzinkę na maleńkim ogniu.
Wyjmujemy słoiki- po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie.
  • 132 KB
  • 31 mar 13 20:10
Kawal miesa, dajemy na blat nacieramy mixem(oliwa z oliwek plus kostka bulionu z kurczaka) zostawiamy okolo godziny w pokojowej temperaturze. Podgrzewamy piec do okolo 180 stopni C. Mieso na tacke do pieczenia przykrywamy folia do pieczenia i do piekarnika. Jak prawdziwe mieso to podgrzewamy (pieczemy do okolo 65 stopni) pozniej pieczemy bez foli do temperatury 70 stopni (oczywiscie mozna piec na krwiste) wyciagamy z pieca i najlepiej aby mieso odpoczelo okolo 30 min przed serwowaniem jezeli troszke wystygnie zawsze mozna wlozyc do pieca na 3-5 min na wysoka temperature. Ja zawsze zostawiam miesa na tacce przykryte folia. Caly sok z miesa dajemy na patelnie dodajemu lampke czerwonego wina i redukujemy do polowy albo i wiecej. Wiec mamy soczyste mieso plus naprawde bardzo dobry sos.
  • 63 KB
  • 22 lut 13 18:03
PIETRUSZKOWE MIĘSO GOTOWANE:)) DIETETYCZNE , ZROBIŁAM Z PIERSI INDYKA.


1/2 kg.mieszanego mięsa mielonego ( na dietę - mielone z indyka , kurczaka
pół szklanki kaszki manny
2 jajka
1 łyżka Vegety
posiekany pęczek natki pietruszki
só , pieprz do smaku
ja dodałam trochę maggi i gałki muszkatołowej

WYKONANIE:

1. Natkę umyj, otrzep z wody, drobno posiekaj.
Kasze manną włóż na gęste sito, opłucz, dokładnie osącz.
2. Mięso mielone włóż do miski, dodaj kaszkę, wbij jajka.dodaj natkę i Vegetę
starannie wyrób na jednolitą masę, jeśli trzeba , dodaj sól ,pieprz.
3. Masę mięsną włóż do foliowego rękawa, ciasno upchnij, formując podłużny wałek
Końce mocno zwiąż,albo zciągnij załączoną do rękawa opaską zaciskową.
Całość owiń gazą , mocno obwiąż nicią.
4. W podłużnym naczyniu zagotuj wodę i włóż doń roladę.
5. GOTUJ 1 GODZINĘ.
6. Mięso wyjmij, połóż nań deskę i obciąż - będzie lekko owalne.
7. Odstaw do zimnego na co najmniej 4 godżiny by wystygło.
MOŻNA JE PODAWAĆ W PLASTRACH NA OBIAD - NA CIEPŁO , ALBO NA KANAPKI NA ZIMNO.

POLECAM ....BARDZO PYSZNE , SZCZEGÓLNIE NA DIETĘ , DLA DIABETYKÓW I DLA ZDROWYCH TEŻ:)))
SMACZNEGO!!!!!
  • 31 KB
  • 27 gru 12 19:25
Gołąbki
1 dużą kapustę świeżą obgotowujemy z dodatkiem kwasku cytrynowego. Oczywiście wcześniej wycinamy ze środka głąba. Po obgotowaniu obieramy liście i odcinamy z wierzchu liścia grube części.
6 woreczki ryżu po 100g
ok 1 kg mięsa mielonego najlepiej mieszanego
2-3 jajka
1 cebulka podsmażona na tłuszczu
1 przyprawa do gołąbków np. appetita
ok. 100g. koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy typu wegeta
2-3 łyżki oleju
1 zupa pomidorowa
sól
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do liści i zawijamy, układamy w garnku lub naczyniu żaroodpornym ciasno jeden koło drugiego. Następnie zalewamy zupą pomidorową rozpuszczoną w wodzie. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy.

Smacznego ! ;0)
  • 82 KB
  • 22 kwi 12 19:37
Mielonka
------------
SKŁADNIKI:

30 dag.karkówki
30 dag. surowego boczku
40 dag. łopatki wieprzowej
1 pierś z kurczaka (ok.200-250gr.)
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 jaja
sól do smaku , pieprz
szczypta soli peklującej (ja dałam 1/2 łyżeczki)
papryka słodka , lub ostra
1/4 szklanki wody ( 50gr.)
trochę magii i majeranku.

Wszystkie mięsa , wraz z cebulą i czosnkiem zmielić 1 raz w maszynce.
Do masy dodać jajka, wodę i resztę przypraw .Dokładnie wyrobić ew. dosmaczyć.
Odstawić na 1 godż. do lodówki , po czym rozłożyć do 2 mniejszych foremek
aluminiowych.Ja włożyłam do dużej formy od babki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyszła trochę niższa , ale smaczna.Dokładnie wklepać , zwilżyć ręce wodą , wierch lekko posypać słodką , lub ostrą czerwoną papryką.
Piec w 180 *C ok. 55 - 60 minut.
Po upieczeniu i schłodzeniu , wstawić mielonkę do lodówki.Soli peklującej nie było w przepisie, wiem ,że u Bridzi nie ma - śmiało możesz robić bez.!!!!
  • 80 KB
  • 14 gru 11 19:56
Pierogi ze miynsym drobiowym

na ciasto:

* 2 szklanki mąki
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka oleju
* 1 jajko (roztrzepane)
* ok. 1 szklanki ciepłej wody

farsz:

*ok. 20-30 dag ugotowanego mięsa
*kawałek marchewki, selera i pietruszki z rosołu
*średnia cebula
*ząbek czosnku
*łyżka masła lub 2 łyżki oleju
*sól, pieprz, majeranek do smaku

Okrasa:

*2cebule
*3 łyżki tłuszczu

Mięso z warzywami zmielić, cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na złoto ma tłuszczu, ostudzić, dodać do mięsa. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Przyprawić i wymieszać.
Mąkę zalewamy łyżką wrzątku i mieszamy. Dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Powinno odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na trzy kawałki. Każdy rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi (np. szklanką). Nakładamy na nie farsz i zlepiamy brzegi. Możemy dodatkowo udekorować brzegi, robiąc fale. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną (ok.5 minuty).
Cebulkę pokroić drobno i przysmażyć na tłuszczu. Gorące pierogi polać tłuszczem z cebulką.
  • 91 KB
  • 14 gru 11 19:36
Gołymbie ze krupami

* 40 dag kaszy gryczanej
* ok. 1/2 kg surowego boczku
* ok. 1/2 kg mielonego mięsa
* duża cebula
* jajko
* sól, pieprz
* kapusta włoska lub biała
* olej do smażenia
* masło (niekoniecznie)
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kapustę sparzamy i studzimy. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rumiano . Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy. Do kaszy dodajemy boczek, mielone mięso z cebulą i jajko dokładnie mieszamy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty rozkładamy na desce i nakładamy farsz. Zwijamy, formując gołąbki. Układamy w brytfannie wysmarowanej olejem.( na każdy gołąbek można położyć plasterek masła) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 1h.
  • 73 KB
  • 13 gru 11 22:27
Galert - recept na życzynie Tatiany z Świętochłowic

* nóżki wieprzowe krótkie 4 szt
* mięso wołowe z kotleta 40 dkg
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz
* sól
* marchew 1 szt
* seler 1/4 szt
* por 1 szt
* pietruszka 1 szt
* żelatyna 1 łyżka (jak ktoś chce)
* woda
* czosnek 2 ząbki

Nóżki sparzyć, wyszorować, dodać wymoczone mięso wołowe, zalać wodą (wody ma być tyle żeby mięso było przykryte) zagotować. Zszumować, dodać obraną włoszczyznę, listek ziele, sól. Gotować około 2, 5 -3 godzin, aż mięso całkowicie się rozpadnie. Przecedzić, mięso dokładnie obrać od kości drobniutko wszystko pokroić. Włożyć wszystko do przecedzonego wywaru, dodać pokrojoną marchewkę, zmiażdżony czosnek ,sól i pieprz. Dodać do wywaru jeszcze 300 ml wody, zagotować. Do gorącego wywaru, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Wlać galaretkę do miski lub salaterek, wystudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 110 KB
  • 15 lis 11 21:15
Rolada boczkowo - dobro ze zymftym abo ze chrzanym :)

* Płat surowego boczku 1-1,5 kg
* sól peklowa - 2 płaskie łyżki
* sól (2 dag na 1 kg boczku)
* 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
* słodka papryka w proszku
* majeranek
* kilka kulek jałowca
* 2 listki laurowe
* 3 ziela angielskie
* 1 cebula
* kilka grzybów suszonych
* kilka ziaren pieprzu
* łyżka smalcu

Boczek natrzeć solą peklową i posolić, natrzeć czosnkiem, majerankiem i papryką, zwinąć ciasno i związać sznurkiem. Wstawić do podłużnego rondla i wstawić na ok. 24h do lodówki. Rozpuścić smalec w rondlu z boczkiem, obsmażyć boczek, dodać pokrojoną cebulę, grzyby i przyprawy. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 2h do miękkości co jakiś czas obracając mięso. Gotową roladę ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 6h. Przed podaniem zdjąć sznurek. Roladę kroić w plasterki jak wędlinę na kanapki.
  • 94 KB
  • 15 lis 11 21:15
"Karminadle" w bioły zołzie - do tych co niy mogom jeś smażonego :)

* 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego
* 1 jajko
* 1/2 czerstwej bułki(namoczyć w wodzie)
* 1 średnia cebula
* 1 - 2 ząbki czosnku (może być granulowany)
* sól,pieprz, maggi
* 2 liście laurowe
* 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany
* sok z pół cytryny (można dać mniej, albo wcale)
* 1 płaska łyżka mąki pszennej
* koperek (opłukać i posiekać)

Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, odciśniętą bułką ,jajkiem ,solą ,pieprzem i maggi.Na ogień wstawić garnek z lekko osoloną (zamiast soli można dodać vegety) wodą i liściem laurowym,zagotować.Do gotującej się wody wrzucać uformowane z mięsa mielonego kulki,przykryć pokrywką i gotować ok.30 minut.Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny , mąką i dodać do gotujących się pulpetów,chwilę pogotować i zdjąć z ognia.Podawać z ugotowanymi ziemniakami i po sypać koperkiem.
  • 64 KB
  • 6 lis 11 15:03
Domowo mielonka

* 30 dag karkówki
* 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200-250g)
* 30 dag boczku surowego dość chudego
* 40 dag łopatki wieprzowej
* 3 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 2 jajka
* sól
* szczypta soli peklowej
* pieprz
* papryka słodka lub ostra
* 1/4 szklanki wody

Wszystkie mięsa zmielić 1 raz przez maszynkę do mięsa, razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, wodę, wszystkie przyprawy (do smakować) i szczyptę soli peklującej która sprawi, że pieczeń będzie miała ładny kolor - dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godz do lodówki.
Można przedzielić mięso na dwie części i przełożyć do dwóch aluminiowych małych foremek, lub wsadzić całość do dużej wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie uklepać, zwilżając ręce wodą, wierzch lekko posypać ostrą lub słodką papryką.
Piec w 180 st. C około 55-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu wstawić mielonkę do lodówki.
  • Pobierz folder
  • Aby móc przechomikować folder musisz być zalogowanyZachomikuj folder
  • dokumenty
    0
  • obrazy
    20
  • pliki wideo
    0
  • pliki muzyczne
    0

20 plików
3,42 MB




Barbarka_

Barbarka_ napisano 22.04.2024 14:49

zgłoś do usunięcia
"Wiesz co jest w życiu najpiękniejsze? To,że masz szansę na jutro."
Miłego popołudnia Gabrysiu i słoneczka życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸
yaneck316

yaneck316 napisano 24.04.2024 06:39

zgłoś do usunięcia
DZIEŃ DOBRY
obrazek
Gdy rzucisz swe spojrzenie na malutkiej róży kwiat. Niech się spełnią Twe pragnienia, które kryje marzeń świat.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 08:03

zgłoś do usunięcia

obrazek

Czterdzieści lat z „ okładem”, Pięćdziesiąt z „ haczykiem”, to, jeszcze nie jesień życia, Ale życie z określonym, już wynikiem. Oglądamy się za siebie, czas odcisnął swoje piętno. Serce bije wciąż tak samo, lecz ma trochę inne tętno. Kręgosłupy już zmęczone, wciąż pełne trosk głowy. Dzieci, wnuki, praca zawodowa, o wypoczynku jeszcze nie ma mowy!. Wiosna życia jest za nami, ale ciągle trwa lato. Zmysły jakby uśpione, mądrości więcej za to!, może to złudzenie, że młodzi wciąż jesteśmy. To prawda, lecz trochę inaczej niż kilkanaście lat wcześniej. Jedni są samotni a inni we dwoje, czasem smutni, mniej optymistyczni, każdy ma przeżycia swoje. Wiele niespełnionych marzeń, w sercach nie jedna jest blizna, ale jeszcze jest w nas apetyt na życie, chociaż na skroniach siwizna. Przypomnijmy sobie młode lata. Odtwórzmy te chwile, uchylmy drzwi serc naszych, niech znów tam wlecą motyle!......... ..........MIŁEGO DNIA TAK MÓWIĘ CO DNIA,A W SŁOWACH TYCH TYLE TREŚCI SIĘ ZAWIERA ,ŻE CZASEM DECH ZAPIERA.MIŁEGO DNIA TZN.-BY WSZYSTKO SIĘ UDAŁO,BY TO CO ROBIMY SENS MIAŁO.BYŚMY ZDROWI BYLI,BYŚMY WIEDZIELI CZEGO NIE WIEMY,BYŚMY KOCHALI I NAS KOCHANO I NIECH TAKIE BĘDZIE KAŻDE RANO. ..........SERDECZNIE POZDRAWIAM.
Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 24.04.2024 19:44

zgłoś do usunięcia

obrazek

Rodzina to niekoniecznie Ci ludzie, wśród których człowiek się rodzi. Można ją sobie znaleźć samemu. Tam, gdzie jest bezpiecznie i ciepło. Tam gdzie człowiek czuje, że właśnie tu jest jego miejsce... ...NIECH UŚMIECH I POGODA TWEMU SERCU SIŁY DODA.MIŁEGO WIECZORU I PIĘKNYCH SNÓW.. ....................D O B R A N O C.
krzysia1231

krzysia1231 napisano 25.04.2024 10:39

zgłoś do usunięcia

Pięknie witam. W jasne kolory odziani przemierzać chcemy świat, z bezchmurnym niebem nad głowami gdy każdy problem to tani żart. Chcemy dotykać palcem chmury w promieniach słońca dłonie grzać, zdobywać lekko najwyższe góry od życia ciągle więcej brać. Życzę miłego i pogodnego dnia. Pozdrawiam serdecznie - Barbara

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 15:49

zgłoś do usunięcia

obrazek Marzenia pokonają każdą odległość, a wytrwałość zdobędzie każdą górę. Każdy z nas ma swoje magiczne miejsca , każdy z nas zna magicznych ludzi , dzięki którym serce się codziennie budzi......................... .........WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE NIECH DZIŚ SPOTKA CIEBIE!...... ....................SERDECZNIE POZDRAWIAM.

Barnaba1954

Barnaba1954 napisano 25.04.2024 18:07

zgłoś do usunięcia

obrazek Kochać - znaczy ufać, być wszystkim dla niego, wszystkim być dla niej. Zaufać miłości, dać się jej pochłonąć bo człowiek bez miłości nie jest człowiekiem. Jest ciałem bez duszy duszą bez ciała, więc daj się, wciągnąć uczuciu miłości. Być przy niej w biedzie w chorobie i smutku nie znając uczucia zazdrości poznaj przyjemność namiętności. Lecz miłość krucha jest. Serce boi się, jednak człowiek wie, że jest zła i dalej w nią brnie. Przynosi smutek, zazdrość i cierpienie !!. Bo miłość tak piękna jest.................

...........Życzę wieczoru wymarzonego jak z bajki a noc - no cóż tajemnicą niech będzie.... ...............P O Z D R A W I A M..
yaneck316

yaneck316 napisano 26.04.2024 06:34

zgłoś do usunięcia
Dzień Dobry w piątek weekendu początek...
"Oto i wiosna! Wszystko wzrasta. Trawa, liście, Ale wiosna to pragnienie, czyste pragnienie. I w nas wiele rzeczy przypomina wiosnę. Lepiej ich doświadczyć, niż interpretować."
Miłego Dnia udanych dni weekendu.
Barbarka_

Barbarka_ napisano 26.04.2024 13:31

zgłoś do usunięcia
"Poczuj jak ważna jest każda kropla szczęścia, uśmiech i radość.Jak istotne znaczenie mają - oddech i dotyk bliskiej osoby.Zrozumiesz, że warto być na tym świecie." Gabrysiu
Pozdrawiam serdecznie miłego 💥 popołudnia życzę ℬarbórka.♥️
🌸🌿❀🥀෴🎋🌺🌿෴🥀❀🌿🌸

Musisz się zalogować by móc dodawać nowe wiadomości do tego Chomika.

Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)Zaprzyjaźnione i polecane chomiki (31)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności