Wykorzystujemy pliki cookies i podobne technologie w celu usprawnienia korzystania z serwisu Chomikuj.pl oraz wyświetlenia reklam dopasowanych do Twoich potrzeb.

Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na ich umieszczanie na Twoim komputerze przez administratora serwisu Chomikuj.pl – Kelo Corporation.

W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia dotyczące cookies w swojej przeglądarce internetowej. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności - http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Jednocześnie informujemy że zmiana ustawień przeglądarki może spowodować ograniczenie korzystania ze strony Chomikuj.pl.

W przypadku braku twojej zgody na akceptację cookies niestety prosimy o opuszczenie serwisu chomikuj.pl.

Wykorzystanie plików cookies przez Zaufanych Partnerów (dostosowanie reklam do Twoich potrzeb, analiza skuteczności działań marketingowych).

Wyrażam sprzeciw na cookies Zaufanych Partnerów
NIE TAK

Wyrażenie sprzeciwu spowoduje, że wyświetlana Ci reklama nie będzie dopasowana do Twoich preferencji, a będzie to reklama wyświetlona przypadkowo.

Istnieje możliwość zmiany ustawień przeglądarki internetowej w sposób uniemożliwiający przechowywanie plików cookies na urządzeniu końcowym. Można również usunąć pliki cookies, dokonując odpowiednich zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Pełną informację na ten temat znajdziesz pod adresem http://chomikuj.pl/PolitykaPrywatnosci.aspx.

Nie masz jeszcze własnego chomika? Załóż konto

sledz-korzenny.jpg

dogabi / PRZEPISY / Potrawy z ryb / sledz-korzenny.jpg
Potrawy z ryb - sledz-korzenny.jpg
Download: sledz-korzenny.jpg

106 KB

(460px x 690px)

0.0 / 5 (0 głosów)
Przepis na śledzie korzenne
------------------------------------
Czas: 10 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
------------------------------------
Składniki
250 g śledzi w oleju
1/2 cebuli
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 pomarańczy
garść rodzynek
2 łyżki miodu
2-3 goździki
pieprz
1 kulka ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamon
szczypta przyprawy piernikowej (lub 2 łyżeczki zamiast powyższych)
olej
----------------------------------------
Krok 1. Ścieram na tarce skórkę z pomarańczy (pomarańczę wcześniej moczę i szoruję!). Wyciskam sok z pomarańczy i dodaję do tego skórkę, musztardę, rodzynki, miód, sól i pieprz do smaku, posiekane przyprawy (np. goździki czy ziele, pozostałe są drobne więc wsypuje je również). Mieszam. Dodaję pokrojonego na 2-3 cm ukośne paski śledzia i mieszam. Dekoruję cebulą i podaję. Najlepsze są kolejnego dnia.

Komentarze:

Nie ma jeszcze żadnego komentarza. Dodaj go jako pierwszy!

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować

Inne pliki do pobrania z tego chomika
Potrawy z ryb - Sledz korzenny.jpeg
Ślydź korzynny * 50 dag śledzi (najlepsze są jasne, du ...
Ślydź korzynny * 50 dag śledzi (najlepsze są jasne, duże i grube płaty śledzi solonych z beczki) * 2 cebule * 2 łyżki mielonego pieprzu * suszony tymianek * ocet * olej * liść laurowy * 3-4 ziarenka ziela angielskiego (Można przyprawy zastąpi specjalną mieszanką korzenną do śledzi ) Śledzie dokładnie wymoczyć w wodzie, pokroić na niewielkie kawałki i zalać mlekiem pozostawić na 1-2 godz. Po tym czasie śledzie z mleka wyciągnąć. Obrane cebule pokroić na cienkie plasterki. W słoju układać śledzie i cebulę, każdą warstwę skrapiając olejem i ciut octem , posypując tymiankiem i obficie pieprzem. Wrzucić ziele angielski i liść laurowy (lub mieszankę korzenną ) zalać olejem, przykryć i zostawić na kilka dni w zimnym miejscu.
Potrawy z ryb - Bratheringi zdziepko inacy .jpeg
Bratheringi zdziepko inacy ;) 2 kg filetów śledziowych( ...
Bratheringi zdziepko inacy ;) 2 kg filetów śledziowych(zielonych) robimy ciasto naleśnikowe 5 dużych cebul olej Zalewa: ok 4 l.wody 1/4l. octu spirytusowego 8 ziaren ziela angielskiego 6-7 liścia laurowego cukier, sól, pieprz, magi (woda z łoctym kożdy se robi wedle swojego smaku ) Filety opłukać, można pokroić na mniejsze kawałki i posolić. Obtaczać w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju. Po upieczeniu śledzi, na tej samej patelni podsmażyć cebule pokrojone w piórka. Zagotować wodę dodając , ziele,liście ,ocet,sól, magi i cukier do smaku.Wszystko gotować przez ok.30min.Woda musi być wyczuwalna tj.kwaśno-słodka. Przestudzić. Usmażone filety i cebulę zalewamy zalewą octową - odstawiamy w zimne miejsce.
Potrawy z ryb - Sledzik-w-zalewie-octowej.jpg
Śledzik w zalewie octowej. ---------------------------- ...
Śledzik w zalewie octowej. ---------------------------------- Usmażona tuszka bałtycka. Na zalewę: --------------- Woda Ocet Konc.pom. Liść laurowy Ziele ang. Cebula Czosnek Maggi Kucharek Cukier Pieprz
Potrawy z ryb - kulki-rybne-w-zalewie-octowej.jpg
Kulki rybne w zalewie octowej na święta gotowe ! Ter ...
Kulki rybne w zalewie octowej na święta gotowe ! Teraz niech przechodzą !!! Na kulki rybne: Może być mintaj,dorsz,sola,tołpyga itp. Bułka Jajko Przyprawy typu sól lub kucharek Maggi Czosnek Pieprz Surową rybę zmielić dodać przyprawy,jajko,namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka bułkę, formować kulki. Gdyby masa rybna była zbyt luzna można dosypać bułki tartej. Uformowane kulki obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju,można też we frytownicy.Oczywiście można również usmażyć na małej ilości oliwy smażąc kulki dodokoła.Ja nalewam oliwy tyle żeby kuleczki były zanurzone do połowy wtedy tylko obsmażam z dwóch stron. Dodajemy do zalewy octowej. Na zalewę: Woda Ocet Cebula Przyprawy Czosnek Liść laurowy Ziele ang. Pieprz cały Cukier do smaku. Z podanych składników gotujemy zalewę ok 10-15 minut aż cebulka zmięknie. Zalewamy kulki rybne i zostawiamy na co najmniej 3 dni,żeby kulki dobrze naciągnęły zalewą. SMACZNEGO !
Potrawy z ryb - Sledzie.jpg
DZISIEJSZY OBIADEK : ŚLEDZIE SOLONE (Z MLECZEM ) , WYCZY ...
DZISIEJSZY OBIADEK : ŚLEDZIE SOLONE (Z MLECZEM ) , WYCZYSZCZONE ,UMYTE .POKROJONE W DZWONKA I ZALANE ZALEWĄ Z OCTEM. ZALEWA: 3 SZKLANKI WODY 3/4 SZKLANKI OCTU 4 POKROJONE W KOSTKĘ CEBULE 3 LIŚCIA LAUROWE, 4 ZIELA ANGIELSKIE CUKIER I EW. TROCHĘ SOLI DO SMAKU. SKŁADNIKI ZALEWY POGOTOWAĆ CHWILĘ , OK. 4 MINUTY. WYSTAWIĆ , AŻ WYSTYGNIE . NASTĘPNIE W GARNKU KAMIENNYM UKŁADAĆ WARSTWĘ SLEDZI I WARSTWĘ CEBULI I ZALAĆ ZALEWĄ. PRZYKRYĆ TALERZYKIEM , MOŻNA LEKKO OBCIĄŻYĆ , ALE JAK JEST CAŁE PRZYKRYTE ZALEWĄ - TO NIE TRZEBA. POZOSTAWIĆ NA 3 DNI , AŻ OŚCI SKRUSZEJĄ. TAK TEŻ ROBIĘ ROLMOPSY. Do miseczki dałam śmietany gęstej , (kto lubi może roztrzepać mlecz , dodać cebulki z zalewą od śledzi.Gdy mało słodkie przyprawić na słodko - kwaśno. Ja jeszcze dodaję do śmietany ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę i o ile ktoś lubi , to i jabłuszko w kosteczkę. PODAJĘ Z ZIEMNIAKAMI GOTOWANYMI W MUNDURKACH I OBRANYMI. ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!
więcej plików z tego folderu...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin
W ramach Chomikuj.pl stosujemy pliki cookies by umożliwić Ci wygodne korzystanie z serwisu. Jeśli nie zmienisz ustawień dotyczących cookies w Twojej przeglądarce, będą one umieszczane na Twoim komputerze. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności