Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

Drożdżówki z jabłkami.jpg

dogabi / PRZEPISY / Rozne Wypieki / Drożdżówki z jabłkami.jpg
Rozne Wypieki - Drożdżówki z jabłkami.jpg
Download: Drożdżówki z jabłkami.jpg

123 KB

(680px x 454px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Skład.
3 szklanki mąki pszennej
3 dag świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli

1 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
2 łyżki mleka
5 łyżek płatków migdałowych

Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, smażymy w naczyniu o grubym dnie przez około 40minut (tak, aby się rozpadły). Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta, z jednej strony nacinamy go wzdłuż, tworząc paski, z drugiej nakładamy na niego łyżkę jabłek, zawijamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Rozne Wypieki - Clafoutis - francuskie -  Tlumaczone z niemieckiego  .jpg
Clafoutis - francuskie - ( Tlumaczone z niemieckiego ) ! ...
Clafoutis - francuskie - ( Tlumaczone z niemieckiego ) ! Ten tradycyjny francuski placek przygotowany na końcu czasu wiśniowy. jeśli żniwa był prawie nad i przejrzałe, prawie "słodkie" czereśnie na drzewie Hung. Zostały one zebrane i kamienia lewo w danym ciasto. Kamień przynosi dodatkowy smak! Przyjemny, ale to jest użycie pestki wiśni. Pierwszy wybór powinien świeże być Wiśnie, towary mrożone nadaje się również, ale również przejść wiśnie od Szkło. Dobry smak placka z moreli, truskawek, rabarbaru i śliwki. Składniki na ognioodpornym naczyniu żaroodpornym o pojemności 2 L: 130 g mąki 4 duże jajka 600ml mleka 400 g - 600 g wiśni (lub inne owoce, przygotowane wybór ilościowe Availability) 1 łyżka masła dobre 2 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki wanilii Ścieranie i sok pomarańczowy ½ nieleczone Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Konwencjonalna Rozgrzej ciepła. Umieścić mąkę z wanilii w miska i łyżka formy koryta. Przerwa jajka do miski i wymieszać trzepaczką do tej pory i po pracy mąką lepkiego ciasta. Porcje mleka i mieszać płynnie ponownie. Jest to bardzo płynne ciasto, mały Pancake wspomina. Masło garnek hojnie. Przełóż ciasto do i wiśnie rozprowadzić go równomiernie. Wymieszać sok pomarańczowy i ścieranie z nad Rozłóż wiśnie. W piekarniku na środkowym regale Piec 40-50 minut, aż delikatna skórka jest utworzony. Ciasto powinno wewnątrz trochę cicho, gdy Wiggle Wyjąć, to po prostu prawo. Natychmiast posypać cukrem chwilę jeszcze ciepły serwowac...
Rozne Wypieki - ROLADA  BISZKOPTOWA  JABŁKOWA.jpg
SKLADNIKI 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 6 - 7 ja ...
SKLADNIKI 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 6 - 7 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść bułki tartej. WYKONANIE 6 dużych jabłek ,obranych i pokrojonych w cienkie plasterki Można dodać inne owoce , jak brziskwinie Justynka dała do jabłek jeszcze śliwki. Mi bardzo smakuje jabłkowa i jak bez lukru , to jest taka dietetyczna. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia i go natłuścić. Ułożyć na nim plasterki jabłuszek (średniej grubości). Posypać garścią bułki tartej, cukrem waniliowym i cynamonem. Teraz ciasto : Ubić pianę z białek , dodawać cukier , później żółtka . Odłożyć mikser. Dodać po trochę przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , mieszając łyżką> Ciasto wylać równo na jabłka, leciutko wyrównać i do nagrzanego piekarnika do 180 *C na ok. 25 min. upieczone wyłożyć na ściereczkę do naczyń , tak aby jabłuszka były na wierzchu i szybko zwinąć w roladę ( trochę parzy !!! ) Zostawić w ręczniku , aż wystygnie . Na drugi dzień udekorować w/g uznania. Ja udekorowałam bitą śmietaną i posypką:)
Rozne Wypieki - sernik-cytrusowy.jpg
Składniki ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 ...
Składniki ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 80 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 500 g mielonego białego sera 3 jajka 1 białko (pozostałe z ciasta) 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 limonka 1 cytryna 1 pomarańcza Sposób przygotowania 1. ciasto: Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, dodać żółtko, masło i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut. 2. Limonkę, cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Zetrzeć tylko wierzchnią warstwę skórki, bez białej, na tarce o dużych oczkach lub obieraczką do warzyw. Przełożyć na małą patelenkę, dodać ok. 50 ml wody i 1 czubatą łyżkę cukru, smażyć na małym palniku do odparowania syropu (ok. 5 minut). Ostudzić. Z pozostałych owoców wycisnąć sok, powinno go być łącznie ok. 150 ml. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski wyłożyć ser, żółtka,mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z owoców i podsmażone i ostudzone skórki. Wszystko razem krótko zmiksować, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut, po tym czasie przykręcić do 160C i piec jeszcze ok. 30-35 minut. Ostudzić.
Rozne Wypieki - CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.JPG
Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 d ...
Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny 4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo (jeśli lubimy) : 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej i 100g sparzonych i odciśnietych rodzynek. Wykonanie Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyjąć je z lodówki poprzedniego dnia wieczorem. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem i miękką margaryną do białości. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok. 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona. Po wystudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Rozne Wypieki - Mufinki drozdzowe.JPG
Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g r ...
Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g roztopionego masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 12 g świeżych drożdży szczypta soli 100g suszonej żurawiny 50 g skórki pomarańczowej Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być. Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Rozne Wypieki - Biala czekokada.jpg
Składniki: 400g śmietany 36% 1 szkl. cukru 1 cukier ...
Składniki: 400g śmietany 36% 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy Wykonanie: Śmietanę wraz z cukrem i cukrem waniliowym wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem). Ja użyłam dużej, teflonowej, płaskiej patelni. Podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu, ciągle mieszając ok. 40 minut. Po upływie 15-20 minut zauważymy, że masa zaczyna po woli gęstnieć. Po 40 minutach powinna już być bardzo gęsta. Im dłużej będziemy masę podgrzewać, tym nasza czekolada będzie później bardziej krucha. Nie zostawiajmy masy zbyt długo bez mieszania, gdyż gotując się lekko bulgocze, i może się przypalić. Blachę smarujemy masłem i wylewamy na nią gorącą, gęstą masę czekoladową. Wystawiamy w chłodne miejsce, aby dobrze zastygła. Następnie kroimy ostrym nożem (jeśli będą trudności nóż moczymy w gorącej wodzie).
Rozne Wypieki - BABKA.jpeg
BABKA :) 6 jaj 1 szklanka cukru i cukier waniliowy ...
BABKA :) 6 jaj 1 szklanka cukru i cukier waniliowy ubić razem do białości . Odłożyć mikser , przesiać do miseczki 2 szklanki mąki tortowej , 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia . Wsypywać najpierw trochę , potem więcej. Wymieszać. Dodać 1 kostkęrozpuszczonej , ciepłej margaryniy , oraz ok 1/4 szlkanki oleju Dokładnie wszystko ubić Wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką - formy z kominem. Piec w 170 stopniach na termoobiegu Przepis od kol. z NK - Anieli Damaszek . Jest pyszna , już spróbowana , choć ciepła. S M A C Z N E G O !
Rozne Wypieki - Drożdżowe ślimaczki z serem.jpg
CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej + troszkę do pod ...
CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania przy wałkowaniu 50 g stopionego masła 100 g cukru 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 1 jajko MASA SEROWA: 350 g tłustego twarogu 1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru 1 żółtko opcjonalnie rodzynki LUKIER: szklanka cukru pudru sok z cytryny WYKONANIE: Do miski przesiałam mąkę. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do przestudzenia. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, roztarłam je z odebraną od całości łyżeczką cukru, a następnie wymieszałam z łyżeczką odebranej od całości mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodałam cukier, roztrzepane jajko, stopione masło i wyrośnięty rozczyn, wymieszałam, przełożyłam na stolnicę i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Umieściłam je z powrotem w misce i przykryłam ściereczką. Pozostawiłam, aż podwoiło objętość. W międzyczasie przygotowałam masę serową: ser dokładnie utarłam z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto przebiłam, krótko wyrobiłam i podsypując mąką rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 50x30 cm. Na cieście rozsmarowałam masę serową, połowę obsypałam rodzynkami. Zwinęłam ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroiłam na 14 kawałków. Plastry ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przecięciami do góry i do dołu, zachowując spore odstępy. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem, wstawiłam wyrośnięte bułeczki i piekłam 20 minut. Cukier puder utarłam na gładko z taką ilością soku z cytryny, aby otrzymać lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polałam nim jeszcze ciepłe, ale już nie gorące bułeczki, przełożyłam je na kratkę kuchenną i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia. No dobra, w ostatnim zdaniu troszkę ściemniłam, bo pierwszą bułeczkę sama pożarłam jeszcze na gorąco, aż lukier z niej kapał. Z kolejnymi rozprawialiśmy się już we trójkę, więc do wystygnięcia pozostało ich niewiele :)
Rozne Wypieki - Pierożki serowe z jabłkami.jpg
Składniki: 1,25 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g ...
Składniki: 1,25 szklanki mąki 250 g margaryny 250 g twarogu 750 g jabłek cukier puder do posypania Przygotowanie: Twaróg zmiel przez maszynkę, na stolnicy mąkę posiekaj z margaryną i dodaj twaróg -wymieszaj, konsystencja ciasta jest bardzo lepka i taka ma być! Jest to ciasto pół francuskie i jeżeli dodacie więcej maki będzie twarde. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój na ósemki. Używaj mąki do podsypania stolnicy przez wałkowaniem, ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm, wykrawaj okrągłą foremką bądź szklanką krążki. Cząstki jabłek układaj grubszym bokiem na zewnątrz na połowie krążka i przykryj drugą połową, lekko dociśnij. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 C ok 20 minut, aż pierożki się zarumienią. Jak pierożki wystygną posyp cukrem pudrem :D
Rozne Wypieki - Bananowiec na biszkopcie.jpg
BISZKOPT: 3 jajka rozmiar L szczypta soli 1/2 szkla ...
BISZKOPT: 3 jajka rozmiar L szczypta soli 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BANANOWA: 2 galaretki cytrynowe 3 dość duże banany 20 dag masła DODATKOWO: 2 galaretki wiśniowe WYKONANIE: BISZKOPT: Blaszkę o wymiarach 32x24 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na koniec, nie przerywając miksowania, partiami dodać cukier. Na małych obrotach dodać pojedynczo żółtka. Dosypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę wyłożyć do przygotowanej blaszki, równo ją rozprowadzić. Piec około 20 minut. Po wystudzeniu oderwać biszkopt od papieru i ponownie włożyć go do blaszki na świeży papier. MASA BANANOWA: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Banany umyć, obrać, rozgnieść widelcem na miazgę. Miękkie masło spienić mikserem, wymieszać z bananami i wystudzoną galaretką. Miskę z masą postawić na rondlu z gorącą wodą i podgrzewać mieszając do momentu, aż stanie się jednorodna i gładka, wystudzić. Tężejącą masę bananową rozprowadzić na biszkopcie, odstawić w chłodne miejsce. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody, wystudzić. Kiedy zaczną tężeć, wylać na masę bananową
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności